Jump to content

Dünyanın dönüşü ve üzerindeki cisimlere etkisi


Recommended Posts

5. soru

Dünya saatte yaklaşık 1800 km hızla dönüyor, bu hız muazzam bir hız, kurşunun satte ortalama hızının 1300 km olduğunu düşünürsek, kurşundan daha hızlı dönüyor.. malumdur ki dünyanın 4 te 3 ü denizlerle kaplıdır.. bu muazzam hızda denizlerin uzaya savrulması veya karaları istila etmesi gerekmezmiydi.. elbette bu olay bir kanunla oluyor..

Burada göz ardı edilen iki şey var.

1 - Kütle çekim. Kendi ekseninde dönem bir eksen etrafında merkezkaç kuvveti yaratır. Bu kuvvete tabi kalan her şey, merkezden uzaklaşmaya eğilim gösterir. Cismin kütle çekimi eğer merkezkaç kuvvetinden fazla ise, üzerindeki cisimler ana cismi terketmeyecektir. Yani sular; dünyanın kütle çekimi, dönüşü ile oluşan merkezkaç kuvvetinden daha büyük olduğu için dünya üzerinde kalmaktadır. Dönüş ekseni üzerindeki noktalarda, yani kutuplarda cisimler tam olarak olmaları gereken ağırlığa sahipken, ekvatorda daha hafif olarak ölçülürler. Bu hafiflik merkezkaç kuvvetinin, yerçekimine karşı etkisinin sonucudur.

2 - Sabit hız. Dünya kendi ekseninde çok az bir yavaşlama ile, nerede ise sabit hızda dönmektedir. Saatte 1500km sabit hızla uçan bir uçakta, önünüzdeki çayınız hiç dalgalanmayacaktır bile. Uçak da içindeki cisimler de aynı sabit hızda olduğundan, cisimler herhangi bir ivmelenmeye tabi olmadığı sürece bulundukları yer değişmez. Eğer dünyanın hızı ciddi oranda artıyor veya azalıyor olsaydı, sadece denizlerin değil, dünya üzerindeki bütün cisimlerin bu ivmelenmeden etkilenerek savrulması gerekirdi. Fakat dünyanın dönüş hızı nerede ise sabit olduğundan, ne sular karaları istila eder, ne durup dururken koltuğumuzdan uçup duvara yapışırız.

Bunlar basit fizik konularıdır.

tarihinde bir_akil_insan tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

peki batıya giden bir uçak doğuya gittiğinde varış süresi ne kadar kısalır bi matematik yapar mısınız?

Yaparız tabi. Sen önce hangi noktayı referans alacağımızı bir söyle bakalım.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 years later...
On 22.03.2015 at 19:38, RandoM yazdı:

Yaparız tabi. Sen önce hangi noktayı referans alacağımızı bir söyle bakalım.

üyeliğin sonlandırılmış.

80 günde devri alem kitabındada  bir gün erken gelmişti.

seyahat eden kişi ise farkında olmadığı için iddiayı kaybettiğini zannediyordu.

Nasıl hesaplandığını bilen varsa anlatablir mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dünya üzerinde bir noktada hareketsiz durursan, Güneş her 24 saata bir sefer doğacak. Biz de gün doğumlarını "gün" olarak sayarız.

Ama doğuya doğru gittiğimizde, Güneş'e doğru gideriz. Bu durumda Güneş'in bize tekrar kavuşması için katettiği yolu kısaltmış oluruz. Güneş'in tekrar doğmasını 24 saata bir değil, daha kısa bir sürede gözlemleriz mesela 23 saat 58 dakikada bir. Güneş'in doğmasını "gün" olarak saydık ama bizim "gün"ümüz durağan birisinin "gün"ünden 2 dakika daha kısa oldu.

Sabit hızla Dünya'yı bir sefer dolaşırsak, bu 2 dakikalık kazançlar toplanarak 1 gün eder ve biz yola çıktığımız noktaya tekrar gelmiş oluruz.

Durağan birisi n defa gündoğumu sayar, doğuya doğru giden bizler ise n + 1 sefer gündoğumu sayarız.

 

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...