Jump to content

Evren tek elektrondan oluşmuştur


Recommended Posts

Elektron ve anti parçacık karşılığı pozitronun (antielektron), aynı kütleye, aynı spine ve elektriksel yük işareti hariç aynı özelliklere sahiptir.


Tek elektron evreni önermesi gözlemlenen tüm elektronların neden aynı özelliklere sahip olduğunu açıklamaya çalışır.


Richard Feynman'ın hocası John Wheeler bir gün Feynman'ı telefonda arar (1940 baharında) ve "tüm elektronların neden aynı miktar elektriksel yüke ve aynı miktar kütleye sahip olduğunu biliyorum" der.

Feynman "neden" diye sorar. Wheeler'ın cevabı ilginçtir, "çünkü, hepsi aynı elektrondur" der.

Wheeler, birkaç denklemle zamanda ileriye doğru giden elektronun, zamanda geriye giden elektrona dönüştürülebileceğini ve gözlemlenebilir tek değişikliğin elektriksel yükü olabileceğini gösterir. Yani elektriksel yükün işaret değiştirdiğini dolayısıyla elektronun pozitrona dönüştüğünü...


QFzLPCc.jpg


Feynman "elektron sayısının pozitron sayısından daha fazla" olduğunu söyler, Wheeler şaka yaparak "belki protonların veya başka birşeylerin içinde gizli olabileceğini" söyler, ardından şöyle bir açık kapı bırakır, "elektron sayısının pozitron sayısından büyük olarak gözlemlenmesi evrenin bizim bulunduğumuz bölgesinde geçerli olduğudur", bu da teorik olarak evrenin diğer bölgelerinde bu farkı oluşturan pozitronların bulunabileceği olasılığına açık kapı bırakmaktadır.


Feynman, Nobel ödülü konuşmasını yaparken, Wheeler'ın tek elektron fikrini öncelikle ciddiye almadığını ancak pozitronların aslında elektronların zamanda geriye gidişi olarak temsil edilebileceğini Wheeler'ın bu fikrinden esinlenerek oluşturduğunu söyler.


ZlhFFH5.jpg


Yoichiro Nambu, bu fikri tüm parçacık - antiparçacık çiftlerine uygulayarak aslında oluşma ve yok olma diye bir şeyin olmadığını, bunun sadece hareketli parçacıkların yönlerinde (geçmişten geleceğe veya gelecekten geçmişe) bir değişiklikten ibaret olduğunu vurgular.



Şu an için bu önermeyi geçersiz kılacak bir çalışma var mı bilemiyorum.


Link to post
Sitelerde Paylaş

Wheeler ve Feynman iki müthiş fizikçi..

Burada bu konuyu aralarında yarı şaka tartıştıklarını gözlemliyoruz..

Onların iddialarını ciddiye almak mümkün değil.

Zamanda geriye gidilmez.

Feynman denklerinin bazılarında gidildiği şeklinde bir ifade vardır ama zamanda geri gidilmediği kesindir.

Bu arada evrenin başlangıcında elektron ve pozitron sayısının eşit olmadığı, bir milyar pozitrona karşı, bir milyar bir elektronun olduğu bir Rus bilim adamı tarafından ortaya atılan bir teoridir. Başka bir deyişle madde parçacıkları anti madde parçacıklarından çok az sayıda da olsa, fazladır.

Evrenin yalnız maddeden ibaret olmasının nedeni budur.

Pozitronlar radyoaktif çürüme sırasında çekirdekte elektronlarla birlikte açığa çıkarlar. Onlar birbirlerini nötralize edip pür enerjiye dönüşürler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Madde diye birsey yokmu yani ben ileride atomlarin yapisini degistirebilecek bilgiye ulasacak bilincimizle elektronlarimizida kontrol edip seklimizi degistirebilecegimizi dusunuyorum.

Aç kaldığında bir elini bifteğe dönüştürüp yersin sonra yediğin biftekle elini tekrar yaparsın.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 months later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...