Jump to content

Kuantum Ve Ölüm


Recommended Posts

ölume yakin deneyim, ingilizcesi Near Death Experience... Hakikaten, tibben ölu sayilip, kalbi duran ve tekrar çalisan ölume yaklasan yuzbinlerce insanlarda bu tecrube yasanmaktadir. Vucuttan çikma hissi, kendini yukaridan görme, ameliyat odasi, hatta kuluvarda ve bazen daha uzaklarda olan seyleri görme, sonra bir tunele dalis, bir isik görme ve geri vucuda dönus.

Kalb durmasindan sonra ve beynin elektro-ensefalogramin duzlesmesi sonucu ölu sayilan ve sonra hayata dönen insanlarin statistiklere göre 2/100 ila 60/100'u bu tur bir deneyimden bahsetmekte. Bilim adamlari bu konuda bazi teoriler ileri surduler, ancak kesin bir sey henuz bilimsel açidan söylenememektedir.

Tunele giris hissi, bazilarinca retinanin kaninin çekilerek etrafdan ortaya daralarak bir tunele dalis hissi olusturmasi, veya nöronlarin kimyasindaki degisikliklerden kaynaklanabilecegini savunmaktadirar. Hayvanlar uzerindeki deneyimlere göre, beynin içindeki hareketliligin normal ldekinden daha yuksek oranda hizlandigi ölçulmustur.

Bu yuzden, bir ihtimal, DNA bagindaki guçluluk, fotosentezin potansiyelinde tespit edilmesinde oldugu gibi, bazi quantik etkilerin beynin ölum aninda quantik mekanigin bazi etkileriyle zaman mevhumundan kurtulmasi ve zaman disina çikisi, iste bu ölçulen beyin içindeki hareketliligi sekilde gerçeklesmesi mumkundur.

Aspect deneyiminin gösterdigi gibi, boyutlarin göresel oldugunu göstermesiyle, herseyin içiçe oldugu bilindiginden, bu tur ölume yakin deneyimlerin bir turlu quantik etkiyle zaman disi çikisi o kadar saçma degil. Bu bir çok cevapsiz deneyimleri bir çirpida bilimsel tabana getirmektedir : telepati, olmayan olaylari ruyada çok önceden görme, beyin durmusken olanlari ayikinca anlatma, gazi insanlarin ilginç kehanetleri gibi... Bunun bilimsel bir ispat oldugunu iddia etmiyorum, sadece bir tez veya teori olarak paylasiyorum. Beynin bazi quantik etkilerinin oldugu son zamanlarda yavas yavas bazi makalelerde yer almaktadir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...