Jump to content

Hayat Anlamsız Ve İğrenç Bir Yerdir


Recommended Posts

Ortalama 2 saatlik güzel bir filmi izlediğinde keyif aldığında ne düşünüyorsun? En sevdiğin yemeği biteceğini bildiğin halde mideye götürürken amacın nedir?

Ömründe bir kez olsun Antartika'ya gideceğim ve orayı göreceğim diyen adamın amacı ebediyet midir?

Benliğine odaklan, beklentilerden arın ve içinde bulunduğun anın olumlu yanlarını değerlendir. Afrikada, susuzluktan kavrulan bir çocuğun bir bardak su içişinde tattığı zevktir hayatın anlamı.

Acılarından arınmak istiyorsan, hayata bakış açına dair yatırımlar yapmayı deneyeceksin. Bir sevgilinin gözündedir anlam, bir çocuğa sarıldığında aldığın sıcaklıktır yaşamak.

Bir köy yolunda giderken, tanımadığın birisinin tarlasındaki eriğe umarsızca göz dikip onu yürüttükten sonra bir güzel midene indirdiğinde, o uçarı çocuksu haline, bakıp gülümsemektir belki de..

Öyle bir yaşamın içindeyiz ki, varlığımıza yabancılaştırılarak büyütülüyoruz. Özgür değiliz, ortamsal maskeler içinde doğanın işleşiyinden uzak havayı soluyoruz.

Hayatın tadına varmak istiyorsan, önce o maskelerini yere fırlatıp tereddütsüzce ayaklarının altında çiğnemen gerekir. Her başkalaşım sana yeni bir hayat ve anlam katar. O kadar sınırlandırılmış yaşamlara mahkum ediliyoruz ki, koca dünyanın sayısız varyasyonunun içinde tek bir alana sıkışıp kalıyoruz. Peki bunu değişitirmek adına bugüne kadar hangi çılgınlığa imza atma cesaretini gösterdin?

Yokluğun gerçekliğinde aldığım her nefes bir şans ve hayatın ta kendisidir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 180
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Hayatın gerçeği bu. Besin zinciri ortada. Memeli bir hayvan olan insan bırakın memeli olmayan hayvanlarla beslenmesi yine Memeliler sınıfına giren hayvanları afiyetle yiyerek besleniyor.Ama düşünmeyeceksin bunları. Ozaman ne mutsuz olursun nede Mutlu.Dağdaki çoban olacaksın.Vücut gemisinin kumanda merkezine düşünceyi sokmayacaksın.Aksi takdirde mutsuz olursun ama Mutluluğuda idrak edersin.Kainat insana Yaşama içgüdüsünü vermiş .İntihar etmekde kolay değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bunu ancak benim gibi belli bir bilinç düzeyine erişmiş olanlar anlar, aptal olanlar ise...

Ben de çok kral bi adamım. Diğer insanlar benim gibi olamadıkları için onlara acıyorum. Halbuki beni biraz örnek alsalar...

Şu ifadelerde ciddi misiniz?

not: Arap tanrısı el-ilah'a inanıyorum.

Hayat kötü birşey değil. Ben yaşamayı çok seviyorum.

Çok yoksulluk, parasızlık çektim. Kronik hastalığım var, Mayına basmış gibi yaşıyorum. Her an çok ağır bir evreye geçebilirim. Başka nasıl olumsuzluklar var? Hah, salak gibi solcuyum. Memleketin haline, insanların ahmaklıklarına, akılsızlıklarına çok üzülüyorum, isyan ediyorum. Her seçim gecesi benim için kabus oluyor. Başka? Ateistim. Ölümden sonra hayat olduğuna inanmıyorum. Hayatın bir anlamı ve amacı olmadığını biliyorum.

Bütün bunlara rağmen yaşamayı seviyorum. Yaz ve kış sokağa çıkıp dolaşmayı, akvaryumumu izlemeyi, sinemaya gitmeyi, müzik dinlemeyi,sevilmeyi, arkadaşlarımla sohbet etmeyi seviyorum. Hayal kurmayı, şarkı söylemeyi seviyorum.

Uzayın sonsuz boşluğunda, aşırı hızla savrulan bir nesnenin üzerinde, başörtülü bir teyzenin, Bağcılar minibüsünde, gelininin dedikodusunu yapması bana çok komik geliyor. Hiçbir şeyden haberi yok. Felsefi bunalıma girince o teyzeyi düşünüyorum. Aslında ondan pek farkım yok.

Herkes yaşamayı sever, istisnalar hariç, kimsenin ölmek istediğini görmedim.

haci'nin acıdığı hayvanlar da öyle. Elimizde olsaydı da onlara sorabilseydik, onlar da muhtemelen öyle olduğunu söyleyeceklerdi. Elinizde tuttuğunuz hayvanı bıraktığınızda, hepsi tehlikelerle dolu yaban ortamına doğru kaçar. Hiç bir kuşu elinizde tutamazsınız.

On yıl önce küçük oğlum ağır bir trafik kazası geçirdi. İki hafta yoğun bakımın kapılarında, o zamana kadar içtiğim bütün rakılar, yaptığım bütün alemler, attığım bütün kahkahalar, on dakikada burnumdan geri geldi.

Hani, hayat yalan diyenleri haklı çıkartırcasına.

Hiç bir acı, olabileceğin nihai kertesi değil. Hayat her halukarda devam ediyor.

İnsanlar başlarına gelenlerle değil, onlara koydukları tavırla kendileri olurlar.

Büyük şeylerin adamı olmaya gerek yok. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dediği gibi, İstanbul bir kere alınır, Usul Hakkında Nutuk da bir kere yazılır.

Ama dünyada milyarlarca insan, Fatih veya Descartes olamadı diye ölsünler mi, hayır?

Herkesin hayatı, kendi büyüklüğüne sahip. Her insan hayatı bir başarıdır. En basiti bile bir kariyer hikayesidir.

Her aile reisliği bir yönetim kariyeridir. Her becerilen ilişki, bir insan başarısıdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

On yıl önce küçük oğlum ağır bir trafik kazası geçirdi. İki hafta yoğun bakımın kapılarında, o zamana kadar içtiğim bütün rakılar, yaptığım bütün alemler, attığım bütün kahkahalar, on dakikada burnumdan geri geldi.

Her şey seninle ilgili değil mi? Kibire bak! Çocuğun kaza geçirir, iki hafta yoğun bakımda yatar, asıl acıyı çeken odur ama sen gider bir arap putu beni cezalandırmak için bunu yaptı dersin. Bu ne biçim bir mantık?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ergenlikle alakası yok. Bu arkadaş nihilist olmuş depresyona girip. Hayatın tek amacı sekstir yani döl dağıtmak. Bunu yapmak içinde elinden geldiği kadar uzun yaşaman lazım bu yüzdende yaşama içgüdün var intihar edemiyorsun. Şimdi bazı elemanlar diyecek ki madem bunlar hep seks o zaman kısır bireyler neden intihar etmiyor? Cevap basit onlardada üremeye bağlı yaşama içgüdüsü var ama kısırlık problemi çıkınca üreme şansları kalmasa bile doğanın verdiği yaşama içgüdüleri yok olmuyor. Olay tamamen bu

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Hayat Anlamsız Ve İğrenç Bir Yerdir."

Bu söz doğru. Peki dünyayı yaşanılmaz yer haline getiren kim?

Yine insanlar. Dünyada İnsan kadar iğrenç hayvan türü bulamazsın.

Dünya ı anlamak için islamı anlamak gerekli. İslam insanı yansıtan en iyi dindir. İslamın vahşi acı çektirme ve işkenceci kanlı ritüellerini insanlar başkalarına uygularken zevk alıyorlar. İnsanlar kadın erkek sünnetinden tut hayvan öldürmeye, aşurede bedenin kesilmesinden tut insan taşlamaya kadar her türlü vahşeti gözler önüne getirir ve islam faşizmini insanların üzerinde uygulamaktan zevk alır. Yakında oruç faşizmi yine yaklaşıyor, şiddet olayları artacak. Oruç tutmayanlara psikolojik ve fiziksel işkence başlayacak.

İnsanlar ortadoğuyu kan gölüne nasıl çevirdiğini görüyoruz, cennet huri saçmalıkları dünyanın içine sıçtı. İnsanlar bencil çıkarcı egoist duyguları dünyayı her zaman daha yaşanmaz yer haline getiriyor.

Hayvanlar sapık islama inanmaz. Hayvanlar her zaman insanlardan daha onurlu ve dürüsttür. Hayvanlar sadece yaşaması gerekeni yaparlar ama İnsanlar hem hayvanlara hem de insanlara işkence yaparlar. İnsan olmak rezil bir şey.

Mutlu mu olmak istiyorsun?

Dünyada yaşanan sapkınlıkları görmezden gel. Yoksa bu kadar ahmak ve egoist insanı düşünmek insanı mutsuz yapar.

tarihinde zeus- tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Var oluşun bir amacı yok, hepimiz sonu hiçlik olan bu iğrenç Dünya'da kısa süreliğine de olsa ısrarla var olmaya çalışıyoruz ve yaşamak için doğanın kanını emip hayvanlara eziyet ediyoruz. Hepimiz, hayattan mutlu olmaya çalışıyoruz, yegane amacımız bu. Ancak hayattan mutlu olmak imkansızdır. Çünkü hiçbir arzumuz tam olarak tatmin edilemez, ancak ufak bir derdimiz dahi olsa hayattan tüm o aldığımız hazlar uçar gider. Her insanın her an da derdi vardır, bu yüzden hayat, bir işkenceden farksızdır. Bunu ancak benim gibi belli bir bilinç düzeyine erişmiş olanlar anlar, aptal olanlar ise çektiklerinin farkında bile değillerdir.

Hayat adaletsiz bir yerdir, canlılar var olabilmek için bir başkasının kanını emmelidir, sömürü üzerine kuruludur bu hayat. Kapitalizm, insan doğasına en uygun olan sistemdir. Bir patron işçisinn emeğini sömürür, bir fabrikatör çalışanının.

Hükümet de halkın kanını emer.

Hayattaki genel kural şudur: Güçlü olan zayıfı ezer ve bundan zevk alır. Evet, gerçekten de insan, zayıf olana acı çektirmekten zevk alan bir hayvandır.

Örneğin İslam toplumunda kadınlara eziyet edilirken, eziyet edenler de dahil olmak üzere tüm müslümanlar içten içe bu durumdan zevk alır.

Sadece müslümanlar da değil, bir öğretmen, öğrencisinin kulağını çektiğinde dahi onun acı çektiğini görünce yine zevk alır. Yani tüm insanlık, eziyet etmekten zevk alır.

Hayat işte bu kadar adaletsiz ve iğrençtir, insan da kelimenin tam anlamıyla iğrenç bir canlıdır.

Saygılarımla.

Madem her şey anlamsız insanlara iğrenç demenin de anlamı yok(Ben de anlamsızdır derim ama iğrenç demem).Fazla duygusal bakıyorsun. Bence bunların farkında olan insanın yapacağı doğası gibi yaşamak hayattan zevk almaktır. İnsanın empati yeteneği neden gelişmiştir.Bu''İYİ''insanı savunma,''KÖTÜ''insanı ortadan kaldırmaya yarar ve böylece sağlıklı toplumlar kurulabilir.Zayıf olana acı çektirme duygusunun temelde insanda çok gelişmiş bir duygu olduğunu zannetmiyorum.Sonradan daha çok gelişmiş olabilir.

tarihinde Tarafsız tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

"yarının hiçlik olması tehdidiyle mutlu olamam ve olmayacağım. derin bir hakaret bu... bu yüzden, beni acı çekmem ve yok olmam için, fikrimi sormadan ve küstahça var eden bu doğayı ; su götürmez davacı , savcı ve davalı rolümle , kendimle birlikte mahkum ediyorum... doğayı yok edemediğim için de sadece kendimi yok ediyorum... hiçbir suçlunun bulunmadığı bir tiranlığa katlanmaktan bezmiş olarak..." Dostoyevski

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu dünya tamamen bir cehennemdir. Bu cehennemden çıkış yolu ise ölümdür.

birebir katılıyorum mllet hala saçma sapan işler peşinde koşuyor zaten mantıkta bölye olmasını gerektiriyor biz cennetten kovulup ceza olarak dünyaya gönderildik millet hala mutluluk peşinde de çıkış yolu ölümdür olayına gelince bazıları için çıkış, bazıları içinse cehennemin daha alt katlarına iniştir direk ölümü çıkış gösterirsek Allah korusun insanları farklı şeylere yönlendiririz hoş olmaz :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

birebir katılıyorum mllet hala saçma sapan işler peşinde koşuyor zaten mantıkta bölye olmasını gerektiriyor biz cennetten kovulup ceza olarak dünyaya gönderildik millet hala mutluluk peşinde de çıkış yolu ölümdür olayına gelince bazıları için çıkış, bazıları içinse cehennemin daha alt katlarına iniştir direk ölümü çıkış gösterirsek Allah korusun insanları farklı şeylere yönlendiririz hoş olmaz :)

Bu dünya, cehennem tanımlarıyla örtüşüyor. Bir tür cehennem. Hepimiz bu cehenneme sıkışmış köleleriz. Bu cehennemden çıkış ise ölümdür. Ya ölümünü bekleyeceksin veya maçan tutuyorsa beklemene gerek yok; ama yöntemi iyi seçmek gerekir. Yöntemde oluşabilecek her hata daha kötü bir şekilde sakat veya farklı bir hastalıkla birlikte canlı kalmana sebep verir.

tarihinde Z-karn-223 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

birebir katılıyorum mllet hala saçma sapan işler peşinde koşuyor zaten mantıkta bölye olmasını gerektiriyor biz cennetten kovulup ceza olarak dünyaya gönderildik millet hala mutluluk peşinde de çıkış yolu ölümdür olayına gelince bazıları için çıkış, bazıları içinse cehennemin daha alt katlarına iniştir direk ölümü çıkış gösterirsek Allah korusun insanları farklı şeylere yönlendiririz hoş olmaz :)

Biz diyorsun biz kim yahu? Adem Havva' dan mı bahsediyorsun? Eğer öyleyse ben onların suçunu günahını niye ben çekiyorum? Onlara cennet ilk bahşedilmiş onlar kıymetini bilememiş sonra kovulmuşlar cennetten peki niye bana bu hak verilmedi? Önce bana cenneti göster bende onlar gibi yasak elmadan yersem beni de at istediğin yere artık dünyaya mı gönderiyorsun cehenneme mi her nereye gönderiyorsan gönder :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu hayat bana karşı düzenlenmiş aptalca bir oyundan ibaretti. Beni var eden bir varlığı kabul edemesem de, düşüncelerim şöyle gelişiyordu: birisi bana, beni dünyaya yollamakla, çok normal gözüken son derece derinliksiz, sığ bir şaka yapmıştı.

İstemeden de olsa, bir yerlerde, beni bu hale sokan birinin bana alayla bakıp, katıla katıla güldüğünü hissediyordum.

Benim 40-50 yıl boyunca öğrenip gelişerek, bedenen ve zihnen büyüyüp nasıl hayatımı sürdürdüğüme bakıyor ve şimdi aklım tam kemal noktasına ulaşıp olgunlaşmışken, tam hayatımın zirvesinde olduğum şu dönemde, bana tepeden bakarak; hayatta hiçbir şey yoktur ve olmayacaktır tarzındaki görüşe ulaştığımı görüyor ve bana kahkahalarla gülüyordu.

Benimle eğlenen, dalga geçen böyle biri olsun ya da olmasın; bu beni ilgilendirmiyor. Beni düşündüren, hayatımda yaptığım herhangi bir eyleme mantıklı bir açıklama getiremiyor oluşumdu. Hastalık ve ölüm, beni ve sevdiklerimi yakalayıp sonsuzluğa götürecek, geriye pis bir koku ve kurtçuklardan başka bir şey kalmayacak.

Yaşadıklarım ve başarılarım, er-geç unutulup kaybolacak ve ben, o zaman hayatta olmayacağım. O zaman; bütün bu hengame niye? Neden çabalıyoruz ki boşu boşuna? İnsanoğlu nasıl olur da bu boşluğu görmeden hala yaşama devam edip, onun için çaba sarf eder? Anlaşılacak gibi değil açıkçası...

Bir insanın yaşayabilmesi, ancak hayatın sarhoşluğuna kapılmışsa mümkün olabilir. Ayıldığında ise, hayatın sadece bir yanılsama hem de aptalca bir yanılsama olduğunu görecektir.

İşte bütün mesele bundan ibaret! Ne komik ne de esprili bir yanı var; sadece acımasız ve aptalca...

Tolstoy

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu dünya, cehennem tanımlarıyla örtüşüyor. Bir tür cehennem. Hepimiz bu cehenneme sıkışmış köleleriz. Bu cehennemden çıkış ise ölümdür. Ya ölümünü bekleyeceksin veya maçan tutuyorsa beklemene gerek yok; ama yöntemi iyi seçmek gerekir. Yöntemde oluşabilecek her hata daha kötü bir şekilde sakat veya farklı bir hastalıkla birlikte canlı kalmana sebep verir.

Dünya, cennet tanımlarıyla da cehennem tanımlarıyla da örtüşür, normaldir. Çünkü cennet de cehennem de bu dünyadan hareketle uydurulmuş masallardır.

Ölüm sadece cehhemden değil, cennetten de çıkıştır senin anlayacağın :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu dünya, cehennem tanımlarıyla örtüşüyor. Bir tür cehennem. Hepimiz bu cehenneme sıkışmış köleleriz. Bu cehennemden çıkış ise ölümdür. Ya ölümünü bekleyeceksin veya maçan tutuyorsa beklemene gerek yok; ama yöntemi iyi seçmek gerekir. Yöntemde oluşabilecek her hata daha kötü bir şekilde sakat veya farklı bir hastalıkla birlikte canlı kalmana sebep verir.

kardeş intihar günahtır bilmiyorum açıkcası ne kastettiğini anlamadımmı anlamazdanmı gelmeye çalışıyorum senimi çözemedim diyeceğimi bilemedimde cehennemle ilgili açıklamalarına birebir katılıyorum çok az insan bu şekilde düşünüyor ve bende senin gibi düşünenlerdenim o konuda tamamda diğer noktalar şimdi bu arkadaş belli ki bazı durumlar yaşıyor ve hassasiyetini hissediyorum beni tersledi üzerine gitmek istemedim olaki hata ederiz daha kötü olur bazı insanlar duygusaldırlar üzerine düşersen Allah korusun bazı şeylere sebep olmak istemem asla kesinlikle intahar olmamalı ölüm evet ama intahar en büyük günahtır.

ayrıca Allaha inanmazsın bişey demem ama bu seferde intihar etmeye hakkın yoktur intihar eden bir insan dünyaya ihanet etmiştir insalığa en büyük ihaneti etmiştir bizim diğer insanlara faydalı olmamız lazım yaşantımız boyunca.

Hani bir çocuk vardı intihar ettiğinde resmen dellenmiştim o kadar kızmıştım ki çocuğa bu kadar bencillik olmaz çocuk bilgisayar programcısı bu konudada çok iyi geliri yüksek üst noktalarda yaşıyor ve herşeye doydum diye intihar ediyor o ölürken belki nice gariban insan hayatta yaşam mücadelesi veriyor.Yaw hiç bişey yapamıyosan bir garibanın elinden tut onu yetiştir hayatta bir kişinin kurtulmasına vesile ol tek başına kendi için yaşadı ve kendi için öldü o zaman gerçekten dellenmiştim insanlığa işte böyle ihanet edilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Biz diyorsun biz kim yahu? Adem Havva' dan mı bahsediyorsun? Eğer öyleyse ben onların suçunu günahını niye ben çekiyorum? Onlara cennet ilk bahşedilmiş onlar kıymetini bilememiş sonra kovulmuşlar cennetten peki niye bana bu hak verilmedi? Önce bana cenneti göster bende onlar gibi yasak elmadan yersem beni de at istediğin yere artık dünyaya mı gönderiyorsun cehenneme mi her nereye gönderiyorsan gönder :)

kendi açından bakarsan çok sığ ve basit bir tanımlama sen yeniyosun diye herkesi yemeyecek olarak görüyorsun.

onu geçtim al sana dünya ve sana gene yasak elmaları söylemiş eee hangisini yemedin?

yemediğin bir yasak elma varmı kendi kendini yalanlıyosun birde bana mantık oyunu oynuyosun :)

zinada yasak elma, Allahı inkarda, içkide bunların hepsini yap utanmadan birde ben yasak elmayı yemezdim diye burda kendinide milletide kandır :)

tarihinde gariban_derviş tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

kardeş intihar günahtır bilmiyorum açıkcası ne kastettiğini anlamadımmı anlamazdanmı gelmeye çalışıyorum senimi çözemedim diyeceğimi bilemedimde cehennemle ilgili açıklamalarına birebir katılıyorum çok az insan bu şekilde düşünüyor ve bende senin gibi düşünenlerdenim o konuda tamamda diğer noktalar şimdi bu arkadaş belli ki bazı durumlar yaşıyor ve hassasiyetini hissediyorum beni tersledi üzerine gitmek istemedim olaki hata ederiz daha kötü olur bazı insanlar duygusaldırlar üzerine düşersen Allah korusun bazı şeylere sebep olmak istemem asla kesinlikle intahar olmamalı ölüm evet ama intahar en büyük günahtır.

ayrıca Allaha inanmazsın bişey demem ama bu seferde intihar etmeye hakkın yoktur intihar eden bir insan dünyaya ihanet etmiştir insalığa en büyük ihaneti etmiştir bizim diğer insanlara faydalı olmamız lazım yaşantımız boyunca.

Hani bir çocuk vardı intihar ettiğinde resmen dellenmiştim o kadar kızmıştım ki çocuğa bu kadar bencillik olmaz çocuk bilgisayar programcısı bu konudada çok iyi geliri yüksek üst noktalarda yaşıyor ve herşeye doydum diye intihar ediyor o ölürken belki nice gariban insan hayatta yaşam mücadelesi veriyor.Yaw hiç bişey yapamıyosan bir garibanın elinden tut onu yetiştir hayatta bir kişinin kurtulmasına vesile ol tek başına kendi için yaşadı ve kendi için öldü o zaman gerçekten dellenmiştim insanlığa işte böyle ihanet edilir.

Sistemin yöneticisi veya piramitin tepesindeki intihar edilmesini istemez. Çünkü intihar; programda error veren bir şeydir ve telafi edilmesi gerekir. İntiharı bir programdaki bug gibi düşün; programın işlemesinde bir engeldir. Programcının başını ağrıtır ve intihar iyi değildir der. Bu dünya veya kainatı da bir program gibi düşün; bizler de bu progamın içindeki köleleriz. Bu kainat bir programdır çünkü hangi bitki veya hayvanı incelesen bir tasarım, bir matematik vardır; ama mutlaka bir tasarım olduğu gerçektir. Sana önerim matrix, vanilla sky, 13. kat filmlerini öneririm. Bu anlattıklarım bu filmlerdeki ana mesajda ve diyaloglarda gizli.

Bu dünya veya kainat düalite denilen kurala dayanır. Düalite, hem eski dinlerde; hem Kuran'da mevcut. Düalite masonluk gibi ezoterik örgütlerde de bulunmakta. Düalitede mutluluğa yer yok. Mutluluğun olduğu her yerde mutsuzluk da vardır. Düaliteyle ilgili, Kuran'daki bir ayette der ki biz her şeyi çiftler halinde yarattık. Buradaki çiftlerden kasıt erkekle dişi değil; zıtlıklardır. Mutluluk, mutsuzlukla beraberdir. Siyah-beyaz ile birliktedir. Masonluktaki o meşhur damalı zemin bunu sembolize eder. Daha önce gezdiğim hindu tapınaklarında da bu sembolizmi gördüm.

tarihinde Z-karn-223 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...