Jump to content

Hayat Anlamsız Ve İğrenç Bir Yerdir


Recommended Posts

5 saat önce, Yeni Üye yazdı:

Sözümü dinlemezsen seni cezalandırırım diyen bir otoriteye, hele de bu otorite hiç bir şeye muhtaç olmayan ve her şeyden gani olan Tanrı ise, " beni sevsen beni korkutmazsın" ya da " sen nasıl beni tehdit edersin, olamaz öyle şey", demek en basit ifadeyle absürt bir tavırdır.

Çünkü o bir otoritedir. Ama biz otoriteyi sorguluyoruz, o otoritenin yaptığını ahlâki bir çerçevede inceliyoruz. Siz "Sökül!" diyen hırsızın dediğini yaparsınız fakat onun yaptığının ahlâktan yoksun bir şey olduğunu bilirsiniz.

 

5 saat önce, Yeni Üye yazdı:

Çünkü çocuk bile anne ve babasına güvenir ve söylediği şeyin kendi faydasına olduğunu bilir. Ama siz bu tavırda ısrar ediyorsunuz. Sizin tercihiniz.

Otoritenin her dediği doğru değil, anne-babanın her yaptığı da faydalı değil. Faydalı olması amacıyla yapılan şeyin faydalı olacağı kesin değildir, ebeveynlerin koruma ve bakma içgüdüleri olsa da. Fakat tanrıda bunlar da yok, yani onu insanlara bağlayan duygusal bir bağ yok. Neden ahlâklı bir şey yapması gerekir? Bizim gibi ahlâklı davranmaya iten içgüdüleri yok -eğer "Vardır." dersek bunların kökenlerinin ne olduğu sıkıntısı var-, ahlâkın temeli olan kişiye fayda verdiği düşünülen şeyi yapma yok. Ahlâklı olmasının tek nedeni ya duygusaldır ya da çıkar ilişkisine dayalıdır. Bu dediğim her bilinç için geçerlidir ve tek istisnası ahlâklı olan fakat yapılmasının nedeni bilinçdışı olan şeylerdir*.

 

*Kommensalizm ve robotlar örnek verilebilir.

tarihinde Natüralist Ateist tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 180
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...