Jump to content

İslam'ın Tanrı'sı Akıllı mı?


Recommended Posts

Önce şu gerçeğin altım çizelim: İnsanlar, kafalarındaki "Tanrı"yı "insan" gibi düşünürler. "Tanrı"nın varlığını kanıtlama yönteminden, "Tanrı'yı nitelemeler"e dek bu geçerlidir, insanların eliyle yapılanları görmüşler, bir de doğaya, evrene bakmışlar, "öyleyse bu şeylerin de bir YAPAN’ı, YARATAN’ı var" diye düşünmüşler.

"İnsan"ın bir "canlı" olduğunu, yaşadığını, "gördüğünü", "işittiğini", "konuştuğunu", birtakım şeyleri "bildiğini", "istediğini", kimi şeylere "güç yetirdiğini", "sevdiğini", "sevmediğini", "acıdığını", "öfkelendiğini", "bağışladığını", "öç aldığını", "cezalandırma" ve "ödüllendirme" yollarına gittiğini görmüşler; "Tanrı"larında da bu nitelikleri düşünüp inanmışlar. Tanrı'da da "hayat"ın, "bilgi"nin, "görme"nin, "işitme"nin, "irade"nin, "kudret"in, "kelâm"ın ve öteki niteliklerin bulunduğunu savunmuşlardır. İslam inancında da ("kelâm", "akâid") görülür.

Birçok din gibi İslâm da "insan biçimci"dir. ("Antropomorfizm") Tevrat'ta "Tanrı'nın insanı “kendine benzer biçimde yarattığı"nın açıklanması (Tekvin, 1: 25) ve bunun İncil'e, Kur'an'a, "hadis"lere yansıması (konu için 39. sayımızdaki "Tanrı'nın Biçimi ve Boyu" başlıklı yazıya bkz.) "insan biçimcilik"ten kaynağını alır. Burada ister istemez bir düşünürün sözlerini anımsıyoruz: Elea Okulu'nun en eski filozofu Xenophanes (M.Ö. 570-485): "Ethiob'lu (kara) bir adam, Tanrı'yı KARA sanır. Bir Trakyalı MAVİ GÖZLÜ görür. Öküzler ve atlar da bir Tanrı düşünebilselerdi, kendi biçimlerinde görürlerdi." (Bu sözleri yorumlarıyla birlikte görmek için bkz. Cemil Sena, Tanrı Anlayışı, İstanbul, 1978, RK Yayın., s. 110.)

"İslam kelâmı", özellikle "Sünnet Ehli (Sünni ekol)", Tanrı'da "dirilik", "bilgi", "görme", "işitme" vs. kabul eder de, "AKIL" kabul etmez. Tanrı için "AKILLIDIR (Âkil)" demez. (Bkz. Akaid kitapları, örneğin Hayâli, Şerhu Nuniyye, Arapça, İstanbul, 1318, s.23.)

Tanrı için "akıllıdır' denemeyeceğinin NEDEN'i açıklanırken, "akıl olmadan önce Tanrı'nın “BİLGİSİZ bir dönem geçirmiş olması"nı kabul etmek gerekeceği, bununsa kabul edilemeyeceği ileri sürülür. (Bkz. Hayâli, aynı yer.) Yani: "AKIL, sonradan yaratıldığına göre, Tanrı için söz konusu olamaz. Tanrı'nın herşeyi AKLIYLA bildiği ileri sürülürse, akıl yaratılmadan önce birşey bilmediği kabul edilmiş olur." Oysa "Tanrı’nın öteki "nitelik"leri için de aynı şey söylenebilir, örneğin: "HAYAT’ı Tanrı yaratmıştır, “Tanrı'nın hayatı vardır” denemez;. BİLGİ'yi Tanrı yaratmıştır, Tanrı'nın bilgisi var denemez..." gibi savlar ileri sürülebilir.

İslâm kelamında konu şöyle ortaya getirilir. "Tanrı'ya herhangi bir ad ve nitelik vermek, o ad ve niteliğin ayet ve hadiste bulunmasına mı bağlıdır ("tevkîfi”dir), yoksa buna bağlı değil midir?". Tartışılır. Sünni kesim genellikle "bağlı" olduğu görüşündedir. (Bkz. Hayâli, aynı yer; Ebu'l-Muîn Nesefi, Tebsıra, s.72; Dr. Ali Abdulfettah, el Fıra-ku'l-Kelamiyye, Ezher, 1986, s.390.)

"Tanrı'nın AKILLI olduğu", ne Kur'an'da var, ne de hadislerde. Tanrı için "şudur ya da budur" diyebilmenin, ayet ve hadislerde geçmesine bağlı olduğunu savunanlara göre "Tanrı akıllıdır" denemez. Tanrı'nın "adlar"ı, "sıfatlar"ı açıklanmıştır. Muhammed, bunların "99" olduğunu ve bunları sayanların da "cennetlik" olacaklarını söylüyor. (Bkz. Buhari, e's-Sahih, Kitabu't-Tevhid/12; Müslim, e's-Sahih, Kita-bu'z-Zikr/5-6, hadis no: 2677.) Muhammed, bunları açıklıyor ve sayıyor. (Bkz. Tirmizi, Sünen, Kitabu'd-Deavât/83, hadis no: 3507.) Bunlara bakıyoruz, bunların arasında, Tanrı'nın "AKILLI" olduğunu anlatan bir ad ve nitelik yok, ("Âkl" ve benzeri bir şey geçmiyor.)

Kimileri "Tanrı ÂLİM (bilgili), KÂDİR (güçlü) de değildir." dediklerinde SUNNİ kelamcıların buna karşı çıktıkları ve en başta Ebu Mansur Maturîdî'nin şöyle dediği görülür: "O zaman Tanrı BİLGİSİZ, GÜÇSÜZ olur. Böyle bir şeydense Tanrı, yüceliğiyle uzaktır." (Bkz. Ebu Mansur Maturîdî, Kitabu't-Tevhid, s.66.) Tanrı için "ÂLIM", "KADİR"...dememeyi, Tanrı için bir eksiklik sayanların, aynı Tanrı için "AKILLI" dememeyi eksiklik saymamaları ilginçtir.

Akıl İslam'da ne denli önemlidir?

İslâm için, inanırları, savunurları hep "akıl dinidir, mantık dinidir" derler. Bunu kanıtlamaya çalışırken, Kur'an'daki "akl'dan türeme sözcüklerin kullanıldığını ve "aklı olmayanın dini de yoktur" türünden "hadis"leri kanıt olarak gösterirler.

Birçok sözcük gibi "AKL"ın kökü de "deve"lidir. "Ikâl" Arapça'da, "devenin bağlandığı (deveyi bağlamaya yarayan) ip"tir. (Bkz. Arapça sözcükler ve Râğıb, el Müfredat, A-K-L maddesi.) Ayet ve hadislerdeki "akl"dan türeme sözcükler de bu köke dayanır. "Bağlamak, alıkoymak, hapsetmek" anlamlarını içerir. (Bkz. Rağıb.) Ayetlerdeki "belki aklederler..." anlamındaki sözlerde geçen "akletmek" de "anlamak" ve "özellikle Tanrısal konuları düşünmek"tir. Bunun bilinen "akıl"la ilgisi yoktur. Bir başka yazıda konu üzerinde ayrıca durulacak.

"Aklı olmayanın dini de yoktur." hadisine gelince. Bu hadisin, nice benzerleri gibi "UYDURMA" olduğu, kesin olarak belirlenmiştir. (Bkz. Aclûnî, Keşfu'l-Hafa, 2/487, no: 306.)

Kısacası: "Din" için, "İslam" için "AKIL" değil; "ÎMAN" gereklidir. "Tanrı"sının "AKILLI OLMAMASI’nın, "eksiklik" sayılmaması da buna uygun değil mi?

Turan Dursun, Din Bu 1, Sayfa 171-173

Düzenleyen: ArapŞükrü

http://www.turandursun.com/turan-dursun/turan-dursun-makaleleri/1156-slamn-tanrs-akll-m

Link to post
Sitelerde Paylaş

Önce şu gerçeğin altım çizelim... Kesin olarak belirlenmiştir...

Abicim zaten sizin bütün gerçeklerinizin altı çizili ve her dediğiniz kesin olarak belirlenmiş. Bu nedenle tartışma başlatmanıza da gerek yok aslında, tadını çıkarın. Master ödevi kıvamındaki alıntılarınızı birbirinize hediye olarak gönderin: böyle dip notları, "bkz Keşfu'l-Hafa, 2/487" falan...

Neymiş o altı çizili olan gerçek: insanların eliyle yapılanları görmüşler, bir de doğaya, evrene bakmışlar, öyleyse bu şeylerin de bir YAPAN’ı, YARATAN’ı var diye düşünmüşler... İnsanın bir canlı olduğunu, yaşadığını, gördüğünü, işittiğini, konuştuğunu, falan görmüşler, Tanrı'larında da bu nitelikleri düşünüp inanmışlar...

Nereden biliyorsun öyle olduğunu? Turan Dursun veya Cemi Sena yazdı diye mi?

Hani bize diyorsunuz ya, okuduğumuzu sorgulamadığımız için güdük kalmışız, sen hiç şu alıntıladıklarını sorguladın mı?

İnsanların işi gücü yok, doğaya bakmış da oradan Tanrı'sını çıkartmış da? Adamın derdi yok, kendine doğadan bir Tanrı çıkartacak.

Böyle bir ihtimali gözlemledik mi, yok. Sadece oturduk, "la, insanlar bu tanrıyı nereden bulmuş olabilir, İsa ve Muhammed de yalan olduğuna göre" demiş ve en uygun bunu bulmuş: ilkel insan, doğa, gök gürültüsü, korkmuş falan da, sığınak aramış...

Salla gitsin. Spekülasyondan, yani işkembeden. Sonra da gerçek diye altını çizelim, yemezler.

Böyle bir Tanrı çıkartma biçimine ilişkin hiç bir ampirik kanıt yok, zırnık kadar.

(Ha, doğadan Tanrı çıkartan var, yok değil. Aristo, Spinoza, Hegel falan gibi işi düşünme olan adamlar çıkatrmışlar. O kadar. Bunlar da din değil, düşünce çevrelerinde ele alınan şeyler.)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Abicim zaten sizin bütün gerçeklerinizin altı çizili ve her dediğiniz kesin olarak belirlenmiş. Bu nedenle tartışma başlatmanıza da gerek yok aslında, tadını çıkarın. Master ödevi kıvamındaki alıntılarınızı birbirinize hediye olarak gönderin: böyle dip notları, "bkz Keşfu'l-Hafa, 2/487" falan...

turan dursun yazmış evet....ama o dedi diye doğru kabul etmiyoruz...

okuyoruz....akıl ve mantık süzgecinden geçiriyoruz....sonra bakıyoruz...yazıları MANTIKLI ve geçerli gerekçeler içeriyor....

hmm doğru demiş diyoruz...

sizler gibi - ha kuran mı ? "muhammet allah yollamış" deyip de - OKUMADAN İMAN etmiyoruz....

yazı ayrıca AKIL ile ilgili....okudun mu yazıyı ? sanmıyorum....

okuduysan sorayım ...

allah akıllı mıdır ? DEĞİLDİR elbet.....akılı allah yarattığına göre allahın akıllı olması BEKLENEMEZ !!!

Link to post
Sitelerde Paylaş

İnsanların işi gücü yok, doğaya bakmış da oradan Tanrı'sını çıkartmış da? Adamın derdi yok, kendine doğadan bir Tanrı çıkartacak.

Hayal dünyasında yaşıyorsunuz.

Dünyadaki tüm tanrılar doğadan çıkartılmıştır. Bunu balta girmemiş ormanlardaki kabilelerin tanrılarında da, mısırda da, çinde de, kuzey amerikada da, avrupada da rahatlıkla görebilirsiniz. Bütün tanrılar, daima, doğayı yönetir veya onun bir parçasıdırlar.

Bu da gösterir ki, insanlar anlamadıkları her şeyden korkup, onu içeren masallar üretmişler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hayal dünyasında yaşıyorsunuz.

Dünyadaki tüm tanrılar doğadan çıkartılmıştır. Bunu balta girmemiş ormanlardaki kabilelerin tanrılarında da, mısırda da, çinde de, kuzey amerikada da, avrupada da rahatlıkla görebilirsiniz. Bütün tanrılar, daima, doğayı yönetir veya onun bir parçasıdırlar.

Bu da gösterir ki, insanlar anlamadıkları her şeyden korkup, onu içeren masallar üretmişler.

Gene attınız.

Dünyadaki tanrıların ezici çoğunluğu yakın plan tanrıları, savaş tanrısı, şans tanrısı, bereket tanrısı, totemik ilahlar, koruyucu azizler, site tanrısı falandır. Hiç biri doğadan çıkarılmamıştır. İnsanların koruma, kimlik, aidiyet kaygılarından çıkarılmıştır. Bu tanrıların hiç birinin kozmolojik pozisyonu yoktur.

Doğadan Tanrı çıkarılmaz. Tam tersine, doğadan çıkarıldığı düşünülen türden Tanrı'lar, evren Tanrıları, dinlerin çoğunda yerlerini daha alt düzey tanrılara, yakın plan tanrılarına bırakarak yücelerde kaybolmuş, soyutlaşmış, dinin merkezinden çıkmıştır: Hıristiyanlığın Tanrı'sı yerini İsa ve Meryem'e, Hinduların Tanrı'sı yerini 300 milyon ilaha bırakmıştır. Balta girmemiş ormanlardaki çoğu kabilenin de böyle, günlük tapınmanın merkezinde yer almayan bir Yüce Tanrı inaçları vardır: Afrika'da, Polinezya'da, Japon adalarında...

Din sosyolojisi ile ilgili zikretmeye değer bir gözlem varsa budur, ötesi spekülasyon.

İnsanların anlamadıkları her şeyden korkup masallar ürettiği tezinin kendisi masal.

Link to post
Sitelerde Paylaş

turan dursun yazmış evet....ama o dedi diye doğru kabul etmiyoruz...

okuyoruz....akıl ve mantık süzgecinden geçiriyoruz....sonra bakıyoruz...yazıları MANTIKLI ve geçerli gerekçeler içeriyor....

hmm doğru demiş diyoruz...

sizler gibi - ha kuran mı ? "muhammet allah yollamış" deyip de - OKUMADAN İMAN etmiyoruz....

yazı ayrıca AKIL ile ilgili....okudun mu yazıyı ? sanmıyorum....

okuduysan sorayım ...

allah akıllı mıdır ? DEĞİLDİR elbet.....akılı allah yarattığına göre allahın akıllı olması BEKLENEMEZ !!!

Turan Dursun yazıyor, siz de akıl ve mantık süzgecinden geçiriyorsunuz?

Hiç bende öyle bir intiba bırakmamışsınız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gene attınız.

Dünyadaki tanrıların ezici çoğunluğu yakın plan tanrıları, savaş tanrısı, şans tanrısı, bereket tanrısı, totemik ilahlar, koruyucu azizler, site tanrısı falandır. Hiç biri doğadan çıkarılmamıştır. İnsanların koruma, kimlik, aidiyet kaygılarından çıkarılmıştır. Bu tanrıların hiç birinin kozmolojik pozisyonu yoktur.

Doğadan Tanrı çıkarılmaz. Tam tersine, doğadan çıkarıldığı düşünülen türden Tanrı'lar, evren Tanrıları, dinlerin çoğunda yerlerini daha alt düzey tanrılara, yakın plan tanrılarına bırakarak yücelerde kaybolmuş, soyutlaşmış, dinin merkezinden çıkmıştır: Hıristiyanlığın Tanrı'sı yerini İsa ve Meryem'e, Hinduların Tanrı'sı yerini 300 milyon ilaha bırakmıştır. Balta girmemiş ormanlardaki çoğu kabilenin de böyle, günlük tapınmanın merkezinde yer almayan bir Yüce Tanrı inaçları vardır: Afrika'da, Polinezya'da, Japon adalarında...

Din sosyolojisi ile ilgili zikretmeye değer bir gözlem varsa budur, ötesi spekülasyon.

İnsanların anlamadıkları her şeyden korkup masallar ürettiği tezinin kendisi masal.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_deitiesEpey bir zamanınızı alır, ama ezici çoğunluğun yıldırımlar, yer ve altı, su, ateş, hava, bitki, hayvan, doğurganlık, ölüm vb tanrılarının olduğunu görmeniz açısından faydalı olacaktır.

Diğer taraftan, bir müslümancık olarak, kendi uyduruk tanrınızın neyi koruduğunu sanıyorsunuz ki, insanlar korunmak için tanrı üretmişlerdir diyorsunuz? Kitabınızda her türlü musibetin size kendi tanrınız tarafından bilerek ve istenerek verildiği yazarken; sizin tanrınız, sizi, tam olarak neden korumaktadır ya da her şeyi yarattığını, güneşi yakın gökte dolandırırken, nasıl olur da kozmolojik pozisyonu yoktur?

Allah da yine doğa tanrısıdır. Yıldırımlar, yağmurlar gönderir, doğayı ve hayvanları yaratır, doğada yer alan her şeyi o yönetir; o doğurtur, o öldürür . Önceki binlerce tanrının özelliklerinin hepsini bünyesinde toplar. Bu yüzden doğa tanrılığının yanında, aklın, bilgeliğin, cesaretin vb. tanrısıdır.

Doğal unsurların dışındaki akıl, bilgelik, ev vb. tanrıları, aralardaki boşlukları doldurmak için masallara eklenmiş ve orada kalmışlardır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

..akılı allah yarattığına göre allahın akıllı olması BEKLENEMEZ !!!

Akıllı insan akılsız bir tanrı yaratabileceği gibi, akıllı bir tanrı da modelleyebilir, değil mi?

Ki insan dediğimiz şey de kutsalık çerçevesinde değerlendirirseniz gerizekalı sahabeler de vardır, akıllı olanlar da vardır. Örneğin.

Bir de artık şu " siz inanırlar sorgulamıyorsunuz" önyargınız da..mmm ne bileyim pek gerçekçi değil.

sevgi ve saygılarımla

Link to post
Sitelerde Paylaş

Akıllı insan akılsız bir tanrı yaratabileceği gibi, akıllı bir tanrı da modelleyebilir, değil mi?

Ki insan dediğimiz şey de kutsalık çerçevesinde değerlendirirseniz gerizekalı sahabeler de vardır, akıllı olanlar da vardır. Örneğin.

Bir de artık şu " siz inanırlar sorgulamıyorsunuz" önyargınız da..mmm ne bileyim pek gerçekçi değil.

sevgi ve saygılarımla

sonuçta tanrılar insan ürünüdür...

ister akıllı tasarlanmış olsun ister akılsız !!

Link to post
Sitelerde Paylaş

sonuçta tanrılar insan ürünüdür...

ister akıllı tasarlanmış olsun ister akılsız !!

İnsan aklı, varolan bilgi ile tutarlı mantıksal çıkarımlar yapmak zorundadır. İnsan zihninin mantıklı işleyişi de bu olmalıdır. Elimizde insan beyninin ürettiği çuvallar dolusu Tanrılar-Tanrıçalar mevcuttur. Sizin hatırlattığınız bu bilgi doğrultusunda düşünecek olursak, elbette insan Tanrı'yı yada Tanrı'ları yaratmıştır. Belki ben de kafamda bu Tanrı'yı oluşturmuşumdur. Tarihsel düzlemde sosyolojik, dinsel yapıya göre şekillenen bir imgenin devamını mı sahiplendik? hmmmm mantıklı. Olabilirliği yüksek.

Benim dinsel bilinç ve Tanrısal zihniyet temelinde benimsediğim "Allah" Yaratıcı olandır. İnsan da yaratıcıdır. Fakat Herşeyin kaynağı olan işte bu güçtür. Belki sizde, yobazların ve kurnaz din adamların toplumu aptallaştırdığını çağrıştırabilir, o sebeple Alfa diyelim mesela. Yada "Z" diyelim biz ona. Allah demeyelim. Ben Ona yada varlığına inanıyorum. İnandığım için onun gerçek olduğunu kabul etmiyorum.

Kanıtlamıyorum da.

Elde var olan tanrıları insan zihninin yarattığı ortada. Peki varlık yokluktan gelir mi?

Mısırda Horus yaratılmış, farklı bir yerde Attis yaratılmış, bu attis farklı bir coğrafyada Dionysos'a göz kırpıp meylediyor. Antik Efes kentinde toplanan hristiyan konsilinde Meryem tanrılaştırılıyor. ( Aslına bakarsanız bu kent yüzyıllar boyunca bereket tanrıçası Artemis'in kentiydi) Yani, Tanrılar filminin devamı değişik zamanlarda değişik coğrafyalarda izlenime koyulmuş.

Bunlar öznel değil, rasyonel gerçeklerdir. Bunun dışında, varlığın olması, varlığın kaynağı olan Tanrı ( bakınız Allah demiyorum şuan) olamaz mı?

tarihinde depressurisation tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İnsan aklı, varolan bilgi ile tutarlı mantıksal çıkarımlar yapmak zorundadır. İnsan zihninin mantıklı işleyişi de bu olmalıdır. Elimizde insan beyninin ürettiği çuvallar

Bunlar öznel değil, rasyonel gerçeklerdir. Bunun dışında, varlığın olması, varlığın kaynağı olan Tanrı ( bakınız Allah demiyorum şuan) olamaz mı?

agnostik misin - teist misin - deist misin vs.vs. hangisisin...ona göre yazalım sana...

çok akıllıdır...

sorma...saftirik insanları kandırmakta üstüne yok !!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Nereden biliyorsun öyle olduğunu? Turan Dursun veya Cemi Sena yazdı diye mi?

Ne alakası var?

Tanrıların veya dinlerin nasıl yaratıldığını,bu konudaki bilim adamları,araştırmacılar,yazarlar sayesinde öğrenebilirsin..Yeter ki iste ama senin derdin öğrenmek değil ki..

Yazdıklarının hepsi zırva..Doğadan tanrı çıkarılamaz filan..İnsanlar binlerce tanrıyı g.tünden mi çıkardılar :huh:

Kanıt yokmuş filan..Sanki kanıt göstersek,evet öyleymiş diyecekte..

Mağara resimleri,fosiller,duvar yazıları,tabletler,hiyeroglifler,heykeller,her türlü eşya..Kanıttan bol ne var?!

Buyur,OKU;

http://www.dunya-tarihi.com/index.asp?PageID=7

tarihinde NOLAN tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

agnostik misin - teist misin - deist misin vs.vs. hangisisin...ona göre yazalım sana...

Merhaba!

Aslına bakarsanız, dile getirmiş olduğum fikrime yönelik yazsanız, toplum ve dinler tarafından oluşturulup yapıştırılan, ötekileştirmelere açık, müslüman, hristiyan, deist, agnostik etiketlerinden de kurtulmuş oluruz. Fakat lütfedip merak edip sorduğunuz için öncelikle teşekkür edeceğim.

Etiket yapıştıracaksanız .hmmmm..müslüman diyebilirsiniz..

Fakat hernedense ben bu az çalışan aklımı sorgulamakla, eleştirmekle, öğrenmekle meşgul eden bi kul'um. Topluma din satarak, tabu yedirerek onları aptallaştırıp, tv'lere çıkıp fetva verenlere, insanların dini duygularını istismar edip Göbek büyüten kıllı, cübbeli, ağlak, beyni sorgula-ma-mak-tan donmuş din samsarlarını eleştiren de bi adamım. Yani birilerinin kafasındaki modellere pek benzemiyorum.

Yinede sizinle tartışmak, felsefe, bilim, din (İslamiyet ve diğer dinler) konularında sohbet edip fikir alışverişinde bulunmak niyetindeyim.

Dediğim gibi, fikrime yönelik yazarsanız daha uygun kaçar.

Sevgi ve selamlar

Link to post
Sitelerde Paylaş

Merhaba!

Aslına bakarsanız, dile getirmiş olduğum fikrime yönelik yazsanız, toplum ve dinler tarafından oluşturulup yapıştırılan, ötekileştirmelere açık, müslüman, hristiyan, deist, agnostik etiketlerinden de kurtulmuş oluruz. Fakat lütfedip merak edip sorduğunuz için öncelikle teşekkür edeceğim.

Etiket yapıştıracaksanız .hmmmm..müslüman diyebilirsiniz..

bizim dememizle olmaz o iş...sen söleyeceksin ne olduğunu...sonra seni izleyip bakacağız ..doğrumu söylüyorsun eğri mi ?....karar vereceğiz...

neyse müslümanım demeni dikkate alalım o zaman bundan sonrası için...ve öncelikle....tanrı varmıdır - yokmudur - akıllımıdır zeki midir konularından önce - seni müslüman yapan kitabına ve peygamberine gelelim...

onlar çürürse zaten müslümanlığın da kalmaz ve kendine başka bir şey bulman gerekir..

ne dersin ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

bizim dememizle olmaz o iş...sen söleyeceksin ne olduğunu...sonra seni izleyip bakacağız ..doğrumu söylüyorsun eğri mi ?....karar vereceğiz...

neyse müslümanım demeni dikkate alalım o zaman bundan sonrası için...ve öncelikle....tanrı varmıdır - yokmudur - akıllımıdır zeki midir konularından önce - seni müslüman yapan kitabına ve peygamberine gelelim...

onlar çürürse zaten müslümanlığın da kalmaz ve kendine başka bir şey bulman gerekir..

ne dersin ?

Benim felsefe'ye, düşünceye ve bilginin kendisine, doğasına vs daha fazla ilgim ve bilgi birikimim var. Fakat Kuran konusunda belki siz yada diğer arkadaşlar benden daha hakimdir konulara. Ben konuşmaktan, öğrenmekten ve tartışmaktan hoşlanan biriyim. Yeterki benim zihnimi meşgul et, düşünmeye araştırmaya yönelt. Eksiklerimi görüp o konulara yoğunlaşıp birşeyler kapayım. Kurana çok hakim değilsem de, okuyup öğrenmeye çalışıyorum.

Buyrun, bana uyar elbette. Neden olmasın.

saygılarımla

tarihinde depressurisation tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...