democrossian 0 Ağustos 10, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 10, 2015 gönderildi Agnostizm oldukça geniş bir yelpazedir. Kişi ağzıyla agnostikim dese bile, yelpazenin hangi kısmında yer aldığını bilmek gerekir. Kaldı ki ateistler stratejik olarak agnostik görünme gibi bir taktiği sıkça benimseyebiliyorlar. Bu bilgi eksikliğinden olabileceği gibi tuzsuz aşım dertsiz başım kaygısından da olabiliyor. Ya da taktiksel manevra da olabiliyor. Bazı kişiler oluyor ki karşında, ateistim tanrı olanaksızdır dediğin zaman konuşma bitiyor. Kalkıp gidiyor yani, konuşmuyor. Ben bunu çok yaşadığım için biliyorum. Böyleleri ile konuşmak istiyorsan biraz agnostik söylem takınman gerekiyor. Yok ittir olsun gitsin lazım değil diyorsam direk tanrı manrı olamaz, kesinlikle yoktur diyorum ya da zaten bir şey demeye de gerek duymuyorum ittir olup gidiyor. Şununla az uğraşayım bakayım dediğim biriyse elimden kaçırmamak için taktiksel olarak agnostik yemler atıyorum. Agnostizmde yer alınan yelpaze dilimi önemli. Teist agnostik uçtaki "tanrı var mı bilemeyiz ama varmış gibi yapmalıyız" derken, ateist agnostik uçtaki "tanrı var mı bilemeyiz ama yokmuş gibi yapmalıyız" der. Arada önemli fark vardır. Ateist agnostiki ateisten pek de ayırt edemezsin. Son bir adımı kalmıştır ateist olmaya. Ya da zaten olmuştur ama taktiksel ileri geri manevralar yapmaktadır. O yüzden bir agnostikin skalasını belirlemek gerekiyor. Hangi uca ne kadar yakın... Link to post Sitelerde Paylaş
Mindsurfer 0 Ağustos 10, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 10, 2015 gönderildi (düzenlendi) Darwin'in agnostik olduğunu nereden çıkardın ki? Agnostizm moda olmuş, haberimiz yok sanırım. Ya da topluca foruma mı daldınız? Amaç nedir? Önce agnostizm, sonra deizm sonunda da teizm mi aşılamak istiyorsunuz? Paralel misiniz siz nesiniz? Agnostisizm nedir yahu ben bukadar komik bir felsefe görmedim. Deizm desen hadi tanrı bilincinden kopamamış derim de olabilir ya da olamaz inancı nasıl bir kafa yapısıdır. Tanrı olabilir ise dinler de olabilir, neden inanmıyorsunuz Yaratıcı, dinlere ait bir kavram mıdır ki, olasılık tanımak dine yaklaştırsın...? Ben dinleri komple reddettim. dolayısıyla "yaratıcı - din ilişkisi" masalını da, çoktan aştım.. isteyen bu konuda dinlere iman etmeye devam edebilir. "Yaratıcı yok" demekle islamdan vazgeçirilmiş kaç müslüman gösterebilirsiniz...? Büyük çoğunluğu dindeki kötülükleri ve çelişkileri farkederek dinden uyanırlar. Bunun için de bir tanrı olduğunu ve bu dinlerin o'na iftira olduğunu düşünmeleri açısından, yaratıcı inancı blakis dinlerden kurtulmak için faydalı olur. benim için de aynen böyle olmuştur. Ayrıca ateizmin, dinlere agnostisizm'den daha uzak olduğu subjektif bir iddiadır. özellikle "güçlü ateizm" denilen görüş ve koyu materyalizm dinsel ögeler barındırıyor. Agnostisizm, şüphe, merak, sürekli sorgulama ve özgür düşünceyi ifade eder. "maddenin tek başına herşeyi oluşturması" gibi, dinlere karşı son derece zayıf duran teoriler konusunda alternatifler geliştirir. Ayrıca ateizm'den daha net ve güçlü bir duruşu var; Agnostisizm'e göre yaratıcı olsa da, olmasa da dinler uydurmadır. Dinleri reddetmek için "herşey kendiliğinden olmuştur" iddiasına ihtiyaç duymaz. bu açıdan ateizmin ilerisindedir. Bu çok geniş ve bilimsel bir felsefedir. Nonteizm'in merkezinde ve bilim insanlarının en çok benimsediği görüşlerden biridir. Burda yaratıcı sonucuna ulaşmak, hedeflenmez. ama böyle bir sonuç konusunda endişe de duyulmaz. çünkü korkular, taraflı düşünmeye sebep olur. Forumu biraz dikkatli incelediğinizde, agnostiklerin tanrı konusunda hiçbir korkularının olmadığını, bu sayede özgürce düşünebildiklerini görürsünüz.. Bu konuda bir tedirginlikleri yoktur. bu varsayımın kendileri için bir tehdit olmadığı konusunda hemen hepsi, gayet emindir. Bu yüzden ne deiste, ne ateiste kendisinden farklı bir görüş savundukları için hakaret etmezler.. Siz hiç, "niye yaratıcı asla olamaz diyorsun, ahmak, üçkağıtçı vs." diyen bir agnostik gördünüz mü...? Ne yaman çelişkidir ki, bu acziyete, sadece kendine "güçlü" diyen bir takım ateistler düşüyor! Bunu önceki bir mesajda görebilirsiniz.. çünkü çaresizler ve kendi düşüncelerinden emin değiller.. Çünkü onlar için ateizm bir din olmuş; şüpheye düşüren yorumlar, islamdaki "küfre girme" durumuyla eşdeğer. Tıplı kuran'daki gibi, kendisinden farklı inanca sahip olanların aşalanması gerekiyor. Bu konuda kuran'a iman etmiş durumdalar. Korkan bir canlının saldırganlaşması doğada gözlemlenen bir olaydır. Bu saldırganlığın açıklaması da, korkudur. ve ek olarak, nefret ve egolardır. sabit fikirlerle gelen bağnazlık da bu sorunu tetikler. Bu kişiler, "bilmediğin bir varlık hakkında yorum yapamazsın" derler.. ancak kendileri, bu varlığın insanlık için sadece kötü birşey olabileceğine peşinen karar vermiştir. Tanrı inancının, her halükarda insanlığa kötülük getireceği düşüncesine inanmışlardır. Bu korku ve nefretleri nedeniyle her türlü ayrımcılık ve çirkin davranışı göstermekten çekinmezler (bazı örneklerde görüldüğü gibi..) Bu nedenle agnostisizm de, deizm ve panteizm de değerlidir. Bir ateist saygı duyulmak istiyorsa, önce kendine saygı duyan insana karşı doğru davranmasını öğrenmelidir. aksi durumda zaten kendi egosunu ilahlaştırmış olur. Ağustos 10, 2015 tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
ekremaktaş 0 Ağustos 10, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 10, 2015 gönderildi Agnostisizm nedir yahu ben bukadar komik bir felsefe görmedim. Deizm desen hadi tanrı bilincinden kopamamış derim de olabilir ya da olamaz inancı nasıl bir kafa yapısıdır. Tanrı olabilir ise dinler de olabilir, neden inanmıyorsunuz Buradaki agnostiklerin hepsi deist. Link to post Sitelerde Paylaş
Atheist Primate 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi Mind denen süzme salak embesil! Senin salaklıkların artık kabak tadı verdi geri zekalı aptal! Nasıl bu kadar aptal olmayı başarabiliyorsun! Sıkışınca "tanrı mı dedik uzaylı dedik" bilmem bot püsür dedik diye zırvalayan sen, madde her şeyi yarattıysa tanrıyı da yaratmıştır diyen sen, şimdi maddeyi tanrının yaratmış olması gerektiğini söyleyecek kadar salaklaştın. Tüm önceki söylediklerini yuttun mu geri zekalı! Nasıl bu kadar geri zekalı olmayı başarabiliyorsun! Senin saçmalıklarının, tanrıyı ateistlere kakalayacağım diye aptalca ve salakça bir heves uğruna yapmayacağın şaklabanlık yok mu! Nasıl onursuz ve kişiliksiz bir soytarısın sen böyle? Senin bu salakça, aptalca ve idyotça hezeyanlarının ateistleri sadece güldüreceğini, ona da ağzımızla gülmeye bile tenezzül etmeyeceğimizi, uygun bir biçimde güldüğümüzü daha göremiyor musun embesil idyot! Sana elli kere tanrını uygun bir yerine sok dedim. Bu tanrıyı bize üste para da versen satabilmen olanaksız! Sen gel benim sözümü dinle, bu tanrını sokacak daha uygun bir tarafını ara... Bulabilirsin. Tam uygun bir yer var. Son derece uygun, hem senin, hem de tanrın için... asjhdjashdjhasjda :D kardes sakin. Bu olmadi, hakaret ediyorsun... Sakin olalim lutfen Link to post Sitelerde Paylaş
democrossian 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi Agnostizm elbette ateizme doğru giderken geçilen bir ara bölge. Dinden kurtulmanın palyatif bir geçici aracı. Şöyle söyleyeyim: Hepimiz kısa veya uzun bir süre agnostik olduktan sonra ateist olduk. Kuşkusuz çocukluk empozeleri yüzünden hepimiz önce teisttik. Ben hiç olmadım ama bir kısmımız dinden kurtulmanın yolunu deizmde buldu. Agnostizm skalasında sürekli bir kayma vardır. Işık tayfındaki kayma gibi. Kırmızıya kayma varsa uzaklaşıyor, maviye kayma varsa yaklaşıyor gibi. Bir insan teistken, tanrının varlığından şüphe etmeye başladığında agnostik olur. Buna teist agnostik deriz. Şüphe arttıkça ateist agnostikliğe doğru kayma başlar. Bazı geri dönüşler olabilir. Kişiye göre değişen bir süre içinde ibre agnostizm skalasında teizme ve ateizme doğru kaymalar gösterir. Kişi zeki, bilgili ve araştırmacıysa, hızla ateizme doğru kayar. İbre ateizm tarafına vurup sona dayandı mı artık palyatif çözümleri bırakıp net çözümlere geçmenin, yani ateist olmanın vakti gelmiştir. Elbette bilinçli kişi agnostizmin palyatif bir ara çözüm olduğunu görür, burada sürekli durmanın aptallık olacağını anlar ve bilir. Fakat kendi yaşadığı teizmden girip ateizmden çıkma macerasını bildiği için, bu yolculuğu yapan diğer arkadan gelenlere elbette anlayış gösterir. Ateistin anlayışının ve sabrının bittiği yer, agnostizmin ateizmden üstün olduğunun ısrarla ve inatla iddia edilmesi, yaratıcı, uzaylı zart zurt yaftaları altında tanrı patojen mikrobunun zihinlere bulaştırılması için sürekli tanrı tebliği yapılması ve bunun ateistten gelen tepkilere göre sinsice ve ikiyüzlü bir sahtekarlıkla direk tanrı ile uzaylı muzaylı cart curt arasında gezdirilerek dolandırıcılık yapılması. Yoksa elbette hepimiz bir zamanlar teisttik, hatta bildiğin kelleli kulaklı müslümdük. Bundan kaçınmanın bir yolu bu toplumda olamıyor. Her çocuğu müslüm yapıyorlar geri yobazlar. Çocuk ancak aklını başına alınca bu pisliğin içinden çıkabilirse çıkıyor. Fakat bu geri yobaz sahtekarların bir yaptıkları pislik de takiyye. Yok deistiz yok agnostikiz deyip ateizme doğru gidenlerin arasına karışıp insanları tanrıya geri çağırıyorlar. Bilgisizlik veya korku, veya çıkar yüzünden geri dönen de oluyor. Tanrıyı reddedip sanki ne olacak, madalya mı takacaklar, tarikat bana çıkar sağlar, cemaat atamamı yaptırır, bilmem sınav sorularını verir gibi türlü çeşit pislik düşünceyle tanrıyı kabule kendini zorluyorlar. Bunda da müslümüm tarikatçıyım cemaatçiyim diye gelenler değil, maske takıp deistim agnostiğim diye alçaklık, sahtekarlık yapan ikiyüzlü takiyeciler etkili oluyor. Bunlara din baronları tarafından fetvaları verilmiştir. Bir dinsizi allaha döndürmek ve köle edebilmek için onunla meyhaneye girip içmen gerekiyorsa girip içeceksin, allah günah değil cihat sevabı yazar diye. Allahı tebliğ etmek için her yere gireceksin derler. Ama nefsinin kaymayacağından eminsen. İşte nefsi mutmain olmak lazım, nefsi levvame ile olmaz filan diye ahkamlar keserler. Biz bu işleri son derece iyi biliyoruz. Bu ara duraklardan hızlı bir şekilde de olsa geçtik ve neyin ne olduğunu çok çok iyi gördük, anladık. Müslümlerin de ciğerinin beş para bile etmediğini çok iyi bilirim, deistleri de agnostikleri de... En kötüsü gönüllü teist uşaklığı yapan, ne yaptığının, tanrıyı tebliğ ettiğinin ve zombilerin tanrıya köleliğe devam etmesine, uyanmamasına uğraştığının farkına varmayan ahmak kişiler. Elbette yeterince bilinçlenmemiş olabilir, henüz tanrı patojen mikrobunu zihninden söküp çıkaramamış olabilirsin. Bunu biz de yaşadık. Öyle bir sabah kalktık baktık zihnimizde tanrının yerinde yeller esiyor olmadı elbet! Ama hiç bir zaman ateistlere akıl vermeye, bırakın bu tanrı yoktur söylemini, ne biliyorsunuz belki vardır filan demeye kalkışmadım. Ateistlerden çok korktuğum için mi? Elbette değil. Böyle söylemeye hiç hakkım olmadığını düşündüm hep. Kimse kimseye akıl satma konumunda değildir. Bildiklerimizi, düşündüklerimizi paylaşma konumundayız. Beni de daha sen tanrıdan kurtulamamışsın diye paylayan hızlı "cevval" !! ateistler oldu elbet. Bu beni hiç etkilemedi. Ben normal ateizme doğru olan gidişatımı aklım bilgim çerçevesinde sürdürdüm. Ateler kızıyor, daha hızlı gideyim filan demedim. Ya da inat edip geri filan dönmedim. Bilgi paylaşıldıkça artan bir metadır. Parayı paylaşınca azalır. Bilginin böyle mükemmel bir özelliği var. Link to post Sitelerde Paylaş
CharlesDarwin 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi Agnostiklerden şikayetçi değilim. Ancak forumda bir agnostisizm patlaması olmuş. Nurcuların, özellikle fethullahçıların bu tür numaralara başvurduklarını okumuştum bir yerlerde. O yüzden şüphelenmiştim. Yoksa benim saygım var size de. Ama ben haklıyım o ayrı. Link to post Sitelerde Paylaş
NotFound 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi Buradaki agnostiklerin hepsi deist. Belli oluyor zaten. Tanrı olbilir demek, uçan spagetti canavarı da olabilir demek. Dinlere bakıp tanrı yoktur diyorlar,uzaya bakıp olabilir diyorlar. Link to post Sitelerde Paylaş
Lihaboulady 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi democrossian. neden sürekli hakaret ediyorsun ? her paragrafına bakıyorum hep hakaret var birilerine. Böyle tartışma mı olur ? Link to post Sitelerde Paylaş
vitamin 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi democrossian. neden sürekli hakaret ediyorsun ? her paragrafına bakıyorum hep hakaret var birilerine. Böyle tartışma mı olur ? Şaşılacak bir şey yok. Dogmalarına eleştiriler yöneltilen her insan gibi tepki veriyor. Saldırganlık, dogmatistlerin en temel özelliğidir. İnandığı şeyler onun dogması, kutsalı, namusu, vs. Asla değişmezler onun için. Link to post Sitelerde Paylaş
Lihaboulady 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi Bunlarda yobaz ateistler oluyor galiba İlk önce insan olarak cevap vermeli. Ateizm bi inanç değil ki sonuçta. Katı ateizm görüşüne sahipsen dindarlardan farkın kalmaz. Fanatizmdir bu. Fanatizmde de hep şiddet vardır. Link to post Sitelerde Paylaş
Mindsurfer 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi (düzenlendi) Buradaki agnostiklerin hepsi deist. Tersine bence çoğunun ateist olması çok daha mantıklı.....; Sadece evrende herhangi bir bilinç olasılığından bahsettiğimizde veya "deistlerin aşalanması yanlış" dediğimizde.. yapılan çirkin ayrımcılıklar, hakaret ve aşalamalar sonucunda, insan olan herkes, tepkisel olarak farklı tavır alabilir. Tanrının olduğunu düşünmese bile, bu kişilerin aptalca davranışlarından dolayı şüpheye düşebilir. Nitekim ben bu yılın ilk 5-6 ayında kendimi ateist olarak görmeye başlamıştım; bazı fanatiklerdeki dinsel ve akıldışı tavırlar ve agnostiklerin onlara karşı makul cevapları nedeniyle, agnostisizm'e tekrar önem vermeye başladım. Şu an bilimsel agnostisizm ile ilgileniyorum. Tabii agnostiklerin bir kısmı, deizme veya panteizm'e yakın da olabilir. burda bir sorun yok. Diğer taraftan, "ateistim" deyip, tanrı olasılığından korkanlar, kesinlikle agnostik teistdir. bunu da kabul etmek lazım. "Korktuklarını nasıl anlayacağız..?" derseniz; saldırganlaşmasından elbette.... Kokuyorlar ve/veya dehşet bir megalomanlık ve bencillik taşıyorlar. kendilerini eleştiri üstü olarak görüyorlar. Ayrıca ateizmi din olarak belirlemişler ki, islamdaki "küfre girersin" tepkisini aynen yaşatıyorlar. işte bu da "kelime-i tevhid"leri : "Maddeden başka gerçek yoktur !" Zaten "yaratıcı olabiliyorsa, bu dinleri gönderen tanrı da olabilir" şeklinde, bir ateist söylem olmaz. En koyu ateist bile; "yaratıcı yokki, dinle bir ilişkisi olsun.. olsaydı da, dinlerle bağlantısını kabul etmezdik.." der Neticede bu tarz davranışlar, aynı zamanda bir nonteizm bölücülüğü anlamına gelir. halbuki amacı dinlerin egemenliğiyle mucadele olan gerçek bir ateist, birlikten yana olur. Bu nedenle bu tarz bağnazlıkları her zaman aynı kararlılıkta eleştirmeye devam edeceğim. Bu cehaleti ve şuursuz fanatizmi hepimiz eleştirmeliyiz. Ama "hayır biz dincileri destekliyoruz, bu ülkenin tekrar şeriat karanlığına dönmesini istiyoruz..." diyen varsa da, bilelim? Bu konuda herkesi net olmaya davet ediyorum; bizim burda amacımız nedir? ne yapmaya çalışıyoruz..? Bence herkes bu sorunun cevabını düşünmelidir. Ağustos 11, 2015 tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Adelia 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi Bence,tüm inançlardan kendini arıtmış bir ateist yoktur. Mesela güncel hayattan örnek verelim,bir zaman diliminde doğuyorsunuz.Ve karşınızda bir kadın size anneniz olduğunu söylüyor.Sizde buna inanıyorsunuz.Varmıdır bilmiyorum sırf salt inançsız olabilmek için karşısındaki kadın la DNA testi yaptıran Bence inançlar insan mantelitesiyle çakıştığı zaman sıkıntı orada başlıyor.. Link to post Sitelerde Paylaş
Mindsurfer 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi (düzenlendi) Mesela bu forumda duyduğum en trajikomik iddialardan biri; "ateist olmayan herkes dinci terörünü desteklemiş olur..!" (özellikle; agnostik, deist ve panteistler kastediliyor) Düşünün bir aile, babalarından geldiğini düşündüğü bir mektup alıyor. mektupta masum birisini öldürmeleri gerektiği yazıyor..Bunu farkeden başka bir komşusu diyorki(mesela deist) "hayır bu asla sizin babanız olamaz. şayet babanız olsaydı; sizin, bu insanı öldürmenizi değil, ona iyilik yapmanızı isterdi.." diyor. ve bu iddiasını sert tepkiler görmesine rağmen sürdürüyor. Agnostik ise, babalarının belki de hiç olmadığını söyleyerek, yeni bir tartışma daha yaratıyor... (ateist, "babanız yok" dediğinde, dinlemek istemezler. "demekki, babam varsa gerçekten bunu istemiştir" diyerek, yola devam ederler)Şimdi bu şekilde, akılcı yönlendirme yapmaya çalışan adamları, olası bir cinayetten sorumlu tutan kişi, en hafifletilmiş deyimiyle hastadır!Bu akıl hastalığı, ya zihninsel engellilikten kaynaklanıyordur veya bu kişiler karakter olarak insanlıktan çıkmıştır! Bu bilinçli olarak yapılıyorsa, bu tarz kişiler, insanlara çamur atarak ölüme bile götürebilir.Bu kişilere "inançlı" demek, büyük iltifat olur. en azından "dinci yobaz" demek şart. Çünkü bu kişiler inançları adına, damgalamaya ve ayrımcılık yaratmaya muhtaçtırlar! Ağustos 11, 2015 tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Mindsurfer 0 Ağustos 11, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 11, 2015 gönderildi (düzenlendi) Olmaz öyle şey. Dünyanın en fanatik dininden bahsediyorsunuz. Her dinin bir kuşku payı vardır, ateistinkinin yoktur. Ateist zaten, kendi inançlarının hayatın mutlak gerçekleri olduğunu söyler. "müslümanları genelleştirmeyelim" diyoruz, ama siz ateistleri komple sabit fikirli yapmışsınız. Bunu doğru bulmuyorum. Bu konuda sizden de aynı iyi niyeti bekliyorum. Diğer taraftan, olumlu gördüğüm birşeyden bahsetmek isterim; Her dinin bir kuşku payı varsa, yanılabileceğinizi kabul ediyorsunuz demektir. Demekki size göre diğer 5.8 milyar insanın da haklı olma ihtimali var... Bence bu bir gelişmedir. Yani dinlerde bir yanılma payı varsa, islam adına boşuna katliam ve savaşlar yapılmış olabilir. toplumlar bir hiç uğruna bölünmüş ve düşmanlaştırılmış olabilir. İnsanlara boşuna dünyaları dar getirilip zulmedilmiş ve özellikle kadınların hayatları boşuna mahfedilmiş olabilir... Bu dürüstlüğünüz için teşekkür ederim. demekki artık islami yönetim tarzına da karşısınız (umarım yanlış anlamadım) ne diyelim, darısı diğer müslümanların başına... Ağustos 11, 2015 tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
democrossian 0 Ağustos 12, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 12, 2015 gönderildi Çok kez söyledik ama beton kafalara girmedi. Tabii söylemekten usanmayız. Çünkü gerçek usandırmaz. Bir gerçek kırıntısı dünya dolusu yalandan üstündür. Evrende bilinç olasılığı diye bir şey yok. Evrende bilinç zaten var. İşte bilinç bu iletiyi yazıyor, okuyor, yanıt veriyor. Tanrı veya tanrı süsü verilmiş uzaylı, ilk neden, bilinç cart curt süslemeci uydurmaları üzerinde bir ittifak yapamayız. Bu kendimizi inkar, ateizmden vazgeçme anlamına gelir. Ateizmden vazgeçecek, tanrı iddiaları ile barış yapacaksak niye ateist olduk? Bu konuda hiç boşuna ümitlenmeyin ve yırtınmayın. Böyle bir şey olmayacak. Tanrı ile ölümüne savaşacağız, bu bizim varlık nedenimiz. Bize hiç bir görünüm ve örtü altında hiç bir tanrıyı uzaylı, bilinç, ilk neden, yaratıcı filan diye kakalayamazsınız. Bu saçma sapan sevdadan vazgeçmeniz sizin hayrınıza olur. Çünkü ateizm tanrı ile savaşını asla bırakmayacak. Tanrı insanlığın zihninden ittir olup gidene kadar bu savaş sürecek. Bilimsel agnostizm diye bir şeyin olamayacağını, bunun oksimoron, "kuru su" gibi boş bir iddia olduğunu da defalarca söylememize rağmen beton kafalara girmedi. Safsatada ısrar etmekte inat ediyorsunuz. Ateistlerin tanrının olması olasılığından korktukları gibi saçma sapan iddialara yanıt bile vermeye gerek yok. Bu son derece aptalca bir iddia. Tanrının olabilmesi olasılığından korkanların kimler oldukları o kadar açık ve net ki, açıklama bile gerekmiyor. Madem tanrı olabilirse bu söylem, o tanrı allah da olabilir anlamına gelir dememiz ise o kadar açık, net bir önerme ki, bunda yanlışlanabilir hiç bir taraf yok. Bu söylemi yanlışlamanız olanaksız. Tanrıya olasılık tanıyan kim ise, tanrıdan korkan ve onun allah adında psikopat bir tanrı olabileceğine olasılık tanıyan da odur. Bu besbelli, apaçık bir konu. Bu konuda en küçük bir acaba bir tereddüt olamaz. "Ya bir de bu olasılık verdiğimiz tanrı allahsa?" diye ödü kopanlar apaçık ortada. Bu biz değiliz. Tanrı üzerinde bir uzlaşma ve geri adımı biz ateistlerden hiç boşuna ummayın. Bu umudu bir an önce bırakırsanız iyi edersiniz. Bu umut sizi çöllere düşürüp sürünerek aç susuz ölmenize neden olacak. Bizden uyarması... Annemizin annemiz olmasının nedenleri olduğu gibi, annemizin aslında annemiz olmaması olasılığının da nedenleri olması gerekir. Nedenleri olsa bakardık. Her şey nedenselliğe bağlı. Böyle bir neden varsa neden bakmayalım! Üstelik zararı yok, yarın yağmur yağmaz diye de inanıyoruz. Yağarsa da haaa yanlış inanmışız, keşke nedenselliği daha iyi irdeleseydik de yağmurluk almadan çıkmasaydık deriz. Sıkıntı yok... Link to post Sitelerde Paylaş
momentum 0 Ağustos 12, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 12, 2015 gönderildi "müslümanları genelleştirmeyelim" diyoruz, ama siz ateistleri komple sabit fikirli yapmışsınız. Bunu doğru bulmuyorum. Bu konuda sizden de aynı iyi niyeti bekliyorum. Diğer taraftan, olumlu gördüğüm birşeyden bahsetmek isterim; Her dinin bir kuşku payı varsa, yanılabileceğinizi kabul ediyorsunuz demektir. Demekki size göre diğer 5.8 milyar insanın da haklı olma ihtimali var... Bence bu bir gelişmedir. Yani dinlerde bir yanılma payı varsa, islam adına boşuna katliam ve savaşlar yapılmış olabilir. toplumlar bir hiç uğruna bölünmüş ve düşmanlaştırılmış olabilir. İnsanlara boşuna dünyaları dar getirilip zulmedilmiş ve özellikle kadınların hayatları boşuna mahfedilmiş olabilir... Bu dürüstlüğünüz için teşekkür ederim. demekki artık islami yönetim tarzına da karşısınız (umarım yanlış anlamadım) ne diyelim, darısı diğer müslümanların başına... Valla şunu anlarım: Her şey her insanın aklına olduğu gibi yatmaz. "Yok canım, ona inanasım gelmiyor" veya "O tarafını aklıma sığdıramadım, açıklayamıyorum" diyen insanlar var ve her zaman olacak. Kendine isim kondurmadan, ateist veya şu-bu demeden yaşayan bir sürü insan var. Ama ateizm böyle bir "kendi halindelik" değil. Ateist olarak ortama çıkan herkeste, her dinde görülenin çok üstünde bir adanmışlık ve iman var. Gürültücüler de üstelik: Bir avuç ateist bu forumlarda, gazete yorum köşelerinde, yazım-çizim dünyasında, sol atraksiyonlarda, batılı yaşam formlarının kutsandığı sosyal ortamlarda öyle bir görünürlüğe sahipler ki, kimi zaman Türkiye'de ateist oranlarının Avrupa ülkelerindeki gibi olduğunu düşünesi geliyor insanın. Halbuki Türkiye'de bu oranın (yüzde 1-3 arası tahmin ediliyor) İran ve Suudi Arabistan'dakinden bile düşük olduğu söyleniyor. Hadi Suudi Arabistan'ı bilemesem de İran'dan düşük olduğu kesin. İster saldırgan türünden ateist olsun, ister saldırmadan tatlı tatlı küçümsesin insanları, hepsinin birinci özelliği, inançlarının katı ve dogmatik olması. Yani bir ateistin Tanrı'nın olmadığına dair imanı, bir teistin Tanrı'nın olduğuna dair imanının çok çok çok üzerinde. Ateist, dogmalarını çılgınca savunur. Onu, mesela, "kendine kadar her şeyin yanlış olduğu inancından" vaz geçiremezsiniz. Mesela "ayetlerde ne dendiğini doğru yorumlama yeteneğinin kendi imtiyazı olduğunu" düşüncesini yumuşatamazsınız. Bazen burada Müslüman'ın bir ayeti açıklama teşebbüsünün bir öfke patlamasıyla karşılanmasının sebebi budur. Bir ateist dogmasına, bir ateist imtiyazına olan tasalluta, cürete gösterilen saf tepki, bir inanmış, bir adanmış tepkisidir bu öfke patlaması. Genelleme konusunda ahlaki olarak sana katılabilirim ama benim genellemem a priori bir ön yargı değil. Böyle olduğunu gördüğüm için genelliyorum. Başka bir ateist görmedim ki? Sen bile, şu forumda ne kadar çoğunluksun? Sana yapılan hakaretler bana bile yapılmadı. Gelelim kuşku payına. Bu konuda yanlış anlaşılmaya sebep olmak istemem. Din'de kuşku payı olmaz, olsa ona din demezdik zaten. Örnekse, İslami terminolojide bu kuşku payına "vesvese" denir. Vesvese, normal karşılanmıştır. Bir inancı içine sindirmeye çalışan herkeste olur. Benim kastettiğim şey, bu inancı içine sindirirken oluşan kuşkular. Bu lanetlenmemiştir, tabulaştırılmamıştır. Bundan kaçınamazsınız. Olumlu fonksiyonları da vardır: insanı düşünmeye sevk eder, imanı tahkikleştirir, yeni soru alanlarıyla zenginleştirir vesaire... Yani senin beklentin gibi bir sonucu olmuyor, çoğu durumda. Hemen bir sonuca varmakta acele etmeyelim, Amerikalıların dediği "jump the conclusion" gibi bir şey oluyor: dinde yanılma payı olması, diğer 5.8 milyar insanın da haklı olabilmesi, İslami yönetim tarzına karşı olma, darısı diğer Müslümanların başına olma... Bunlar çok genel sonuçlar, sınırlı bir tartışmadan çıkarılamayacak kadar genel. Burada konu çok genişlemeye müsait ama biz kısa keselim: Dini bilgiyi kullanan herkes yanılabilir: alimler, müçtehitler, yorumcular da yanılabilir. Hiç kimse doğruyu kendisinin söylediği iddiasında değildir, en azından kural olarak. Ama iyi işlemiş bir kural bu. İslam'da biribirinden farkı fikirler, İslami bilginin birer unsuru olarak korunurlar. Detaya ilişkin bir teferruat diyelim, ama mezhepler böyle doğmuştur. 5.8 milyar insanın hala haklı olduğu çok şey var: yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil. Doğruyu söylemek, bir tek Müslümanlara bahşedilmiş bir imtiyaz değil. Hakkında doğruyu ve yanlışı söyleyebileceğimiz milyonlarca teferruat bizi bekliyor. Doğru nerede ise gidip oradan alırsınız, sizin yapmadığınızı başka biri yapmış olabilir. İdeal olarak söylemiyorum, işin gerçeği bu. Bu konuyu sadece ateizmle kıyaslama bağlamında dile getirdim. Ateizmde vesvese yoktur. Ateizmin modernist, özgürlükçü çağrışımları göz önüne alınarak genelde tersi düşünülür ama bu öncül spekülatif olmaktan öte gitmez. Aristo mantığıyla bir çıkarıma gitseydik olurdu: 1- Ateizm özgürlükçüdür, 2- Kuşku payı bir özgürlük fonsiyonudur, 3- O halde ateizmde kuşku payları vardır. Ama olgular dünyasındaki gerçek farklı. Ateistler vesvese, kuşku payı, ihtimal çağrıştıran bütün seçenekleri şiddetle reddeder. Bu forumda ve başka yerlerde size, agnostiklere, materyalist olmayan ateistlere yapılan hakaretlerden bunu çıkarabilirsiniz. Hakaret etmeyenler de küçümsüyorlar tatlı tatlı. Link to post Sitelerde Paylaş
democrossian 0 Ağustos 12, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 12, 2015 gönderildi bir aile, babalarından geldiğini düşündüğü bir mektup alıyor Örnek yanlış. Baba, biyolojik bir bilimsel gerçektir. Ölmüş de olsa babadır. Tanrı ise olamaz bir iddiadır. Tanrı iddiası, tanrı iddiasıdır. İlk nedenle, yaratıcıyla, uzaylı uygarlıkla, bilinemeyen bilinçle, babayla anayla filan örneklenemez. Tanrı iddiasının ne olduğunu herkes apaçık bilir. Örnek ancak şöyle olabilir: Teist: -"Tanrıyı rüyamda gördüm. Komşuların sana çok büyük kötülük yapmayı planlıyor, o yapmadan senin hepsini öldürmen gerekiyor diyor." Deist: -"Tanrı böyle şeyler söylemez. Bunun için şimdi bizi mi öldüreceksin? Saçmalama!" Agnostik: -"Tanrı var mı yok mu bilemeyiz ama olasılıkla bu bilinçaltının bir oyunu. Ha, tanrı olabilir tabii ama tanrı varsa da bizleri öldürmeni niye istesin ki? Bu saçma!" Teist: -"Tanrı var olduğuna göre komşularımı öldürmemi istemesi de mümkün deist komşum! Agnostik komşum, sana gelince, tanrı olabilirse komşumu öldürmemi istiyor da olabilir. Galiba sizi öldürsem iyi olacak! Ateist de gelsin de hepinizi öldüreyim. Hah işte o da geldi." Ateist: -"Siz toptan kafayı mı yediniz! Şu konuştuğunuz saçmalıklara bir bakar mısınız! Ne tanrısı, ne rüyada görmesi, ne emretmesi yahu! Bu saçmalık üzerine tartıştığınıza göre hepiniz kafayı sıyırmışsınız. Tanrı diye bir şey yok ve olamaz da! Saçmalamayı kesin! Sen teist! Saçma sapan paranoyak halisünasyonlarına uyacaksan hiç durma. Önce hangimizi öldürmeye kalkışacaksın? Benden başlarsan ben senden erken davranır, özsavunma hakkımı kullanırım. Cesaretin varsa beni öldürmeye kalkış da seni bir güzel geberteyim!" Teist: -"Neyse yok yaaa... Hadi sen git... Seninle tartışılmaz. Şurda ne güzel tartışıyorduk komşularla..." Ateist: -"Senin gibi sahtekar paranoyaklara arkamı dönmeye gelmez. Ben geri geri çıkarken sakın bir hareket yapma, seni gebertirim. Paranoid manyak seni... Bunlara da bir şey yaparsan bil ki mahkemede aleyhinde şahitlik yapacağım. Ona göre... Senin tanrı safsatana bunlar gibi pabuç bırakmam ben! Hayali uyduruk tanrını da seni de iterim! Komşularını öldür dedi tanrı ha! Manyak paranoyak! Seninle komşu olduğuma utanıyorum ama ne yapalım ki her yerdesiniz. Sallasak size değiyor şerefsizler sizi... Bir kıpırda da seni de tanrını da iteyim bir! Bu fırsatı tanı bana ne olur!" Teist: -"Ya amma agresifsin, altı üstü komşularımı öldüreceğim yahu!" Ateist: -"Hay senin psikopat paranoid beynini iteyim hasta pislik!" Çaaat! (Kapıyı vurup çıkar.) Deist ve agnostik: -"Niye sinir yaptı bu yahu şimdi!?!" Teist: -"Ne bileyim! İnsan komşularını öldürecek diye bu kadar da sinir yapılır mı!" Link to post Sitelerde Paylaş
Atheist Primate 0 Ağustos 12, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 12, 2015 gönderildi Mesela bu forumda duyduğum en trajikomik iddialardan biri; "ateist olmayan herkes dinci terörünü desteklemiş olur..!" (özellikle; agnostik, deist ve panteistler kastediliyor) Düşünün bir aile, babalarından geldiğini düşündüğü bir mektup alıyor. mektupta masum birisini öldürmeleri gerektiği yazıyor.. Bunu farkeden başka bir komşusu diyorki(mesela deist) "hayır bu asla sizin babanız olamaz. şayet babanız olsaydı; sizin, bu insanı öldürmenizi değil, ona iyilik yapmanızı isterdi.." diyor. ve bu iddiasını sert tepkiler görmesine rağmen sürdürüyor. Agnostik ise, babalarının belki de hiç olmadığını söyleyerek, yeni bir tartışma daha yaratıyor... (ateist, "babanız yok" dediğinde, dinlemek istemezler. "demekki, babam varsa gerçekten bunu istemiştir" diyerek, yola devam ederler) Şimdi bu şekilde, akılcı yönlendirme yapmaya çalışan adamları, olası bir cinayetten sorumlu tutan kişi, en hafifletilmiş deyimiyle hastadır! Bu akıl hastalığı, ya zihninsel engellilikten kaynaklanıyordur veya bu kişiler karakter olarak insanlıktan çıkmıştır! Bu bilinçli olarak yapılıyorsa, bu tarz kişiler, insanlara çamur atarak ölüme bile götürebilir. Bu kişilere "inançlı" demek, büyük iltifat olur. en azından "dinci yobaz" demek şart. Çünkü bu kişiler inançları adına, damgalamaya ve ayrımcılık yaratmaya muhtaçtırlar! ya bu nasil bir analoji!! Yaptiginiz mantik safsatalari yetmedi mi? "Kalemin bile bir yaraticisi varsa, koskoca evrenin niye olmasin!!" diyen dangalak teistten ne farkin kaldi simdi senin? Tanri ile "baba" gibi bir GERCEGI karsilastirmak tutarsizliktir. Babanin var oldugunu bilir misin yoksa tanri "olabilir ya" dedigin gibi inanir misin? Insan milyarlarca kez gozlemlemistir "baba" gercegini. Tanri boyle bir sey mi?? Bak arkadasim, Felsefede "kiyas argumani" diye bir arguman vardir. Bu arguman der ki: "Kiyasladiginiz seylerden cikardiginiz sonuclarin dogrulugu, kiyasladiginiz seyler arasindaki benzerlige baglidir." Yani bir gercekle, hayal urunu bir kavrami kiyaslayamazsin. Aralarinda benzerlik yok cunku. Yaptigin mantiksal safsata "yanlis analoji" olarak bilinir. Hangi ateist verdigin ornekle ilgili boyle bir tavir takinir ki? Baba gerceginden, caktirmadan aradan goz kirparak tanri kavramina sicramak nasil mantiksal bir tutarsizlik, nasil bir safsata... Sakin "ben ornek verdim, tanriyla ilgili bir sey demedim" deme. Hic birimiz salak degiliz ne dedigini anliyoruz, gayet belli ne demeye calistigin... Link to post Sitelerde Paylaş
Mindsurfer 0 Ağustos 12, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 12, 2015 gönderildi (düzenlendi) ya bu nasil bir analoji!! Yaptiginiz mantik safsatalari yetmedi mi? "Kalemin bile bir yaraticisi varsa, koskoca evrenin niye olmasin!!" diyen dangalak teistten ne farkin kaldi simdi senin? Tanri ile "baba" gibi bir GERCEGI karsilastirmak tutarsizliktir. Babanin var oldugunu bilir misin yoksa tanri "olabilir ya" dedigin gibi inanir misin? Insan milyarlarca kez gozlemlemistir "baba" gercegini. Tanri boyle bir sey mi?? Bu mesajınla "yobaz ateistler" listesine katılmış oldun, tebrik ederim.. Dine inanan insana göre, tanrı, babadan da değerlidir. bunu farkedemeyecek kadar akıldan yoksun musunuz, yoksa kasten mi çarpıtıyorsunuz? insan zihninde bulunan bir durumdan bahsediyoruz. Yoksa tanrı, insan zihninde oluşan birşey değil miydi...? İşinize geldiği zaman, tanrı zihindedir.... gelmediği zaman dışındadır......! İşte düşünmeyi bilmeyen, sabit fikirli prangalı zihinler, böyle çelişkiye düşer! Ağustos 12, 2015 tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Atheist Primate 0 Ağustos 13, 2015 gönderildi Raporla Share Ağustos 13, 2015 gönderildi Bu mesajınla "yobaz ateistler" listesine katılmış oldun, tebrik ederim.. Dine inanan insana göre, tanrı, babadan da değerlidir. bunu farkedemeyecek kadar akıldan yoksun musunuz, yoksa kasten mi çarpıtıyorsunuz? insan zihninde bulunan bir durumdan bahsediyoruz. Yoksa tanrı, insan zihninde oluşan birşey değil miydi...? İşinize geldiği zaman, tanrı zihindedir.... gelmediği zaman dışındadır......! İşte düşünmeyi bilmeyen, sabit fikirli prangalı zihinler, böyle çelişkiye düşer! Arkadasim ne diyorsun sen? Neden bahsediyorsun? Sen nasil bir hayal dunyasi icindesin? Ne sacmaliyorsun? Kendini rezil ediyorsun farkinda degilsin. Bunlar nasil anlamsiz, tutarsiz aciklamalar... Hayir bir sey yaziyorsun ama kifayetsiz, ici bos, hic bir anlama gelmiyor. Bir de bize "sinirleniyorsan bir psikologa git" diyorsun. Su yazdiklarina bak... Bir kere ya sadece bir kere, sacmalamadan, mantiksal safsata (tu quoque cok var sizde) yapmadan, akilci mantikli bir sekilde, varsayimlara, hayallere basvurmadan argumanlarimizi curutun. Bir kere ya, sadece bir kere... Link to post Sitelerde Paylaş
Recommended Posts