Jump to content

1400 sene önce şizofreni yokmuydu?

Recommended Posts

Günümüzde soyut varlıklarla konuştuğunu,diyaloga girdiğini söyleyen insanların akıl sağlığından kesinlikle şüphe ediliyor,psikiyatri merkezlerinde bunlar tedavi ediliyor.Modern tıp,bunun bir hastalık olduğunu ispatladı..

1400 sene önce Allah,meleklerle konuşmak normaldi heralde!

Hiçbir doktor büyük bir ihtimal korkusundan dolayı bunları söyleyemiyor heralde..

Sitelerde Paylaş
  • İleti 61
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Kuran'da, hadislerde, yada diğer dini tarihi yansıtan kaynaklarda ruh hastalıkları ile ilgili hiçbirşeye rastlanmaması o zamanlarda insanların ruhsal (psikolojik/psikiatrik) sorunları olabileceğinin bilinmediğini gösteriyor.

Demek ki psikolojik ve psikiatrik sorunların tamamı bir sorun olarak değil bir gerçekliğin yansıması olarak görülüyordu.

Yani , halusünasyonlardan musdarip bir şizofren gördüklerini anlattığında bunlar gerçek kabul ediliyordu ( eğer o adama güveniliyorsa) .

Yada çeşitli nöbetlere ve anormal davranışlara yol açan rahatsızlıklar, insanların içine şeytan gibi tuhaf varlıkların girdiğini gösteriyordu. Bu da o dönemin insanları için ruhani varlıkların varlığına kanıt olarak yeterliydi.

Birisi kafasını ağaca vuran bir deli gördüğünde bunu diğerlerine ''şeytanı gördüm'' diye anlatıyordu muhtemelen. Ve tüm dini tarihli kaynaklar da böyle adamların anlattıklarının birikmesiyle oluştu.

Bugünün müslümanı da ''yav adam cin görmüş işte burada yazıyor'' diye inanıyor. Sanıyor ki eskiden görülen herşey gerçekti.

tarihinde ad hominem tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Doğru.Vahiy,peygamberlik gibi kavramlar insan aklına hakarettir.Bugün biri çıkıp öyle dese direk akıl hastasine atılır.Düşünsenize biri diyor eski kitaplar tahrif oldu ben peygamberim ya da ben yeni bir din kuruyorum bana inanın dese.Şah damarımızdan yakın bir tanrı neden elçiler aracılığıyla gönderir ki mesajlarını ?

Sitelerde Paylaş

Bugün bile şizofren halisünasyon görüyor, çevresine anlattığı zaman cinlenmiş diyorlar. Şu modern bilim aydınlanma çağında böyle kopkoyu zır cahiller var. Cehaletin üstesinden hâla gelemedik.

Bin küsür sene önce şizofreni elbette kutsal kabul edilecek. Hiç kaçarı var mı...

Hayır şu aydınlanma modern çağında elini değil neyini şöyle bir sallasan elli cahil yobaza değiyor. Bin küsür seneden bahsediyorsak hiç kaçarı yok yani, şizofrenlere peygamber de, evliya da, kesin diyecekler.

Sitelerde Paylaş

Kuran'da, hadislerde, yada diğer dini tarihi yansıtan kaynaklarda ruh hastalıkları ile ilgili hiçbirşeye rastlanmaması o zamanlarda insanların ruhsal (psikolojik/psikiatrik) sorunları olabileceğinin bilinmediğini gösteriyor.

Demek ki psikolojik ve psikiatrik sorunların tamamı bir sorun olarak değil bir gerçekliğin yansıması olarak görülüyordu.

Yani , halusünasyonlardan musdarip bir şizofren gördüklerini anlattığında bunlar gerçek kabul ediliyordu ( eğer o adama güveniliyorsa) .

Yada çeşitli nöbetlere ve anormal davranışlara yol açan rahatsızlıklar, insanların içine şeytan gibi tuhaf varlıkların girdiğini gösteriyordu. Bu da o dönemin insanları için ruhani varlıkların varlığına kanıt olarak yeterliydi.

Birisi kafasını ağaca vuran bir deli gördüğünde bunu diğerlerine ''şeytanı gördüm'' diye anlatıyordu muhtemelen. Ve tüm dini tarihli kaynaklar da böyle adamların anlattıklarının birikmesiyle oluştu.

Bugünün müslümanı da ''yav adam cin görmüş işte burada yazıyor'' diye inanıyor. Sanıyor ki eskiden görülen herşey gerçekti.

kesinlikle. Aynen katiliyorum. Bilgisizlikten dogan saskinligi ve korkuyu aciklama, her daim metafizik kavramlarla olmustur. Cunku insan beyni irrasyonel sekilde calistigi icin, aciklamalari da her zaman irrasyonel kavramlarla ve argumanlarla saglamaya calisir. Bu aciklamalar ve hikayeler sozlu bir sekilde dilden dile aktarilip yasatilmis.

Sitelerde Paylaş

Günümüzde soyut varlıklarla konuştuğunu,diyaloga girdiğini söyleyen insanların akıl sağlığından kesinlikle şüphe ediliyor,psikiyatri merkezlerinde bunlar tedavi ediliyor.Modern tıp,bunun bir hastalık olduğunu ispatladı..

1400 sene önce Allah,meleklerle konuşmak normaldi heralde!

Hiçbir doktor büyük bir ihtimal korkusundan dolayı bunları söyleyemiyor heralde..

Dediğin gibi açıklama yapıp mesleğinin zirvesindeyken neden suikasta kurban gitmek istesinler ki. Bakınız Turan Dursun

Sitelerde Paylaş

1400 yil oncede sizofrenler olabilir ama ben Muhammedin sizofren oldugunu sanmiyorum. Kurani incelerseniz, politik ve maddi cikarlarina uygun ayetleri devamli indirtiyor. Yani adam bayagi bilerek isteyerek bunlari uyduruyor. Kafa bozuk oldugu icin degil, kafa yerinde oldugu icin bunlari uyduruyor.

Sitelerde Paylaş

Gerçektende önermeniz bumudur? Bu kadar büyük bir kitabın karşısına "şizofrendir, şizofren!" diyerek çıkmayacaksınızdır herhalde. Basitleşmeyelim bence. Akıl sahibi insanların bile yazamayacağı türden bir kitaptan bahsediyoruz. Öyle bir kitaptan bahsediyoruz ki, dünyanın yarısını gerçekliği konusunda ikna etmeyi başarmış lakin dünyanın aynı yarısı gerçektir dediği halde onu yaşayamamıştır.

Sitelerde Paylaş

Gerçektende önermeniz bumudur? Bu kadar büyük bir kitabın karşısına "şizofrendir, şizofren!" diyerek çıkmayacaksınızdır herhalde. Basitleşmeyelim bence. Akıl sahibi insanların bile yazamayacağı türden bir kitaptan bahsediyoruz. Öyle bir kitaptan bahsediyoruz ki, dünyanın yarısını gerçekliği konusunda ikna etmeyi başarmış lakin dünyanın aynı yarısı gerçektir dediği halde onu yaşayamamıştır.

Ortada ikna olma falan yok, sadece kendilerine anlatılanlara körü körüne inanma var.

Ayrıca dünyanın yarısı diye yalan söylemenin amacı ne? Neden böyle bir yalan söylemeye ihtiyaç duydun?

Sitelerde Paylaş

1400 yil oncede sizofrenler olabilir ama ben Muhammedin sizofren oldugunu sanmiyorum. Kurani incelerseniz, politik ve maddi cikarlarina uygun ayetleri devamli indirtiyor. Yani adam bayagi bilerek isteyerek bunlari uyduruyor. Kafa bozuk oldugu icin degil, kafa yerinde oldugu icin bunlari uyduruyor.

Bence Muhammed fikri zamanla efsaneleştirildi.Ve sapık bir Hristiyan'dı bana göre.Şu kitabı okuyorum bu günlerde;

https://eksisozluk.com/entry/18384118

Sitelerde Paylaş

Akp'ye lafın gelişi ülkenin yarısı oy veriyor, git oy ver.Milyonlarca bok yiyen sinek yanılıyor olamaz, sen de ye.

İnsanların çoğu aptal diye, masallara inanıyor diye gözümüzü kapayacak değiliz.

tarihinde Deniz06 tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Sorun su: kitap bahsettiginiz kadar super bisey degil. Hatta oldukca bayagi.

Mesela al Kurani, bastir turkce. Ustunede bu Mikail incilidir diye muslumanlara ver. Icinde onlarca hatayi rahat bulurlar. Cunku kendi inanclarina ters geldigini o anda dusunmezler, kafa basar hatalari gorurler. Ama ayni insanlara kitabi ver, bu Kurandir de, icinde bir tane hata bulamazlar. Olay dunyanin yarisinin tezgahi anlamamasi degil. Kitabin adini Kuran koyma, hepsi hatalari gorur.

Bunlarin yaninda muslumanlarin buyuk cogunlugu Kuranda okumaz, orda ne yazdigini bilmez. Mesela Cuma namazindan cikanlara sor: Hnagi ayette Cuma namaziin nasil kilinacagi yaziyor de, oyle anlamsiz anlamsiz bakarlar. Muslumanlarin 5%'i bile Kuranda namazin nasil kilinacaginin anlatilmadigini bilmez. Bunlar yuzyillar icinde iyice koyunlastirilmis, dusunmeleri engellenmis, dusunduklerinde Kuranda hata bulma ihtimali oolmasindan korkan insanlar. Sen saniyorsunki Muslumanlar kitabi okuyor, inaniyor. Yok oyle bisey. Bunlarin 90%'i kitabi okumamistir, orada ne yazdigini bilmez. Onun icin bu hoca tayfasi iskembeden salliyor. Onun icin Muslumanlar ISIDe terorist falan diyor. Adam bilmiyorki, ISIDin yaptiklarini Kuran birebir emrediyor, su anda kendileri ISIDe katilmadigi icin gunah isliyorlar, farkinda degiller. Millet islami iyi insan oluyoruz, ibadet ediyoruz, cennete gidiyoruz diye anliyor. Oyle bisey yok.

Sitelerde Paylaş

Sen hiç Kuran'ı baştan sona okudun mu?

Arapça hiç okumadım. Ama türkçesini defalarca okudum.

Akp'ye lafın gelişi ülkenin yarısı oy veriyor, git oy ver.Milyonlarca bok yiyen sinek yanılıyor olamaz, sen de ye.

İnsanların çoğu aptal diye, masallara inanıyor diye gözümüzü kapayacak değiliz.

Ne alaka? Müslüman değilim, kimseye de oy verdiğim yok.

Sitelerde Paylaş

Arapça hiç okumadım. Ama türkçesini defalarca okudum.

Ne alaka? Müslüman değilim, kimseye de oy verdiğim yok.

Okumana rağmen bu kitap akıl sahiplerinin bile yazamayacağı bir kitap demen pek de zeki, okuduğunu anlama yeteneğine sahip olmadığını gösteriyor.

Kuran gerçek dedikten sonra müslüman değilim demek de ne oluyor? Kimi kandırdığını sanıyorsun?

Müslüman değilim dediğine göre Muhammed'in yalancı, sahtekar ve şarlatan olduğunu kabul ediyorsun demektir.

Sitelerde Paylaş

Bence Muhammed fikri zamanla efsaneleştirildi.Ve sapık bir Hristiyan'dı bana göre.Şu kitabı okuyorum bu günlerde;

https://eksisozluk.com/entry/18384118

Cok buyuk ihtimalle haklisiniz, cunku musluman araplarinin ilk paralarinin ustunde hristiyanliga ait figurler var. Muhammed adi bunlar suriye ve civrarini aldiktan cok sonra ortaya cikiyor.

Sitelerde Paylaş

Aslında bu başlığı gördükten sonra üye olmaya karar vermiştim ve yapılan yorumlara biraz şaşırdım. Peygamberlerin neredeyse tamamı halk tarafından deli olarak tanımlanmıştır. Bildiğim kadarıyla bu konuda ayetler de var. Yani birçok peygamberin deli olduğunun söylenmesi hususunda.

Yani delilik bilinen bir şeymiş o zamanlar. Yine bildiğim kadarıyla bazıları Muhammed'in akıl sağlığından şüphe etmişler. Yani tam olarak hangi husus eleştiriliyor anlamadım.

Sitelerde Paylaş

Okumana rağmen bu kitap akıl sahiplerinin bile yazamayacağı bir kitap demen pek de zeki, okuduğunu anlama yeteneğine sahip olmadığını gösteriyor.

Kuran gerçek dedikten sonra müslüman değilim demek de ne oluyor? Kimi kandırdığını sanıyorsun?

Müslüman değilim dediğine göre Muhammed'in yalancı, sahtekar ve şarlatan olduğunu kabul ediyorsun demektir.

Hz. Muhammed' in elçiliğini kabul etmek için Müslüman olmaya gerek yok. Ben inanıyorum Kuran' a, Tevrat' a ve Zebur' a. Tüm elçilere de öyle. Hayata sadece kendi görüş açınızdan bakmayı bırakmalısınız. Benim de seçeneklerimi kısıtladınız. Ya sev ya terk et gibi oldu. Müslüman değilsen inanamazsın yani?

Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7

• Yeni Oluştur...