Jump to content

Putlar nereden çıktı?


Recommended Posts

  • İleti 129
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Boş verin şimdi de, biraz geyik cinsinden bir şeyler yapalım.

Evet, bilhassa arap ortaçağ kültürünün, yani islamın önceli olan dinlerin meşhur putları nerden, nasıl çıktı?

Meşhur putların var olduğunu kim söylüyor?

Müslümanlar..

Niye müslümanların yalanlarına kanalım?

Siz gerçekten Muhammed'in putları kırdığını/kırdırttığını filan mı sanıyorsunuz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Boş verin şimdi de, biraz geyik cinsinden bir şeyler yapalım.

Evet, bilhassa arap ortaçağ kültürünün, yani islamın önceli olan dinlerin meşhur putları nerden, nasıl çıktı?

Her insan bir putperesttir, putçudur.Putçuluğun en büyüğü ve en kötüsü aklı devre dışı bırakarak inanmaktır.

Yani..İnsanlar putsuz yaşayamaz!

Zamane putlarına bir bakalım..

"Din..

Para..

Irkçılık..

Milliyetçilik..

Bencillik..

Otorite"

Bunlara tapmayan kaç insan var?kimisi bunlara inanmasa da tapar,kimisi gerçekten tapar!

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Geyik cinsinden" dediğin için başlıyorum;

Yağmur yağıyor, ama nasıl? O zaman "Yağmur tanrısı var". Deprem oluyor. Kim yapıyor bunu? "Deprem tanrısı yapıyor". Okyanuslardan, denizlerden balıklar ve acayip acayip yaratıklar çıkıyor. O zaman "Denizlerin de tanrıları var" vs. vs.

Fakat bu tanrıların icraatleri insanlara zarar verebiliyor. Çok yağmur yağınca mahsüller berbat oluyor. Volkan patlayınca, içinden çıkan şeyler her şeyimizi yakıyor. Depremler olunca korkudan ödümüz patlıyor. Ne yapacaz?

Demek ki bizden bir şey istiyorlar. Ama ne? O zaman biz tanrıların farkında olduğumuzu ispat edelim. Onlara adaklar sunalım. Şiirler yazalım. Onları sevdiğimizi bilsinler ve bize ilişmesinler.

Tapınaklar yapalım, heykeller yapalım. Bazı zamanları, günleri onlara adayalım. Onlar için kurban keselim.

Fakat tanrılar yine de kızgın. Bu kadar övgüye rağmen yine de yıldırımlar, şimşekler çakıyorlar. O zaman "Biz bu tanrıları övüyoruz ama yine de kızgınlar. Demek ki sadece şiir yazmayla olmuyor."

Tabi tanrılar çok olunca ister istemez bir hiyerarşi de kuruluyor. Zeusvari yöneticiler olabiliyor, tanrıların zeus'a isyanı, eleştiriler.

Tabi soruyu ve konuyu iyi anlamak lazım. Şimdi sen "Put" yapımının psikolojik kökenlerini mi araştırıyorsun yoksa "Arap kültüründeki putların diğer kültürlerdeki putlarla bağlantılarını/kökenlerini mi araştırmak istiyorsun"

???

tarihinde şizofren tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Araştırmadan uzak, sığ cevaplar verilmiş evet. Ayrıca putlara müslüman uydurması demek müthiş bir komplo teorisi yeteneğinin tezahürüdür. Yapmayın galeyana gelmeyin pişman olursunuz.

Gelelim putların kaynağına ilişkin bilgilere, en baştan başlamak yararlı olur bu konuya, insanlığın başlangıcından:

''İlkel avcılar(Paleolitik çağ) hayvanları, insanın doğaüstü güçlerle donatılmış benzerleri olarak görür; insanın hayvana ve hayvanın da insana dönüşebileceğine; ölülerin ruhlarının hayvan bedenine girebileceğine ve belirli bir kişiyle belirli bir hayvan arasında gizemli ilişkiler bulunduğuna inanırlar.''

''kemiklerin, özellikle de kafatasının hatırı sayılır bir ritüel değeri vardır (bunun nedeni büyük olasılıkla kemiklerin hayvanın ''ruhunu'' ya da ''canını'' barındırdığına ve Yabanıl Hayvanların Efendisi'nin iskeletten yola çıkarak yeni bir et oluşturacağına inanılmasıdır); bu nedenle kafatası ve uzun kemikler dalların üstünde ya da yüksek yerlerde sergilenir''

KAYNAK: Mircea Eliade; Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi

Burada pragmatik bir döngü söz konusu, ihtiyaçlarından fazlasını avlamayan insanlar hayvanların tanrısına ona bu bereketin devamı için, totemler, putlar(*) sunuyorlar. (*: Bu sunular için put kelimesinin kullanılması kabul görmeyen bir olay olsa da, kökeni itibariyle bir hayli benzer olduklarını alttaki alıntıda göstereceğim.)

----------------

''Tanrı insanı kendi suretinde yaratmıştır. Semavi dinlerin kutsal kitaplarında ve hemen tüm toplumların mitoslarında benzer ifadeler bulmak mümkündür. Ancak arkeolojik kanıtlar insanın ilk kutsalları insan suretinde yarattığını göstermektedir. Bu nedenle de bu ifadeyi şu şekilde söylemek daha ilginç olur: İnsan tanrıyı kendi suretinde yaratmıştır. Bunların ilklerinden ve ünlülerinden birisi Willendorf Venüsü'dür. İsminden de anlaşılacağı gibi bütün dünya bunun ilk tanrısal tasvir olduğunda hemfikirdir; ilk Aphrodite. Çıplak olması bu ismin verilmesine neden olan önemli bir özelliktir.''

''Ancak estetikten yoksun bu eser, bereketle birleştirilir: O kıtlık çağının bereket sembolüdür (Paglia 2004;66)''

KAYNAK: İsmail Gezgin; Sanatın Mitolojisi

Aslında iki kaynaktan alıntıladığım üzere yazıların tek bir ortak noktası var ve tabi en önemli noktası; bereket. Yukarıda belirttiğim gibi putlar tamamen pragmatik bir amaçla var olmuşa benziyor. Şu anki gibi, geçmiş ve gelecekteki tanrıların olduğu ve olacağı gibi.

tarihinde Ludovicotechniq tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Herşeyi bir enine boyuna düşünmek gerekiyor. Bazı heyecanlı arkadaşların, Hacı olmak üzere mesela, somut şeyleri garip bir şekilde reddi filan bilgi adına da dini tanıma adına da bize bir şey kazandırmaz. İslam öncesi arap putlarının varlıkları bilinen bir şeydir, hatta, bazıları hala müzelerde filanda görülebilir.

Birde gördüğüm kadarıyla, çok tanrılı dinler ile, putperestlik biraz karıştırılıyor. Bir dinin bir sürü tanrısı olabilir ki bu sık görünen bir durumdur. Yer tanrısı, gök tanrısı, bereket tanrısı, savaş tanrısı falan filan malumdur. Ama bunlar tek bir kalıbın içinde yer alır. Yani tek bir dini örgünün içinde bir tür hiyerarşi oluşturur. Putperestlik ise, paganizmin biraz acayip bir versiyonu olarak, putların diğer putlarla çok fazla organik bağı, bağlantısı filan pek görülmez.

Birde dinlerin nerden gelip nasıl çıktığına daha bir iyi bakmak gerekiyor. Elbette olmayan tanrının durun durun bir peygamber yollayayım size dediği filan yok. Dinler, şartlar olgunlaşınca gelişen zararlı bitkiler gibidir.

Burada asıl bakılması gereken husus, en azından öncelikli olarak bakılması gereken husus, şartların nasıl olgunlaşarak bu çok putlu düzene bir zemin hazırladığı.

Olayı biraz sosyolojik, tarihi açıdan bir önce ele almak gerekiyor. Benim kanaatim bu yönde.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ayrıca putlara müslüman uydurması demek müthiş bir komplo teorisi yeteneğinin tezahürüdür. Yapmayın galeyana gelmeyin pişman olursunuz.

7.yüzyılda arapların 2 ya da 3'den fazla puta veya tanrıya taptığını bana kanıtla,dile benden ne dilersen :)

Bu forum bir kahvehane değil..Yazıyorsak burada laf olsun diye yazmıyoruz..

Muhammed'den önce araplar puta filan tapmıyordu..Bu bir müslüman yalanıdır..

Bu forumda müslüman yalanı atmasın kimse..Sonra pişman ederiz :)

İslam öncesi arap putlarının varlıkları bilinen bir şeydir, hatta, bazıları hala müzelerde filanda görülebilir.

O müzelerde gördüğünüz putlara,araplar hangi tarihlerde tapmışlar acaba?

Hiç incelediniz mi o tarihleri?

Ben baktım o tarihlere,haberiniz olsun :)

tarihinde NOLAN tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

7.yüzyılda arapların 2 ya da 3'den fazla puta veya tanrıya taptığını bana kanıtla,dile benden ne dilersen :)

Bu forum bir kahvehane değil..Yazıyorsak burada laf olsun diye yazmıyoruz..

Muhammed'den önce araplar puta filan tapmıyordu..Bu bir müslüman yalanıdır..

Bu forumda müslüman yalanı atmasın kimse..Sonra pişman ederiz :)

O müzelerde gördüğünüz putlara,araplar hangi tarihlerde tapmışlar acaba?

Hiç incelediniz mi o tarihleri?

Ben baktım o tarihlere,haberiniz olsun :)

Boyuna götünden başından uydurup duruyorsun, araplar şuna inanmıyordu, buna böyleydi diye. Bu yaptığına ancak göt laleliği denir maalesef. Şurda bir osrusam daha falza kaale alınacak adamları kaynak gösterip o kadar tarihi yok saymaya devam et sen, boşver. Strapon takmış deri elbiseli döküntüğ karılara kendini düzdürmekten başka bir marifeti olmayan alman bir kaç götten uydurucunun -ki öyle olmasa o götten bile o kadar martaval çıkamaz- laflarıyla yola gitmek, seni düze çıkarır elbette.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Put yapımını klanlardan ya da avcı-toplayıcı gruplardan almak "bereket" olgusuyla açıklamaya çalışmak ve yahut antropolojik analizler yapmaya çalışmak garip olur.

Birçok koşulda tekrar insansı heykeller yapılabiliyor. Bunu salt "çaresizlik" olgusuyla açıklayabiliriz ki "geyik" yaparak, yağmur, deprem, okyanus örnekleriyle çaresizlik ya da "muhatap bulamama" olgusuna göndermeler yaptığımı düşünüyorum. Yani "bizden ne isteniyor?" hissiyle de ilgili olabilir ki, salt medeniyet öncesi ya da Afrika'daki kabilelerin ritüelleri incelenerek de "put" yapımının (bir ölçüde gelişmiş) arap kültüründeki tezahürleri irdelenemez.

Gerçekten de birbirinden bağımsız bir şekilde "tapınak" ve "put" benzeri yapılar kurulmuş olabilir.

Putlar, çok tanrılı dinlerden çok farklı değildir. Çünkü "tek" put yok. Herkes eline şekil verebileceği, uzun ömürlü olabilecek bir şeyi alıp "aracı" kabul edebilir. Taş, çeşitli eklentilerle ıslatılıp sonra kurutulan çamur benzeri şeyler işte...

Fakat sanırım şu inkar edilemez: "Yaşanan doğa olaylarını (bitkilerin meyve vermesi, denizin içinde canlılar olması, gökten su düşmesi, yıldızlar vs.) ve bunların insanları direkt etkiliyor olmasını anlayamama; muhatabın tam olarak ne olduğunu bilememenin yaratmış olduğu boşluğu doldurmaya çalışma"

Çünkü "anlayamama"nın yaratmış olduğu boşluğu "put"lar, aracılar ya da tapınaklarla doldurup; bize o kadar "nimet" veriliyor. Kaynağı ne? Karşılığında ne istiyor?

Burada yaşanan boşluk ve "karşılık bekleniyor" durumu ilginç; çünkü doğa olaylarının "olumsuz" etkisi birçok kültürde "tanrıların kızgınlığı" olarak ifade edilir ki "demek ki karşılığında tanrılara bir şeyler vermemiz gerekiyor" düşüncesi oluşuyor.

Amerika'da maya'ların insan kurban etmesi; "O halde tanrılar bizden kan istiyor" önermesiyle bağıl olabilir.

Çok tanrılı dinlerle, put yapımının ayrıklığı aslında iddia edilemez. Özünde benzerdir aslında.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Meşhur putların var olduğunu kim söylüyor?

Müslümanlar..

Niye müslümanların yalanlarına kanalım?

Siz gerçekten Muhammed'in putları kırdığını/kırdırttığını filan mı sanıyorsunuz?

Soru basit NOLAN putlar nereden çıktı, islamın önceli, öncesinde putların var olduğunu ve bunların nasıl ortaya çıktığını da eklemiş soruyor arkadaş, Bahsettiğin konuyu son gönderinde anlattın, açıklığa kavuşturdun, bu konuda bir iddiam yok fakat ''Meşhur putların var olduğunu kim söylüyor? Müslümanlar..'' demek put denilen şeyin müslümanların uydurduğu bir angarya olduğunu söylemek anlamına geliyor, yukarıdaki alıntı farklı bir anlamda kullanmak için eksik bir yazı. Ayrıca tarih odaklı tartışmalarda referans göstermek durumundasın eğer ciddiye alınmak istiyorsan, açıklama genişleme bağlantısı gerekli yoksa boş konuşmaya döner iş.

tarihinde Ludovicotechniq tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Put yapımını klanlardan ya da avcı-toplayıcı gruplardan almak "bereket" olgusuyla açıklamaya çalışmak ve yahut antropolojik analizler yapmaya çalışmak garip olur.

Birçok koşulda tekrar insansı heykeller yapılabiliyor. Bunu salt "çaresizlik" olgusuyla açıklayabiliriz ki "geyik" yaparak, yağmur, deprem, okyanus örnekleriyle çaresizlik ya da "muhatap bulamama" olgusuna göndermeler yaptığımı düşünüyorum. Yani "bizden ne isteniyor?" hissiyle de ilgili olabilir ki, salt medeniyet öncesi ya da Afrika'daki kabilelerin ritüelleri incelenerek de "put" yapımının (bir ölçüde gelişmiş) arap kültüründeki tezahürleri irdelenemez.

Gerçekten de birbirinden bağımsız bir şekilde "tapınak" ve "put" benzeri yapılar kurulmuş olabilir.

Putlar, çok tanrılı dinlerden çok farklı değildir. Çünkü "tek" put yok. Herkes eline şekil verebileceği, uzun ömürlü olabilecek bir şeyi alıp "aracı" kabul edebilir. Taş, çeşitli eklentilerle ıslatılıp sonra kurutulan çamur benzeri şeyler işte...

Fakat sanırım şu inkar edilemez: "Yaşanan doğa olaylarını (bitkilerin meyve vermesi, denizin içinde canlılar olması, gökten su düşmesi, yıldızlar vs.) ve bunların insanları direkt etkiliyor olmasını anlayamama; muhatabın tam olarak ne olduğunu bilememenin yaratmış olduğu boşluğu doldurmaya çalışma"

Çünkü "anlayamama"nın yaratmış olduğu boşluğu "put"lar, aracılar ya da tapınaklarla doldurup; bize o kadar "nimet" veriliyor. Kaynağı ne? Karşılığında ne istiyor?

Burada yaşanan boşluk ve "karşılık bekleniyor" durumu ilginç; çünkü doğa olaylarının "olumsuz" etkisi birçok kültürde "tanrıların kızgınlığı" olarak ifade edilir ki "demek ki karşılığında tanrılara bir şeyler vermemiz gerekiyor" düşüncesi oluşuyor.

Amerika'da maya'ların insan kurban etmesi; "O halde tanrılar bizden kan istiyor" önermesiyle bağıl olabilir.

Çok tanrılı dinlerle, put yapımının ayrıklığı aslında iddia edilemez. Özünde benzerdir aslında.

Garip değil '' Çünkü "anlayamama"nın yaratmış olduğu boşluğu "put"lar, aracılar ya da tapınaklarla doldurup; bize o kadar "nimet" veriliyor. Kaynağı ne? Karşılığında ne istiyor?'' senin de belirttiğin gibi nimet dediğin şeyin devamlılığını, bolluğunu sağlama almak, nimet berekettir aynı zamanda. Yazımda alıntıladığım yerlerde Hayvanların Efendisinden istedikleri de bu, biz ihtiyacımız kadar hayvan öldürüyoruz ve kafa kemiklerini sana sunuyoruz, fazlasını öldürmediğimizi bil. Hı sen buna korku dersin o da olur bir bakıma, ama bunlar birbirine içkin biri olmazsa diğeri olmayan şeyler.

tarihinde Ludovicotechniq tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Garip değil '' Çünkü "anlayamama"nın yaratmış olduğu boşluğu "put"lar, aracılar ya da tapınaklarla doldurup; bize o kadar "nimet" veriliyor. Kaynağı ne? Karşılığında ne istiyor?'' senin de belirttiğin gibi nimet dediğin şeyin devamlılığını, bolluğunu sağlama almak, nimet berekettir aynı zamanda. Yazımda alıntıladığım yerlerde Hayvanların Efendisinden istedikleri de bu, biz ihtiyacımız kadar hayvan öldürüyoruz ve kafa kemiklerini sana sunuyoruz, fazlasını öldürmediğimizi bil. Hı sen buna korku dersin o da olur bir bakıma, ama bunlar birbirine içkin biri olmazsa diğeri olmayan şeyler.

Salt "bereket"le açıklanabilecek bir olgu değildir bu. Yani "bereketin devamı için" diyemeyiz. Çünkü ortada "korku", "çaresizlik", "nimetler karşılıksız mı sunuluyor", "muhatap kim?", "bizden ne isteniyor"

Yani "vicdani" diyebileceğimiz boyutlarla da antropolojik/psikolojik analizlerin yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.

"Vicdan" nedir peki? İçimizde oluşan "suçluluk duygusu" nedir? Çünkü "bitkiler bize meyve verip duruyor."

Şöyle diyebiliriz "çünkü bitkiler çoğalmak için meyve verir." istenç budur. Fakat "etkilenen" durumunda olan insan, bu durumu "biz meyveleri yiyeceğiz, sıçınca da tohumlardan bitki olacak. Böylece bitki amacına ulaşacak" diyemez. Sadece tat alır. Güzel bir tat.

Kısaca şöyle sorulabileceğini düşünüyorum: Bizden ne isteniyor? Bu anlamsız salınımın sebebi ne?

İnanın bu atomu parçalayacak güçte bir sorudur. Ve put yapmak zorunda kalmış olabilirler. Yargılamamak lazım :D

Link to post
Sitelerde Paylaş

Genelde cevaplarda iki fikir hakim. Birisi, Yok efenim, muhammed, putlar falan yalan.

Tamam, öyle olduğunu kabul edelim. Elinde islamiyet öncesi o bölgenin dini, tanrıları vs. hakkında ne var? Asıl soru burada. Muhammed, yok, yaşamadı, hay hay. Peki bu muhammed masalı ne zaman, nasıl çıktı? Ondan önce durum nasıldı? Bunlara bir cevap verebiliyorsan, işte o zaman "götten uydurulmuş" olmaktan çıkar bu iddia.

Diğer yaklaşımlar ise, bir dini var eden unsurlardan ziyade, bir putun niteliklerini anlatmaya yönelik. Bu -üzerinde tartışılabilir olsa da- hususlar dinlerin ortaya çıkışını değilde, dinlerin sömürdüğü meseleleri anlatıyor aslen.

Her şey gayet iyi güzel gidiyorken, yeni bir din ortaya çıkmaz. En azından bu görülmüş bir şey değildir. Bu putların ortaya çıkışını izah etmek için, öncelikle yaşanmış olması muhtemel süreçleri kestirebilmek gerekir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Boyuna götünden başından uydurup duruyorsun, araplar şuna inanmıyordu, buna böyleydi diye. Bu yaptığına ancak göt laleliği denir maalesef. Şurda bir osrusam daha falza kaale alınacak adamları kaynak gösterip o kadar tarihi yok saymaya devam et sen, boşver. Strapon takmış deri elbiseli döküntüğ karılara kendini düzdürmekten başka bir marifeti olmayan alman bir kaç götten uydurucunun -ki öyle olmasa o götten bile o kadar martaval çıkamaz- laflarıyla yola gitmek, seni düze çıkarır elbette.

Bu konuda bir konu açmıştım..Buyur,oku,incele;

http://www.ateistforum.org/index.php/topic/60254-arabistan-ve-cevresindeki-arkeolojik-veriler/

Yalnız konudaki site uçmuş..Diğer sitelere bakabilirsin..

Soru basit NOLAN putlar nereden çıktı, islamın önceli, öncesinde putların var olduğunu ve bunların nasıl ortaya çıktığını da eklemiş soruyor arkadaş, Bahsettiğin konuyu son gönderinde anlattın, açıklığa kavuşturdun, bu konuda bir iddiam yok fakat ''Meşhur putların var olduğunu kim söylüyor? Müslümanlar..'' demek put denilen şeyin müslümanların uydurduğu bir angarya olduğunu söylemek anlamına geliyor, yukarıdaki alıntı farklı bir anlamda kullanmak için eksik bir yazı. Ayrıca tarih odaklı tartışmalarda referans göstermek durumundasın eğer ciddiye alınmak istiyorsan, açıklama genişleme bağlantısı gerekli yoksa boş konuşmaya döner iş.

Konu put mu,yoksa Sözde Muhammed'in yıktığı putlar mı?

Yaşamamış Muhammed'in olmayan putlarını konuşmayacaksak,o zaman bende putlar hakkında yazabilirim birkaç şey..

Müslümanların veya hristiyanların,kendilerinden farklı inanan insanları putperestlikle suçlamaları hem yanlış,hem de etik değil..Bu puta tapma konusunda Diojen müthiş bir laf etmiş..Bu put konusunu daha iyi açıklayacak bir söylem olamaz..Diojen'e neden bir heykele yalvardığı sorulduğunda ''REDDEDİLMEYE ALIŞMAK İÇİN'' demiştir..Şu lafa bir bakın..Şu zekaya,şu istihzaya bir bakın..

Sanıldığı gibi insanlar heykele/puta filan tapmıyordu..Bu yaklaşık 2000 senedir müslüman ve hristiyanların bir yalanıdır sadece..Antik Yunan'da,hatta antik Mısır'da bile tek Tanrı inancı vardı ve insanlar bu tek tanrının farklı şekillere girebildiğine inanıyorlardı..Bir taşın içinde de veya bir hayvanın içinde de bu tek/ulaşılamaz/görünmez ilahi Tanrı'nın var olabildiğine inanıyorlardı insanlar..

Taşa/heykele tapıyorlar filan..Yahu,o insanlarında beyin hacimleri bizimkiyle aynıydı..Tamam ilkeldiler ama taşa tapacak kadar da beyinsiz değillerdi..İnsanlar atalarını kötülemese rahat edemez zaten..

Sümer'de mesela..İnsanlar farklı farklı tanrılara tapıyorlardı deyip bu insanları puta tapıyorlardı diye aşağılayamazsınız..Her bölgenin/şehrin tanrısı farklıydı..Ura gidersen Nanna'ya,Eridu'ya gisersen Enki'ye tapan insanlar görürsün..

İslam'ın Tanrı'sıda Mekke'nin Tanrı'sı değil mi?

Geçmişte yaşamış insanları paganlar veya putperestler diye aşağılamak,aşağılık bir şey..

Put nereden çıktı konusuna gelirsek,bu çok derin bir konu..Antropolojinin konusu..Villendorf venüsü,Anadolu'daki Kibele,Urfa'daki Göbeklitepe,Çumra'daki Çatalhüyük gibi gerçekler;bu konunun anlaşılması için önemlidir..Yani,antropomorfizmin tarihi çok eskiye dayanır..Şunu da söyleyeyim..Hristiyanları,Tanrı'yı kişileştirdikleri için paganlar eleştirmişlerdir..Paganlara göre Tanrı insan biçiminde lanse edilemez..Hristiyanlar Tanrı'yı insan gibi lanse ettikleri için çok eleştirilmişlerdir..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu konuda bir konu açmıştım..Buyur,oku,incele;

http://www.ateistforum.org/index.php/topic/60254-arabistan-ve-cevresindeki-arkeolojik-veriler/

Yalnız konudaki site uçmuş..Diğer sitelere bakabilirsin..

Konu put mu,yoksa Sözde Muhammed'in yıktığı putlar mı?

Yaşamamış Muhammed'in olmayan putlarını konuşmayacaksak,o zaman bende putlar hakkında yazabilirim birkaç şey..

Müslümanların veya hristiyanların,kendilerinden farklı inanan insanları putperestlikle suçlamaları hem yanlış,hem de etik değil..Bu puta tapma konusunda Diojen müthiş bir laf etmiş..Bu put konusunu daha iyi açıklayacak bir söylem olamaz..Diojen'e neden bir heykele yalvardığı sorulduğunda ''REDDEDİLMEYE ALIŞMAK İÇİN'' demiştir..Şu lafa bir bakın..Şu zekaya,şu istihzaya bir bakın..

Sanıldığı gibi insanlar heykele/puta filan tapmıyordu..Bu yaklaşık 2000 senedir müslüman ve hristiyanların bir yalanıdır sadece..Antik Yunan'da,hatta antik Mısır'da bile tek Tanrı inancı vardı ve insanlar bu tek tanrının farklı şekillere girebildiğine inanıyorlardı..Bir taşın içinde de veya bir hayvanın içinde de bu tek/ulaşılamaz/görünmez ilahi Tanrı'nın var olabildiğine inanıyorlardı insanlar..

Taşa/heykele tapıyorlar filan..Yahu,o insanlarında beyin hacimleri bizimkiyle aynıydı..Tamam ilkeldiler ama taşa tapacak kadar da beyinsiz değillerdi..İnsanlar atalarını kötülemese rahat edemez zaten..

Sümer'de mesela..İnsanlar farklı farklı tanrılara tapıyorlardı deyip bu insanları puta tapıyorlardı diye aşağılayamazsınız..Her bölgenin/şehrin tanrısı farklıydı..Ura gidersen Nanna'ya,Eridu'ya gisersen Enki'ye tapan insanlar görürsün..

İslam'ın Tanrı'sıda Mekke'nin Tanrı'sı değil mi?

Geçmişte yaşamış insanları paganlar veya putperestler diye aşağılamak,aşağılık bir şey..

Put nereden çıktı konusuna gelirsek,bu çok derin bir konu..Antropolojinin konusu..Villendorf venüsü,Anadolu'daki Kibele,Urfa'daki Göbeklitepe,Çumra'daki Çatalhüyük gibi gerçekler;bu konunun anlaşılması için önemlidir..Yani,antropomorfizmin tarihi çok eskiye dayanır..Şunu da söyleyeyim..Hristiyanları,Tanrı'yı kişileştirdikleri için paganlar eleştirmişlerdir..Paganlara göre Tanrı insan biçiminde lanse edilemez..Hristiyanlar Tanrı'yı insan gibi lanse ettikleri için çok eleştirilmişlerdir..

Açtığın konuyu filan da biliyoruz Nolan... Hacı'ya defaten söyledik. Siz bir efseneyi arıyorsunuz. Gerçek muhammed varsa, o aradığınız adam değil. Ve ben eminim var. Bahsettiğiniz şeyler, o şeyleri çıkardığınızda ortada kalan boşluğu nerenize sokacağımızı anlatmıyor, tüm mesele bu.

Villendorf venüsü, Kibele falan filan. Bunlar hikayedir. Asıl bakman gereken, bunların bir din olmasına yol açan süreçlerdir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...