Jump to content

Ateizm İçsel Değerlere Sahip Bireysel Bir Olgu mudur, Yoksa Toplumsal mıdır?

Recommended Posts

Yazdıkların ortada..

Ağzı götünde,götü ağzında ,her boku bildiğini zanneden ama bir bok bilmeyen,ahmağın birisin..

Sen bu boş kafanla, ancak müslümanlarla dans edebilirsin..

Zaten ben senle dans etmeyi düşünmüyorum ama, gel görki ortada müslüman kalmamış :(

Senle ne derdim olur benim? Hacı'mıyım ben, şirret ve musibet müsloşlar dururken ateistlerle uğraşayım?

Bir de sen ordan boyuna, eteğini beline alıp, hadi tango deyip deyip atlıyorsun, üstelik salsa çalarken... Eee, ne yapayım şimdi?

Sitelerde Paylaş
  • İleti 78
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Hacı, yazdıkların burada duruyor. İşim yok, ordan burdan quote-copy-paste etmekle uğraşmak meraklısı değilim. Yok ateist şapşal falan olamaz, yok bu kulübe öylesi katılamaz falan filan... Bir yazdıklarını oku bakalım, neler demişsin? Ha, valla litrelik viski şişesinin dibi gelince, klavyeyi aldım elime filan diyorsan, afiyet, sıhhatler olsun da, ayık kafayla şu lafları ediyorsan, bir doktora git, bunamış, erken bunamış, daha iki gün olmadan yazdıklarını unutmuş olabilirsin.

Bu forumda yazılar durur Anibal. Benim değerlerim sana zorla empoze edilmeyecek kadar önemlidir. Benim anlayışıma göre ateist nasıl olmalıdır derken sana zorla benim gibi ol demiyorum herhalde.

Sen her zaman yalan söylüyor ve polemiğe kaçıyorsun.

Rakibini kendi yalanlarınla konuşturuyor sonra ona o yalanları sanki o söylemiş gibi, saldırıyorsun.

Rakiplerini olmadık, yersiz, yalan niteliklerle suçluyorsun. Onları misyoner ve dindar yapıyorsun örneğin..

Sana göre ben Hristiyan misyonerim...

Kırk yıllık ateist Strong dindar...

Sen kafayı yemişsin Anibal. Geride hiç beyin kalmamış... Aklına gelenleri yazıyorsun. Düşünmeden...

Sitelerde Paylaş

Şimdi sevgili Haıc emmimiz çıkar, gene sayıklar durur.

Bari şunun tefisirini bir kendi yapıversin:

Sual: Madem öyledir, sen kimsin ki bir ateistin ne olup olmaması gerektiğine hükğm verebiliyorsun?

Hala aynı minval üzere yazıyorsun.

Ben böyle düşünüyorum. Bunlar benim özgür düşüncelerim.

Ben benim. Benim kim olduğuma sen mi karar vereceksin?

Bir insana sen kim oluyorsun şekilde saldırmanın büyük bir ahlaksızlık olduğunu daha bilmiyorsun. Ama öğreniyorsun.

Sen herkesi kendin gibi şahsiyetsiz biri mi sanıyorsun.

Sitelerde Paylaş

Bu forumda yazılar durur Anibal. Benim değerlerim sana zorla empoze edilmeyecek kadar önemlidir. Benim anlayışıma göre ateist nasıl olmalıdır derken sana zorla benim gibi ol demiyorum herhalde.

Sen her zaman yalan söylüyor ve polemiğe kaçıyorsun.

Rakibini kendi yalanlarınla konuşturuyor sonra ona o yalanları sanki o söylemiş gibi, saldırıyorsun.

Rakiplerini olmadık, yersiz, yalan niteliklerle suçluyorsun. Onları misyoner ve dindar yapıyorsun örneğin..

Sana göre ben Hristiyan misyonerim...

Kırk yıllık ateist Strong dindar...

Sen kafayı yemişsin Anibal. Geride hiç beyin kalmamış... Aklına gelenleri yazıyorsun. Düşünmeden...

Yaa, öyledir, size göre 38 yıllık ateist olan ben nurcu oluyorum gerçi, nasıl oluyorsa....

Ha, ilk kan diyorsanız.... Evet, yazılanlar yerinde duruyor, kim o ilk kanı dökmeye çıkmış, açılıp bakılabilir elbette...

Sen, hristiyan misyoner misin? Müneccim miyim ben, nerden bileyim? Ama burada, hristiyan misyonerlerin zırvalarını canhıraş bir halde savunduğun gene apaçık ortada, evet, yazılanlar duruyor.

Hacı iyi bak yazdıklarına.. Sen keşke kafayaı yeseydin, en azından karnın doyardı da, sanırım senin kafada süngerleşme başlamış, üzgünüm.

Ve bak, bunu iyi anla, sana hakaret etmeye değil, sana yardımcı olmaya çalışıyorum hacı. Önce bir bundan emin ol.

Sitelerde Paylaş

Hala aynı minval üzere yazıyorsun.

Ben böyle düşünüyorum. Bunlar benim özgür düşüncelerim.

Ben benim. Benim kim olduğuma sen mi karar vereceksin?

Bir insana sen kim oluyorsun şekilde saldırmanın büyük bir ahlaksızlık olduğunu daha bilmiyorsun. Ama öğreniyorsun.

Sen herkesi kendin gibi şahsiyetsiz biri mi sanıyorsun.

Peki sen kim oluyorsun da, bir ateistin öyle yada böyle olamayacağını söylemeye cüret ediyorsun hacı?

Sana da, şu malum embesil teistler gibi msila vermemiz mi gerekiyor hacı? Ben sana ateistin nasıl olması gerektiğini söyledim mi hiç mesela?

Sitelerde Paylaş

Yaa, öyledir, size göre 38 yıllık ateist olan ben nurcu oluyorum gerçi, nasıl oluyorsa....

Ha, ilk kan diyorsanız.... Evet, yazılanlar yerinde duruyor, kim o ilk kanı dökmeye çıkmış, açılıp bakılabilir elbette...

Sen, hristiyan misyoner misin? Müneccim miyim ben, nerden bileyim? Ama burada, hristiyan misyonerlerin zırvalarını canhıraş bir halde savunduğun gene apaçık ortada, evet, yazılanlar duruyor.

Hacı iyi bak yazdıklarına.. Sen keşke kafayaı yeseydin, en azından karnın doyardı da, sanırım senin kafada süngerleşme başlamış, üzgünüm.

Ve bak, bunu iyi anla, sana hakaret etmeye değil, sana yardımcı olmaya çalışıyorum hacı. Önce bir bundan emin ol.

Usandım seninle tartışmaktan Anibal. Polemikcisin.. Başkaları da rahatsız oluyor bu tartışmalardan..

Devam etmeyeceğim. Çünkü forumun içine ediyoruz...

Sitelerde Paylaş

Usandım seninle tartışmaktan Anibal. Polemikcisin.. Başkaları da rahatsız oluyor bu tartışmalardan..

Devam etmeyeceğim. Çünkü forumun içine ediyoruz...

Bırak allasen hacı...

Ediyorsun evet forumun içine... Ki forumun halinden de belli zaten, ben yokken ne haltlar olmuş.

Bir bak şu yazdığına, ne demek oluyor bu:

>>> Bir ateist bunlara inanırsa onun atestliği boşta kalır.

Sahi mi, ateist neye inanıp inanmayacağını sana mı soracak hacı?

>>> Ateizmin yalnız bir Tanrı'nın yokluğu ile yetinen bir eğilim olduğu görüşü senin gibi aklı boş olanların iddiasıdır.

Acaba? Ya, Ateizmin yalnız bir Tanrı'nın yokluğu ile yetinen bir eğilim olmadığı, neye inanıp, neye inanmayacağınız dahli her haltınıza burnunu sokan bir şey olduğu görüşü kimin görüşü acaba hacı?

Sorular basit hacı, çok basit, ki bu yorumları, kendince tespitleri yapan sensin zaten.

Sitelerde Paylaş

Zaten ben senle dans etmeyi düşünmüyorum ama, gel görki ortada müslüman kalmamış :(

Senle ne derdim olur benim? Hacı'mıyım ben, şirret ve musibet müsloşlar dururken ateistlerle uğraşayım?

Bir de sen ordan boyuna, eteğini beline alıp, hadi tango deyip deyip atlıyorsun, üstelik salsa çalarken... Eee, ne yapayım şimdi?

Müslümanların ahmaklıklarına tahammül gösteriyoruz..

Çünkü kapasiteleri belli......

Forumda senin gibi çok ahmak ateist var,

Şahsım adına ahmak ateiste tahammülüm yok..

Sana atlamam da bu yüzden..

Haci abi benden kat kat bilgili...

Seni eğitmeye çalışıyor ama,sen ahmaklıkta ısrar ediyorsun..

Sana tavsiyem,kendini çok bilgili sanma,bilginin sonu yoktur.

Burada götünle konuşacağına git kendini geliştir..

Sitelerde Paylaş

Yazdıkların ortada..

Ağzı götünde,götü ağzında ,her boku bildiğini zanneden ama bir bok bilmeyen,ahmağın birisin..

Sen bu boş kafanla, ancak müslümanlarla dans edebilirsin..

Şimdi o kadar insafsız olma strong. Sen çileden çıkaracak kadar laf sokmayı biliyorum bak pekala...

Ha, bu arada, ad-hominem nedir gidip bir öğrenmende sayısız hikmetler olduğunu hatırlatayım gene de..

Not: Akşam akşam bu kadar güldürdün ya beni... Ne desem oturmayacak, umarım sen de göbeğin çatlayana kadar böyle gülersin...

Sitelerde Paylaş

Şimdi o kadar insafsız olma strong. Sen çileden çıkaracak kadar laf sokmayı biliyorum bak pekala...

Ha, bu arada, ad-hominem nedir gidip bir öğrenmende sayısız hikmetler olduğunu hatırlatayım gene de..

Not: Akşam akşam bu kadar güldürdün ya beni... Ne desem oturmayacak, umarım sen de göbeğin çatlayana kadar böyle gülersin...

Hayır çileden çıkmıyorum,çıksam senin yazdığının 10 misli laf sokarım,

Sana sadece acıyorum..

Kendini rezil etmekten başka bir şey yaptığın yok..

Bir ateist ,mitlere,şehir efsanelerine komplo teorilerine inanmayacak diye bir kaide yok diyen birine

ancak acınır...

*haci abiye katılıyorum

Başlığı kirletmemek adına sana daha yazmayacağım.

Götünden yazmana fırsat veriyoruz,orgazm oluyorsun..

aynanın karşısına geç konuş.

tarihinde strong tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Müslümanların ahmaklıklarına tahammül gösteriyoruz..

Çünkü kapasiteleri belli......

Forumda senin gibi çok ahmak ateist var,

Şahsım adına ahmak ateiste tahammülüm yok..

Sana atlamam da bu yüzden..

Haci abi benden kat kat bilgili...

Seni eğitmeye çalışıyor ama,sen ahmaklıkta ısrar ediyorsun..

Sana tavsiyem,kendini çok bilgili sanma,bilginin sonu yoktur.

Burada götünle konuşacağına git kendini geliştir..

Yahu bırak allasen iki gözüm...

Hacı, akıllı mıdır, eh, baya baya...

Hacı bir şeyler bilir mi? Aynen, baya bir şeyler bilir..

Ama hacı, nerde en sğekülatif, en böyle komplo teorisi boyutunda bir şey varsa, tutar ona iman eder, Işid'in canlı bombasının imanından daha güçlü bir imanla hemde. Gider bu spekülasyonu en bir harbi en kesin bilimsel hedeymiş gibi ortaya koyar. Konuyu biraz bilenler ya bir dur hacı falan derken, bıkar, en son foruma da uğramaz olurlar..

Hacı, bilgisizlikten değil, bilmediği şeyi de bildiğini sanmaktan kaybediyor en temel ifadeyle.

Elbette hacının sorunu bu kadarcık değil. Hacı, kendisini artık "aşkın ateist" ve "uçmuş, her keramete ermiş bilimci" olarak görüyor. Onca, ateizmin kralı o, herkesten daha ateist, herkesten daha bilimci. Öyle ki, ateistin neye inanıp inanmayacığına bile o karar vermeye çıkıyor.

Ha, elbette her kralın bir dalkavuğu, bir soytarısı filan vardır, olacaktır, o da sen oluyorsun mesela...

Sitelerde Paylaş

Hayır çileden çıkmıyorum,çıksam senin yazdığının 10 misli laf sokarım,

Sana sadece acıyorum..

Kendini rezil etmekten başka bir şey yaptığın yok..

Bir ateist ,mitlere,şehir efsanelerine komplo teorilerine inanmayacak diye bir kaide yok diyen birine

ancak acınır...

Strong, bir aptla ve has ahmak olmaktan kurtul artık..

Bu forumda bile, şehir efsanelerine falan inanan kaç ateist geldi geçti haberin var mı? Aç hodri meydanı, aç diğer konuları, kaçını ben marizledim, orda duruyordur hala...

Ne yapalım, adam şapşal, adam ahmak, adam aptal... Ama bir tanrının varlığına falan inanmıyor, ateist işte basbaya, elden ne gelir? Biz kimiz ki, beğenmediğimiz adama ateist değil diyelim?

Sitelerde Paylaş

Bu kadar ucuz laf ve gereksiz kavgadan sonra bir şeyler yazma zamanı.

Adam ateist. Nedne biliyor musunuz? Diyor ki, "Bu amk allahı, eğer olsa, ben böyle eve boş gitmezdim amk.."

Şimdi nedir boş gitmek? Bir kova, yoğurt kovası. Dolması beklenen ise istavrit.

İşte size ateist. Beğenin yada beğenmeyin. Ne evrimi bilir, ne ademle havayı. Kabil diye sorsan, sana cebinden akbilini gösterir.

Bu mu, hepsi bu kadar mı? Sadece bana bugün itibarıyla 200 bin TL'ye yakın kazık atıp, dolandırıp giden bir Ufuk vardı. Yalanın, üçkağıdın, şerefsizliğin haddi hesabı yoktu. Ama emin olduğum tek şey, adam sapına kadar ateistti.

Demagojiye, şuna buna gerek yok. Elbette bende isterim, ateistler akıllı, zeki, dürüst, sağlam adamlar olsun. Ama maalesef...

Eğer siz ateizmle, ötesini, yani insan olmayı aynı kefeye koyarsanız, bu adamlar da o kefede kalır ve aha ateist bu diye kafanıza çalarlar. Bu da işin pragmatizm tarafı.

Ama bir de realist tarafı, bilimsel tarafı var. Ateist tanımında ahlaki vs. içsel, dışsal vs. vs. değer meğer dene şeylere yer yoktur. Böyle bir ateizm ve ateist tanımı yok.

Sitelerde Paylaş

Ateizmde içsel değerler vardır derken, onlar İslam'da olduğu gibi, bazı spesifik değerlerden oluşmuş demek istemiyoruz elbette.

Bunun anlaşılması lazım.

Ateizmde mevcut içsel değerler ateist sayısı kadar çoktur. Her ateistin kendine göre bir takım özel değer yargıları vardır. Ve onlar temel olarak ateizmin felsefesi ile bağdaşabilmelidir. Ateizmin temel politikası onların toplamıdır ve o toplam ateizm kavramı ile bağdaşmalıdır.

Ateizm bir yerde dinlerden, inançlardan, bağnazlıktan, mit ve efsanelerden, komplo teorilerinden ve şehir efsanelerinde özgürlüktür.

Ateizm temeli özgürlük olan bu ana tema üzerine kurulan bir eğilimdir. Tanrı yoktur demek bu felsefeyi kabul etmek demektir.

Yoksa Tanrı yoktur, o halde hepiniz komünist veya faşist olmalısınız, benim gibi düşünmelisiniz demek değildir..

Düşünce tarzınız özgür olacaktır elbette ama, o özgürlük sonsuz ve rastgele değildir ve bir takım kurallara sahip olmalıdır.

Kişisel görüşleriniz o kurallar çerçevesinde olabilir ama bilimin dışına taşamaz ve sapkın olamaz.

Sen olmalı diyebilirsin ama bilimden bi haber sapkın biride tanrıya inanmıyorsa onun için ''gerçek Ateizm bu değil'' diyemeyiz. Dersek bence Ateist bir dine inanmış olur kişi

Sitelerde Paylaş

Sen olmalı diyebilirsin ama bilimden bi haber sapkın biride tanrıya inanmıyorsa onun için ''gerçek Ateizm bu değil'' diyemeyiz. Dersek bence Ateist bir dine inanmış olur kişi

Bu sorun iyice karıştı. Daha fazla kurcalamanın foruma zararı olacak. Burada kalsın. İsteyen istediği gibi düşünür..

Ateizm özgürlüğü savunduğuna göre herkes istediği gibi düşünür ve kendine göre bir ateizm tanımı yapar.

Konuyu daha fazla yozlaştırmanın bir anlamı yok.

Sitelerde Paylaş

Bu sorun iyice karıştı. Daha fazla kurcalamanın foruma zararı olacak. Burada kalsın. İsteyen istediği gibi düşünür..

Ateizm özgürlüğü savunduğuna göre herkes istediği gibi düşünür ve kendine göre bir ateizm tanımı yapar.

Konuyu daha fazla yozlaştırmanın bir anlamı yok.

O zaman son olarak Ateizm'in özgürlüğü savunabileceğini de sanmıyorum :D Ateistler savunursa savunur SSCB özgürlükler ülkesi değildi sonuçta. Stalin falan değil mi?

Sitelerde Paylaş

Önce şunu bir anlamak lazım. Ateizmi doğuran unsurlar, merak, okuma, düşünme vs. olmak durumunda değil. Tanıdığım bir sürü ateist vardır ki, merak, okuma vs. hak getire, sıradan bir müsloş kadar bile olmamışlardır.

Hacının demeye çalıştığı hususta aslen yanlış. Biz, ateist olarak, başkalarına bir ateizm anlayışı dikte edemeyiz. Buna hakkımız yok.

Kaldı ki, ateizmin bir öğreti, kültür gibi tarafı falanda yok haliyle. Fakat, bir insan olarak, herkese, ateist, şu bu demeden, bir takım insani değerleri bval gibi dikte edebiliriz. Aradaki fark yok gibi görünse de, çok çok ciddi bir farktır aslında.

Ateist olarak şöyle ol, böyle olma vs. demek, ancak bir din kurmak olur ki, dinlerin nereye vardığı da bilinen bir şeydir.

Anibal, bak su noktayi karistiriyorsun. Haci'nin soyledigi ateizmin bir davranislar butunune sahip olmasi, davranislarimizi kontrol etmesi gerektigi degil. Cesitli icsel degerlere sahip olmasi gerektigini soyluyor. Davranislar butunu olmasi, bunlari dikte etmesi durumuna hepimiz karsiyiz. Boyle bir sey de yok zaten. Bunu herkesin sahip olmasi gereken bir ateizm anlayisi olarak da algilama. Ateist olan birey zaten ateizme giden yolda cesitli icsel degerlere sahip olur. Bundan bahsediliyor.

Siradan, basit, kahvehane ateistleriyle kiyaslama bu soyleneni. Zaten bir onceki iletimde soyledim her kisi farklidir, bu icsel degerler topluma, kulture ve karaktere gore degisir diye.

Sitelerde Paylaş

Bu başlığı ateizmde içsel değerlerin olup olmadığını tartışmanın yanı sıra, ateizmin bireysel mi yoksa toplumsal mı olduğunu da tartışmak için açmıştım.

Her eğilimde bir takım değerlerin olması o eğilimin varlığını sürdürmesi için şarttır.

Ama onlarda içsel değerlerin olması zorunluğu yoktur.

Aynı şekilde her eğilimin toplumsal olması da zorunlu değildir.

Ama biz herhangi bir eğilimden bahsetmiyoruz. Biz dünyada en yaygın bir eğilim olan teizme karşı ortaya çıkan ateizmden bahsediyoruz.

Bu haliyle ateizm basit bir yaklaşım olamaz. Teizm ne ise ateizm de onları ve fazlasını içerir.

Teizmde bir takım içsel değerler varsa onlar ateizmde de olmak zorundadırlar.

Teizm toplumsal bir olgu ise, ateizm de öyle olmak zorundadır.

Soruna bu bakış açısından bakmanız lazım..

Ayrıca Ateist Primate hem kendi görüşlerini, hem de benim bu konudaki görüşlerimi çok net ve güzel ifade etmiş.

Kendisine teşekkür borçluyum.

Ben tesekkur ederim, farkli ve uzerinde dusunulmesi gereken bir konu bence

Sitelerde Paylaş

Yine bir inanan başlığı daha.

Değer diye bir şey yoktur.

Materyalizm temel kanun 1 = İdeanın algılarının gerçeklikte bir belirleyiciliği olamaz.

Anlamı da şu demektir: İnsan bilincinin gerçekliğe karşı olan tutumunun, sanmalarının, inanmasının, davranış kalıplarının, düşünüş şekillerinin hiç bir geçerliliği yoktur.

Bu kesin bir gerçektir.

Bu gerçeğe aykırı söylemlerde bulunan bir insan, inanan insan olarak adlandırılır.

İnsan denilen dangalak canlı türünün bir çocuğun kafasını sevgiyle okşamayı pozitif, o çocuğun kafasını taşla ezmeyi negatif tanımlaması doğa ile, madde ile alakalı bir şey değildir.

Hacı efendi sen hep canlılığı biyolojik alt sınıflandırmaya tabi tutmaya karşıydın ya.

Sen hep canlılığı direkt inorganik maddeyle özdeşleştiriyordun ya,

Bana söylesene hangi koduğumun atomu bir başka atomun saçını okşuyor?

Sen nesin? Müslüman mısın?

İçsel değer nedir yahu?

Değer denilen kavram nedir?

Bir aç da sözlüğe baksana.

Ateizm Materyalizmden gelir.

Bilim de Materyalizmden gelir.

Hem Ateizmde hem de Bilimde inanışın, ahlakın yeri yoktur.

Bilimde komşunun camını taş atıp kırmak ile kırmamak arasında bir fark yoktur.

Bu farkı yaratan senin inanç motorundur.

Sen komşunun camına taş atıp kırmama davranışına sahte, yapmacık, olması gerekenmiş gibi yalan bir gerçeklik yüklüyorsun.

Yalan yaşıyorsun.

Öldürmeme ile öldürme arasında maddede fark yok.

Ama o salak kafan, eskilerden gelen saçmalıklarla eğitildiği için öldürmemeyi olması gereken, varsayılan durum olarak benimsemiş.

Tecavüz ederek benimsetmişler.

Sen ne biçim bilim adamısın?

Şimdi artık bilincin yanılsamalarına yalancı kuvvet değerleri verip onları bir de ölçüyor musun?

Ölç bakalım mutfak masasının yanında osurmak ile, televizyonun yanında osurmak davranışlarına değer ver bakalım.

Hangisi daha fazla artıya sahiptir?

Hangisi daha içseldir?

tarihinde Strong Materialist tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7

• Yeni Oluştur...