Jump to content

Türk Olmanın Esprisi Nedir?


Recommended Posts

Turk olmak, öncelikle türkiye vatandaşları nasıldır? Sorusunun bir yabancı gözüyle hali ise bu sorunun yanıtı;

Bu ülke insanı özel yemekleri ve içecekleri tadar. Örneğin şalgam ve boza ayran içecekleri bize has çok besleyici içeceklerdir. Yine bizim meyhane kültürümüz vardır. Avrupalilar önce yemek sonra içki seçerler. Biz önce içki sonra yemek yani meze seçeriz.

Türkler turkiyede başka ırklara mensup ama turk aidiyeti içindedir. Kürtler için genelde bu böyle değildir. Yani turkiyede bir rum veya çerkez kendine rahatça turk diyebilir.

Bizim kendimize has en önemli özelliğimiz ana~erkil bir toplum olmamız. Bizde ata faktoru büyük anne üzerindir. En olgun insan dahi birey olmamıştır. Her zaman Kutsal anne golgesinde yazarız. Bu durum bizi daha duygusal yapar.

Turk olmak sahil ve iç kesimde olmakla ayrisir. Sahil insanlarimiz birbirine benzer. Antalyalı trabzonlu canakkaleli izmirli benzer kultler tasir. Iç bölge insanimiz daha heyecansız ve kabadir.

Turk olmak her şeyden biraz bilerek cahil olmaktır. Bizde uzmanlık yoktur. Kahve sohbetlerinde herkes hem doktor hem asker hem siyasetci hem sporcudur.

Turk olmak bazen çok güzel bazen çok çirkin olmaktır. Orta yollu bir estetik yoktur. Bazen çok güzel giyiniriz yada berbat. Bu hepci hicci tutum sebebiyle kimimiz nobel alır kimimiz fax makinesinin nasıl çalıştığını hala bilmez.

Turk olmak dünyanın en eski taşlarınin yanında ateş yakip bira içecek kadar tarihi esere doymayi gerektirir. Aynı durum doğa guzellikleri içinde geçerlidir.

Geleneklerimiz hem dünyanın en kadim bilgeliklerini barındırır hemde en cahil dogmalarini. Örneğin tasavvuf veya oruc baba gibi.

Turk olmak travmatik bir psikolojik depresyona sahip olmaktır. Bu liseli aşık ile başlayan psikozlar; bireylerimize büyük enerji verir. Bu enerji ile turkler büyük işleri başarabilen nevrotik kişilikler barındırır. Çoğu zaman bu aramızdaki çok dahiler eğitimsizlik sebebiyle tecrübe hastalığına yakalanır. Buyur ve tecrübe sahibi cahiller olurlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 44
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Tekel bayiisine girerken selamunaleyküm deyip içki alıp çıkmak türklerin kafa yapısına bir örnek :)) çıkarken de hayırlı işler, allah bereket versin gibi diyaloglar olabilir.

Ramazanda oruç tutup kızlara laf atanlar da var, birde aynı kişi oruç tutmayan birini eleştirebilir bizzat şahidim :)

Türk olmak Türkiye'de doğmaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Türk olmak bazında kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Türk olmak size ne kazandırıyor?

Size göre Türk olmanın anlamı nedir?

Bu soruları çoğaltabiliriz..

Şimdilik burada duralım ve bu soruları yanıtlamaya çalışalım...

Ne kazandırıp ne kaybettiriyor bilmiyorum ama Türk olmak benim hoşlandığım bir şey. Çok utanç duyup kızdığım pekçok şeyin yanında gururlandığım, bana kendimi güçlü hissettiren şeyler de var.

Şunu biliyorum. Türk değil de Uganda'lı olsaydım da olduğum şeyden hoşlanacak ve sahiplenecektim. Bunu bilmenin bir nedeni de aslında dünya vatandaşı olduğunu bilmek. Kendi geçmişimiz, tarihimiz, iyisiyle kötüsüyle kültürümüz, utanç ve gururlarımız bize ait, biz ona aitiz bir tür. Bu, reddedilmesi pek de mümkün olmayan bir aidiyet. Karar vererek, seçerek edindiğimiz bir özellik değil ama genetik kodlarımız Türk olduğumuzu bir yerde kendini mutlaka gösteriyor veya hatırlatıyor.

Benim Türk olmakla özel olarak gurur duyduğum, övündüğüm tek bir şey var, o da M. Kemal Atatürk gibi çok özel, dünyaya damgasını çok sağlam vurmuş bir beyinle aynı topraklarda doğmuş olmak, onun kurduğu ülkenin yurttaşı olmak ve aynı amacı gütmek. Türk olmak işte bu noktada sanıyorum bana gurur da veriyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence Türk olmanın en başta gelen esprisi Atatürk'ün kazandırdığı saygın, güçlü, bağımsız, onurlu ve gururlu bir Türk kimliğini yaşatmaktır.

Onlarda başarılı olmadığımız için, Türk olmanın kişiye göre değişen diğer esprileri ve anlamları olsa da, onlar beni fazla ilgilendirmiyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Türk olmak genetik ve ırsî bir haslettir. Bunun dışında Türk Kimliğine sahip olmanın esprisi olabilir. O yüzden Türk oluşumuz sadece doğuştan gelen bir veri değil, milli kimlik inşâ sürecimizin bizi getirdiği noktadır.

Türk kimliğini yitirmiş bir çok birey var artık, günümüzde. Çünkü farkındalığa erişmiş değiliz, milliyetçiliğin. Keşke milletler olmasaydı ama var işte. Metafiziksel bir veri gibi bir şey milliyetleri yok saymak. Türk kimliğine erişebilmek için tarihi öğrenmek yeterli değildir. Türkler, maalesef milliyetçi değildir ki-ırkçılığa karşıyımdır-, bizi biz yapmaya sevk eden belirleyici etken 'ötekinin' somut olarak algılamaya başlamamızla olabilecek bir durum milliyetçilik. İçimizde bir çok ulus barındırmıyoruz ki milliyetçi olalım ve bu yüzdendir ki Kürt milliyetçileri günümüzde yaygındır, haksızdırlar ya da haklıdırlar demiyorum, tamamen psikolojik bir durum. Bakınız, Almanya'daki Türkler milliyetçiliğin önemini nasıl kavramışlar, nasıl aidiyet duygularını geliştirmişler. Eğer bizi tehdit edecek bir unsur olursa, ülkeye yabancı askerler girerse misal, ya da çok-uluslu bir yapılanmaya sahip olabilirsek, milliyetçilik duygumuz ancak o zaman kabarabilir.

Bu örnek yalnızca milliyetçilikle de sınırlı değildir. Ateist olup, fanatik olursanız; islama inanlarla alay ederseniz, onların anlamsız bulduğunuz namazına gülerseniz, onlardaki aidiyet duygusu gelişir ve savunma mekanizmaları çalışır, daha çok bağlanırlar, daha iyi hissetmeye başlarlar dinlerini.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...