Jump to content

Kuran Müslümanlığı ve Neo Selefilik


Recommended Posts

lvRGbE.jpg

Son zamanlarda Caner Taslaman, Mehmet Okuyan,Mustafa İslamoğlu, Edip Yüksel, İhsan Eliaçık, Emre Dorman, Kuran Araştırmaları Grubu gibi kişiler ve gruplarca Kur'an Müslümanlığı söylevi çok başarılı bir şekilde dile getiriliyor.

Tabi daha önceden Hüseyin Atay ve Yaşar Nuri Öztürk'ünde bu şekilde söylevleri olmuştu. Bana göre bu kişilerin söylevleri o yukarda saydığım kişiler kadar halk üzerinde etki yapmamıştı. Bunun nedenleri arasında internetin öncekiler zamanında yeterli kullanılmaması ve Yaşar Nuri'nin ideolojik görüşlerinin halk tarafında bir karşılığı olmaması yatar.
Dediğim gibi Caner Taslaman, Edip Yüksel ve benzerlerinin interneti başarılı bir şekilde kullanması ve bu kişilerden, gruplardan bir pire gibi türeyen blog ve sosyal medya hesapları Kur'an Müslümanlığı söylevini hiç olmadığı kadar yaydı.

Bu söylevin bu kadar yayılması elbette tek yönlü değil. Olay çağdaş müslümanların geleneksel olan herşeyden kopup düşman olma isteğiyle de alakalı. Modernizmin oluşturduğu değerleri içselleştirmesiyle alakalı.
Kur'an yeter, mezhepler bölünmedir, hadislere güvenemeyiz(ya da Edip'in yaptığı gibi hepsi uydurmadır demek), tarikat şirk ve bid'attir, fıkıh Kur'an'a aykırı, tasavvuf ve kelam dine ilave vb. söylevleri ve çok daha fazlasını kullanarak slogan müslümanlığına dönmüş bir din anlayışı oluştu.

İş slogana indi mi maalesef durdurulamaz. Sloganlar çağdaş ve sığlaşmış dünyamızda halk kitlelerinin zihnini tek etkileyen şey. Artık derin düşünmeden ve bütünsellikten söz edemiyoruz. Bunun arkaplanında yatan şey yukarda değindiğim gibi modernizmdir.

Kur'an Müslümanlığı diye bir şey varsa bu Slogan Müslümanlığı tarzında mı olmalı yoksa Kur'an-ı Kerim'i bütünselce anlamaya çalışıp ona uymakla mı olmalı?

Don Kişot'luğa soyunan yukarda saydığım kişiler maalesef Kur'an-ı Kerim'i adam gibi okuyup anlayacağı yerde kendine gelenek diye belirlediği düşmana karşı yani yeldeğirmenlerine karşı hücuma kalkıyorlar...

Yeldeğirmeni tabirini kullanmamın nedeni hiçbir zaman geleneği doğru bir şekilde görememeleri. Baştan sona anakronik hatalarla, bütünden kopardığı parçalarla kendi zihin dünyalarında kurduğu hayali bir gelenekle mücadele içindeler.

Defalarca modernizm vurgusu yapmış gibi oluyorum. Ama bu Kur'an Müslümanlığı denilen nane metodundan tut vermek istediği değerlere kadar modernizmin bir uzantısından başka hiçbir şey değil.

İslam akıl dinidir vurgusu niye var? Gelenek eleştirisi niye var? Kölelik, Cariyelik vs. gibi şeylere karşı çıkılmasının nedeni Kur'andan mı çıktı modernizm den mi? Kadını Dövün ayetini Kadını uzaklaştırın ve sevin manasını verenlerin derdi kafasını Kurana mı uydurmak yoksa Kur'anı modernizme mi uydurmak? Başörtüsü yoktur diye kasanların, Erkek reis değildir diye kıvrananların derdi çağdaş içinde yaşanılan topluma dini uydurmaya çalışmaktan başka ne ola ki?

Daha önce İslam ve Modernite başlığında paylaştığım gibi çağdaş müslümanların en büyük problemi kafasını Kur'ana uydurmak yerine Kur'anı kafasına uydurmayı tercih etmesidir.

Bu yüzden darabe fiilinin 1400 yıldır nasıl anlaşıldığının bir çırpıda çizilmesi gerekiyor. Nasıl olsa aynı fiilin sözlükte 60 karşılığı var. Dövün anlamına gelen fiil bir bakmışsın sevin anlamına gelmiş.

Bütün sebeb-i nüzul rivayetleri uydurma yapıldı. Daha sonra bütün tefsirler dışlandı. Geriye ne kaldı peki? Kupkuru bir meal...

* * *

Yukarda saydığım şahıslar aslında yeni birşey söylemiyorlar. Dinin özüne dönüş, dini bid'atlerden temizleme kılıfında bir reform hareketini daha önce vahhabilikte görmüştük.

Ama fikri arkaplanını sorgularsak Neoselefilikle karşılaşırız. Yukardaki şahısların söylevlerinin tüm temelleri Cemaleddin Afgani, Muhammed Abduh, Reşit Rıza gibi İslamcı ve modernist düşünceyi benimsemiş kişilere dayanır.

İslam Medeniyeti ve geleneğinin modernizm karşısında yenilmesi sonucunda bu dini hareket kuranı batıni yorumlamaktan çekinmemiş, batılı ideolojileri dinin içine katmış, harici dışlayıcılığını ve tekfirciliğini benimsemiş, modernizm karşıtı tüm tasavvuf oluşumlarını dindışına itmiş, gene ezarika haricileri gibi bütün ümmetin ittifakta olduğu konuları hiçe saymıştır.

Ve olay takiyye olduğu için yani modernist düşünceleri Kur'ana dayandırmaktan öte bir amaç taşımadığı için hiçbir ilmi temeli olmayan içi kof bir söylemden öteye gidememiştir.

Caner Taslaman Muhammed Esed'in mealindeki ifadelerden başka bir şeyi tekrarlamıyor. İslamoğlu Abduh tefsirinden geriye dayanan bir görüşü savunmuyor. Edip Yüksel şarlatanına hiç girmiyorum. Onun dayandığı şey Reşad Halife adlı peygamberliğini ilan etmiş bir şizofren. 19 sayısıyla kurulan sahte ve tutarsız teorilerin niyetide kendinin resul olduğunu kurana dayandırmak...

* * *

Hadi Kurana gelin, illede Kurana gelin, Kuran yetmiyor mu?, Bana Kuran yeter gibi kulağa hoş gelen söylevleri ciddiye alıp geldik diyelim Kur'ana.

Ama iş orada kalmıyor işte. Kur'ana gelir gelmez Mehmet Okuyan başlıyor o öyle değil, bu şöyle değil diye. Bu uğurda sahih olduğu kesin konuları bile inkar ediyor. Ee hocam hani kurana gelince mesele kalmayacaktı? Sen Hırsızın elini kesin ayetini çizin olarak çevirirken yaptığın ne kadar keyfi ne kadar Kur'ani bir yorum?

Eee hocam bütün mezhepler bölünme ve fitne diyorsun ya. Peki Kur'ancılıkta bir mezhep değil mi? Ve üstelik tüm ümmetin icmada olduğu konuları inkar eden siz olduğunuz halde nasıl oluyorda fitneyi çıkaran ve bölünmeyi arttıran gelenek oluyor?

Oldukça sığ ve temelsiz yorumlarınız elbette değer buluyor bulmasınada sonrası noolcak? Kabir Azabı'nı sırf mantığınıza uymuyor diye inkar ederken içinde bulunduğunuz rahatlığı acaba sonrasında yaşayabilecek misiniz?

Hadi Kur'ana geldik hocam. Sizin Kurandan anladığınız geyik muhabbetinden ileri gitmeyen düşüncelerinizin destekçisi bir kitap mı?

Peki Caner bey. O herşeyi ben bilirim üslubuyla felsefeci olduğunuz halde hiç bilmediğiniz dini alanlara kayıp elde mealle ahkam kesmeniz ne kadar doğru?

Nasih mensuh ayetlerini Muhammed Esed'den başka sizin dediğiniz manada çeviren (yani kuranda nesh yoktur diyen)bir tane müfessir yokken o tek kişiyi ve Isfahaninin yorumunu mutlak doğru kabul edip bütün ümmetin icmada olduğu neshi inkar etmek ne kadar ilmi?

Ya da Işid gibi Harici ve Neoselefi karışımı bir örgüt üzerinden geleneği eleştirmek ne kadar mantıklı? Üstelik Işid aynı sizin gibi Seyid Kutup gibi modernistlerden, aynı sizin gibi reformistlerden, aynı sizin gibi gelenek ve mezhep düşmanlığında diretirken sizin Işid üzerinden geleneği eleştirmenizde mantığı geçtim azıcık bir haklılık payı var mı?

Kaderi inkar edenlere, sırf tasavvuf düşmanlığından ruhu bile inkar edenlere ayrı ayrı girmek lazımda burada bırakıyorum şahıslar üzerinden eleştiri yapmayı. Birazda müritlere ve fikirlere geleyim...

* * *

Kur'an Müslümanlığı söylev olarak çok güçlüdür. Çünkü bu görüşü savunanlara en ufak bir eleştiri getirince siz otomatikman Kur'an düşmanı oluyorsunuz;)) Geleneği dışlayıcılıkla ve tekfircilikle itham edenler en küçük eleştiriyi bile hazmedemeyip karşısındaki her görüşü Kur'ana uygun değil diye lanselemekten çekinmemiştir.

Şu an itikadi sapık bir fırkanın doğumunu izliyoruz. Çıkışına bakın aynı Hariciler gibi ortaya çıktılar. Aynı hariciler gibi Hüküm Yalnız Allah'ındır ayetini çarpıttılar, aynı Hariciler gibi kendileri dışında bütün görüşleri müşriklik olarak yaftalıyorlar...

Kur'an Müslümanlığı maskesini takan asrın Haricileri bu ümmetin bütün değerlerinin altına dinamit döşerken benimsedikleri modernizmin çöp ideolojilerini bak Kur'an bunu söylüyor diyerek peşinede 500 ayet okuyarak kabul ettirmeye çalışıyorlar.

Müşriklere inen ayetleri kalkıp bütün tasavvuf ehline okuyorlar. Azgınlıkları, kudurmuşlukları ve cehaletleri gözlerini o kadar kör etmiş ki batıni tefsirin aliyyülalasını yapan kendileri iken bütün tasavvuf ehlini batıni ilan ediyorlar.

Ne kadar konuşsak boş. Ne kadar laf anlatsak 'Bana Ayet Oku!' diye tepki veriyorlar. 'Hüküm Yalnız Allahındır' diyorlar.

Halbuki Hüküm Yalnız Allah'ındır ayeti aşağıda paylaşacağım alıntıda görüceğiniz üzere bambaşka bir anlamda kullanılıyor.


Artık bunun adını koyalım arkadaşlar... Bunun adı tahriftir. Bunun adı Kur'ana müdahale edip değiştirmektir. Aşağılık kompleksiyle Modernizmi Kur'ana dayayıp din budur demek nasıl bir kafanın ürünü? Müşriklere inen ayetleri çarpıtarak bütün geleneğe müşrik yaftasını basmak nasıl bir mantığın ürünü?
Batıni ve zorlama tefsirler yapıp ayetleri değiştiren kendileri iken gelenekçiden daha gelenekçi olup herkesi dindışı ilan etmek nasıl bir mantığın ürünü?


Haricilerde aynı tutumdan farklısını yapmıyordu. Ezarika grubu Kur'anda recm yoktur diyerek peygamberin yaptığı uygulamayı red ederken yaptıklarının aynısını bugün kendine Kuran müslümanları diyenler yapıyor.
(Not: İbazi haricileri sünneti inkar etmez)

Link to post
Sitelerde Paylaş

interneti etkin kullanan biriyim ,zamanın büyük kısmı internette geçiyor .youtube de cübbeli ahmet hocanın videoları da var ,gavs cematinin ,edip yüksel ,caner taslaman ,abdülaziz bayındır ,sünni ,şii alimlerden tutun hristiyan videolara kadar .eskiden 1- 2 tane şeyh olurdu halk onları dinler onların sözlerine uyarlardı artık böyle değil .internettele tüm dinler tüm düşünceler evinize giriyor .youtube de takılan biri cübbeli ahmet hocanın videosunu izledikten hemen yan taraftaki benzer videolar kısmında onu eleştiren kişininde videosuna anında ulaşabiliyor

ben lise döneminde cübbeli ahmet hoca ,nihat hatipoğlu gibi hocaları destekleyen biriydim ,kur'an bilmez hiç okumammıştım .din kürtürü hocamızın anlattığı hz muhamed in elinden su akar hikayeleri ile büyüdüm .KUR'an ile tanışmam çok geç oldu kur'an ı okuyunca bambaşka brşey gördüm ben kur'an da hz ebubekir ,hz ömer gibi hikayeler bekliyordum ,hendek savası falan böyle hikayeler falan beklerdim .kur'an her ayetiyle yaratıcadan geldiğinin izahını yapar ve hz muhamed in elinden su aktığına dair ve diğer muzicelere dair bilgi olmadığını gördüm .din kürtürü hocam tarafından kandırıldığımın farkına vardım .

şuan benim okuduğum kur'an a ve kur'an dan anladığım din cübbeli ahmet hoca ,diyanet hocalarının ,nihat hocaların anlatığı dini büyük ölçüde yalanlar

caner taslaman ,mehmet okuyan ,mustafa islamoğlu bu hocaları yakınen takip ederim yakın geelcekte cübbeli ahmet hocalarının yerini bunların yetiştirdiği nesil alacaklarından şüphem yok

cübbeli ahmet hoca gibiler en çok ateistlerin işine ve din işinden para kazanaların işine geliyor. o yüzden caner taslaman gibi düşünen kişiler ne ateistlerin işine gelir ne de din tüccarının işine gelir. o yüzden cübbeli gibiler caner taslamana ,mehmet okuyana ,mustafa islamoğluna iftiralarla reddiyeler çıkartır durur ,az kaldı cübbeli gibiler tarihe karışacak .dikkat ederseniz cübbeli hiçbir zaman caner taslamanla edip yüksel la tv ye çıkıp tartışmaz ,tartışamaz yemez..

tarihinde Siabent tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

interneti etkin kullanan biriyim ,zamanın büyük kısmı internette geçiyor .youtube de cübbeli ahmet hocanın videoları da var ,gavs cematinin ,edip yüksel ,caner taslaman ,abdülaziz bayındır ,sünni ,şii alimlerden tutun hristiyan videolara kadar .eskiden 1- 2 tane şeyh olurdu halk onları dinler onların sözlerine uyarlardı artık böyle değil .internettele tüm dinler tüm düşünceler evinize giriyor .youtube de takılan biri cübbeli ahmet hocanın videosunu izledikten hemen yan taraftaki benzer videolar kısmında onu eleştiren kişininde videosuna anında ulaşabiliyor

ben lise döneminde cübbeli ahmet hoca ,nihat hatipoğlu gibi hocaları destekleyen biriydim ,kur'an bilmez hiç okumammıştım .din kürtürü hocamızın anlattığı hz muhamed in elinden su akar hikayeleri ile büyüdüm .KUR'an ile tanışmam çok geç oldu kur'an ı okuyunca bambaşka brşey gördüm ben kur'an da hz ebubekir ,hz ömer gibi hikayeler bekliyordum ,hendek savası falan böyle hikayeler falan beklerdim .kur'an her ayetiyle yaratıcadan geldiğinin izahını yapar ve hz muhamed in elinden su aktığına dair ve diğer muzicelere dair bilgi olmadığını gördüm .din kürtürü hocam tarafından kandırıldığımın farkına vardım .

şuan benim okuduğum kur'an a ve kur'an dan anladığım din cübbeli ahmet hoca ,diyanet hocalarının ,nihat hocaların anlatığı dini büyük ölçüde yalanlar

caner taslaman ,mehmet okuyan ,mustafa islamoğlu bu hocaları yakınen takip ederim yakın geelcekte cübbeli ahmet hocalarının yerini bunların yetiştirdiği nesil alacaklarından şüphem yok

cübbeli ahmet hoca gibiler en çok ateistlerin işine ve din işinden para kazanaların işine geliyor. o yüzden caner taslaman gibi düşünen kişiler ne ateistlerin işine gelir ne de din tüccarının işine gelir. o yüzden cübbeli gibiler caner taslamana ,mehmet okuyana ,mustafa islamoğluna iftiralarla reddiyeler çıkartır durur ,az kaldı cübbeli gibiler tarihe karışacak .dikkat ederseniz cübbeli hiçbir zaman caner taslamanla edip yüksel la tv ye çıkıp tartışmaz ,tartışamaz yemez..

cübbeli boş adam değildir....

islam - kuran - hadis - fıkıh....

yalayıp yutmuş - bütün çıkartmış biridir...

yanılıyorsun.....EDİP - CANER gibiler onun karşısına ÇIKAMIYORLAR.....o yüzden bi arada tv lerde göremezsin !!

islam konusunda EZER GEÇER cübbeli onları !! ağızlarını dahi açıp GIK diyemezler !!!

Link to post
Sitelerde Paylaş

interneti etkin kullanan biriyim ,zamanın büyük kısmı internette geçiyor .youtube de cübbeli ahmet hocanın videoları da var ,gavs cematinin ,edip yüksel ,caner taslaman ,abdülaziz bayındır ,sünni ,şii alimlerden tutun hristiyan videolara kadar .eskiden 1- 2 tane şeyh olurdu halk onları dinler onların sözlerine uyarlardı artık böyle değil .internettele tüm dinler tüm düşünceler evinize giriyor .youtube de takılan biri cübbeli ahmet hocanın videosunu izledikten hemen yan taraftaki benzer videolar kısmında onu eleştiren kişininde videosuna anında ulaşabiliyor

ben lise döneminde cübbeli ahmet hoca ,nihat hatipoğlu gibi hocaları destekleyen biriydim ,kur'an bilmez hiç okumammıştım .din kürtürü hocamızın anlattığı hz muhamed in elinden su akar hikayeleri ile büyüdüm .KUR'an ile tanışmam çok geç oldu kur'an ı okuyunca bambaşka brşey gördüm ben kur'an da hz ebubekir ,hz ömer gibi hikayeler bekliyordum ,hendek savası falan böyle hikayeler falan beklerdim .kur'an her ayetiyle yaratıcadan geldiğinin izahını yapar ve hz muhamed in elinden su aktığına dair ve diğer muzicelere dair bilgi olmadığını gördüm .din kürtürü hocam tarafından kandırıldığımın farkına vardım .

şuan benim okuduğum kur'an a ve kur'an dan anladığım din cübbeli ahmet hoca ,diyanet hocalarının ,nihat hocaların anlatığı dini büyük ölçüde yalanlar

caner taslaman ,mehmet okuyan ,mustafa islamoğlu bu hocaları yakınen takip ederim yakın geelcekte cübbeli ahmet hocalarının yerini bunların yetiştirdiği nesil alacaklarından şüphem yok

cübbeli ahmet hoca gibiler en çok ateistlerin işine ve din işinden para kazanaların işine geliyor. o yüzden caner taslaman gibi düşünen kişiler ne ateistlerin işine gelir ne de din tüccarının işine gelir. o yüzden cübbeli gibiler caner taslamana ,mehmet okuyana ,mustafa islamoğluna iftiralarla reddiyeler çıkartır durur ,az kaldı cübbeli gibiler tarihe karışacak .dikkat ederseniz cübbeli hiçbir zaman caner taslamanla edip yüksel la tv ye çıkıp tartışmaz ,tartışamaz yemez..

Yalnız Kuran ve Sünnet konusunda Cübbeli o senin yeni yetme ''Gerçek İslam bu değil'' cileri alır paçavra eder.Kalırsın ağlarsın tutunacak dal istersin.

tarihinde Tanah-Gospel Theologist tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İslam'ı cüppeli de yanlış anlıyor. İslam'ı en iyi anlayan müslümanlar "muadh" nickli arkadaş gibi olanlardır.

Kuranı anlamak için eğer hadislere ihtiyaç duyuluyorsa bu Kuranın eksikliğini gösterir. Edip Yüksel gibiler mantıken hadisleri reddediyorlar. Bir müslümanın Kuran hadise muhtaçtır, Kuran yeterli değildir demesi çelişkidir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

selefilik (a.k.a. vahhabilik) yanında bu yazıyı yazan modernist olur

bu yazı mentalitesini siz yeni görmüş olabilirsiniz ama bu klasik tasavvufçu taktiğidir. Modernist manyaklardan bahsedip araya selefileri sokup okuyucuya yani mürid ve şakirte selefilerin modernist olduğu algısını vermektir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bugün kul hakkıyla ilgili bir konu açtım mesela. Kuranda hakkını helal etmek diye bir şey yoktur dedim. Sen inanıyor musun peki helallik meselesine?

sen dersin ama bir değeri yoktur

ayet hadislere bakmak gerek

yani bilmiyorum

mesela cenazede yapılanlar sünnete uygun mu bakmak gerek

Link to post
Sitelerde Paylaş

yazı yanlış

baştan aşağı yanlış

kendini müslüman sanan kur'an a inandığını sanan bu arakadaşa meydan okuyorum ,hodri meydana davet ediyorum

islamdan zırnık anlamayan şeytan ın mürüdi cübbeli ahmet hocanın ,işid in mürüdine karşı islam ı savunmaya hazırım

işid i ateistforumda savunmaya gelmiş :)

tarihinde Siabent tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Selefilik İslamın özüdür ve gerçek İslamdır. Selefi müslümanlar günümüzde yozlaşmış olan İslamı Muhammed zamanında yaşanan İslama geri dönmesini isteyen müslümanlardır. Muhammed zamanında yaşanan İslam için hadislere ihtiyaç vardır.

tarihinde zeus- tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İslam'ı cüppeli de yanlış anlıyor. İslam'ı en iyi anlayan müslümanlar "muadh" nickli arkadaş gibi olanlardır.

Kuranı anlamak için eğer hadislere ihtiyaç duyuluyorsa bu Kuranın eksikliğini gösterir. Edip Yüksel gibiler mantıken hadisleri reddediyorlar. Bir müslümanın Kuran hadise muhtaçtır, Kuran yeterli değildir demesi çelişkidir.

Hayır Kuran'ı dikkatli okuyunuz Kuran'ı beyan etme görevi peygamberindir.Aksi takdirde beyan ve hadis olmazsa Ayşe Ali kavgaları çıkar hadissiz Kuran siyersin Kuran imkansızdır yoksa salah aslında dua diye gezersiniz etrafta.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...