Jump to content

TÜRK KİMLİĞİ

Recommended Posts

Kürtleri anlamaya çalışıyorum; bu yüzden bazen İsmail Beşikçinin seminerlerine bile katılıyorum;

bizim Türk devleti gibi, bağımsız bir Kürt Devleti özlemi içindeler, kurtuluş savaşında bizimle beraber

savaştıkları için bu vatana ortak olduklarını ve aldatıldıklarını düşünüyorlar;

ama o zamanki Kürtler böyle bir iradelerini Sevr'de ortaya koymalı ve bunun için

savaş vermeliydiler; Türkler (Atatürk ve arkadaşları) böyle bir iradeyi Türklerin geçmişinden

kaynaklanan bir güç ve özgüvenle ortaya koyarak ve savaşarak Türk Devletini kurmuşlardır.

Yani devletin kurulmasında Türklük bir maya olmuştur; bu sadece bir ad meselesi değildir

diye düşünüyorum ve diğer etnisiteler gibi Kürtlerin eşit yurttaşlık ve kültürel hakları konusundaki

hassasiyetlerine katılıyorum ama halkların kendi kaderlerini sahib olma kılıfına sarılarak ayrı bir devlet

taleplerini anlayamıyorum. Anladığım sanki Türkler onların devletlerini yıkmışlar gibi Türk Devletinden

pay almak istiyorlar; oysaki Türkler yine bir Türk Devleti olan Osmanlı İmparatorluğunun varisleridir;

Mustafa Kemal de bir Osmanlı paşasıdır.

Meseleye irkçi perspektiften baktiginiz zaman, bu konu bir açmaza dönüsür. Fransiz Devrimi'ni inceleyiniz. Ayni sekilde, Almanya ve Italya nasil birlesti, bu birlesmeler esnasinda yerel kültürlerin konumu nasil oldu, bunlari okuyunuz. Ukalaca davranmak istemiyorum ama ulus kavramini bilmiyorsunuz. Ulus bir irk degildir. Ulus, belli sinirlar içindeki insan toplulugunun kültürel birliginin adidir.

Kürtler haksizliga ugradiklarina INANDIRILDILAR. Bugün Kürt illeri olarak ilan ettikleri topraklarda, Kürtlere dair bir tek kalinti göremezsiniz. Bir cami, bir medrese, bir kilise, bir köprü... hiçbir sey yok. Olan anitsal binalar Roma, Arap, Ermeni, Fars ve Türklere ait. Peki kardesim, siz nereden çiktniz? Bu topraklari kim sizin elinizden ne zaman aldi?

Anadolu içindeki Kürtçe konusan insanlar, tipki Turani halklar gibi göç ederek gelmistir.

Sitelerde Paylaş
  • İleti 55
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Türk kimliği etnik bir kimlik midir, siyasal bir kimlik midir ?

Eskiden aileler varmış.

A ailesi, B ailesi, C ailesi.

Tüm coğrafyalarda.

Bunların aletleri kocamanmış.

Aletleri kocaman olduğundan bulundukları coğrafyada doğan her çocuk bunların çocuğu olmuş.

Mesela A ailesi 100 km'lik bir alanı kontrol ediyor.

O 100 km'lik alanda doğan her çocuk onların çocuğu.

Böylece bu çocuklar ana baba bellemişler.

Toprak ana olmuş, kanları da baba (vatan ve soy, ırk kavramları)

Böyle sanal bir durum yani.

Türkiyede ben Türküm diyenler ana olarak Türkiye, Orta Asya gibi yerleri kabul ederler.

Baba olarak da bazısı Osman oğulları ailesinin kanını, bazıları da alpaslan ailesinin kanını, bazıları da mete, temuçin, cengiz han kanını kabul ederler.

Hangi baba daha sevimle geliyorsa o yani

Durum bundan ibaret.

Konuyu kapatabilirsiniz.

Sitelerde Paylaş

Meseleye irkçi perspektiften baktiginiz zaman, bu konu bir açmaza dönüsür. Fransiz Devrimi'ni inceleyiniz. Ayni sekilde, Almanya ve Italya nasil birlesti, bu birlesmeler esnasinda yerel kültürlerin konumu nasil oldu, bunlari okuyunuz. Ukalaca davranmak istemiyorum ama ulus kavramini bilmiyorsunuz. Ulus bir irk degildir. Ulus, belli sinirlar içindeki insan toplulugunun kültürel birliginin adidir.

Kürtler haksizliga ugradiklarina INANDIRILDILAR. Bugün Kürt illeri olarak ilan ettikleri topraklarda, Kürtlere dair bir tek kalinti göremezsiniz. Bir cami, bir medrese, bir kilise, bir köprü... hiçbir sey yok. Olan anitsal binalar Roma, Arap, Ermeni, Fars ve Türklere ait. Peki kardesim, siz nereden çiktniz? Bu topraklari kim sizin elinizden ne zaman aldi?

Anadolu içindeki Kürtçe konusan insanlar, tipki Turani halklar gibi göç ederek gelmistir.

ulus kimliğini tartışmıyorum, tabii ki ulus bir etnisite demek değildir; Kürtler de ulus olmak istiyorlar, bunu demek istiyorum; gerekçe olarak da sizinle beraber savaştık bizi aldatınız, zorla ulusal kimliğinizi bize kabul ettirdiniz ve bizi asimile ettiniz diyorlar

Sitelerde Paylaş

Eskiden aileler varmış.

A ailesi, B ailesi, C ailesi.

Tüm coğrafyalarda.

Bunların aletleri kocamanmış.

Aletleri kocaman olduğundan bulundukları coğrafyada doğan her çocuk bunların çocuğu olmuş.

Mesela A ailesi 100 km'lik bir alanı kontrol ediyor.

O 100 km'lik alanda doğan her çocuk onların çocuğu.

Böylece bu çocuklar ana baba bellemişler.

Toprak ana olmuş, kanları da baba (vatan ve soy, ırk kavramları)

Böyle sanal bir durum yani.

Türkiyede ben Türküm diyenler ana olarak Türkiye, Orta Asya gibi yerleri kabul ederler.

Baba olarak da bazısı Osman oğulları ailesinin kanını, bazıları da alpaslan ailesinin kanını, bazıları da mete, temuçin, cengiz han kanını kabul ederler.

Hangi baba daha sevimle geliyorsa o yani

Durum bundan ibaret.

Konuyu kapatabilirsiniz.

tamam emrin olur konu kapanmıştır; ne kadar da basitmiş :D

Sitelerde Paylaş

Millet/ulus modern bir siyaset kavramıdır. Ve çok önemli bir içeriği vardır. Millet laiktir.

Millet/ulus'un çıktığı koşulları düşünelim. İnsan toplulukları sadece dini kimlikler ile anılıyorlardı. İnsanlar doğduklarında onları kilise defterine yazarlardı. Bu siyasi ve toplumsal yapıyı parçalamanın yolu, insanları laik bir kimlikte birleşmek ile mümkün olmuştur. O kimlik millet/ulus kimliğidir.

Ulus/millet laikliğin en önemli şartıdır. Milletin yerini miliyetler (etnik kimlikler) almaya başladığı oranda laiklik ortadan kalkar.

Senin annen baban Sünni Müslüman mı? Hah, doğduğunda İslam cemaatine yazılırsın. Doğumun, ölümün, eğitimin, evlenmen, boşanman o cemaatin kurallarına göre belirlenir. Senin siyasi bir fikrin, kendi düşüncelerin, kendi tercihlerin olamaz.

Bunlar size fantastik hikayeler gibi gelmesin. Bundan 250 sene önce durum buydu. Bu durumu değiştirip bugün yaşadığımız dünyayı yaratan şey Fransız Devrimi'dir. Bütün siyasi düşüncelerin, yurttaşlık haklarının temeli o devrimdir. Etnik kimlikler Fransız devriminden önce vardı ama bu bu kimliklerin ortak bir kimlikte birleştirilip yurttaşlık kimliği haline getirilmesi diye birşey yani millet/ulus yoktu. İnsanlar padişahın kulu, dinin kölesi idi.

Ulus/millet kavramına saldıranlar yeni ortaçağı savunuyor. Üzerinde konuşup tartışabileceğimiz bir tek somut fikirleri yok. Sürekli olarak ulus/milletin handikaplarından bahsediyoruz. Peki. Alternatifiniz nedir? Etnik cehennemin ne olduğunu merak ediyorsanız Yugoslavya'ya bakın. Eleştirmeyi bırakın. Öneriniz nedir? Önerilerinizin bilimsel şekilde tartışılmasına hazır mısınız? Biraz da bunu konuşalım.

Güzel yazmışsın. Buna karşı amerikancılık tarzı bi görüş savunulmuş, yani türkleri ve kürtleri tek çatıda birleştirmek için "Türkiyelilik" gibi ucube bir kavrama sığınma ihtiyacı gibi bu. Türkiyeli dersek yine adında türk geçtiğinden türk demekle türkiyeli demek arasında en ufak fark yoktur, ortada isim sorunu varsa bu sorun temelde ülkenin adı olan Türkiye'dir. Tarih konusundaysa bizi Türkiye çatısı altında birleştiren tarihin cumhuriyet öncesiyle alakası olmadığı kanaatindeyim, ne orta asya tarihiyle günümüz arasında en ufak paralellik var nede arap ve devşirme devleti Osmanlıyla. Madem ABD örneği üzerinden yürüyoruz, tarih açısındanda böyle devam edelim. ABD tarihi ingiliz ve fransızların kıtaya ayak basmasıyla başlasada, İngiltere ve Fransa tarihi ile tamamen ayrı konumdadır, sıfırdan inşa edilen bir ülke ve sıfırdan birleşen halk. Türkiye'de böyle, şimdiki aktroller Türkiye'yi osmanlının devamı olarak görsede ikisi arasında zerre alaka yok, birisinin dili arapça-farsça, dini islam, kültürü arap kültürü; öbürünün resmi dili türkçe, seküler ve anadolu halklarının sentez kültürü. Ortak bir tarih anlayışına sahip olacaksak bu osmanlıyla veya orta asyadan başlamaz, cumhuriyetin kuruluş sürecinden başlar. Bizim özümüzü orta asyada aramamıza gerek yok, zira artık orayla alakamız yok.

Sitelerde Paylaş

ulus kimliğini tartışmıyorum, tabii ki ulus bir etnisite demek değildir; Kürtler de ulus olmak istiyorlar, bunu demek istiyorum; gerekçe olarak da sizinle beraber savaştık bizi aldatınız, zorla ulusal kimliğinizi bize kabul ettirdiniz ve bizi asimile ettiniz diyorlar

Kürtler zorla asimile edilmemiştir.

Laik hayat tarzını benimseyen Kürt kökenli yurttaşlar gönüllü olarak ortak kimliğe katılmıştır. Ortak kültüre katılmayı kabul etmeyenler ise Islam kimliğine sığınmış ya da etnik kimliğini yaşatmıştır.

Kürtler şunu istiyor, Kürtler bunu istiyor demek yanıltıcıdır. Kamuoyu denen şey dönemseldir. Bugün o insanlar üzerinde çalışma yapan merkezler böyle bir algı ve talep yaratmış olabilirler. Bu durum geçicidir. Karşı yönde yapılacak bir çalışma ile bu durum tersine döner.

Ben ulus olacağım demekle ulus olunmaz. Bunun için bir toprak parçası ve işleyen bir devlet lazım. Bunların gerçekleşmesi en az 50 yıl ister. Sonuçta başarılı olma garantisi de yok. Yani bu kadar yangın yapmaya değmez.

Bugün Kürdistan kurulsa, Diyarbakırlılar artık Cem Yılmaz'ın Türkçe yaptığı esprilere gülmeyecek mi? E madem artık aynı millet değiliz, gülmemeleri gerekir. Mesela bir Arap o Türkçe esprilere gülmez. Ama Diyarbakırlılar gülmeye devam edecek ve ayrı bir millet olduklarına inanmaya devam edecekler. Bu çok saçma.

Sitelerde Paylaş

Peki niçin Ermence, Grekçe ya da Arapça konuşmuyoruz? Bunun mantıklı bir cevabı var mı?

Osmanlı 500 yıldan uzun süre egemenliği altında tutuğu Balkan halklarına Türkçe öğretmeye çalışmadı da Anadolu niçin Türkçe konuşuyor? Cumhuriyet mi başardı bunu? Ziya Gökalp ve Süleyman Nazif Diyarbakırlı iki yazardır. İkisi de cumhuriyetten çok önce doğmuşlardır ve ikisi de Türkçe konuşup yazmıştır. Bu insanlara kim Türkçe öğretti ve niçin?

İnsanları en fazla yanıltan şey Anadolu Türklerinin Orta Asya Türklerine benzememesi. Türkler Moğol tipli olur diye düşünüyoruz. Ama Azerbaycan Türkleri Moğol tipli değil. Onlar da mı Arap, Grek ve Ermeni?

İnsanları genlerine göre tasnif etmek imkansıza yakın. Bu anlamda ırkçılık zor. Kültürel olarak Türküz. Birtakım marjinal görüşler dışında, kimse Türklüğü ırka dayandırmaya kalkmadı. Bu görüş niçin size hiçbir şey ifade etmiyor?

Ben yapılan genetik çalışmalardan yola çıkrak bunu yazdım. Sadece moğollara benzememiyor değiliz, Akdeniz tipi esmerliğimiz, kıvırcık saçlarımız da kökenlerimizi gösteriyor. Ya da sarı saçlarımız, mavi gözlerimiz. Anadolu'daki insanların sadece %4 ünde ortaasya mutasyınları bulunuyor. Geri kalan %96 nın genetiği bu toprakları gösteriyor. Osmanlı etkisi ile atalarımız Türkçe konumaya başlamış ve Müslüman olmuş. Ortaasyadan koparak buraya yerleşwn Türk sayısı çok çok az.

Ben sizin aksinize kendimi ne Türk, ne Kürt, ne Ermeni ya da Rum olarak sınıflandırmak istemiyorum. Ben sadece insanım. Türkçe konuşan bir insan. İnsanların din ve dillere ayrılmasını ve özellikle şu bilgi çağında halen de öyle kalmasını insanların en büyük aptallıkları olarak görüyorum.

Sitelerde Paylaş

Ulus devlet , üst kimlik iyi hoş da ;

Bu ulusun bir parçası olmak istemeyen, "Türk" üst kimliğini kabul etmeyip kendi ulus devletini kurmak isteyen hatrı sayılır bir (senin de dediğin gibi) kürt ulusu var. Hal böyleyken bu insanlara Türk ulus kimliğini dayatmak neden ?

Adamlar kendilerini aid hissetmiyor işte Türkiye'ye , zorla mı ? Neden savaşıyoruz ?

Türk'üm diyenler kalsın , böyle olur ulus devlet.

Ayrıca orta-Asya ile düşündüğünüzden çok daha fazla alakamız var.

Başta dilimiz ortak ,

Belki kazaklara , tatarlara benzemeyen de özbeklere Türkmenler benziyoruz

Sitelerde Paylaş

Ben yapılan genetik çalışmalardan yola çıkrak bunu yazdım. Sadece moğollara benzememiyor değiliz, Akdeniz tipi esmerliğimiz, kıvırcık saçlarımız da kökenlerimizi gösteriyor. Ya da sarı saçlarımız, mavi gözlerimiz. Anadolu'daki insanların sadece %4 ünde ortaasya mutasyınları bulunuyor. Geri kalan %96 nın genetiği bu toprakları gösteriyor. Osmanlı etkisi ile atalarımız Türkçe konumaya başlamış ve Müslüman olmuş. Ortaasyadan koparak buraya yerleşwn Türk sayısı çok çok az.

Ben sizin aksinize kendimi ne Türk, ne Kürt, ne Ermeni ya da Rum olarak sınıflandırmak istemiyorum. Ben sadece insanım. Türkçe konuşan bir insan. İnsanların din ve dillere ayrılmasını ve özellikle şu bilgi çağında halen de öyle kalmasını insanların en büyük aptallıkları olarak görüyorum.

Sadece %4 Türk varsa niçin Türkçe konuşuyoruz?

Mısır'ı, Hindistan'ı ve Balkanlar'ı da yüzyıllarca Türk Hükümdarlar yönetti. O topraklarda da herhalde Türk nüfusu %4'ü bulmuştur. Peki niçin oralarda Türkçe konuşulmuyor?

Gözünüzün önünde çok somut bir durum var ama bunu kabul etmek istemiyorsunuz. Genetik ile check etmeye çalışıyorsunuz. Bunun kafatası ölçmekten ne farkı var?

Kafatası ölçerek ırk tayin etmeye çalışanlar, yıllarca en vahşi faşistler ve ırkçılar olarak görüldü. Halbuki o devrin bilimsel anlayışı oydu. Bilim insanları, farklı ırkların farklı kafatası şekillerine sahip olduğunu yazıp çiziyorlardı. Bu bilimsel görüşe dayalı bir siyasi hareket çıktı. Kafatasçılık! Bugün de bilim ırkların genler ile anlaşılabileceğini düşünüyor. Hop, yine bir siyasi anlayış peydah oldu. Genlere bakarak ırk tayin edeceklermiş!

Sitelerde Paylaş
Irkçılık yapıyorsun. Kafatası ölçenlerin de dayandığı bilimsel metinler vardı. Avrupa'da Etnografya müzeleri kafatasları ile dolmuştu. Kafatasçılık ciddi bir bilimsel uğraş olarak görülüyordu. Şimdi de siz...

Bak kardeşim. Bu ülkedeki insanların %95'den fazlası rüyalarını Türkçe olarak görüyor. Bunların hepsi Türk'tür. Bunun dışındaki yaklaşımların hepsi ırkçı, savaşçı, kan davacı saçmalıklardır.

Kendini barışçı ve demokrat olarak görüyorsun değil mi? Peki bir sofranın etrafına oturmuş olan insanları niçin kışkırtmak ve birbirine düşman etmeye çalışıyorsun? Ne yaptığının farkında mısın? O genleri biraz daha kurcalarsan hepimiz kırmızı götlü Babun maymununa döneriz.

tarihinde Robespierre tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Irkçılık yapıyorsun. Kafatası ölçenlerin de dayandığı bilimsel metinler vardı. Avrupa'da Etnografya müzeleri kafatasları ile dolmuştu. Kafatasçılık ciddi bir bilimsel uğraş olarak görülüyordu. Şimdi de siz...

Bak kardeşim. Bu ülkedeki insanların %95'den fazlası rüyalarını Türkçe olarak görüyor. Bunların hepsi Türk'tür. Bunun dışındaki yaklaşımların hepsi ırkçı, savaşçı, kan davacı saçmalıklardır.

Kendini barışçı ve demokrat olarak görüyorsun değil mi? Peki bir sofranın etrafına oturmuş olan insanları niçin kışkırtmak ve birbirine düşman etmeye çalışıyorsun? Ne yaptığının farkında mısın? O genleri biraz daha kurcalarsan hepimiz kırmızı götlü Babun maymununa döneriz.

Benim yazdıklarımdan nasıl böyle bir anlam çıkarabildin? Neresi ırkçılık bunun? Anadolu'daki Türküm diyenlerin ataları, bu topraklarda 40 bin yıldır yaşamış insanların torunları. Orta Asya göç teorisi, hatalı bir teori. Bunu söylemenin neresi ırkçılık? Kafataşçılık ile genetik bilimini eşdeğer görüyorsan, kusura bakma da sorun sendedir.

Sitelerde Paylaş

Benim yazdıklarımdan nasıl böyle bir anlam çıkarabildin? Neresi ırkçılık bunun? Anadolu'daki Türküm diyenlerin ataları, bu topraklarda 40 bin yıldır yaşamış insanların torunları. Orta Asya göç teorisi, hatalı bir teori. Bunu söylemenin neresi ırkçılık? Kafataşçılık ile genetik bilimini eşdeğer görüyorsan, kusura bakma da sorun sendedir.

Teori diye bir şey yok. Teori varsa da senin dediğin o orta asyadan göç yok iddiası bir teori. Çünkü tarihi verilerle uyuşmayan, ne için ve hangi şartlarda yapıldığı belli olamyan bir araştırmadan moğollara çok benzemediğimiz(ki zaten benzemeyiz ayrı bir ulus onlar) sonucu çıkartıp Türkyide herkez anadolunun yerlisi en fazla %4 Türk gibi bir çıkarım yapmak baya soru işaretleri yaratan aykırı bir görüş.

Milletlere adını tarih verir. Türklerin tarihini de ne tesadüf yine önemli ölçüde Yunan, ermeni ve arapların kayanklarından da faydalanarak yazılmıyor mu?

Vikipediye doldurulan cümlelerle tarih değişmez.

Irkçılık konusuna gelirsek senle alakası yok ama bunu yapanlar var ve benim bu furyadan çıkardığım sonuç şu o araştırmalar ilk çıktığında sanırım bir 8 sene öncesi falan bu haberin üzerine mal bulmuş mağribi gibi atlayanlar

kimlerdi? ''Hahaha Türkiyi Türklerin değilmiş işte gördünüz mü'' misali atlayanlar ya Kürtçü, mikro milliyetçi, genel olarak cumhuriyet karşıtı veya o izlenimi uyandıranlar ve ''işte gördünüz mü hepimiz müslümanız bırakın şu Türklüğü'' falan diyen bazı akp li ümmetçilerdi.

Belki Robespierre buna tepki veriyor. İşte bu etnik, mezhep konuları yanlış anlaşılmaya müsaittir.

Sitelerde Paylaş

Biyolojik kökene göre insanları tasnif etmek ırkçılıktır. Ya da Irkçılığın bir türü. Kültür'ler ve tercihlere göre tercih yapmaya alışmak gerekir. 15-20 sene öncesine kadar bu kadar köken kurcalamak ayıp sayılırdı.

Tarihin bir başlangıç noktası mı var? Örnek gösterdiğin genetik haritaları, belli bir tarih aralığında ortaya çıkmamış mı? E, birkaç yüzbin yıl geriye git hepimiz bir tür primatız. Orayı niçin kriter olarak almıyorsun? Bu işin sonu var mı?

Çok basit bir soru sordum ısrarla görmezden geliyorsun. ANADOLU'DA NIÇIN TÜRKÇE KONUŞULUYOR?

Anadolu'ya gelen o % 4'lük "Türk nüfus" Hindistana gitmemiş mi? Hindistan'ı yüzyıllarca Türk Hükümdarlar yönetti. Hindistan niçin Türkçe konuşmuyor? Tabii Mısır, Kafkasya ve Balkanlar da öyle. Oralardaki "Türk nüfus" %3.5'ta mı kaldı, yoksa Anadolu'ya gelenler çok mu cingözdü?

Anadoludakiler kırkbin yıldır değişmediyse, demek ki kırkbin yıl öncekiler de Türk'tü!

Sitelerde Paylaş

Genetik bilimi insana birçok imkan sağlayan çok önemli bir bilim dalı. Ama siz bunu siyasi çözümlemeler yapmak için kullanıyorsunuz. Üstelik kendinizce bulduğunuz sonuçları kesin bir doğru olarak sunuyorsunuz. Bu açık bir faşizmdir. Faşizmin her zaman bir bilimi olmuştur.

Kafatası ölçenlerin de o dönemin bilimsel tezlerini kullandılar. Kafa şekilleri falan gayet bilimsel şekilde açıklanıyor ve bilimsel yayınlarda kendisine yer buluyordu. Genetiği kullanmakla kafa ölçmek arasındaki farkları sayabilir misiniz?

Siyaset biyoloji bilimi ile açıklanmaz. Bu bir süre sonra ister istemez ırkçılık ve faşizme götürür insanı.

Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7

• Yeni Oluştur...