Jump to content

Elif-Lam-Mim(Aleph-Lamed-Mem)


Recommended Posts

Bakara Suresi'nin ilk 3 harfidir.

Sure adını İsrailoğulları'nın bir sığır kesme olayı yüzünden Musa ve Tanrı ile tartışmalarından alır.

Elif-Lam-Mim İbranice'de Aleph-Lamed-Mem şeklinde okunur ve yazılır.

Aleph-Lamed-Mem'in anlamı ''sessizlik'' tir. Fiil olarak ''susturmak''.

Eğer konuyu da düşünecek olursak Kuran yazarlarının dinleyenlere ''Sessizlik'' ya da ''susturmak'' babında bu Huruf-u Mukatta harflerini söylemesi muhtemeldir çünkü surede muhattap çoğunlukla Yahudiler'dir ve Arapça'nın İbranice ile akraba olduğu gerçeği var.

Sadece kendi fikrim ama ben Kuran yazarlarının İbranice'ye sık sık gönderme yaptıklarını düşünüyorum şu sıralar.

tarihinde Tanah-Gospel Theologist tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 64
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Tespit doğrudur. Şu sığır kesme olayını detaylandırırmısınız, tartışma kısmını biliyorsanız bizde öğrenelim.

Kısaca ,Tanrı Musa aracılığıyla Yahudiler'den bir sığır kesmesini istiyor Yahudiler de Musa'yı ve Tanrı'yı sinir edercesine sürekli sığır hakkında detay istiyorlar yok işte hangi renk olsun yok işte alacası olsun mu olmasın mı falan filan ayetler şu şekilde:

67 - Hani bir zamanlar Musa kavmine demişti ki Allah, size bir bakara (sığır) boğazlamanızı emrediyor. Onlar da "Sen bizimle eğleniyor, alay mı ediyorsun?" dediler. Musa da: "Böyle cahillerden biri olmaktan Allah'a sığınırım." dedi.

68 - Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, her ne ise onu bize açıklasın." dediler. Musa, "Rabbim buyuruyor ki, o ne pek yaşlı, ne de pek taze, ikisi arası dinç bir sığırdır, haydi emrolunduğunuz işi yapınız." dedi.

69 - Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, rengi ne ise onu bize açıklasın." dediler. Musa, "Rabbim buyuruyor ki, o, bakanlara sürur veren, sapsarı bir sığırdır." dedi.

70 - Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, o nedir bize iyice açıklasın, çünkü o bize biraz karışık geldi, bununla beraber Allah dilerse onu elbette buluruz." dediler.

71 - Musa, "Rabbim buyuruyor ki o, ne çifte koşulup tarla süren, ne de ekin sulayan, ne de salma gezen ve hiç alacası olmayan bir sığırdır". Onlar da: "İşte tam şimdi gerçeği ortaya koydun." dediler. Nihayet onu bulup boğazladılar. Az kaldı yapmayacaklardı.

72 - Hani bir zamanlar siz bir adam öldürmüştünüz de onun hakkında birbirinizle atışmış ve onu üstünüzden atmıştınız, halbuki Allah, saklamış olduğunuzu açığa çıkaracaktı.

73 - İşte bundan dolayı, o sığırın bir parçası ile o ölüye vurun, dedik. Allah ölüleri işte böyle diriltir ve size âyetlerini gösterir, belki aklınızı başınıza toplarsınız.

74 - Sonra bunun arkasından yine kalbleriniz katılaştı, şimdi de taş gibi, ya da taştan da beter hale geldi. Çünkü taşlardan öylesi var ki; içinden nehirler kaynıyor, yine öylesi var ki, çatlıyor da bağrından sular fışkırıyor, öylesi de var ki, Allah korkusundan yerlerde yuvarlanıyor... Ve sizin neler yaptığınızdan Allah gafil değildir.

tarihinde Tanah-Gospel Theologist tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Dinleyin ulan develer anlamına gelen sözcüklermiş.

Kutsal sanılan metinlerin, gerçekten dikkatli biçimde karşılaştırmalı olarak ele alınması gerekiyor. Sayın Tanah-Gospel Theologist gibi nicelerini bir araya getirip bu tür çalışmalar başlatmanın bir yolunu bulmalı. Böylece, tıpkı canlılardaki gibi, dinlerin ve kültürlerin evrim haritası da çıkartılmalı.

Bu zırvaların oradan buradan apartılmış hikayeler olduğunu göstermek ancak bu şekilde mümkün olacaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir başka teorimse Elif-Lam-Mim ayrı yazıldığı için üstte yazdığım tek harf anlamlarına göre isim verirsek:

Aleph'e: kesilen hayvan(öküz ya da inek)

Lamed': Musa'nın elindeki değnek (ya da çoban değneği-öküzü dürten değnek olduğu için de bu denmiş olabilir)

Mem'e:: 73. ayete hitaben kan(can).

Mem harfiyle 73. ayetin konusundan hareketle canlananların öyküsüne gönderme yapılıyor olabilir .Kesinlikle öyküyle bağlantılı olduğunu düşünorum..Ki Mem okyanus veya deniz anlamlarına da gelebiliyor bu da geçilen Kızıldeniz'i kodlamak için kullanılmış olabilir.Lamed'le Musa'nın kızıl denizi yarmak ve firavunun sihirbazlarını yenmek için kullandığı değnek anlatılıyor olma ihtimali de var.

Ne olursa olsun diğer Huruf-u Mukatta'lara da bakmak durumundayız aynı mantıkla inceleyeceğim ve metodolojimin doğru olup olmadığını göreceğiz.

tarihinde Tanah-Gospel Theologist tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

29 yerde geçen surelerin isimleri eskiden beri hem doğuda hem de batıda araştırmacıları uğraştırmasına rağmen kesin bir sonuca varılamamıştır.
Bu harfler hălă gizemini korumaktadır. Tabari´ye(ölümü 933) göre şu anlamları olabilir:

1.) Kuran´ın başka isimlerinden birisi
2.) Surenin ismi
3.) Tanrı bu harflerle Kuran´a giriş yapıyor
4.) Tanrının ismi
5.) Tanrının yemin formülü
6.) Zamir ve fiillerin oluşturduğu harfler, burada her harfin farklı bir anlamı var
7.) Alfabenin belirli harfleri
8.) Farklı anlama gelebilen harfler
9.) Bir cümleyi oluşturan harfler
10.) Her kitabın bir sırrı vardır. Kuran´ın sırrı ise başlangıç harfleridir.
11.) Alfabedeki diğer harflerin yerine geçen harfler.
12.) Dinleyenlerin dikkatini çekmek için kullanılan giriş harfleri.
13.) Tanrı söylemlerine bu harflerle giriş yapıyor.
14.) Bu harflerin anlamını soranlara, Peygamber bunları rakamlı harfler (aramice sayı sistemi) olarak yorumlamış.

Benim favorim 5. numara. :D

Kaynak:

https://books.google.de/books?id=wOMO2s7RRsYC&pg=PA411&lpg=PA411&dq=30+Teile+in+12+Bd.,+3.+Aufl.,+Kairo+1968,+I,+S.+86-96.&source=bl&ots=qvx4q1pA_6&sig=FI-QxbsQrhlxcCVm9g-mM_fUO4Q&hl=de&sa=X&ved=0ahUKEwjg5t6h4J3MAhVFBywKHcq_Cb0Q6AEIJDAA#v=onepage&q=30%20Teile%20in%2012%20Bd.%2C%203.%20Aufl.%2C%20Kairo%201968%2C%20I%2C%20S.%2086-96.&f=false

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Kuran'daki bazı sure başlarında elif-lam-mim'e benzer kelimeler bulunmaktadır. Bunlara ha- ta-sin-ra vs gibi hece ya da kelimeler ilave edilebilir.

Bu hece yada kelimelerin başlıkta yazısında söylendiği gibi bir anlamı yoktur. Asırlar boyu insanlar bir anlam yüklemeye çalışmışlarsa da hepsi üfürüktür. Bu kelimelerin ne anlama geldiği bilinmemektedir...

Link to post
Sitelerde Paylaş

İlave olarak; kimileri bu hecelerin (harf, ya da kelime) Ayet olduğunu, kimileri ise Ayet olmadığını savunmuştur. Bu uğurda birbirleri yiyip durmuşlar, ammavelakin ne oldukları, ne anlam taşıdıkları hakkında açık bir fikir beyan edememişlerdir. Çok alim(?) kafayı sıyırmıştır...

Bana sorarsanız Sure başındaki bu karakterler, Sure okumaya başlamadan önce boğaz temizlemek, balgam sökmek amacıyla oradadır...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...