Jump to content

Ateistlere bir soru


Recommended Posts

5 saat önce, Strong Agnostik yazdı:

Senelerdir beni takip ediyorsun ama iyi ogrenememissin, ateistlere madara olup duruyorsun.  Beni iyi izle(:

senelerdir ? yok be, ben nisandan beri üyeyim, eski üye falan değilim. takip ediyorum seni. ayrıca şaka yapmıştım sana, alınmadın de mi :) 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 402
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

7 hours ago, delibekir said:

"Anlam" lafı, hayat kelimesinin önüne eklenebilecek uygun bir sıfat değildir diyorum. Anlamlı hayat - anlamsız hayat, az anlamlı hayat vs. diye birşey olmaz diyorum (aynen "kahverengi hayat", "ekşi hayat", lafları gibi anlamsız bir ifadedir bu "hayatın anlamı" lafı diyorum). Bunu daha ileri tartışabilmek için "anlamlı hayat" lafını biraz açmanız lazım. Örneğin hayat nasıl olursa anlamlı olur, nasıl olursa anlamsız olur sizce? Bunu bir tarif edin, ben de ona göre karşılaştırayım kendi hayatımı müslüman hayatıyla.
 

Hangi sifati kullanarak karsilastirma yaparsan yap, anlam dedigimiz sey hepsini kapsiyor zaten. Sen hangisini kullaniyorsun?

Link to post
Sitelerde Paylaş
On ‎11‎.‎08‎.‎2016 at 15:37, Güçlü Ateist said:

Bilimde kullanılan sembol dili düşünme ve tasarlamaya değil, ezberleyip papağan olmaya yönelik.

O sembollerle yeni bir durumu işaret eden bir kombinasyon yaratman neredeyse imkansız.

O sembolleri biliyorum. Ancak iletişim kurarken 2 ve 3 boyutlu şeyler üzerinden iletişim kur (bilim konusunda)

               Böyle bir eleştiriyle daha önce de karşılaştım, haklısın...

 

On ‎11‎.‎08‎.‎2016 at 15:37, Güçlü Ateist said:

Bu problem çözülemeyeceğinden değil ancak çözümü için tüm yaşantımı değiştirmek zorunda kalacağım.

2-3 boyutlu tasarım programları zaten ateş pahası. Var mı finansmanın? 30 kişilik bir ekip toplayıp, 10 yıl boyunca çalışma yapıp, 10 yıl sonra o problemi kesin bir şekilde çözüme ulaştırabilirim (ancak tekli olmaz, en az ikili sistemle, birinden öteki bulunabilir)

10 yılımı ben 100 milyon dolara satarım, 2 milyar dolar da çalışmalar yerleşim vs için lazım (sonuçta uzak ve kimsenin rahatsız etmediği bir yere tesis ve imkanlar kurulması lazım, mesela Anktartika gibi). Bu paraları buluyorsan sana kanseri bile iyileştirebilirim.

Kanserin de çözümü 2-3 boyutlu yaklaşımdan geçiyor. Ama çözüm arayanlar sembollerle boğuşuyor :)

You know nothing John Snow :)

        

 İlahi Mato, evreni, kuantum dünyasını çözecek üstün bilince sahip olduğunu ima eden sen, gerçekliği hatasız simüle edip anlarım diyen sen,şimdi pahalı programlardan, ekip işinden bahsediyorsun. Madem bilgisayara ihtiyacın var, öyleyim böyleyim diye neden kasıntı yapıyorsun? Evreni simüle edecek beyne sahip birinin algoritmaya mı ihtiyacı olur? 1100 yıl önce cebir geliştirilirken bilgisayar mı vardı.

  Herşeyi bilen Mato, hakikaten renkli bir kişiliksin...


 

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 hours ago, Strong Agnostik said:

Hangi sifati kullanarak karsilastirma yaparsan yap, anlam dedigimiz sey hepsini kapsiyor zaten. Sen hangisini kullaniyorsun?

Hayat anlam atfedilecek birşey değildir diyorum sen hala hangi anlamı kullanıyorsun diyorsun.

Şöyle anlatayım (eğer sormak istediğin bu ise), evet, ölünce bir ateistin cesedi ile bir müslümanın cesedi arasında bir fark yoktur. Oyun bitmiştir (anlam dediğin buysa arada fark yoktur). Ama ben bu oyunu daha "keyifli" oynamış olurum. Çünkü:

- Hayali varlıklarla, akıl dışı inançlarla zihnimi meşgul etmekten kurtulduğum için, enerjimi ve zamanımı kendi istediğim gibi ve daha verimli bir şekilde kullanıyorum.

- Bu hayali varlıkların emrettiği iddia edilen birtakım garip ritüellerden kurtulduğum için zamanımı daha "anlamlı" işlere ayırıyorum.

- Hayali varlıkların "emrettiği", ahlaka aykırı bazı emirleri (örnek: inanmayanı öldürün) yerine getirme zorunluluğum olmadığı için hem diğer insanlara zarar vermemiş oluyorum, hem de içim rahat oluyor (ahlaksız emirleri yerine getiremedim diye sıkıntı çekmiyorum)

- Özgür düşünüyorum; bana empoze edildiği gibi düşünmek zorunda kalmadığım için daha huzurluyum.

- (bu liste uzar gider)...

Keyifli oynayınca ne olacak dersen; ben de onu söylüyorum zaten: başka bir şey olmayacak, hayatın anlamı diye bir şey yok, hepsi bu.

Senin anlayışına göre anlamlı (veya anlamsız) bir hayat nasıl olur? hele bir söyle, öyle devam edeyim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Keyifli olmak da bir anlam iste, daha keyifli oynadigindan bahsediyorsun. Senin sacma dedigin rituelleri yapmaktan keyif alanlar yok mu saniyorsun? Inanmayani olduren adamdan daha keyifli oldugunu neye gore soyleyebilirsin? Hem gercekte hicbir eylemin anlami yoksa, daha anlamli is diye birseyden de soz edemezsin.

Hayat eger bilincsiz maddenin zihinlerimizde oynadigi bir oyunsa, anlam barindirmiyor demektir. Ama bu oyunu bilincli bir tanri kurguluyorsa anlam iceriyordur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, Strong Agnostik said:

Hayat eger bilincsiz maddenin zihinlerimizde oynadigi bir oyunsa, anlam barindirmiyor demektir. Ama bu oyunu bilincli bir tanri kurguluyorsa anlam iceriyordur.

Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. Bir daha soruyorum:

Bilinçli bir tanrı kurgulayınca neden bir anlam içeriyor? O anlam nedir? 

Hala anlaşılmadıysa bir daha soruyorum: O ANLAM NEDİR?

Tanrı kurguladıysa kurgulamış olsun tamam, eeeeeee.... ne oldu yani, nedir bu anlam??? Tanrının kurguladığı oyundaki kuklalar olmak mı anlamlı olan??? Tanrının programladığı oyunun "sanal" kahramanları olmak mı anlamlı olan???

"Ben tanrının kuluyum, o halde çok anlamlıyım..."

Fesüphanallah...

 

tarihinde delibekir tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, Strong Agnostik said:

Tanrinin tanimina gore o anlam degisir.

Tanrinin kuklari da olabilirsin, iyiligin kazanmasi icin onunla beraber savasan da olabilirsin.

Senin anlami begenmiyor olusun, onu yoklamaz.

Onemli olan anlamin varolmasidir.

Iletinin ilk kismina cevap veremedigine gore, ayni yerde saymiyoruz ilerleme var(:

Anlamı beğenmiyorum değil, hayatın anlamı diye birşey olmaz diyorum. Varsa nedir anlam söyle diyorum (bilmem kaçıncı kez soruyorum). 

Tanrı tanımına göre değişirse o anlam, sen seç-beğen keyfine göre bir tanrı tanımı ona göre bir anlam söyle bana.

Hadi tamam, Tanrı ile beraber iyiliğin kazanması için savaşalım (artık nasıl bir tanrıysa bu; "toplanın kullarım, iyilik için savaşıyoruz". Birader kötülüğü yaratmasana baştan; manyak mısın?). Savaştık. iyilik kazanırsa mı anlamlı olur hayat, yoksa kötülük kazanırsa mı? (gördün mü, yine anlamsız bir şey oldu bu "hayatın anlamı" kavramı) 

Neymiş iletinin ilk kısmında yazdığın bakalım:

" Keyifli olmak da bir anlam iste, daha keyifli oynadigindan bahsediyorsun. Senin sacma dedigin rituelleri yapmaktan keyif alanlar yok mu saniyorsun? Inanmayani olduren adamdan daha keyifli oldugunu neye gore soyleyebilirsin? Hem gercekte hicbir eylemin anlami yoksa, daha anlamli is diye birseyden de soz edemezsin."

Kardeş, o cümlede eylemin anlamından bahsediyoruz; asıl konumuz "hayatın anlamı". Orada ben ölene kadar, müslüman olmuş (faraza) halime göre, ateist olarak daha keyifli bir hayat geçirdiğimi söylüyorum, daha "anlamlı" bir hayat değil. İnanmayanı öldüren manyak da bundan nasıl bir keyif alıyorsa, varsın onun hayatı benden "anlamlı" olsun (artık nasıl bir boksa bu meçhul "anlam").

Arkadaş: tane tane, defalarca, sabırla, vurgulaya vurgulaya, "öküze anlatır gibi" anlattığımı sanıyorum. Asıl soruya cevap vermezsen benden bu kadar, öküz olmadığına göre, cevaptan kaçtığını var sayacağım.

Son bir defa daha tekrarlıyayım: "hayatın anlamı" lafından kastettiğin nedir? Nedir hayatın anlamı? Anlat güzelce, ben de ona göre kendi hayatım ile müslüman hayatınının (güya) "anlamını" karşılaştırayım. 

 

tarihinde delibekir tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
On 11.08.2016 at 14:43, believe yazdı:

misal sana desem benim hayatımın anlamı Yaratıcıya olan inancımla birlikte Allahın lutfu ÇOCUGUM desem yada bana + huzur veren hayvanları çok sevdiğimden elimden geldiğince onlar için çalışıyor olmam desem veyahut da hayatın her alanında adaletin yerini bulması ve bunun için dua edip çalışmam desem bana ne diyeceksin özgür düşünemiyormusun mu diyeceksin yoksa hayatının anlamının değeri yok daha bulamamışsın mı diyeceksin yada dinin sınırlarından çıktın veya hala içerisindesin mi  diyeceksin?

Hayır, öyle birşey demiyorum. "özgür düşünebilen insanlar"dan kasıt, sadece nonteistler değil. orada din konusunda aydınlanma potansiyeli olan teistler de var. 
Aksini iddia etmek çelişki olur. çünkü hemen hepimiz zamanında dine inanıyorduk. madem özgür düşünemezdik, şu anki düşüncemize nasıl ulaştık..?

O açıdan, onu yazarken en azından vicdanını dinden üstün tutabilen insanları da dikkate alarak yazmaya çalıştım. ama bunu yeterince belirtmeden geçmiş olabilirim. Bu sayede, orda olması gereken parantezi de eklemiş oluyorum.

                      

                                 

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
On 11.8.2016 at 20:31, Strong Agnostik said:

Evrende renk var mi yok mu?

Vikipedia:

Renk, ışığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır.

 

Yani kirmizi bir balon kirmizi haric bütün renkleri "yutar" ve sadece kirmiziyi yansitir. Veya yansiyan renklerin birlesimi kirmizidir. (Renkler için genelde kulağımızla duyduğumuz ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısının aksine aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz (başka bir deyişle göz frekans analizi yapamaz), dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duymamıza karşın gözümüz için bu "çok seslilik" söz konusu olmadığından değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonlarını algılayabiliriz.)

Yukarda "algilama" yazmasi sasirtmasin, insanlar renkleri farkli farkli algilarlar. Kadinlar erkeklerden daha degisik algilarlar, uyusturucu kullananlar veya üzüntülü olanlar renkleri degisik algilayabilirler. 

Ama canlilar renkleri farkli sekilde algilasada renkler gercekte degisik uzunlakta dalga boylaridir. Mesela kirmizi, ~ 625-740 nanometre uzunlugunda dalga boylaridir. 

Renkleri bir NANOMETREYLE ölcebiliriz!

 

 İnsan gözü 380 nm ile 780 nm arasındaki dalgaboylarını algılayabilir.

Mesela arilar kirmizi rengi algilayamaz ama onun yerine daha kisa dalga boyunda olan morötesini algilayabilirler.

vs

tarihinde poiuz tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ve arkasindan "anlamli" sorular:

Kabenin ortasina s*cmak mi daha anlamli yoksa Eyfel kulesinden asagi  s*cmak mi?

Ugandanin kraliyla mi yemek yemek anlamli yoksa Kongonun kraliyla mi?

Birinci soru mu daha anlamli yoksa ikinci sorumu?

Ve kime göre daha anlamli, bu ANLAMIN ölcüsü kim, ne, nerde?

 

Müslümanin mi, ateistin mi hayati daha anlamliymis?

Böyle ANLAMSIZ basliklarla/sorularla bir yere varamazsin!!!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir homo sapiensin hayattan çıkaracğaı tek anlam

Yemek, içmek, sevişmek,

Ve yeme içe sevişmesini engelleyecek tüm rakiplerini ortadan kaldırmak.

 

Basit ve sade. Herkes mutlu (hayattaki herkes mutlu)

Mutlu olmayan yok (hepsi ölü zaten)

Link to post
Sitelerde Paylaş
22 hours ago, delibekir said:

Anlamı beğenmiyorum değil, hayatın anlamı diye birşey olmaz diyorum. Varsa nedir anlam söyle diyorum (bilmem kaçıncı kez soruyorum). 

Tanrı tanımına göre değişirse o anlam, sen seç-beğen keyfine göre bir tanrı tanımı ona göre bir anlam söyle bana.

Hadi tamam, Tanrı ile beraber iyiliğin kazanması için savaşalım (artık nasıl bir tanrıysa bu; "toplanın kullarım, iyilik için savaşıyoruz". Birader kötülüğü yaratmasana baştan; manyak mısın?). Savaştık. iyilik kazanırsa mı anlamlı olur hayat, yoksa kötülük kazanırsa mı? (gördün mü, yine anlamsız bir şey oldu bu "hayatın anlamı" kavramı) 

Neymiş iletinin ilk kısmında yazdığın bakalım:

" Keyifli olmak da bir anlam iste, daha keyifli oynadigindan bahsediyorsun. Senin sacma dedigin rituelleri yapmaktan keyif alanlar yok mu saniyorsun? Inanmayani olduren adamdan daha keyifli oldugunu neye gore soyleyebilirsin? Hem gercekte hicbir eylemin anlami yoksa, daha anlamli is diye birseyden de soz edemezsin."

Kardeş, o cümlede eylemin anlamından bahsediyoruz; asıl konumuz "hayatın anlamı". Orada ben ölene kadar, müslüman olmuş (faraza) halime göre, ateist olarak daha keyifli bir hayat geçirdiğimi söylüyorum, daha "anlamlı" bir hayat değil. İnanmayanı öldüren manyak da bundan nasıl bir keyif alıyorsa, varsın onun hayatı benden "anlamlı" olsun (artık nasıl bir boksa bu meçhul "anlam").

Arkadaş: tane tane, defalarca, sabırla, vurgulaya vurgulaya, "öküze anlatır gibi" anlattığımı sanıyorum. Asıl soruya cevap vermezsen benden bu kadar, öküz olmadığına göre, cevaptan kaçtığını var sayacağım.

Son bir defa daha tekrarlıyayım: "hayatın anlamı" lafından kastettiğin nedir? Nedir hayatın anlamı? Anlat güzelce, ben de ona göre kendi hayatım ile müslüman hayatınının (güya) "anlamını" karşılaştırayım. 

 

Ne kacmasi ya?(: Sayfalardir anlamin ne oldugunu yaziyoruz zaten, sen anlayamiyorsan ben ne yapayim.

Materyalizme gore hayatin anlami neden yok diyoruz, cunku maddeye ickin olan bir anlam yok, anlam dediklerimiz zihinsel yanilsamalar degil mi?

Buradan anlamin ne oldugunu, ne sekilde var olup olamayacagini cikarsayamiyor musun?

Tanri varsa anlam vardir, yoksa yoktur bu kadar basit. Seninle oynamasi da bir anlamdir, seninle birlikte birseyi basarmasi da anlamdir. Sonuc basarisiz olsa bile bir anlam icin yasamissindir. Daha buna kafan basmiyor. Sen git kumda oyna(:

Link to post
Sitelerde Paylaş
36 minutes ago, Güçlü Ateist said:

Bir homo sapiensin hayattan çıkaracğaı tek anlam

Yemek, içmek, sevişmek,

Ve yeme içe sevişmesini engelleyecek tüm rakiplerini ortadan kaldırmak.

 

Basit ve sade. Herkes mutlu (hayattaki herkes mutlu)

Mutlu olmayan yok (hepsi ölü zaten)

Hangi kutsal kitapta yaziyor bu?

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, Strong Agnostik said:

Tanri varsa anlam vardir, yoksa yoktur bu kadar basit. Seninle oynamasi da bir anlamdir, seninle birlikte birseyi basarmasi da anlamdir. Sonuc basarisiz olsa bile bir anlam icin yasamissindir. Daha buna kafan basmiyor. Sen git kumda oyna(:

Bir tanrı var, fakat insanlar umrunda bile değil (s.kinde değil yani) dünyayı yaratmış, salmış ortaya artık ilgilenmiyor. Öldükten sonra hayat da yok, Tanrının keyfinin kahyası olmadığına göre, ister ilgilenir isterse ilgilenmez; hesap mı soracaksın tanrıya. Olabilir yani böyle bir tanrı. 

Bu tanrının olması veya olmaması dünyadaki hayatın anlamı açısından nasıl bir fark yaratıyor?

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, delibekir yazdı:

Bir tanrı var, fakat insanlar umrunda bile değil (s.kinde değil yani) dünyayı yaratmış, salmış ortaya artık ilgilenmiyor. Öldükten sonra hayat da yok, Tanrının keyfinin kahyası olmadığına göre, ister ilgilenir isterse ilgilenmez; hesap mı soracaksın tanrıya. Olabilir yani böyle bir tanrı. 

Bu tanrının olması veya olmaması dünyadaki hayatın anlamı açısından nasıl bir fark yaratıyor?

 

Bunu kendisi mi söyledi? Seninki sadece bir varsayım. Ya ölmüşse diye hiç düşündün mü? Al sana başka bir varsayım. :) 

Hesap sormama engel olan ne? Hesap sorarsam ne olacak? Yakacak mı beni? Cıs mı yapacak :)

Uçan Sipagetti Canavarı da gerçek Tanrı olabilir. Ne yapalım yani? 

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 minutes ago, Hizip said:

 

Bunu kendisi mi söyledi? Seninki sadece bir varsayım. Ya ölmüşse diye hiç düşündün mü? Al sana başka bir varsayım. :) 

Hesap sormama engel olan ne? Hesap sorarsam ne olacak? Yakacak mı beni? Cıs mı yapacak :)

Uçan Sipagetti Canavarı da gerçek Tanrı olabilir. Ne yapalım yani? 

Hocam, zaten varsayım olarak söylüyorum onu. Yanlış anlamışsın. Mesaj dizisini okursan ne demek istediğim açık. O cümle aslında "Farzedelim ki..." ile başlamalıydı.

Ama haklısın, böyle tek başına okununca öyle anlaşılıyor. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
Misafir
Bu konu kapalıdır ama konuya cevap yazmaya yetkiniz var görünüyor.
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...