Jump to content

ABD Gülen'i Türkiye'ye İade Edecek mi?


Recommended Posts

Bu konuyu tartışmaya İngilizce bir haberle başlayalım..

Turkey’s request for U.S. extradition of self-exiled cleric Fethullah Gulen refers only to his alleged activities before last month’s failed coup attempt, for which the Turks have not yet provided any evidence of his involvement, a senior administration official said.

“It’s actually tied to allegations of certain alleged criminal activities that pre-date the coup,” the official said of the request now being examined by the Justice Department. “At this point, Turkish authorities have not put forward a formal extradition request based on evidence that he was involved in the coup” attempt.

Turkey has blamed Gulen’s followers for orchestrating the attempted toppling of the government, and has arrested tens of thousands of alleged sympathizers in purges of the military, the judiciary and the media, even as it has closed down hundreds of schools and business enterprises operated by alleged Gulen backers. Gulen, who lives in Pennsylvania, is a permanent U.S. resident.

Amid rising bilateral tensions, Turkey has said that its future relationship with the United States will be influenced by the outcome of the extradition request. Turkey, in addition to its membership in NATO, is a key U.S. ally in the fight against the Islamic State.

“Sooner or later, the U.S. will make a choice. Either Turkey or FETO,” Turkish President Recep Tayyip Erdogan said last week, referring to Gulen. He said he assumed the United States would “send him back.”

Turkish media and some government officials have suggested that the United States backed the coup attempt, which the Obama administration has sharply denied.

U.S. officials, beginning with President Obama, have said that they have no control over the extradition process. “Professional experts at the Department of Justice are looking over” the information provided by Turkey, said the senior administration official, who spoke on the White House-imposed condition of anonymity.

The official, who briefed reporters on a trip that Vice President Biden will make to Turkey next week, said that U.S. officials are “working alongside their Turkish counterparts to make sure we understand” everything contained in the evidence, and a Justice team will travel to Turkey “in the coming days.”

“If there is probable cause for extradition,” the official said, “ultimately a court will determine whether the evidence is sufficient. . . . We are still a ways down the line from even knowing whether that’s possible.” Officials have said that even if the Justice Department decides extradition is warranted, a court case and possible appeals could take years.

Asked what message Biden would impart to Erdogan, the official said he would “remind the Turkish people that the United States came out emphatically and immediately condemned” the coup attempt.

“I know that there has been some allegations and conspiracy theories” in Turkey of U.S. involvement, said the official, who called such talk “unhelpful.”

“As the vice president would say, all of that’s malarkey, and I think we’ll make that clear during the meetings and during engagements with the Turkish people.”

 

Tartışmaya bazı yerlerini Türkçeye çevirerek devam ederiz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aşağıdakiler benim yorumum... Çeviri değil...

Türkiye henüz ABD'den delillere dayanan bir istekte bulunmuş değil arkadaşlar. Hala öyle bir delil yok. Dedikodu mahiyetinde olan deliller Gülen'in daha önceki sözde kanun dışı etkinlikleri ile ilgili. Darbe ile ilgili değil.. Türkiye Gülen'i izleyenleri darbeye teşebbüs etmekle suçluyor.. Aslında Türkiye heniz resmi bir iddiada bulunmuş değil. Tayyip iti gayri resmi olarak  Türkiye'yi temsil ediyor ve Obama ile çekişiyor. Sanıyor ki Obama isterse ABD Gülen'i Türkiye'ye iade edecek. Yok öyle bir şey arkadaşlar. Obama'nın yetkileri bu konuda çok sınırlı. Tayyip iti gibi, kanunları çiğneyemez Obama.. Tayyip Obama'yı kendi gibi bir diktatör sanıyor.. Türkiye'nin geleceğini Tayyip iti etkilemeye çalışıyor ve aynı it ABD-TC ilişkilerinin bozulacağını söyleyerek ABD'yi ve Batıyı tehdit ediyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sozde darbe senaryosuna hukumetten ve onun geri kafali yobaz kesiminden baska inanan yok. Meydanlarda hicbir ulke gecmis olsun demedi diye havliyor. Onun bu sozde darbe tiyatrosuna inanan bir iki geri kalmis ulkeden baska kimsenin inanmadigi da bu konusmasindan anlasiliyor. ABD yargi sistemi, verin onu bize diyince alin diyecek bir sistem degil. Zaten normal olani da bu, her diktator cikip baska ulkelere onu ver bunu ver diyince kafasina gore insan alamamali. Bu itin idam gelirse hemen imzalarim gibi soylemleri gulenin iadesini hepten imkansizlastiriyor. ABD gibi demokratik bir ulke alin bunu idam edin diyecek degil. Bunu afganistan pakistan gibi geri kalmis ulkeler yapabilir fakat insan haklarinin guzelce uygulanmaya calistigi super guc bu hareketi yaparak dunyanin diline dusmez, bir de bunu tayyip gibi eyyyy amerika diyen biri icin yapmasi hepten imkansiz. Bugun somut kanitlar sunabilecek olsa, tamam guleni iade ediyoruz deseler bile bu surec 5-10 seneyi bulur. Iade karariydi temyiziydi vs vs... bu surec kolay degil, zaten gulenin bir ayagi cukurda, T.C'nin onu teslim alacagi sureye omru yeter mi? Bence yetmez. Turkce gazete kupurleri, tanklarin f16larin videolari gibi kolilerce çöp delil gondermekle bu adami teslim alamaz tayyip. Çinden tablet getirtmeye benzemez boyle devletin iliklerine kadar sizdigini iddia ettigin adami..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aynen katıldığım bir yorum.. Bence Tayyip iti iç politikaya oynuyor. Türkleri kandırmaya çalışıyor. Tayyip iti için iç politika dış siyasetten çok daha önemli. Obama'ya kafa tutarak ne kadar yiğit ve başarılı bir başkan olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Tabii AB'ye de kafa tutuyor. Daha önce Rusya'ya da kafa tutuyordu. Şimdi Rusların kıçını yalıyor.  Tayyip iti sanıyor ki diğer ülkeler kendisinin nasıl bir it, bir pislik olduğunu bilmiyor.. Hepsi onun ne mal olduğunu çok iyi biliyor. Bilmeyenler zavallı Tayyip itine oy veren Türkler.. Tabii onların bilmemesi çok daha önemli..

bhdr'ın değindiği gibi, ABD'de adalet, adildir, değildir tartışmasına girmeden diyebiliriz ki genel olarak belli bir seyir izler. Gülen için bu seyir en azından 10 yıl sürecektir. 10  yıl sonra kimlerin sağ kalacağını bilmek mümkün değil. Tayyip itinin daha önce ölmesi olası.. Not a moment too soon diyorum ben onun için... Darbe de zaten ona yönelikti. Onu öldürmeyi amaçlıyordu. Darbenin ilk saatlerinde öldürülebilseydi, darbe başarılı oldu diyebilirdik. TC bir itten kurtulmuş olurdu.

ABD'de her sabah President'e CIA ve diğer gizli kurumlar tarafından briefing yapılır. O gün dünyada vuku bulan önemli olaylar anlatılır ve yorumları yapılır. Yani Obama Tayyip itinin nasıl bir hırsız olduğunu, onu hırsızlığını Gülen'in videoları ile kanıtlandığını biliyor.. Ama ABD o konuyu resmen tartışmıyor. Çünkü çok çirkin bir konu. TC'yi aşağılayan bir konu. Atatürk TC'sine yakışmıyor.. Ama TC ABD'ye resmi bir başvuruda bulunursa, Gülen o konuyu da devreye sokacak bir karakter. Sokmasında da bir sakınca yok.. Bunu bilen Tayyip ABD'ye hala resmi delillerle müracaat etmiş değil. Delil yok diyebilirsiniz ama uydurma deliller de yok. Saçma sapan deliller var.. Onlar da yetersiz..

TC Tayyip itinden kurtulmadıkça burnu boktan kurtulmayacaktır arkadaşları.. Bizim düşmanımız adı Tayyip olan tek bir ittir..

Link to post
Sitelerde Paylaş
17 minutes ago, haci said:

 

TC Tayyip itinden kurtulmadıkça burnu boktan kurtulmayacaktır arkadaşları.. Bizim düşmanımız adı Tayyip olan tek bir ittir..

Türkiye Hurma Cumhuriyeti her geçen gün kötüye gidiyor.

 

Hz. Tayyip türklerin yeni peygamberi. Hz. Tayyip sokaklara çıkın diyor insanlar sokaklara çıkıyor. Hz. Tayyip ölün öldürün diyor. İnsanlar kendini tankların önüne atıyor. Hz Tayyip'in her konuşması türk halkı için Kuran ayeti gibi.

1400 yıl önce Hz. Muhammed için insanlar cihad yapıyordu şimdi Hz. Tayyip.

Hz. Tayyip bugün şeriat gelsin desin bu halk bunu kutlamak için sokaklara dökülür. Evet Türklerin peygamberi Hz. Tayyiptir.

tarihinde zeus- tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Siz bizim kapıkullarının "ABD Gülen'i vermeye mecbur. Ya Türkiye ya Gülen: ikisinden birini seçmek zorunda" demesine bakmayın. Bunlar üfürüktür. 

ABD kendi koruması altındaki birini, elde hiçbir somut kanıt yokken teslim etmez. (Havuz medyasının salyalarını 'somut kanıt' sayıyorsanız, o ayrı tabii.)

Obama ve olasılıkla Clinton'ın ABD'si Tayyipgillerin blöfünü yutmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

 Tayyip iti Gülen itini delillerle değil, kabadayılıkla istiyor. Tayyip iti bir bully... Obama'ya ve ABD'ye gözdağı veriyor güya bu kabadayı..  ABD er geç  ya Türkiye diyecekmiş ya da Gülen. İkisi arasında seçenek yapacakmış. Gülen derse Türkiye ABD'den uzaklaşacakmış... Bunun komik bile olmadığını göremiyor Tayyip... Bir ülkenin geleceğini elinde tuttuğunu sanıyor. Bu ülkenin geleceğinin kendisi gibi birkaç itin elinde olamayacak kadar önemli olduğunu hala anlamadı bu it. Kalabalık her zaman yanılmıştır. Çoğunluğun doğru ve haklı olduğu tek bir ideal gösteremezsiniz bize. 1.5 milyar Müslüman, 2 milyar Hristiyan, 6 milyar dindar yanlış olamaz diyemezsiniz. Çünkü onlar yanlıştır. Çoğunluk hiç bir zaman insanlık için yararlı bir ideali izlemez. Türkiye'de de Tayyip itini destekleyen çoğunluğun durumu böyledir. O kalabalık sadece bir sürüdür. Koyun sürüsünden farklı değildir.  

Türkiye'de yeni bir darbeye hazır olun.. Son gelişmeler böyle bir darbenin olmamasının imkansız olduğuna işaret ediyor. Türkler bu kadar onursuz, gurursuz, şahsiyetsiz ve ahlaksız insanlar olamazlar. Ne zaman ve nasıl bir darbe ile yıkılacak bu hükümet bilmiyoruz belki ama, ben bir darbenin olacağına kesin gözü ile bakıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu gülen meselesinin hızlı bir şekilde sonuçlanması lazım.

Yoksa içlerinden başka gruplara bölünme ve birbirine düşme süreci geç başlar müslümanların.

 

Bu daha iyi günleri Türkiyedeki müslümanların.

Daha 1000 parçöaya bölünüp, o tarikat senin bu tarikat benim diye birbirilerini yiyecekler.

 

İslamcılık 15 yıl kuluçkada yattı.

Şimdi yumurtadan çatışacak cemaatler ve tarikatler birbir çıkıyor.

 

Gülen defteri ne kadar geç kapanırsa bu tarikatlarin birbirine düşme süreci de o kadar geç kalır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tayyip itinin 15 Temmuz darbe teşebbüsünden önce, NATO'ya başvurup Türkiye'deki iç çekişmelere müdahale edilmesini istediği şeklinde bir haber var arkadaşlar. Bu haberin ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz. NATO'un bu isteği, ülkelerin iç işlerine müdahale olacağı için, reddettiği söyleniyor. Böyle bir istekte bulunmanın ne anlama geldiğini biliyoruz. Tayyip iti ülkeyi NATO'nun da kabul edeceği bir diktatörlükle yönetmeye teşebbüs ediyor. Onda başarılı olamadı belki ama, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra diktatörlüğe kesinlikle bir adım daha yaklaştı. Daha doğrusu yaklaştığını ve diktatörlüğü eninde sonunda ele geçireceğini sanıyor.. Tayyip iti büyük bir yanılgı içinde.. Öyle olması bizim için çok iyi...

15 Temmuz darbe teşebbüsünün en ilginç tarafı Türkiye'de artık bir darbenin olamayacağını değil, tam tersine, olabileceğini göstermesi... Başarıya çok yakındı bu darbe teşebbüsü. Muhtemelen ölümü göze alan bir avuç Atatürkçü subayın yaptığı bir denemeydi. Kendisinden sonra gelecek bir darbenin başarılı olmasını garantiliyor bu deneme.

Ben böyle düşünüyorum... Siz farklı düşünebilirsiniz..

Link to post
Sitelerde Paylaş
10 dakika önce, agnostikkiz yazdı:

Hiç sanmıyorum 

Sizi anlıyorum. Böyle düşünmekte haklısınız..Karamsar da olabilirsiniz. Haklısınız çünkü yapılan darbe teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlandı. Yeni bir darbe teşebbüsünün başarılı olması için bir neden yok diyorsunuz. Bu güçlü bir argüman. Ama şurasını ihmal etmeyelim ki, her güçlü argümanın mutlaka bir zayıf tarafı vardır. Bunu geçmişte yaşananlardan biliyoruz. En olmadık bir zaman ve mekanda, en olmadık olgularla karşılaştığımızı ve insan denen hayvanın son derece yaratıcı olabileceğini de unutmayalım.

Ben böyle düşünmeyen subayların olduğunu tahmin ediyorum. Onların çoğunluğu oluşturmadığını da biliyorum. Çoğunluğun ise kalabalıktan başka bir şey olmadığını, kalabalığın hiç bir zaman gerçek doğruların peşinde olmadığını ve bilinçsiz bir sürü olduğunu da biliyorum.

Bekliyoruz.. Bakalım zaman ne gösterecek... Kötümser olmak için bir neden yok... Tabii eğer Kierkegaard'ın kalabalık için söyledikleri yanlış değilse...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şuan ülkenin başında duran adamların tahsilleri Türkiye gibi büyük bir devleti yönetmeye müsait değil. Bunlar ülkeyi oyuncak yaptılar ne yaptığından haberi olmayan adamlar. Türklüğü ayaklar altına aldılar. Şimdi nasıl Suriyeli diyince alt sınıf vatandaş aklımıza geliyor, bu adamlar ülkeyi yönettiği sürece Türklerin durumu da öyle olacak hatta olmaya başladı bile...

Link to post
Sitelerde Paylaş
15 saat önce, jumanji35 yazdı:

hangileri mesela?

TV'den, gazetelerden, okullardan, devlet dairelerinden, her yerdne insanlar kendine yakın birileri etrafında toplanıyor. Birilerine sempati duyuyor.

Mesela en basitinden Yaşar Nuri Öztürk örneğini vereyim. Bu adam hem canlıyken hem ölüyken türk müslümanlarını en az 3 parçaya bölüyordu.

Ondan nefret edenler, onu sevenler ve ona karşı nötr olanlar.

Ondan nefret edenler ve sevenler çatışabilecek durumdalar.

Aynısı diğerleri için de geçerli.

mesela doğudaki bir tarikat ile istanbuldaki veya karadenizdeki bir tarikat birbiriyle çatışabilir.

BU insanların sayısı fazla ve her müslüman ülkesinde olduğu gibi Türk müslümanları arasında da kuluçka sonrası çatışmalar başlıyor. (Gülen ve Tayyip bunun örneği)

Çünkü tüm bu tarikatları sınırlandıran yapı, laiklik anlayışı 15 yıl önce pasifize edildi.

15 yıldır da hepsi ayrı ayrı kulvarlardan kuluçkalanmaya başladılar.

Yetişenler arasında şimdi çatışma kaçınılmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte böyleee,

                   Amerika Güleni kesinkes Türkiyeye vermez.Başka ülkeyede göndermez.Humeyniyi nasıl şaha vermediyse Fransa,Amerikada vermeyecek.Bunu Erdoğanda iyi biliyür ama bunu USUNCA  koz olarak kullanıyor.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Batılılar Müslümanları kullanmasını çok iyi biliyür.Menderes zamanında Amerika diş işleri bakanı gelip Menderese diyürki siz neden ŞERİATI uygulamıyorsunuz?Salako Menderesde Konyalı millet vekilinin birini görevlendiriyür.Bu şeriet işini başlatmak için.Amerika biliyürki AKLI  bırakıp ARABIN  NAKLINI  kullanacakTürkiye şerieta geçerse.O zaman Türkiyeyi Arap ülkeleri gibi bir birine kırdırması çok kolay olacak ve MEZHEPLER  savaşı Türkiyede başlayacak.Taraflar bol bol silah alıp Türkiyeyi parçalayacaklar.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------B una karşı olan ordu,Hemen ihtilel yapıp ADALET partisinin hesabını gördü.Ama Amarıka arzusundan vaz geçmedi.Bu nedenlerle  BEYİN  TAŞIMAYAN  Müslümanları Kullanmaktan hiç vaz geçmedi.Yalnız Amarıkada değil.İngiltere.Fransa,Almanya,İtalyada aynı  BOK.Müslümanları birbirine düşüren kur,andır aslında Allahın değil bu KİTAP  Arabındır.Allah bölücülük yapmaz.Insanları biribirine düşürüp yok ettirmez.Tanrının böyle yaptığını sananlar,TAMTAMINA Tanrı tanımazın TAAAAAAAAAAAA  kendileridir.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Tanri kıtap gönderecek olsaydı BEYİNE  ne gerek vardı.Kıtabın dediğini yapardı vesselam.Tanrının kimseyle konuşmasına,kıtap,defter kalem göndermesine gerek yoktur.Tanrının kellemize koyduğu usla evrinlerde yarattığı şeyleri araştırdıkları zaman,İNSANLAR ne yapıp ne yapmayacaklarını zatan buluyorlar.Bugün modern dünyanın buldukları bütün dünyayı aydınlatmış işlerini son derece kolaylaştırmışlardır.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Kıtaplar yetmiş olsaydı bugünkü buluşları ıslam dünyesi 1400 önce bulmaya başlamaları gerekirdi.Halbuku kendi markaları bir bisikletleri bile yoktur İslam dünyesinin.NAKLA  değil AKLA  yönelelim yoksa batılılar analarımızı s.....................ye sonsuza kadar devam edecektir EGER  UYANMAZSAK.

Dedeniz

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sanirim konu biraz yüzeysel anlasiliyor. Fetos bir sembol tenis topu gibi bir sey. Ahi gitmis vahi kalmis birisinin Türkiye getirilmesinin hic bir faydasi yok. Fetos öne sürülerek arkada baska hesaplasmalar pazarliklar yasanmaktadir.

Amerika fetosu vermek zorunda kalsa bile vermez bi bakmisiz adam kalp yetmezliginden ölüvermis.Türkiye ABD ve AB ülkelerinin gözü cemaatin mal varligindadir. Türkiye AB ülkelerinde olan okullari yurtlari sirketleri ele gecirebilmek icinde hamleler yapmaktadir ama simdiye kadar basarili olamadilar.

Belki sonunda bi kardes payi olursa hic sasmam. Cemaat deyip gecilmesin Tayland'da bile okullari yurtlari var adamlarin.Sirf topladiklari kurban paralarini ve derilerini düsünecek olursak kavgayi anlayabiliriz diye düsünüyorum.  Hollanda'da mal varliklari sirketleri okullari yurtlari 5 milyar euro olabilir. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

ABD'nin Gülen'i iade edeceğini sanmam çünkü maddi delillerle desteklenemeyen iddialar olduğu anlaşılıyor. Aslında maddi delil demek kendilerinin de suç ortağı olduklarının ortaya konması demek çünkü yıllarca beraber ülkenin kuyusunu kazdılar. Bu nedenle kuru gürültüden öte gidemeyecektir bu talepler. Zaten ABD'de işlerin lafla yürümediğini yakında herkes anlar. Adamlar yaptıkları dizilerde bile durmadan kendilerini Amerika yapan prensipleri pazarlıyorlar. Ülke olarak imajları bu, şunu, bunu verin deyince vereceklerini düşünmek hayaldir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...