Jump to content

Atatürk'ü Putlaştırmak Ne Demektir?


Recommended Posts

Put demeyelim de isterseniz Atatürk önemli bir "simgedir" diyelim.

Bu açıdan yaklaşırsak örneğin Anıtkabir neden var? Rusya'daki Lenin Mozolesi gibi bir şeye gerek var mı? Her yerde heykeller/portreler olması şart mı? ABD'de George Washington'un heykelleri niye her yerde yok? Veya Franda' niye her yerde Lafayette heykelleri yok? Ya da Türkiye'de niye bir sürü yerde İnönü resimleri/portreleri yok?

- Ben şahsen bunları abartılı bulurdum. Aslında halen de abartılı buluyorum. Bayrak konusunun bu kadar abartılmasını da abartılı buluyorum.

Birincisi: Entelektüel/Eğitimli geçinen kişi bütün bu simgelerin arkasındaki dünya görüşünü/ideolojiyi anlamak ve bunları başkalarına da anlatmak zorundadır. Bizler demokrasiyi, modernizmi savunuyoruz. Gericiliğe inanmıyoruz, belli düzeyde bir vatan sevgisi hissediyoruz.

İkincisi: "cahil" dediğimiz kesimde, bütün bu simgeler ve hatırlatmalar sayesinde nerede yaşadığını, sınırların ne olduğunu, bu ülkede amacın ne olduğunu hatırlamalıdır. Örneğin yobaz ya da tarikatçı bir imamı kazara dinlerse, cami çıkışında bir yerlerde Atatürk imgesini görünce hatırlayacak. Kendi kafasının içinde "Ya evet, bu adam bana 'hakimiyet kayıtsız şartsız Allah'ındır' dedi ama benim dedelerimin o kadar kanı dökülmüş, sonra büyük bir komutan gelmiş, ülkemizi harabelerden baştan yaratmış, 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' demiş, Peki hoca efendi bilmeden konuşuyor olabilir mi?" diye düşünsün diye var.

- Ama benim itirazım da şudur: Birçok ülkede bu "cumhuriyetçi" kimliğinin artık ötesine geçilmektedir. Yani bu konu zaten iyice anlaşılmış, biraz da aşılmış durumdadır. Şimdi artık Sosyalist, komünist, liberal, çevreci, feminist vs. gibi kimlikler öne çıkıyor. Çok yeni Sovyetler-birliğinden kopmuş yeni batı cumhuriyetleri hariç çoğu yerde bu böyledir.

Yani Blaise Paskal'in dediği gibi: Bu konuda herkes haklı ama olaya hangi noktadan bakıyorsunuz o önemli.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 57
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Hindistan'da çeşitli kültler ve dinler var. Bazıları fareleri, diğerleri maymunları önemli bir çoğunluk ise inekleri putlaştırıyor.

Bu hayvanların bu kültlerle ne gibi bir ilişkisi vardır?

Putlaştırma sevgi ve saygıyı simgelediği gibi nefreti de simgeleyebilir. Örneğin Müslümanlar ve Yahudiler için domuz nefret edilen, tiksinilen bir simgedir.

Putlaştırmak ne demektir?

Bizde Atatürk neden putlaştırılıyor?  Neden arada bir putlaştırıldığından bahsediliyor? Nedeni sevgi de olsa nefret de olsa, putlaştırılan karaktere haksızlık yapılıyor. O karakterin artık yeni ve özgün ideolojilerle yaşamımızı zenginleştirmesi mümkün olmadığı için, putlaştırılan karakterinden yararlanılıyor ve onun adına uydurulan niteliklker mevcut karakterine ekleniyor. Ortaya gerçekte yaşamamış, zamanla sürekli olarak değişen, iyi ya da kötü, yeni  karakterler çıkıyor. Onlar fiktif karakterler. Onları istediğiniz gibi manüple edebilir, iyi ya da kötü yapabilirsiniz.

Bence Atatürk'e yapılan budur arkadaşlar. Ateistler de bu aptallığı yapıyor, sofu dindarlar da. Atatürkçülerin de yaptığı budur, Atatürk düşmanlarının da... Bu durumda ne yapmalıyız? Atatürk'ün başarılarını içinde yaşadığı koşullar muvacehesinde değerlendirip, onun gerçek karakterini anlamaya çalışmalı ve onu olduğu gibi kabul etmeliyiz. Ve şurasını da asla ihmal etmemeliyiz. Atatürk'ün putlaştırılmasından kendisi sorumlu değildir. Onu putlaştıranlar sorumludur. Onu putlaştıranların ahlaksızlıklarını Atatürk'ü  devreden çıkararak cezalandırmalıyız. Atatürk ile onların en ufak bir alakası yoktur.  Onları suçlarken Atatürk'ü de suçlamamalıyız. Çünkü bu bağlamda Atatürk masum olabileceği kadar masumdur.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
10 hours ago, NoOneCares said:

Tamam da sen bu putperestimsi yaklaşım ile Bahsettiğin kesimin ağzına daha beter sakız oluyorsun.

Ben eleştir demiyorum ki, Eleştirilebilinir dedim. Yani eleştiren eleştirsin (tabi eleştiri, küfür ve hakaret demek değildir). Senin de dediğin gibi, eleştirsin ve bakalım ne diyor!

Kafadan "eleştirilemez, eleştiremezsin. Eleştiren 10 yıl yer" dersen, bu PUTLAŞTIRMAKTIR. Ve Bu yaklaşım Zararlıdır. Yani kaş yapayım derken göz çıkarmaktır.

Yani zaman kötü diye putperest mi olalım, kendimize bir put mu edinelim!

Benim hatrım için eleştirmene gerek yok, eleştirmek istiyor isen eleştir FAKAR eleştiri yazında Ne Yapmalı idi? sorusuna cevap ver ki Eleştirine Olumlu yaklaşa bileyim!

Küfür etmese idi ne değişecekti ki! Elimizden birşey düşürsek, sırf eğilip alma ihtiyacında harcayacağımız zahmetten dolayı küfür eden bir toplumuz. Ani reflekslerimizde bile "a.q - ananı biiip" gibi küfür eden Bir toplumken Savaşta küfür edilmiş Ee...

Anlatabildim mi?

Küfür konusunda şaka yaptım şaka. İyi yapmış basmış küfürü. O heyecanla az bile yapmış. Nitekim İzmir'e girerken önüne serilen Yunan bayrağına basmamış. Öyle zarif bir adam.

Sen İslamcı mısın? Put kavramı batı terminolojisinde yok. Ne demeye çalışıyorsun put derken?

Putperestlik, İslam öncesi Mekke ahalisinin inanç sistemi için kullanılan, İslami terminolojiye ait bir kavram. Aslında dinler tarihinde yeri yok. Yani hicbir ciddi dinler tarihi kitabında "Putperestlik" diye bir inanç sistemi bulamazsın. İslamcılar Putperestlik derken nesneyi tanrı yerine koymayı ifade ediyorlar. Gerçekte putperest dedikleri insanlar o nesneleri tanrı olarak görmüyor. O nesneler tanrıların sembolü. Yani putperest olmakla itham edilen toplumlar da aslında görünmeyen varlıklara tapıyor.

Peki sen putperest derken ne demeye çalışıyorsun?

Konuşmayı hakaretleşmeye çevirmek istemiyorsan, "eleştiren 10 yıl yer" gibi kendi uydurduğun ifadeleri ben söylemişim gibi davranma olur mu? Ben öyle birşey mi söyledim? Ne şimdi bu?

Atatürk eleştirilebilir demek son derece içi boş ve anlamsız bir ifade. Bunu bir Atatürkçü ile tartışıp onu sinirlendirmeye mi çalışıyorsun? Atatürk ZATEN ELEŞTİRİLİYOR! Sen ısrarla Atatürkçülerin de Atatürk'ü eleştirmesini istiyor gibisin. Bu akıl ve mantık dışı bir talep. Nasıl anlamıyorsun, hayret ediyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Robespierre:

Her şey gittikçe birbirine dolaşıyor. Ama "putperest" dinlerdeki "simge" konusunda haklısınız. Ben kendi açımdan mistik biri olmadığım için İslamiyet'teki bu "putlaştırma" konusunu tam anlamıyorum. Tek Tanrıcı dinler olaya daha felsefi/mantıksal yaklaştıkları için böyle olmuş olabilir. Örneğin İsa'yı çizdik, heykellerini, tablolarını yaptık, Kiliselerin mihrabına filan da yerleştirdik. Ama bazıları kalkıp "İsa peygamber siyahtır" diyebiliyorlar. Ya da İsa evli miydi? Soyu bu güne kadar gelmiş mi? böyle tartışmalar filan oluyor. Bunu yapan insan da meselenin özünden uzaklaşıyor. Yani ortadaki mistik/bireysel mesajı almak yerine millet İsa Tanrı mıydı? Tanrı-nın oğlu muydu filan. teolojik tartışma çıkıyor. Herhalde bu yüzdendir.

Yoksa İsmail peygamberdi sanırım (putları kıran peygamber). Bir ara okumuştum. Orada belki abartılı ifadeler filan olmuş olabilir. Oturum pagan dinini tartışacak halimiz yok. Ama bir ilerleme söz konusu gibi anlıyorum. Örneğin Roma'Lılar da bütün Tanrı'ların heykellerinin bulunduğu bir tapınak inşa etmişler. Cami-Kilise gibi, ama çok tanrılı olduğu için kocaman bir yer inşa etmeleri gerekmiş.Tek tanrıcı din de diyor ki, somut olanla o kadar meşgul olma, soyut-felsefi mesajı almaya çalış. Bir de tek Tanrı olması, aslındadin için birbirini kırmayı da yasaklayan bir durum. Ne yaparsak yapalım 1 tane Tanrı varsa, bu çok anlamlı ve derin, ve insanlığı birleştiren bir mesajdır.

- Atatürk konusunu da madem söyleteceksiniz, evet abartıldığını düşünüyorum. Ben olsaydım cumhuriyet değerlerinin, demokrasi'nin ne demek olduğu filan gibi konulara daha çok odaklanırım. Tamam, hepimiz seviyoruz. Her yerde resmi var. Ama milletin yarısı 80 sene sonra hala bir şey anlamamış. CHP kesimi de bence anlamamış. Sokakta kime sorsan "80 ihtilali gerekliydi, başka çare yoktu" der. Bir de Kenan Evreni Cumhurbaşkanı seçmişler. Benim kişisel derdim de bu. Tarih gitgide hızlanıyor. Adam "Müslüman nesil peşindeyim" diyor. Eğitim at yarışı gibi. Bir kişi de çıkıp cumhuriyet nedir? cumhuriyet, özelikle Müslüman coğrafya da neden gereklidir? Laiklik dini korumak içindir. Demokrasi Batının Export mallı değil, akla mantığa dayalı sistemdir, sorunlarımızı çözebilmemiz için icat edilmiştir. Kimse bunları konuşmuyor.

"Simge" dediğimiz şey de olabilir. Fenerbahçeli adam arabasına Fenerbahçe bayrağı koyuyorsa biz bir devlet kurumunda cumhuriyetin kurucularını hatırlayamayacak mıyız? Bir de bu devrimin ikinci, üçüncü adamları var. Ben olsaydım onları da birçok yerde dahil ederdim. Onlar da hak ediyorlar. Yani ne kadar özverili olduklarına bakın. Mt.Rushmore'da (ABD'deki Dağa oyulmuş heykeller) sanırım 4-5 kişinin yüzü var. Öyle karar verselerdi bizde de öyle anıtlar yapılabilirdi. Onu bile düşünüşler "Bu adamlar Müslüman, Kendimizi Tanrı yerine koyduk zannederler, Putlaştırdınız derler, en iyisi bir kişi ile yetinelim" demişlerdir.

- Ama bence herkes "putlaştırılıyor" diyebilir yani. Öyle düşünüyorsa öyle düşünüyordur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
16 hours ago, leonardo18 said:

Ama bence herkes "putlaştırılıyor" diyebilir yani. Öyle düşünüyorsa öyle düşünüyordur.

Ne düşündüğünü değil, ne söylediğini tartışıyoruz değil mi? Düşünmekle kalmıyor itham ediyor. Cevap vermeyelim mi? Cevap vermek onun düşünce özgürlüğünü sınırlamak mı oluyor sence?

Bu serenomi meselesini anlamadığınızı düşünüyorum. Serenomi ve tekrar şarttır. Eğer bir fikri toplumda kökleştirmek istiyorsan, o fikrin sembollerini mümkün olduğu kadar fazla frekansta halka göstermek zorundasın. 

Coca Cola dünyanın en fazla bilinirliğe sahip markasıdır. Buna rağmen, Türkiye'nin büyükçe bir şehrine çıkıp 5 sokakta dakika yürürsen mutlaka bir Coca Cola sembolüne rastlarsın. Ya bir tabelanın köşesinde bir logo, ya logolu bir buzdolabı, ya bir güneşlik, şemsiye vs. Mutlaka gözüne Coca Cola imgesi çarpar. Söylediğimi test et, doğruluğuna şaşıracaksın. Bu bir reklamcılık tekniğidir. Bir fikri tekrar etmeden yaygınlaştıramazsın, öğretemezsin. İnsan beyninin çalışma prensibi budur. Tekrarlandıkça benimser ve kabullenirsin.

Niçin günde 5 vakit ezan okunuyor sence? Demek ki tekrarlamanın önemini dinler de biliyor.

Türk devriminin sembollerinin kimi zaman karikatür boyutuna geldiği, itici göründüğü örnekler şüphesiz vardır. Ama bu örneklere takılıp kalmak, sürekli bunları öne sürmek iyi niyetli bir hareket olarak görülemez. Serenomiyi eleştirenler gerçekte Atatürk'ü eleştirmek istiyorlar. Bunu kurnazca bir şekilde yapmaya çalışıyor ve karikatürize olmuş semboller üzerinden saldırıyorlar.

Tartışmayı bu düzlemde tartışmak saçma. Tartışacaksak Türk devriminin kendisini tartışalım. Türk devriminin başlangıcında, Türkiye tamamen din temelinde örgütlenmiş bir toplumdu. Bugün herkese son derece normal gelen birçok kavram ve uygulama hayal dahi edilemezdi. Kadın ve erkeğin hukuki eşitliği, anayasa, kanun önünde eşitlik, insan hakları, işçi hakları ve çalışma hayatına ilişkin kanunlar, medeni kanun ve daha birçok şey. Türk devrimi bu topraklara bu kavramları getirmiştir. Atatürk bütün bunların sembolüdür. Seküler bir insanın Atatürk'ü kötü niyetle eleştirmesi aptallıktır. Kendi varlığını ve meşruiyetini ret etmesi anlamına geliyor. Maalesef bazı arkadaşlarımıza bunu anlatmak mümkün olmuyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
49 dakika önce, Robespierre yazdı:

Ne düşündüğünü değil, ne söylediğini tartışıyoruz değil mi? Düşünmekle kalmıyor itham ediyor. Cevap vermeyelim mi? Cevap vermek onun düşünce özgürlüğünü sınırlamak mı oluyor sence?

Bu serenomi meselesini anlamadığınızı düşünüyorum. Serenomi ve tekrar şarttır. Eğer bir fikri toplumda kökleştirmek istiyorsan, o fikrin sembollerini mümkün olduğu kadar fazla frekansta halka göstermek zorundasın. 

Coca Cola dünyanın en fazla bilinirliğe sahip markasıdır. Buna rağmen, Türkiye'nin büyükçe bir şehrine çıkıp 5 sokakta dakika yürürsen mutlaka bir Coca Cola sembolüne rastlarsın. Ya bir tabelanın köşesinde bir logo, ya logolu bir buzdolabı, ya bir güneşlik, şemsiye vs. Mutlaka gözüne Coca Cola imgesi çarpar. Söylediğimi test et, doğruluğuna şaşıracaksın. Bu bir reklamcılık tekniğidir. Bir fikri tekrar etmeden yaygınlaştıramazsın, öğretemezsin. İnsan beyninin çalışma prensibi budur. Tekrarlandıkça benimser ve kabullenirsin.

Niçin günde 5 vakit ezan okunuyor sence? Demek ki tekrarlamanın önemini dinler de biliyor.

Türk devriminin sembollerinin kimi zaman karikatür boyutuna geldiği, itici göründüğü örnekler şüphesiz vardır. Ama bu örneklere takılıp kalmak, sürekli bunları öne sürmek iyi niyetli bir hareket olarak görülemez. Serenomiyi eleştirenler gerçekte Atatürk'ü eleştirmek istiyorlar. Bunu kurnazca bir şekilde yapmaya çalışıyor ve karikatürize olmuş semboller üzerinden saldırıyorlar.

Tartışmayı bu düzlemde tartışmak saçma. Tartışacaksak Türk devriminin kendisini tartışalım. Türk devriminin başlangıcında, Türkiye tamamen din temelinde örgütlenmiş bir toplumdu. Bugün herkese son derece normal gelen birçok kavram ve uygulama hayal dahi edilemezdi. Kadın ve erkeğin hukuki eşitliği, anayasa, kanun önünde eşitlik, insan hakları, işçi hakları ve çalışma hayatına ilişkin kanunlar, medeni kanun ve daha birçok şey. Türk devrimi bu topraklara bu kavramları getirmiştir. Atatürk bütün bunların sembolüdür. Seküler bir insanın Atatürk'ü kötü niyetle eleştirmesi aptallıktır. Kendi varlığını ve meşruiyetini ret etmesi anlamına geliyor. Maalesef bazı arkadaşlarımıza bunu anlatmak mümkün olmuyor.

İlk kısımda yanlışsın. Mesela ezanı ezberden okuyabilir misin? Binlerce kere duyduğun halde ilk iki cümleyi bilirsin gerisi yok. Türkçe okusalar haklısın. Onun dışında bağırıp duruyor işte (Türkiye'deki kadar kalitesiz ezan okunan bir ülke daha da yok).

- Bu bir içecek markası, buzdolabı filan da değildir. Mantıklı, anayasal bir konu ise, insan haklarına dayalı, insana hizmet amaçlı, dini korumanın tek yolu olan bir sistemse bu sadece bir hatırlatmadır. Ama ben biraz da anarşistim. Örneğin ABD'de, sırf toplumun bu 60'lı yıllarda filan çok popüler olan değerleri ile dalga geçmek için metalciler İmparatorluk Japonya'sı bayrağı filan sallarlar. Tabi bu kişilerin yanına gidip örneğin adamları 11 Eylül saldırıları ile ilgili kışkırtırsan bir güzel dayak yersin o ayrı.

- Bunu eskiden bende eleştirirdim, çünkü dediğiniz gibi "coca-cola mı bu?" derdim. Kendim de her sabah törenle açılan bir okula gitmemiş olmaktan memnunum açıkçası. İnsanları bu kadar da politik açıdan öğütmeye çalışmaya gerek yok. 21 yüzyıldayız. Bende üniformasız, rahat, bilimsel düşünceye, eleştirisel yaklaşıma daha çok önem verilen okullar olsun istiyorum. Ben ev ödevinin filan da kalkmasını, üniversiteye geçişin dileyen herkes için otomatik ve parasız olmasını istiyorum. Yani bana bunları unutturamazlar. Hollanda eğitim sisteminde neler neler yapılıyor. Tabi ki şeriatçı değilim. Ama ilerleme istiyoruz. reform istiyoruz.

- Şöyle de bir şey var: Kültür devrimi sırasında Osmanlı'ya ait tarih biraz kötülenmiştir (iyi de yapmışlardır). Ama örneğin Birinci dünya savaşında Osmanlı ordusu aslında o kadar da fena değilmiş. Kaç cephede savaştığı halde, düşmanına göz açtırmamış. Tarih de biliyorsanız, Tanzimattan itibaren bir sürü reforma da gidildiğini görürsünüz. Mustafa kemal ve arkadaşları bunla yetinmeyip inkılap/devrim yapmışlardır. ve mesela Vahdettin de bunları gizlice desteklemiştir. Ama neticede, istesek bile biz Osmanlı değil TC'yiz. Osmanlı ordusunda, Arap, Kürt, Gürcü, Arnavut, Rum, Ermeni, Yezidi, hepsi yan yana çarpışırmış. Osmanlı'nın resmi ideolojisi sonuna kadar İslamcılık değil, Osmanlıcılık olmuştur.

Hazır AKP her tarafa bilip bilmeden saldırıyorken bazı meseleleri niye tartışmaya açmayalım? Ben diyorum ki önemli olan ilkeler ve bu ilkelerin insanlar tarafından anlaşılmasıdır. Bence şu konuda çok yanlış yapmışlar: -Ezbere dayalı, mesela 9 ışık filan gibi, ilkeleri liste yapıp ezberletme yoluna gitmişler (asker kafası olduğu için belki de). Bence örneğin beden eğitimi dersinde çocuklara "rahat, hazır ol" komutu filan vermek de çok demode. Tabi kişisel düşüncemdir. Fransa'da bazı aileler aşırı modern eğitim sisteminden bıkıp çocukları daha katı kuralları olan üniformalı özel okullara filan gönderiyorlar. Ben özgür, bilimsel, olabilecek en modern eğitim sistemine her zaman inanırım. Dünya çok hızlı değişiyor. Bu konu 40 sene önce geçerliliği olup da günümüzde daha modernize olmuş konulardan birisidir.

- Ben kötü niyetle eleştirmiyorum. Ama şöyle bir şey var. Bilmeyen insan Atatürk'ü kolaylıkla Saddam'a veya Hafız Esat'a benzetebilir. Yani bu hataya düşebilir. Yabancılar Türkiye gibi bir ülkeden demokrasi gibi bir şey çıkmasını pek beklemezler (sömürgeci mantığı). Dolayısıyla birisi bir yerde konuşmuştur, millet de birbirine tekrarlamıştır, orijinal konuşmanın 7-8'inci yorumlaması sizin kulağınıza ulaşmıştır. Bu tür şeyler böyle olur. Atatürk devrimleri, Atatürk ilkeleri filan tarih sayfalarında kayıtlı şeylerdir. Unutulamaz. AKP'nin yapmaya çalışacağı şey (yapabilirse) kendi resmini Atatürk resminin yanına asmaya filan çalışır. Başörtülü/sakallı tayfası bile Atatürk'ü bırakmaz. Salafi'ler de akılları varsa, kendi ideolojilerini Atatürk'e yakınmış gibi halka sunmalılar, yoksa işe yaramaz, beni dediydi dersiniz.

Ama şu da var. Ben gençken İmam hatipli genç tanıdım. Bunlarda (herhalde fetocudur) gizli masonik planlardan, dünyayı yöneten kötülük güçlerinden, kıyamet günün çok yaklaştığında, Mustafa Kemal'in şöyle veya böyle bir adam olduğundan filan söz edilir. Birbirlerine böyle bir takım dedikodular satarlar. Başkalarına da gelip bunları tekrarlarlar.

- Bu da bilinen bir olgudur. Şeyh Şıh kısmı asla rahat durmamıştır. Osmanlı'da da cemaati arkasına alan her "ermiş" kalkıp padişahı devirmeye filan kalkmıştır. Yani bu gibi şeyler insanları zaten şaşırtmamalı. Şaşıracaksak da, Modern geçinen bir ülkede böyle örgütlenmelere nasıl izin verilmiş onu tartışabiliriz. Darbeye filan da gerek yok. "kamu oyunu huzursuz etme", "insanları nefrete teşvik etme", "bölücülük yapma", "insanların dini duygularını kötüye kullanma" verirsin bir avukat yargılarsın. Sonra ilköğretim dünyanın çoğu yerinde devletin güvencesindedir. Bir tek ABD'de çok yaygın bir özel okul kültürü var. Orada da İslami okullardan terörist/ABD çıkarlarına aykırı davranan kişi çıktığı görülmemiştir.

- Yani AKP içeri atıyor filan, bir sürü dinci okulu kapatıyor. Ben için kötü yapı yor dedim mi? Ama kendisi "islami gençlik" istiyor. nasıl yapacak islami gençliği o önemli.

Ben mesela ilköğretimi birleştirip, bütün cemiyet okullarını kapatıp, 1 tane birleşik/ islami eğitim sistemi getirecekse ona da razıyım. Yani bazı konularda kimin ne yaptığı belli değil. Modern bir ülkedesiniz, çocuğunuzu okulla gönderiyorsunuz. Okula Atatürk şöyleydi deniyor. MEB de bu okulu kapatmıyor, 20 sene sonra AKP gelip kapatıyor.

Ciddi tuhaflıklar var.

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, NoOneCares said:

Ateistsin, Dinleri ve dinlerin kutsal saydıklarını eleştiriyorsun. Dindarların "inanmıyorsan da saygı duy" demesine "banane la senin uyduruk tanrından, Senin hayal ürününe saygı duymak zorundamıyım" diyorsun. "Eleştiremezsiniz, o bizim kutsalımız" diyene de hadde leyn diyorsun. Kabenin etrafında dolananlar ile Maytap geçip Putperest diyorsun Fakat ortada "Atatürk eleştirilemez" diye geziyorsun. Tutarsızlığın bu kadarı!

Ateist olmayı bir ergen isyanı olarak görüyorsan haklısın. Dikkat çekmek, herşeye siktir çekmek için ateist olduysan ne ala! Aklına gelen herşeye bas kalayı rahatla. 

Ben ateist olmayı, dünyaya böylesi bir meydan okumak olarak görmüyorum. Bu dine ve tanrı masalına lüzumundan fazla değer vermek anlamına gelir. Ateistim çünkü anlatılan masallara inanmadım. Bu kadar basit. Bir tane masala inanmadım diye beni bir kategoriye koymaya çalışman, bana bazı sorumluluklar yüklemen garip değil mi?

Bu başlık boyunca bir kere, sadece bir tane yerde "Atatürk'ü eleştirme" yahut "Atatürk'ü eleştiremezsin" dedim mi ya? Nerden uyduruyorsun bunu? Yazışma başladığından beri ATATÜRK'ÜN ZATEN ELEŞTİRİLDİĞİNİ VE BİZ ATATÜRKÇÜ'LERİN BU ELEŞTİRİLERE CEVAP VERMEKTEN BAŞKA HİÇBİR ŞEY YAPMADIĞIMIZI söyledim! 

Bana hayalci mayalci diyorsun ama sen kendi kafanda yarattığın korkulukla kavga ediyorsun biraderim. Sen eleştir. Raad ol. Canın istiyorsa eleştirilerini yaz buraya. Okuruz, değerlendiririz, gerekirse cevap veririz. Olay bu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
59 minutes ago, NoOneCares said:

 

Sakin ol şampiyon!

Atatürk son 15-20 senedir sistemli bir saldırı altında. Atatürk'e put dersen senin o saldırıyı sürdüren cepheden olduğunu düşünüp kılıcı çekerim. Çünkü Atatürk'e put demek, seküler görüşte olan insanların yaptığı bir iş değil. Nitekim ateist değilim demişsin.

Eh be arkadaşım, ateist değilsin ateistlerin nasıl olması gerektiğini söylüyorsun. Atatürkçü değilsin, Atatürkçülerin nasıl olması gerektiğini söylüyorsun. Nesin sen, kavram standartları enstitisü başkanı mısın? Müdür olarak mı atandın kardeşim başımıza?

Ateist değilsin ama Ateistlere "bütün kutsallara karşı çık" diyorsun.

Atatürkçü değilsin ama Atatürkçülere "Atatürk'ü eleştirin" diyorsun.

Saçma değil mi bu?

Atatürk eleştirilebilmelidir diyorsun, ben de tamam kardeşim memlekette ağzını açan Atatürk'ü eleştiriyor zaten diyorum. Konuşma burada bitmeli aslında. Yok, derdin başka. Atatürkçüler de Atatürk'ü eleştirsin diyorsun. Senin düşüncen/ideolojin/inancın ne kardeşim? Sen sabahtan akşama kadar kendi fikirlerini mi eleştiriyorsun?

Ben tanrıyı ret ettiğimde 14 yaşımdaydım. Ret hikayesi anlattığım gibi. Ama ateist olmak biraz okuma, tefekkür etme, kendinle hesaplaşma ve hayat içindeki olaylar karşısında geliştirilen tepkiler ile olgunlaşıyor. Ölümle yüz yüze geldiğinde de tanrıyı ret etmeye devam edebiliyorsan, ateist olmuşsun demektir. Geçen 30 senede bu testleri kendi adıma geçtim. Sana hayatımı anlatmak zorunda değilim, çelişki içinde olduğumu söylediğin için anlatıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
9 hours ago, NoOneCares said:

 

Put diye osuruk bir terminoloji ile tanımlamaya çalıştığın şeye, modern dilde ideoloji diyoruz. Evet. Ateistin ideolojisi olabilir. Bu ateizmine bir halel getirmez. Atatürkçü, komünist, anarşist, ekolojist ve maalesef liberal ateistler vardır.

Ateizmi ultra liberalizme indirgemeye çalışıyorsun. Öyle değil. Komünistlerin tamamı ateisttir. Ama çok yoğun bir ahlak duygusuna sahiptirler. Bir komünistin yanında işçi sınıfı aleyhine konuşursan nasırlı emekçi yumruğu beynine iniverir. İşçi sınıfı da ateist/komünistin kutsalı ya da senin o osuruk terminolojinle söyleyecek olursak "putu"dur!

Televizyonla beyni skilmiş kuşaklar olarak sadece liberalizmi meşru olarak görüyorsunuz. "Herşey serbest olmalı, hiçbir değer yargısı olmamalı" mottosu meşru, onun dışında bütün önermeler sapkınlık. Değil mi noOneCares? Televizyonda meşrubat, çikolata, ev kredisi, kadın pedi, meyveli yoğurt reklamları arasında bir de bu boklu fikir sokuşturuldu kafanıza. Meşrubatı içiyor, ev kredisini kullanıyor, meyveli yoğurdu da kaşıklıyorsun. Arada da televizyondan kafana enjekte edilen ultra liberalizmi tek ve kutsal gerçek olarak savunuyorsun.

O balıklar ki deniz içindedir, denizi bilmezler.

Ultra liberalizmi tek ve kutsal değer sanan o skilmiş beyniniz bu halde.

Baştan beri liberalizmi savunuyorsun! Ateistlerin bir değer yargısı, bir siyasi fikri, bir ideoloji olmaması gerektiğini anlatmaya çalışıyorsun. Ateizmi sadece din masalından değil, ideolojilerden de arınmak olarak kabul ediyorsun. Değil biraderim. İdeoloji ile din birbirine denk değildir. Din ortaçağ masalıdır. İdeoloji ise dinin anti-tezidir. İdeoloji ile dini aynı kefeye koyarsan, ortaçağa hizmet edersin. Din sadece ideoloji ile etkisiz hale getirilebilir. Beynimiz ya masallarla ya da siyasi analizler ve angajmanlarla doldurulabilir. Üçüncü bir yol yoktur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 hours ago, NoOneCares said:

ideoloji. Kabe için de geçerlidir bu ideoloji!? Fatak error?

Alıntı= "Ateistlerin bir değer yargısı, bir siyasi fikri, bir ideoloji olmaması gerektiğini anlatmaya çalışıyorsun"

Sağır duymaz uydurur!

Lan senin derdin buradaki üçbeş şaşkın mıydı? Göktengri o insanları alsın, tek tek senin kafana atsın!

O 19 Mayıs fotoğrafını mal bulmuş mağribi gibi yayınlayan o skilmiş Radikal gazetesindeki yavşak sürüsüne de burdan sokayım Brüksel'den çıksın!

Bu nedir lan? Üç beş meczubun yaptığı işten beni mi sorumlu tutuyorsun?

Bak tekrar ediyorum:

ATATÜRK ELEŞTİRİLİYOR! Nokta.

Benim Atatürk eleştirilemez dememin ne kıymeti harbiyesi var? Öyle demedim ama velev ki dedim say. Ne anlamı var ulan arkadaşım, benim bu konudaki düşüncemin? Ulan günde beş vakit Atatürk'e küfür ediliyor. Yalanlardan oluşan kitaplar, dergiler, gazeteler doluyor ortalık. Akla ziyan ne kadar senaryo varsa hepsi ortaya sıçılıyor ve Atatürk suçlanıyor. Ee? Bütün bu manzara karşısında ben Atatürk eleştirilemez demişmişim!

Hasta mısın nesin.

İslamcı köpekler gibi mizah dergisi basıp adam mı öldürüyoruz lan biz? Ne düşünürsek düşünürüz. Sana ne!!!

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 12/09/2016 at 22:15, haci yazdı:

 Atatürk'ü putlaştırmanın Atatürk'le ne gibi bir alakası vardır?

Atatürk'ün putlaştırıldığını iddia edenlerin önce bu soruyu yanıtlaması gerekmez mi?

Bu sorunun yanıtlanmasını bekliyoruz.

O zamanlar kendisine saçma sapan  methiyeler dizen putperest şiirler yazan kısaca ilah yerine koyan yalakalri bizzat makam ve mevkilerle odullendirmis olmasi bir alakadr 

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, Çerkes Ethem yazdı:

O zamanlar kendisine saçma sapan  methiyeler dizen putperest şiirler yazan kısaca ilah yerine koyan yalakalri bizzat makam ve mevkilerle odullendirmis olmasi bir alakadr 

Ben şimdi sana küfretsem sana haksızlık etmiş olmaz mıyım? Benim ettiğim küfürlerle senin uzaktan da olsa bir alakan var mı diyeceğiz?

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Atatürk akılcılığı savunmuş, akılcılığı öğütlemiş, akılcılığı esas alan bir devlet kurmuştur.

Saçma sapan detaylara, birkaç tane ruh hastasına bakıp karalama yapmaya çalışıyorsunuz.

Ya İslamcı, ya da vatan hainisiniz. 

Gerçek verilere dayalı, anlamlı, bir sorunu çözmeye yarayacak eleştirilere her zaman açığım. Ama o şu şiiri yazmış, bu Atatürk peygamber soyundan geliyor demiş, öbürü mozoleyi öpmüş falan. Bunlar Atatürkçülüğün özü ile ilgisi olmayan, boş sözler. Eleştiri falan değil. Bunlar Atatürk'e yapılmış kahpece saldırılar. Kesinlikle iyi niyetli değilsiniz.

Bu ülke nasıl bu kadar fazla hain üretiyor ya. Aklım almıyor bu kadar fazla ruh hastası vatan hainini.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Pozitivizm, aydınlanma, modernizm. Bunlar din değil. Bunlar Rönesans ile başlayan süreçte ortaya çıkmış kavramlar ve fikir akımlarıdır.

Atatürk ile sembolize edilen Türk devriminin ana felsefesini bu akımlar oluşturur. Sadece Atatürk'ün şahsı değil, İttihad Terakki'de toplanan ve hatta ona muhalif olan birçok 19. yüzyıl Osmanlı aydını bu fikirlerden etkilenmiştir. Bugün içinde yaşadığımız dünyayı yaratan felsefe modernizmdir. Pozitivizm (akılcılık) modernizmin temelini oluşturur.

Atatürk batıyı batı yapan felsefeyi Türkiye'ye taşımıştır. 

Atatürk'ün eleştirilmesine tahammül edemiyormuşuz. Nedir o eleştiri? Adamın biri Atatürk'ün mozolesini öpüyor! Eleştiri mi lan bu? 

Kafanızda azıcık akıl varsa, oturup tartışabileceğimiz bir fikir koyun ortaya. Bir de obsesif bir tavırla "Atatürk'ü tanrı olarak gösteren şiir varmış haa!" diye birbirlerini gazlıyorlar. He, var mına koyum. Hadi bakalım asın o şiiri de bilimsel eleştirinin dibini görelim.

Çapsız vatan hainleri.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...