Jump to content

Allah Neden Var Olsun Ki?


Recommended Posts

ALLAH NEDEN VAR OLSUN Kİ?

Yalnız Varlığın Olması Yetmez mi? Varlık bilinen ve somut, Allah ise bilinmeyen ve soyut bir kavram.

Kendimize aşağıdaki soruları soralım:

Allah varlığııklamak için mi vardır, yoksa varlık Allah’ııklamak için mi vardır? Başka bir deyişle Allah mı varlığııklar, varlık mı Allah'ııklar?

Bunlar birbirleri ile dolaşık sorular.

Allah’ın varlığııklamak için var olması Allah’ın değil, varlığın önemine işaret ediyor. Varlık olmasaydı Allah da olmayacaktı. Bu haliyle varlık Allah'ııklamak gibi önemli bir işlev üstleniyor.

Varlığı incelemekle onun ne olduğunu ögreniyoruz ama, ögrendiklerimiz bizi bir yaratıcıya götürmüyor ve Allah’ı yeterince tanımamızı sağlamıyor. Çünkü varlıkta bizi Allah'ın varlığınışündürecek olağanüstü ve mucizevi davranışlar gözlemlemiyoruz. Allah’ı olağanüstü davranışları olmayan, ya da sıra dışı bile olsa, bütün davranışları fizikle açıklanabilen varlıklar aracılığı ile tanımak, bizi Allah'ın görkemi hakkında yeterince aydınlatmıyor ve üstün bir yaratıcıya götürmüyor.

Varlığın Allah’ııklamak için var olması da varlığın önemini vurguluyor. Ancak bu süreç sırasında varlığın kendini aşması gerekiyor. Şimdiye kadar yapılan bilimsel gözlemerin hiç birinde varlık olağanüstü nitelikler kazanarak kendini aşip Allah'a transend olmuyor.

Her iki durumda da varlık Allah’ın olması için gerekli bir koşul oluşturuyor ve Allah varlığı değil, varlık Allah’ııklamaya çalisiyor ama bunda başarılı olamıyor. Çünkü Allah’ın var olmasının varlıktan başka bir nedeni ve açıklaması yok. Bu durumda varlık Allah’a değil, Allah varlığa bağlı. Çünkü bilineni bilinmeyenle değil, bilinmeyeni bilinenle açıklamak zorunluğu var. Bu zorunluk Allah’ın var olma nedenini ortadan kaldırıyor. Varlığın varlığı Allah'ın varlığını gereksiz kılıyor.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ontolojik varligi bulunmayanin, bilgisi de, bicimi de, ismi de olmaz.

Allah kisisi, bildigimiz kadariyla siyasal ve kulturel enjeksiyon kanaliyla varligini surduren metinsel ve sozel bir kalip olup, zihindeki bir dusunceden ibarettir, kendisine atfedilen sifatlari ise nesnel tabanda ortaya koymuslugu yoktur. Kendi unsurunu ortaya koymayani da, biz varlayamayiz.   

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...