Jump to content

Hz. Muhammed Ateistti


Recommended Posts

Muhammed ateistti. Hiç bir zaman Allaha inanmadı. Muhammed Allah gibi bir saçmalığın gerçekte var olmadığını çok iyi biliyordu. Kendi sözlerini Allah'ın sözü kabul etti. Peşiden çok sayıda ahmaklar ve gerizekalılar gitti. Onun için öldüler. Muhammed savaşlarla yağmalarla zengin oldu.

 

Muhammed'in kendi uydurduğu dine inanmadığı belli

Aişe“Ma era (ura) rabbeke illa yüsariu hevake.”“Vallahi Rabbinin, senin arzunu hemen yerine getirdiğini görüyorum.”(Bkz.Buhari, e’s Sahih Kitabu’t-Tefsir/33/7, Kitabu’n-Nikah/29; Diyanet Yayınları’ndan Tecrid,

hadis no. 1721; Müslim, e’s-Sahih, Kitabu’r-Rıda’/49, hadis no. 1464; İbn Mace, Sünen, Kitabu’-n-

Nikah/57, hadis no. 200; Ahmed İbn Hanbel, 6/134, 158.)

Muhammed'in keyfi için koşuşturan bir Tanrı. Muhammed, Allahı insanları keklemek için uydurdu.

 

Nisa%2BSuresi%2B59.jpg

 

12794589_525930327578073_1693100846969240686_n.jpg

13423824_604616936359904_8846251203097533403_n.jpg

 

 

 

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Muhammed'in varliksal konular uzerine oturup da kafa patlattigini pek dusunmuyorum acikcasi. Kuran'da karsimiza cikan neredeyse butun dini kavramlar, tamamen Yahudi teolojisine ait. Buyuk ihtimalle Muhammed'e biri(leri) bunlari kendi bildiginden cok daha detayli olarak ezberlettiler, ve Muhammed de bunlari peyderpey aktardi, yeri geldi hatali da aktardi (Meryemleri karistirmasi gibi), fakat o toplumda politeizmi bitirmeyi iyi kotu basardi, ve tek adamligi/biat kulturunu iyice saglamlastirdi.  

Son tahlilde Muhammed bir tuccardi, siyasal zekasi vardi, ve cevresindeki insanlari pesinden surukleyecek kadar da yetenekliydi, fakat ben yine de bu din kurma isine tek basina kalkistigini dusunmuyorum, ardinda mutlaka (golgelerde) birileri vardi. Devami da Emeviler zaten..

 

tarihinde epoché tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Muhammet'in ateist olduğunun en sağlam kanıtlarından biri Hayber Seferinde Esir Edilen Safiye'yi esir aldığında Muhammet, kurana yazdığı Bakara 234 ve 235nc ayetlerini çiğneyerek Safiye'nin 4 ay 10 gün iddet doldurmasını beklemeden onunla cinsel ilişkiye girmesidir. Muhammet Hayber seferinde Safiye'nin babasını öldürmüştü ve kocası Kinane İbni Hukayk'ı da 1 hafta sonra öldürmüştü. Kinane İbni Hukayk'ın ne zaman öldürüldüğü tam bilinmiyor aslında. Sonuç olarak Kinane İbni Hukayk, ister hayber savaşında öldürülsün, ister bir hafta tutsaklığının ardından, fark etmez. Çünkü muhammet'in kuranın Bakara 234 ve 235nc ayetlerine yazdığı hükümlere göre kocası ölen veya kocasından boşanan kadın 4 ay 10 gün iddet süresi dolmadan önce evlenemez. Ama Muhammet Safiye'yi esir aldığı 2nc hafta onunla cinsel ilişkiye girmiştir ki bu bilgi islami kaynaklarda da yazmaktadır.

Muhammet tarafından Safiyye'nin babası ve kocası öldürüp kendisinin ırzına geçilmesi muhammedi ateist yapmaz ama Kuranın Bakara 234 ve 235nc ayetlerine yazdığı hükümleri çiğnemesi muhammedi ateist yapar.

Hayber seferinde esir edilen Safiye'nin Muhammed'in eşleri arasında yer almasının hikayesi

tarihinde Engse Hohol tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
10 saat önce, Engse Hohol yazdı:

Muhammed'in ateist olduğunun en sağlam kanıtlarından biri Hayber Seferinde Esir Edilen Safiye'yi esir aldığında Muhammed, kurana yazdığı Bakara 234 ve 235nc ayetleri çiğneyerek Safiye 'nin 4 ay 10 gün iddet doldurmasını beklemeden onunla cinsel ilişkiye girmesidir. Muhammed Hayber Seferinde Safiye'nin babasını öldürmüştü ve kocası Kinane İbni Hukayk'ı da 1 hafta sonra öldürdü. Kinane İbni Hukayk'ın ne zaman öldürüldüğü tam bilinmiyor. Sonuç olarak Kinane İbni Hukayk, ister hayber savaşında öldürülsün, ister bir hafta tutsaklığının ardından, fark etmez. Çünkü muhammedin kuranın Bakara 234 ve 235nc ayetlerine yazdığı hükümlere göre kocası ölen veya kocasından boşanan kadın 4 ay 10 gün iddet süresi dolmadan önce evlenemez. Ama muhammed Safiye'yi esir aldığı 2nc hafta cinsel ilişkiye girdiği islami kaynaklarda da yazmaktadır.

Safiyye'nin babasını ve kocası öldürüp, kendisinin ırzına geçilmesi muhammedi ateist yapmaz ama Kuranın Bakara 234 ve 235nc ayetlerine yazdığı hükümleri çiğnemesi muhammedi ateist yapar.

Ilginc bilgiler sayin Engse Hohol, bu veriler herhalde bazi muslumanlari da sorgulamaya yoneltiyor. Sorularla-islamiyet sitesi baya bir cabalamis;  

 https://sorularlaislamiyet.com/peygamberimizin-sav-safiyye-annemizle-olan-evliliginin-insani-boyutu-nedir-neden-iddet-suresini

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hz Muhammed ateist değildi, putperest idi. İslam dini tebliğ edilmeden önce sadece putperestlerin yapabileceği yetkiyi kullanarak hacerul esved taşını yerine yerleştirmesindeki görevini düşünün. Ha işte... o nedenle putperest birisi aynı zamanda ateist olamaz. Muhammed "hacerül esved cennettendir" diyen adamdır. Halbuki hacerül esved göktaşıdır. Ateist olsa bilirdi onun cennetten gelmediğini.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İslamın tebliğinden önce Hz Muhammet 40 yaşına kadar ateist değildi, putperest idi. Muhammet eski bir putperest idi. Muhammet bir putperest, bir pagan idi. İslam dini tebliğ edilmeden önce sadece putperestlerin yapabileceği yetkiyi kullanarak hacerul esved taşını yerine yerleştirmesindeki görevini düşünün. Ha işte... o nedenle putperest birisi aynı zamanda ateist olamaz. Muhammed "hacerül esved cennettendir" diyen adamdır. Halbuki hacerül esved göktaşıdır. Ateist olsa bilirdi onun olmayan cennetten gelemeyeceğini.

Muhammet imanlı, sadık ve muhterem bir putperest/pagan idi. Zaman içerisinde bölgedeki diğer dinler olan yahudilik ve hristiyanlığı araştırdıkça, ibadete çekildiği, itikaf (akifun) yaptığı Hira mağarasında aklına yeni bir din sentezleme fikri yerleşmiş idi. Bu yeni din fikri putperestlik, hristiyanlik ve yahudilik ile harmanlamayı düşünmüş, düşüncesini de gerçekleştirmiştir. İşte elimizdeki İslam dini bu harmanlamanın ürünüdür. İslamda putperest gelenek ve rituelleri yoğun bir şekilde mevcuttur. Çünkü Muhammed putperest kültürüne dahil olduğundan, bu kültüre ait ritüellerinden kurtulamamıştır. Zaten islamı da putperestlere kakalayacaktır. O nedenle en aklı başında yaklaşım, ne kadar putperest tapınması ve ritüeli varsa kurduğu dine almasıdır. Masalları da Tevrat ve İncillerden aldımıydı iş tamamdır. Gerekli olursa araya da ben bir şeyler yumurtlarım, olur biter diye düşünerek işe soyunmuştur. Muhammed ilk iş olarak eski ve en sevilen bir put olan El-ilah adlı tanrıyı İslam'ın tek tanrılığına tayin ederek putperestleri tav etme yoluna gitmiştir. Sonra önemli bir putperest geleneği olan Hac ziyaretini İslam'a aldı ve bizzat hac ziyaretlerine katılarak, putperestlere ait olan hacerül esved putunu göz yaşları içinde öptü, kokladı ve okşadı.

Yine şeytan taşlama denen putperest geleneği de aynıyla putperest döneminden kalma şekliyle halen sürdürülmektedir. Çünkü Muhammed de o putlara taş atmıştır. Patron taş atar da, müridler seyreder mi? Elbette onlar da atacaktır. Müslümanlar karşı çıksa, bizim yalan söyledigimizi iddia etseler de İslam putperestliğin devamı, Muhammed ise eski bir putperesttir.

İbni İshak anlatıyor: Bana Vehb b. Keysan haber verdiki "ben Abdullah b. Zübeyr'i Ubeyd b. Umeyr b. Katâde el- Leysi'ye; "Ya U-beyd! Bize Rasülüllaha peygamberliğin ilk gelişi nasıl olduğunu Cebrailin ona geldiği zamanki durumu anlat," deyince onun şöyle dediğini işittim. Benimde bulunduğum O mecliste Ubeyd, Abdullah b. Zübeyr ve yanında bulunan insanlara şöyle anlattı:

- Rasulullah her yıl bir ay Hira'da itikaf yapardı. Bu Kureyşin Cahiliye döneminde yaptıkları bir nevi itikaftı. Tahannüs takva ve itaat demektir.

İtikaf (akifun) islam öncesi cahiliye Araplarının putlarına adadığı bir ibadet türüdür. İtikaf: Hapsetmek, alıkoymak, bir yere yerleşmek, oraya bağlanıp kalmak anlamlarına gelir. Muhammet'in Hira'da her yıl, 1 ay boyunca itikaf yapması, arapların cahiliye dönemindeki yaptıkları itikafa denk gelmektedir. Hira'da itikaf yapmak, dünya islerinden el çekip bir hücreye kapanma ve ibadetle meşgul olmak, Kureyş'lilerin cahiliye dönemi denilen putperestlik döneminde yaptıkları bir ibadet şeklidir. Hira'ya çekilmek şeklinde yapılan ibadet tüm putperestlerin değil, ancak imanı yüksek ve dinine düşkün olan putperestler tarafından yapılmaktadır. O halde Muhammed imanlı bir putperesttir, Hira'ya laf olsun torba dolsun diye değil bir putperest geleneğini, Tahannüs olarak yerine getirmek için çıkmaktadır. Bu da Peygamberliğinden önce Muhammed'i bir putperest yapmaya yeterlidir her yıl Tahannüs olarak itikaf yapması.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İslamın oluşmasında Muhammed'in katkıları çoktur ama başkalarının da emeği vardır. Hz Hatice, Varaka bin Nevfel ve Rahip Bahira Muhammed'de peygamberlik alametlerini sezmişlerdi. Bel'am, Yaiş, Addas, Yessar, Cebr, İranlı Selman - Selman Farisi ise islamın tüzüğünü oturtmuşlardı. Bütün bunlar, yahudiliğe karşı arapları sosyal statüde tutabilecek islam dini için ortak akılda buluşmuşlardı.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...
Kuran'ı ve hadisleri dikkatlice değerlendirirsek, bahsedilen bu kişinin "ateist" olarak tanımlanamayacağını farkederiz.
Aslında, temelde Stalin ile aynı inançlara sahip olduğunu söylemek, daha isabetli olur.
 
Burda diktatör ile ateist arasındaki farkı iyi anlamak lazım. Diktatörler inanç bakımından ikiye ayrılır ;
 
1-) Tanrıya inanıp dinde ve siyasette tanrıyı örnek alarak, menfaatleri için herşeyi yapanlar...
 
2-) Tanrıya inanmayıp, saltanat için herşeyi yapmak gerektiğine inananlar. 
 
Mesela, Stalin ile Muhammed, ikinci olarak bahsettiğim ortak inanca sahiplerdi...
 
Ateist ise, tanrıya inanmayıp... bilime, insana ve doğaya değer verilmesi gerektiğine inanan insandır. 
 
O açıdan böyle kişiler, ateistlerden kesin çizgilerle ayrılmaktadır.  
 
 
Tabii burda böyle bir kişinin yaşadığını farzediyoruz. kendine harem kuran bir arap lideri örnek alınıp, sonradan ona "Muhammed" ismi verilmiş de olabilir.
Bu diktatör lider önderliğinde yapılan savaşlar da, daha sonra kitaba konu edilmiş olabilir.  
Belki de bazı katliam ve işkenceler Ömer ve Ali denilen kişilerce yapıldı. etkileyici olsun diye peygamber denilen kişiye ait gösterildi.
 
Ancak her halükarda bu kişiler ateist değildir. ateist, bilimi ve felsefeyi esas alır. 
 
 
 
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 months later...

 

Boyla Kutlug mantıklı bir tanımlama yapmış. Benimde muhammed'in zeki ve pratik bir zekaya sahip olduğu yönündedir.  Muhammed islamı yayarken Başta tevrat incil, paganist fikirler ve putperest kaynaklardan çokça yararlanmıştır.

Ancak Şunlarıda eklemek isterim. 

Muhammed islamiyeti tek başına oluşturmamıştır. bu islamiyet ütopyasında Muhammed in yol arkadaşı olan 2 yahudinin rolü olduğunu,  bunların tevratı çok iyi bildikleri, cahilliye dönemindeki arapların tapınma ve kandırılmasının basit olduğu gerçeğidir. Böyle bir senaryo tek başına yazılamaz. Kanaatimce vahiyleri kaleme yada ayete dönüştüren geri plandaki bu yahudilerin olduğudur. islamiyet kuralları ile tevrat  kuralları yoksa bu kadar benzerlik göstermezdi.

Muhammed yakın çevresiyle olan ilişkileri mükemmelleştirmek için sıkıştığı noktada ayet yazmış ve kendisini dokunulmaz ve sorgulanamaz hale getirmiştir. Ancak muhammedin hesap etmediği şey yarattığı din ve kitabın yaşadığı çoğrafyada bu kadar ilgi ve kabul göreceğidir. İnanan sayısı arttıkça sorgulayan ve şüphe eden sayısı da artar. Kuranı tamamladığında sanıyorum çok soru ve şüphe uyandıran aynı zamanda hesap hatalarıyla dolu  ayetler vardı. Muhammed ten sonra kuran çok tefsir edilmiş ve araştırmalara göre 5-6 defa yenilenmiştir.

 Ancak yine de çok sayıda mantık ve hesap hatası ile doludur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 10/8/2016 at 13:52, maymun yok darwin yalan yazdı:

HAŞA RESULULLAH SAV ALLAH A EN YAKIN MÜSLÜMANDIR ONA KAFİR DEMEK CEHENNEM AZABINIZI ARTIRIR. 

 Cehennemle ikna etmeye çalışmanın ne kadar itici olduğunu farkedemiyor musunuz....?

Tam tersi islamdan daha da uzaklaştıran, dinin nasıl bir yalan olduğunu ortaya koyan bir açıklamadır bu.

Çünkü aynen şunu diyorsunuz; "cehennemde işkence yapılacağı için, böyle düşünemezsiniz ! "

Yani hangi sebepten dolayı bunu söyleyemeyiz? .... birileri alçakça işkenceler yapacağı için.... doğru veya yanlış olduğu için değil !
 


 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Şahsen ben ateist olduğunu düşünmüyorum. Bence kendisi şizofrendi. Şu şekilde gelişmiş olabilir

Çocukluk yılların da sorgulayan bir çocuk olmuştur. Tapılan putlar ona saçma geldiği için bu tarz bir tanrıyı kafasın da o yaşlar da yaratmış olabilir. Dedesi de tek tanrılı bir dine mensup olduğundan dedesinden duyduklarını kafasın da oluşturduğu bu tanrıyla birleştirmiştir. Gençlik yılların da bazı derneklere üye olduğunu da biliyoruz. Benim kanımca parayı çok seven biriymiş , kendinden yaşça büyük Hatice'yi alıp servetine konması bunu kanıtlayabilir. Buna mukabil iktidar hırsının da olduğu çok açıktır.  

Kuvvetle muhtemeldir kafasın da yarattığı tanrıya 30 lu yaşlarının ortasında iyiden iyiye inanmış , 40 yaşına geldiğin de ise Cebrail ismini verdiği melek halüsinasyon görmüştür. Buna mukabil her başı sıkıştığın da , canı kadın çektiğin de veya savaşlar için ( ki evde ki misafiri kibarca kovmak için bile ) bkz : Ahzap, 33/53 , cebrailden geldiğini iddia ettiği vahiyleri kullanmıştır.

Günümüze gelirsek , şeriat ( ki buna Allah'ın yasaları derler , amma ve lakin tamamen Muhammed'in kendi çıkarları doğrultusunda uydurduğu devlet yönetim şeklidir ) yüzünden Suudi Arabistan'da , Afganistan ve diğer İslam ülkelerin de kadınlar hala hayvan statüsündedir , Hristiyanlar hala vergi ödemektedir. Hiçbir islam ülkesi gösterilemez ki orada zulum , haksızlık , pislik , insan aklına hakaret olmasın. Kadınların araba kullanmasından , ölmüş kadınla iki saat içinde cinsel ilişki yaşanabileceğine kadar aklınıza gelebilecek her türlü çağ dışı yaklaşım bulunmaktadır. 

Sonuç :  Eğer islam Allah'tan ve iddia edildiği gibi insanlığı kurtarmak için gelmişse çağ dışı hiçbir şeyin bulunmaması gerekirdi. İnsan haklarına karşı hiçbir ihlal içermemesi gerekirdi. Kertenkeleleri öldürmeyi emreden ve öldürene sevap yazılacağını iddia eden , köpekleri ( ki köpekler günümüz de otizm tedavisi için dahi kullanılmaktadır ) bile lanetleyen , erkekleri kayırıp yalnızca kadın ve hayvanlarla uğraşan bir tanrı asla mantıklı değildir , olmamıştır ve olmayacaktır. Sorgulamadan inananlar , çocukluktan beri beyni saçma sapan zırvalar ve efsanelerle dolduran nesiller olduğu müddetçe korkarım ki bu islam belası ile insanlığın başı daha çok belaya girecektir.

 

Saygılarımla,

 

HzBonobo

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 weeks later...
On 08.10.2016 at 13:52, maymun yok darwin yalan yazdı:

 

HAŞA RESULULLAH SAV ALLAH A EN YAKIN MÜSLÜMANDIR ONA KAFİR DEMEK CEHENNEM AZABINIZI ARTIRIR. 

 

Arkadaş sen hastamısın??????????????  burası peygambere, allaha, müslümanlığa, kafirliğe ve cehenneme inanmayanların forumu, neyi ne ile tehdit ediyorsun???? baştan sona akıl hastalığına dönüşmüş bir din üstünden neyi anlatıyorsun??????

bak dinini iyi öğren! siz 73 fırkaya bölünüp 72'niz cehenneme gideceksiniz, madem o kadar inanıyorsun, azabınız bol olsun  :D

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 10 months later...
On 01.09.2016 at 21:11, zeus- yazdı:

Muhammed ateistti. Hiç bir zaman Allaha inanmadı. Muhammed Allah gibi bir saçmalığın gerçekte var olmadığını çok iyi biliyordu. Kendi sözlerini Allah'ın sözü kabul etti. Peşiden çok sayıda ahmaklar ve gerizekalılar gitti. Onun için öldüler. Muhammed savaşlarla yağmalarla zengin oldu.

 

Muhammed'in kendi uydurduğu dine inanmadığı belli

Aişe“Ma era (ura) rabbeke illa yüsariu hevake.”“Vallahi Rabbinin, senin arzunu hemen yerine getirdiğini görüyorum.”(Bkz.Buhari, e’s Sahih Kitabu’t-Tefsir/33/7, Kitabu’n-Nikah/29; Diyanet Yayınları’ndan Tecrid,

hadis no. 1721; Müslim, e’s-Sahih, Kitabu’r-Rıda’/49, hadis no. 1464; İbn Mace, Sünen, Kitabu’-n-

Nikah/57, hadis no. 200; Ahmed İbn Hanbel, 6/134, 158.)

Muhammed'in keyfi için koşuşturan bir Tanrı. Muhammed, Allahı insanları keklemek için uydurdu.

 

Nisa%2BSuresi%2B59.jpg

 

12794589_525930327578073_1693100846969240686_n.jpg

13423824_604616936359904_8846251203097533403_n.jpg

 

 

 

 

 

 

1 konu hariç tüm konularda sana içtenlikle katıldığımı belirtmek istiyorum kardeşim :) oda bana göre muhammed yahudi bir ailenin

 yahudi gelenekleriyle büyümüş ibranice ve farsca egitim almış yahudi bir çocuktu.o dönemlerde mekke ve medinede yahudi tüccarlar hüküm sürüyordu kureşlilerinde bazıları yahudiydi. bu yüzden muhammed  peygamber değildi. sadece koyun çobanıydı. 

senınde belirttiğin gibi muhammed sahte peygamberdi .insanları kandırdı. onları bir hiç uğruna savaştırdı. insanlar birbirinı kırdı döktü kanlar aktı sonunda ne? oldu. islamında sonu gelmeye başladı. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben, Ortaçağda ateist düşüncede insanların yaşamış olabileceğine ihitmâl vermem. Fakat; Muhammed'in okuma-yazma bilmediği hurâfesine inanmam. Okuma-yazma bilmeyen nasıl tüccarlık yapar ? Bu hususda biraz farklı tahminlerim var. Muhammed bu işe başlarken yalnız değildi. Olan-biten bir ekip çalışmasıdır. Belki Ümeyye soyu değil ama, Hâşimiler ve bunlarla işbirliği içinde olan başka kabilelere mensup kişilerden yardım aldığı kanâ'atindeyim. Bunlardan birisi de Ömer'dir. Ayrıca; İslâm peygamberinin amcası Hamza ile olan ilişkileri de belli çıkarlar çerçevesinde sürüyordu. Hamza içki sever ve içerdi. Hamza Uhudda katledilene kadar, içkinin haramlığı husûsunda Kur'anda net bir hüküm görülmemiştir.. Ancak; Hamza öldükten sonra içki kesin olarak ysaklanır.

 

Kur'an, ilginç bir strateji kitabıdır.

Muhammed'in yaşadığının da en mühim kanıtıdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İlk ve Orta çağlarda ateist fikirler neden olmasınki?İnsanlara Yaratıcı bir Tanrıdan yada Tanrılardan bahsediyorsanız şayet Ondan veya onlardan Yardım isteyeceklerdir.Bunun içinde Adaklar adayacaklar,kurbanlar kesecekler kendilerince dualar okuyacaklar ama bütün maddi ve mistik çalışmaları güme gidince önce o Tanrı yada Tanrılara isyan edecekler daha sonraki aşamalardada onları bilinçli şekilde inkar edeceklerdir.Ama bulundukları toplumla ters düşmemek için bu inkarı kullandıkları kelimeler arkasına gizleyeceklerdir.Ve ortaya bir Vahdeti vücutçuluk felsefesi çıkarabileceklerdir."İlah yok Allah başka!""Allah sana şah damarından daha yakındır." Dikkat ederseniz şayet bunlar tek tanrıcılık değildir.Çünkü O tek tanrı olan Allahı dışında değilde Şah damarından daha yakın olan Kendinizde aradığınız anda Teizimi reddetmiş olursunuz!Tanrıyı kendi aklınızda Başarılarınızda aramaya başlarsınız! Toradaki "Rabbinin ismini gereksiz yere anmayacaksın! Sözü dahi gereksiz yere Başarılarından bahsedip insanların Kıskançlık öfkelerini üzerine çekme! şeklinde neden düşünmeyelim?

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...