jumanji35 0 Oluşturuldu: Eylül 11, 2016 Raporla Share Oluşturuldu: Eylül 11, 2016 bizim gözlediğimiz herşey neden sonuca dayalı. bunun haricinde tezahür edecek bir durumu algılayamıyoruz? yani bir topa vurduğumuzda gerekli bilimsel ölçümler yapıldığında nereye gideceğini bilebiliyoruz. şimdi soru şu, kuantumda ki belirsizliğin, determisint sistem üzerindeki etkileri nedir? kuantum nasıl oluyor da bu sistemi yıkabiliyor? klasik fiziğin hata verdiği bir durum gözlendi mi bugüne dek? belli başlı sorularım bunlar. ben ciddi manada klasik fiziğin kuantum ile nasıl darbe aldığını merak ediyorum. evet teorik olarak bir belirsizlikten bahsediyoruz ama, bu belirsizlik klasik fiziği nasıl etkileyebiliyor ki? bunu biz nasıl ve hangi aşamada algılayabileceğiz? teorik olarak değil, daha somut bir şekilde kuantumun klasik fizik üzerindeki etkileri? zira atomaltı belirsizliği biz klasik fizikte görmüyoruz. ya da görüyor muyuz, ne oluyor, nerede o belirsizlik? Link to post Sitelerde Paylaş
Güçlü Ateist 0 Eylül 13, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 13, 2016 gönderildi Belirsizlik değil, Ölçme problemi deniyor. Parçacık fiziğinde hareket, hız ve konum kavramları çok ince hesap gerektirir. Bu hjesaplara yetişecek formüller elimizde yok şu anda. Yani bir parçacığın hızını yakalayan hesaplamalar yaparken onun konumunu kaybediyoruz (hareket edip yeri değişiyor) Konumunu yakalayan hesaplamalar yaparken de hızını kaybediyoruz. Bunun nedeni de henüz elimizde parçacık fiziğine hakim formüller yok, çünkü yeni bir şey. Tanrı inanırları bu durumu belirsizlik olarak niteliyorlar. Hesaptan daha büyük bir gizem ve imkansızlık olduğuna atıfta bulunmak için bu alanı speküle ediyorlar. Geçici bir süreli ölçme problemi var. Tanrıcılar buna kalıcı süreli bir belirsiz diyor. Maymun insan benzerliğindeki %1 veya %2'lik farktan, evrimi reddedenler, haliyle parçacık fiziğinde ölçme problemini çok abartıyor. Bu spekülasyonlarda bir çok saçmalık daha şimdiden uyduruldu. Alternatif gerçeklik, paralel evrenler (içinde aynı varlıkların olduğu paralel evrenler) vb gibi bir çok kurgu şimdiden üretildi. Millet çalışırken bu dangalakların işi spekülasyon üretmek. Ölçme problemi olarak adlandırılıyor tüm bu sorunlar. Belirsizlik, inanırların spekülasyonu. Doğru tanım ölçme problemi. Link to post Sitelerde Paylaş
impressivo 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi On 13.09.2016 at 13:25, Güçlü Ateist said: Belirsizlik değil, Ölçme problemi deniyor. YANLIŞ ! Ölçme problemi diye kavrama sığınmışsın. Makro evrende , olaylar süreklilik gösterdikleri halde, mikro evrende bu süreksizlik; yani madde parçacıkları arasındaki sıçramaların neden ileri geldiği bilinmemektedir. Quantum teorisi de bize bu gerçeği şu şekilde açıklıyor. Mikro fizikte görülen; elektronların aynı anda hem tanecik, hem de dalga özelliğini göstermesi ikili bir durum ortaya koymaktadır. Bu durum,Heisenberg tarafından bir adım daha ileri götürülerek, belirsizlik ilkesine kadar indirgendi.Bu Heisenberg ilkesine göre, taneciğin yerini belirttiğimizde hızını, hızını saptadığımızda yerini aynı anda kavrayamayız. Böylece Heisenberg’in deyimiyle biz nasıl aynı anda bir dürbünle hem uzağa hem de yakına bakamazsak, taneciğin yerini ve hızını da öylesine aynı anda kavrayamayız.Bu gelişmelerden çıkan sonuç, quantum teorisi bize parçacıklar dünyasında küçüğe doğru gidildikçe karşılıklı ilişkilerin önem kazandığını, belirsizliklerin arttığını, yer ve zaman kavramının aynı anda algılanamayacağını göstermektedir. Böylece parçaların özellikleri ancak bütün hareketlerin özellikleri incelendiğinde anlaşılabiliyor.Quantum fiziğinde tek bir doğru yoktur. Aksine belirsizlik öne çıkmıştır. Quantum fiziğindeki gelişmeler doğa olaylarında süreklilik değil, aksine süreksizlik gösterdiği gerçeğine ulaşılmıştır. Bu teori maddenin mahiyeti hakkında var olan düşüncelerimizi pozitif bilimlerde değiştirerek; yeni bir dönüm noktası oluşturmuştur. Link to post Sitelerde Paylaş
jumanji35 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Yazar Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi soruda yeterince açık ama küçük dünyadaki belirsizliğin büyük dünyadaki etkileri nerede? biz nerede görüyoruz o etkiyi? topa vurduk top sağa giderken birden sola dönüyor mu? veya su buharlaşmayacağım diyor mu? tabi teferruatlı bilmediğim bir konu örnekler kalburüstü olabilir, fakat anlamaya çalışıyorum o belirsizliği, bizim dünyamızda görmüyoruz biz. nerede o belirsizlik işte, soru bu. elektron belirsizliği determinist sistemi nerede sarsıyor onu anlamıyoruz? ayrıca farklı bir nokta, fizikte aynı anda hem nedensellik ilkesi hem belirsizlik ilkesi olması çelişki olmuyor mu? quantum şunu bunu sarstı diyenler bunu bize somut anlatabilmeli. yani benim dünyamda neden ve sonucun dışına çıkılmıyor ki. nerede peki o belirsizlik? Link to post Sitelerde Paylaş
Güçlü Ateist 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi 18 saat önce, impressivo yazdı: YANLIŞ ! Ölçme problemi diye kavrama sığınmışsın. Makro evrende , olaylar süreklilik gösterdikleri halde, mikro evrende bu süreksizlik; yani madde parçacıkları arasındaki sıçramaların neden ileri geldiği bilinmemektedir. Quantum teorisi de bize bu gerçeği şu şekilde açıklıyor. Mikro fizikte görülen; elektronların aynı anda hem tanecik, hem de dalga özelliğini göstermesi ikili bir durum ortaya koymaktadır. Bu durum,Heisenberg tarafından bir adım daha ileri götürülerek, belirsizlik ilkesine kadar indirgendi.Bu Heisenberg ilkesine göre, taneciğin yerini belirttiğimizde hızını, hızını saptadığımızda yerini aynı anda kavrayamayız. Böylece Heisenberg’in deyimiyle biz nasıl aynı anda bir dürbünle hem uzağa hem de yakına bakamazsak, taneciğin yerini ve hızını da öylesine aynı anda kavrayamayız.Bu gelişmelerden çıkan sonuç, quantum teorisi bize parçacıklar dünyasında küçüğe doğru gidildikçe karşılıklı ilişkilerin önem kazandığını, belirsizliklerin arttığını, yer ve zaman kavramının aynı anda algılanamayacağını göstermektedir. Böylece parçaların özellikleri ancak bütün hareketlerin özellikleri incelendiğinde anlaşılabiliyor.Quantum fiziğinde tek bir doğru yoktur. Aksine belirsizlik öne çıkmıştır. Quantum fiziğindeki gelişmeler doğa olaylarında süreklilik değil, aksine süreksizlik gösterdiği gerçeğine ulaşılmıştır. Bu teori maddenin mahiyeti hakkında var olan düşüncelerimizi pozitif bilimlerde değiştirerek; yeni bir dönüm noktası oluşturmuştur. Saçmalık. İnanç söylemlerinin bilimde yeri yoktur. Belirsizlik diye bir şey yoktur. Belirsizlik adı altında sunulan ilkeler büyük denklemlerde sonuca gitmek içindir. Mesela çok bileşenli bir denklem hesaplaması yapılacak, bu denklemin bileşenlerinden bir kaç tanesi de bazı parçacıklarının konum ve hızlarını kapsıyor. Böyle durumlarda hesaplamanın durmaması için bilimde belirsizlik, tanımsızlık gibi yuvarlak ifadeler alınır ve hesaplamaya devam edilir. Yani = X yapılır. Senin kişisel inançlarını al bir tarafına sok. Ahmak herif. Bilimnden bir haber hödük. Link to post Sitelerde Paylaş
impressivo 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi 1 hour ago, Güçlü Ateist said: Saçmalık. İnanç söylemlerinin bilimde yeri yoktur. Belirsizlik diye bir şey yoktur. Belirsizlik adı altında sunulan ilkeler büyük denklemlerde sonuca gitmek içindir. Mesela çok bileşenli bir denklem hesaplaması yapılacak, bu denklemin bileşenlerinden bir kaç tanesi de bazı parçacıklarının konum ve hızlarını kapsıyor. Böyle durumlarda hesaplamanın durmaması için bilimde belirsizlik, tanımsızlık gibi yuvarlak ifadeler alınır ve hesaplamaya devam edilir. Yani = X yapılır. Senin kişisel inançlarını al bir tarafına sok. Ahmak herif. Bilimnden bir haber hödük. Yukarıda yazdıklarımın, inanç söylemleri ile ne alakası var allaın gerizekalısı ? hangisi inanç söylemi ? Sen belirsizlik var , mikro evrende rastgele hareket eden parçalar yüzünden, determinizm çöktü mü zannediyorsun gerzek ? şu yazdığına bak, kodumun cahili ! "bilimde belirsizlik, tanımsızlık gibi yuvarlak ifadeler alınır ve hesaplamaya devam edilir." / yok yav, ciddi misin, çomar beyinli ! Elimden geldiğince dualist bir şekilde cevap yazacam. Sana adam gibi cevap yazıyorum, ahmak mahmak diyorsun, burda bir numaralı ahmak sensin, g.oğlanı ! Link to post Sitelerde Paylaş
Güçlü Ateist 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi 4 saat önce, jumanji35 yazdı: soruda yeterince açık ama küçük dünyadaki belirsizliğin büyük dünyadaki etkileri nerede? biz nerede görüyoruz o etkiyi? topa vurduk top sağa giderken birden sola dönüyor mu? veya su buharlaşmayacağım diyor mu? tabi teferruatlı bilmediğim bir konu örnekler kalburüstü olabilir, fakat anlamaya çalışıyorum o belirsizliği, bizim dünyamızda görmüyoruz biz. nerede o belirsizlik işte, soru bu. elektron belirsizliği determinist sistemi nerede sarsıyor onu anlamıyoruz? ayrıca farklı bir nokta, fizikte aynı anda hem nedensellik ilkesi hem belirsizlik ilkesi olması çelişki olmuyor mu? quantum şunu bunu sarstı diyenler bunu bize somut anlatabilmeli. yani benim dünyamda neden ve sonucun dışına çıkılmıyor ki. nerede peki o belirsizlik? Quantumun klasik fizikte değiştirdiği bir şey yok. Bir tavşan aynı anda iki yerde birden olamaz. Ayrıca kuantum fiziğinde bir parçacığın aynı anda iki yerde birden olması uzayla ilgili. Henüz buna yönelik kesin bir açıklama yok. Ancak Materyalist yaklaşımla açıklamam gerekirse, şöyle açıklayabilirim. 30 kilometrekarelik bir alanda bir uçak 500 metre yukarıdan uçarsa belirli bir çapta uzayı büker. Örneğin 2-3 kilometrekarelik alanda her yerden aynı uzaklıktaymış görülür. Bulunduğu yerden verilere göre de o bölgenin her yerinde sayılır. Yükseklik arttıkça bükülme artar. Aynı anda bulunduğu yer fazla olur. Tabi bu örnek gözlemle ilgili, gözlemleyen herkes için geçerlidir. Uçaktan çıkan bir A harfi düşün. A harfinin ucu uçak, ayakları da o uçağın ayn ı anda bulunduğu yerler. Şu anda eksik bilgi ve teknolojilerimizle buna benzer bir durum yaşanıyor. Ancak sonuç ne olursa olsun, gözlem sorunu da olsa, ölçme sorunu da olsa şu bir kesin: Parçacıklar uzayı (mekanı) maniple edebiliyor. Bir yerden bir yere gitmede mesafe kavramını ortadan kaldırıyorlar. Bunun maksimumu nedir, minimumu nedir bilmiyoruz yani bizim bildiğimiz maksimum değer ışık hızıdır, ama öyle görünüyor ki bu hız da hikaye kalacak Hızı, hız olarak aşamasalar da, mekanı maniple ederek ışık hızını aşabilen parçacık davranışları karşımıza çıkacak. Bu kesin. Link to post Sitelerde Paylaş
Güçlü Ateist 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi 2 dakika önce, impressivo yazdı: Başlığı kirletme. Cahil herif. Bilmediğini itiraf edememek de bir teist davranışıdır. Zoruna gidiyor, çünkü senin aptal hezeyanlarının hakettiği karşılığı verdim. Link to post Sitelerde Paylaş
impressivo 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi Şimdi ; Maddenin en küçük yapısında (mikro fizikte) ortaya çıkan değişkenler, Newton mekaniğinin birtakım olguları açıklamakta yetersiz kalışı, insanın evren anlayışında da etkili olmuş ve insan düşüncesinin bütünüyle farklılaşmasına yol açmıştır. Klasik fiziğin doğadaki olayları değerlendirmesi kesin sebep-sonuç ilkelerine bağlı olarak süreklilik teorisine dayanır. Öyle ki maddenin bölünmesi ne kadar ileri götürülürse götürülsün, daima birbirinin aynı olan elemanlar elde edileceği kanısı yaygındır. "Evrende hiçbir şey sebepsiz değildir, her olgunun bir sebebi vardır” yargısı tüm bilimlerin apriori varsayımı sayılmıştır. Doğadaki olaylar arasında sürekli ve düzenli bir ahenk olduğu gibi aklın ilkeleri arasında da bir uygunluk olduğu savunulur. Bu da doğa olaylarında da olduğu gibi aklın ilkeleri arasında da determinizm ilkesinin; yani evet veya hayır gibi tek bir doğrunun geçerli olduğunu ortaya koyuyordu. Tabii ki karşılaştırma ve diyalektik yöntemlerinde böyle bir determinizm ilişkisi vardır. Link to post Sitelerde Paylaş
impressivo 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi Klasik fiziğin doğa olaylarını değerlendiren süreklilik teorisi 20.yüzyılın başlarında gerçekleşen atılımlarla çağdaş fizikte süreksizlik teorisi ile yer değiştirmiştir. Bu atılımlardan ilki; Max Planck’ın ortaya koyduğu karşılıklı etkileşim içinde olan ışık zerreciklerinin enerji kümeleri olduğunu belirten quantum teorisi, diğeri ise Einstein"nin ileri sürdüğü, maddenin enerjinin çok yoğunlaşmış hali olduğunu belirten izafiyet (görelilik) teorisi olarak bilinen gelişmelerdir. Nesnelerin zaman ile uzam içine yerleştirilmeleri dorudan seçilen dizgenin konumuna bağlıdır. Seçimin kendisi de gözlemciden gözlemciye değişebilir olması nedeniyle görelilik içermektedir. Bu saptama uyarınca, Einstein kütle ile enerjinin birbirine eşdeğer olduğunu belirttikten sonra kuramını bir adım daha öteye taşıyarak genelleştirilmiş görelilik aşamasına geçmiştir. Bu yeni aşamada eğrisel, sonlu, dört boyutlu bir evren bir tasarımı ortaya koyarak bu yeni tasarıma uygun bir çekim yasası geliştirmiştir. Bunun yanında dünya görüşümüzün ardında yatan metafiziğin kendisinde de çok önemli bir kırılma gerçekleştirmiştir. Newtoncu mutlak (saltık) mutlak uzam tasarımının aşılması sonucunda, hareket halindeki çeşitli gözlemcilerce gözlenen aynı olayın süresinin her bir gözlemciye göre değişiklik gösteriyor olmasının gözlemcinin konumu ile devinme hızından kaynaklandığı kanıtlanmış olmaktadır. Böylelikle gerçekliğin sanıldığının tersine mutlak olmayıp süreler ile uzaklıkların bileşiminden oluştuğu, bunun da hep bir görelilik üstüne bina edilmek zorunda olduğu bir evren tasarımına varılmıştır. Link to post Sitelerde Paylaş
impressivo 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi Sonuçta,bu gelişmelerden çıkan sonuç, quantum teorisi bize parçacıklar dünyasında küçüğe doğru gidildikçe karşılıklı ilişkilerin önem kazandığını, belirsizliklerin arttığını, yer ve zaman kavramının aynı anda algılanamayacağını gösterir . Evrende de bir birliğin, bütünlüğün var olduğu ve bu bütünlüğü de enerjinin oluşturduğu fikridir. Artık çok iyi biliniyor ki enerji ile madde arasında bir dönüşüm mevcuttur. Her zaman enerji belirli kanunlar çerçevesinde yoğunlaşarak maddeyi, madde çözülüp bozularak asli hali olan enerjiye dönüşebilmektedir; Evrende de bir birliğin, bütünlüğün var olduğu ve bu bütünlüğü de enerjinin oluşturduğudur. Artık çok iyi biliniyor ki enerji ile madde arasında bir dönüşüm mevcuttur. Her zaman enerji belirli kanunlar çerçevesinde yoğunlaşarak maddeyi, madde çözülüp bozularak asli hali olan enerjiye dönüşebilmektedir. Link to post Sitelerde Paylaş
charm 0 Eylül 21, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 21, 2016 gönderildi (düzenlendi) O konu benim de kafamı karıştırıyor ben bilimi determinist bilirdim, belgesellerde görmüştüm kuantum fiziğinde elektron bir yerde yok olup başka bir yerde var oluyor türü şeyler gözlemliyormuş adamlar. Galiba ölçecek teknoloji yok o nedenle bize determinizm'e ters bir şeyler var gibi geliyor ben öyle anladım ama yanlış anlamış olabilirim. Heisenberg nasıl bir deney yaptı acaba onu bilsek belki olayı anlarız. Eylül 21, 2016 tarihinde charm tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
impressivo 0 Eylül 22, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 22, 2016 gönderildi Ad hominem:Bir reaksiyonun, belirli bir kişinin herhangi bir konudaki duruşu yerine şahsına yöneltilmesidir.Örneğin bir argümana cevap verirken, ARGÜMANI ELEŞTİRMEKTEN ZİYADE, argümanı ortaya atan kişinin alakasız bir özelliğini gündeme getirerek fikirlerini çürütmeye çalışmaktır. Önerme yerine, önerme yapan kişi tartışma konusu edilerek iddialara karşı çıkmak suretiyle yapılır. Ad hominem, mantıksal bir safsata kabul edilir. Ad-hominem yapmasın kimse.Yaparsa kendini rezil etmiş olur. Link to post Sitelerde Paylaş
jumanji35 0 Eylül 22, 2016 gönderildi Yazar Raporla Share Eylül 22, 2016 gönderildi belirsizlik açıklaması değil ki konu onu biliyor kabul ediyorum. atom altı belirsizliğin determinist sistem üzerindeki etkileri konu tamam atom altı dünya bilinmez olabilir ama bizim gördüğümüz dünyada herşey bilinebiliyor. o halde nerede o bilinmezlik. yahut ''determinizm sarsıldı'' nın örneği nerede? yani kabaca şöyle örnekliyim, x(+-/x)y=10 x ve y bilinmiyor fakat sonuç hep aynı. yani sonuç hiç değişmiyor ki. x y değişkenlik gösterse de bu ana payede bir önem teşkil etmiyor gibi duruyor. ya da tümden yanlış bir yönden mi bakıyorum acaba. aslında quantum cu kimselerin biraz iştirak edip bizi aydınlatması gerekiyor. klasik fizik şundan şundan dolayı sarsırdı gibi net önermeler bekliyorum. Link to post Sitelerde Paylaş
Desert Wind 0 Eylül 25, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 25, 2016 gönderildi Kuantumcu sarlatanlar ufurukcu hokus pokuscu beyinleri simülasyon olan insanlar evreni matrix sanıp Neo olurlar bunlar. Link to post Sitelerde Paylaş
teflon 0 Eylül 25, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 25, 2016 gönderildi (düzenlendi) On 22.09.2016 at 17:58, jumanji35 said: belirsizlik açıklaması değil ki konu onu biliyor kabul ediyorum. atom altı belirsizliğin determinist sistem üzerindeki etkileri konu tamam atom altı dünya bilinmez olabilir ama bizim gördüğümüz dünyada herşey bilinebiliyor. o halde nerede o bilinmezlik. yahut ''determinizm sarsıldı'' nın örneği nerede? yani kabaca şöyle örnekliyim, x(+-/x)y=10 x ve y bilinmiyor fakat sonuç hep aynı. yani sonuç hiç değişmiyor ki. x y değişkenlik gösterse de bu ana payede bir önem teşkil etmiyor gibi duruyor. ya da tümden yanlış bir yönden mi bakıyorum acaba. aslında quantum cu kimselerin biraz iştirak edip bizi aydınlatması gerekiyor. klasik fizik şundan şundan dolayı sarsırdı gibi net önermeler bekliyorum. Bu konu oldukça uzun ve netameli ama forumun içerisinde dahi ilk akla gelen faydalı direkt ve endirekt başlıklar var: Bu başlıkları tavsiye ederim. Faydalı olabilir. Aranırsa fazlası da bulunabilir.. Eylül 25, 2016 tarihinde teflon tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
bilgix 0 Eylül 27, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 27, 2016 gönderildi hacı bu konuda blogunda yazı var mı belirsizliğin doğası gibi? Link to post Sitelerde Paylaş
haci 0 Eylül 27, 2016 gönderildi Raporla Share Eylül 27, 2016 gönderildi 8 saat önce, bilgix yazdı: hacı bu konuda blogunda yazı var mı belirsizliğin doğası gibi? Belirsizlik en temel doğa yasasıdır. Öyle olduğu için de doğası bilinmiyor. Belirsizlik ilkesi olduğu için evren bu şekilde yapılanmıştır. Link to post Sitelerde Paylaş
Recommended Posts