Jump to content

Bir zamanlar bu topraklar dünyanın önderiydi


Recommended Posts

Bir zamanlar bu topraklar tüm dünyanın gıpta ile baktığı, bilim, teknoloji ve sanatta bütün dünyanın lideri bir uygarlıktı.

Dünya önderi olarak Osmanlı'yı kast ettiğimi sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Benim kast ettiğim; bilim, teknoloji ve sanat üzerinden bütün dünyayı hatta insanlık tarihini hegemonya altına alan İyonya.

İyonya'lılar ticaret ile uğraşan, başarısı dönemin yüksek teknolojisi olan gemiciliğe bağlı olan bir ulustu. Deniz yolları ticareti ile çok geniş bir coğrafyaya ulaşma imkanı buldular.

Ulaştıkları ulusların değişik inançları ile karşılaştılar. Her toplumun farklı farklı tanrılara sahip olmasını gözlemlediler. Batıda Yunan tanrısı Zeus ile doğuda Babil tanrısı Marduk'u gördüler.

Tarihte ilk defa tanrıların insan icatı olduğu ve evrenin maddeden oluştuğu düşüncesine sahip oldular. Şu anda sahip olduğumuz bilimsel metodun yaratıcısı oldular. Bunun sonucunda inanılmaz bir gelişme gösterdiler. 

Thales, Anansimandros, Pitagor gibi modern dünyanın kapısını açan düşünürler ortaya çıkardılar. Bu düşünce akımını takip eden düşünürler zamanının çok çok ötesinde gelişme gösterdi. Örneğin Demokritos maddenin atomlardan oluştuğunu MÖ 4. yüzyılda öne sürdü. Bu tarihsel olay İYONYA AYDINLANMASI olarak bilinir.

Peki ne oldu da bu muhteşem aydınlanma sönüp gitti?

Cevap basit batıda hristiyanlık ve doğuda islam aydınlatmanın üstünü örttü. Beyni yerine ağzı konuşan insanlar din adı altında bir pınar oluşturdular. İnsanlığın bütün değerlerini o pınara akıttırdılar. Kendileri de musluğun başına geçtiler. İnsanlığı köle ettiler.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
Onun dışında, akdeniz kıyılarında hüküm süren Likya uygarlığı var mesela... Onların da demokraside ileri olduğu söylenir.
"Güneşin Ülkesi" şeklinde adlandıranlar vardır ki, hiç de haksız sayılmazlar. Gezenler, ne kadar güzel konumlarda yaşadıklarını görmüştür.
Bilhassa Phaselis'de orman deniz kumsal... her güzellik birarada.
 
Bildiğim kadarıya o uygarlık da İsa öncesine denkgeliyor.  
Gezerken, bir an o zamana gidip o atmosferi yaşamak istiyor insan... Kimbilir belki de bazılarımız gerçekte Likya'lı veya İyonlalı'dır?
 
 
 
 
tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Akdeniz ve Ege coğrafyasının felsefenin gelişimi için uygun yapısı var.

Felsefenin en sevdiği şey ağaç gölgesinde yatıp, ağzının içine meyva düşmesini beklemektir.

İyonya'dan sonra Roma, Bizans, Selçuk, Osmanlı hakim olmuş.

Peki devir değiştikçe buradaki insanlara ne olmuş? Yok mu olmuşlar? Soyları ve izleri silinmiş mi?

Türkiye geçmiş genel seçim sonuçlarını incelediğimde çıkan harita hep aklıma İyonya ile Hitit arasındaki sınırı gösteren haritayı getirir.

Yani MÖ 6. yüzyılda yaşamış İyonya ile Hitit'in mentalitesini günümüzde bile görmek mümkün.

Mentalite bugün bile yaşıyor ise neden şu anda aydınlanma yerine gericilik hüküm sürüyor? 

Anadolu'nun bu iki büyük medeniyetinin islam karanlığına gömülmüş olması büyük talihsizlik.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Iste böyleee,

                    Arkadaslara tesekkürler,güzel seyler yazmislar.Dünyeyi karanliga gömen CÖL INSANLARININ uydurmalaridir.4 dinde cöl kökenlidir.Insan beyninin gelismesine engeldirler.Avrupadaki gelisme dinleri kilise ve havralara TIKADIKLARINDANDIR.Muhammedin dinine inananlarsa gittikce bu dine daha fazla sarilmalarindan dolayi BEYINLER görevlerini yapamayip uydurmalara tarla olmuslardir.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dinlere inanmayanlar, her türlü buluslari bulurken dinlere inananlarsa insani bile ,kendini bile bulamamaktadir.Alman müzik ustasi bir pilak yapmis ,adi söyle,ALi hicbir seybilmez,herseyi onun Allahi Bilir.Aslinda Alinin Allahida birseyden habari olmayan kendini Allah gösteren KURNAZ bir arap.Dünyenin döndügünden bile habari olmayan, muazzam evrenleri olusturan GÜCÜN ne oldugunu nasil bilsinki ZAVALLI.---------------------------------------------------------------------------------------------------Suudi kültür bakani insan bozmasi diyürki KADIN  INSAN  DEGiLDiR.Aslinda INSAN olmayan kendisi.TAMDA BiR  MAYMUNA  BENZEMEKTEDIR.Maymunda gene bir SEVIMLILIK var,o keelekte oda yok.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Evet cöl dinleri(insanlarinin cok büyük cogunlugu)insanliga cok büyük zarar vermislerdir.Halada Islam dünyasina vermektedirler.Müslümenler hala birbirlerini CiG , CiG yemektedirler.Ne yazikki hala nedenini bilememektedirler.

Dedeniz

Link to post
Sitelerde Paylaş

Okullarda Osmanlı tarihine bu kadar kafayı takmış olmaları bence çok üzücü. Bizim durumumuzda Asur Ticaret Kolonileri, Hititler, Geç Hititler, Yunan-Roma, Geç-Roma / Bizans dönemleri de anlatılmalı. Beyliklerden itibaren sorun yok, ama tarihin sadece bu "Türk" unsurlarına odaklanılmasını biraz da ırkçı buluyorum. Bence biri azaltılıp diğerine daha çok önem verilebilir.

- Bir de "Kızılderililer de Türk'tür " filan gibi mal mal geyik muhabetlerini de bırakmak gerekiyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Yukardaki haritanın açıklaması wikipedia'da, "İyonya bölgesi" şeklinde belirtilmiş. Bu durumda bu uygarlığın yerleşim bölgesi daha çok Ege kıyıları oluyor zannedersem?
 
 Bu da Anadolu tarihi tablosu :
 
Anadolu tarihi
Bronz Çağı
Troya I-VIII yak. MÖ 3000 - MÖ 700
Hattiler yak. MÖ 2500 - MÖ 2000/1700
Akadlar yak. MÖ 2400 - MÖ 2150
Luvi Krallığı / Luviler yak. MÖ 2300 - MÖ 1400
Asurlar ticari koloniler yak. MÖ 1950 - MÖ 1750
Akalar Krallığı (münakaşalı) yak. MÖ 1700 - MÖ 1300
Kizzuvatna Krallığı yak. MÖ 1650 - MÖ 1450
Hititler yak. MÖ 1680 - MÖ 1220
  Eski Krallık
  Orta Krallık
  Yeni Hitit Devleti
Likya / Likyalılar yak. MÖ 1450 - MÖ 350
İyonya Gizli Anlaşması yak. MÖ 1300 - MÖ 700
Neo-Hitit Kralları yak. MÖ 1200 - MÖ 800
Frigya / Frigler yak. MÖ 1200 - MÖ 700
Karya / Karyalılar yak. MÖ 1150 - MÖ 547
Urartu yak. MÖ 859 - MÖ 595 / 585
Demir Çağı' dan Klasik Antik dönem'e
Lidya / Lidyalılar yak. MÖ 685 - MÖ 547
Persler'in Ahameniş İmparatorluğu yak. MÖ 559 - MÖ 331
Makedonya İmparatorluğu MÖ 334 - MÖ 301
Seleukos İmparatorluğu MÖ 305 - MÖ 64
Pontus Hükümdarlığı MÖ 302 - MÖ 64
Pergamon Krallığı-Attalos Hanedanı MÖ 283 - MÖ 133
Ermeni Krallığı-Artaksiad Hanedanlığı MÖ 190 - MS 428
Roma Cumhuriyeti MÖ 133 - MÖ 27
Roma İmparatorluğu MÖ 27 - MS 330
Orta çağlar
Bizans İmparatorluğu 330 - 1453
Anadolu Selçuklu Devleti 1077 - 1307
Klikya Ermeni Krallığı 1078 - 1375
Artuklu Beyliği 1101 - 1409
Trabzon İmparatorluğu 1204 - 1461
İznik İmparatorluğu 1204 - 1261
İlhanlılar 1256 - 1355
Osmanlı Devleti ve Türkiye
Osmanlı İmparatorluğu'nun doğuşu 1299 - 1453
Osmanlı Devleti yükselme dönemi 1453 - 1683
Osmanlı Devleti duraklama dönemi 1683 - 1827
Osmanlı Devleti gerileme dönemi 1828 - 1908
Osmanlı Devleti dağılma dönemi 1908 - 1922
Türkiye 1923 - Günümüz

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Likya" lafını çok kullanırlar. Ama Tıpkı K.Denizde Trabzon ve Samsun'da olduğu gibi burada Yunan yerleşimleri ve Bizans'ın sonuna kadar devam eden şehir devletleri filan vardır.

Şöyle bir şey paylaşacağım: İstediğiniz bölüm tutmuyorsa gelin Arkeoloji okuyun. Fakat saçma sapan okullarda değil, güzel okullardan birinin arkeoloji/sanat-tarihi bölümünü tutura biliyorsanız gelin okuyun.

Bana çok geyik yapıldı yok "seçerek mi geldin" yok "isteyerek mi okudun", "neden bu bölümü seçtin?" filan. Hiç aldırmayın. En kötüsü Master'ı başka alanda yaparsınız. kazanması da o kadar zor değildir. Mis gibi de bölümdür.

- Burası "bereketli Hilal" denen bölgenin hemen yanı ve Akdeniz bölgesinde bulunan bir mekandır. Hepsini buraya da yazamam. Ama tarih mirası neredeyse 1 kişinin bilemeyeceği kadar zengindir. Bizdeki kurtçular filan Beylik-Osmanlı arasındaki dönemlere kafayı takmışlardır. çok yanlış. Bunlar da sağlam medeniyettir tamam. Da mesele Hunlarla/İskitlerle ne uğraşırlar bilmem. Ben olsam selçulkludan öncesini incelemem bile, tabi o benim görüşüm. Demek istediğim bulunduğumuz topraklarda zaten bir sürü malzeme var. Orta-Asya'da çin kayıtlarında geçen adamdan bana ne? arada kaç bin kilometre var. Onlarla Türkistan'lılar filan uğraşsın. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bu konudan çıkaracağımız derslerden birisi, "Anadolu" deyince hep Osmanlı ve İslam tarihinin akla gelmesinin anlamsızlığıdır. Bu, son derece bağnazca ve dar bir bakış açısıdır, yobazlık ve dinciliğin bir yansımasıdır.  
 
Diğer bir konu ise; bu uygarlıklar 2000-3000 bin yıl sonra nasıl halk arasında ismi anılmaz hale geldiyse, gelecekte de türkler ve Türkiye için aynı şey söz konusu olacaktır. Bu süre belki 5 bin belki 10 bin yıl olur. ama bu süreç kaçınılmaz.
Türklük geçici bir değerdir, ama insan olmak, hiçbir zaman anlamını ve değerini kaybetmez. 
 
Ayrıca bugün de bu uygarlıklara değer veren insanlar gibi, gelecekte de Türkiye'ye değer veren insanlar, milliyetçi olmayan insanlardan çıkacaktır.
değerli milliyetçi/türkçü arkadaşlara duyurulur... 
 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Osmanlı/Selçuk da sağlam uygarlıklardır. Yine bu toprakların uygarlıklarıdır. Ben konuyu çok iyi bilmediğim için Orta Asya, Göktürk, İskit, Hunlar vs. gibi uygarlıklardan biraz şüpheliyim. Daha doğrusu ne kadarı yapılmış, ne kadarı gerçek onu bilmiyorum. Orhun Abideleri filan var ama sonuçta göçebe yaşamış uygarlıklar. O yüzden benim için ikinci planda. Buradaki somut nesne üreten uygarlıklar bence daha önemli.

Link to post
Sitelerde Paylaş
gönderildi (düzenlendi)

:)

İlginç olan tarihte dünyanın yuvarlak olduğunu MÖ 6. yüzyılda ilk öne süren adam bir İyonya'lı olan Pisagor'dur. 

Dünyanın güneş etrafında döndüğünü ve ayın ayrı bir gezegen olduğunu söyleyen de odur.

Demokritos MÖ 5. yüzyılda atomu bilebilmiştir.

İyonya mentalitesi insanlığa inanılmaz bir sıçrama yaptırmıştır. 

Bu sıçrama batıda hristiyanlığın baskısı ile İskenderiye kütüphanesinin yakılması ile başlayıp rönesans ile son bulana kadar  yüz yıllar boyunca baskılanmıştır. 

Doğuda ise baskı devam etmektedir.

 

tarihinde Sundance tarafından düzenlendi
döndüğünü
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 years later...

Güzel bir konuya değinmişsiniz. Bu topraklarda din ve devletler yokken gerçekten medeniyet vardı. Sonra İran ve Roma istilası ile medeniyet azalmaya başladı. Malesef  son 1000 yıldır insanlık adına yaprak kıpırdamıyor.

 

O dönemlerde bu topraklarda hep iyi şeyler biterken şimdi bu topraklarda hep iyiler öldürülüyor.

 

Uyan artık ey güzel topraklar...

tarihinde bidonadam2 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...