Jump to content

FATALİZM VE ATEİZM


Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Her ikisi kavram da bize uymazdı zaten
Bizim için ideal olan ne olduğumuzu gizlemek, olmadığımız biri gibi olmayı taklit etmek.
Kaderimiz siyasi otoritenin elinde bozgunculuğa sebep veriyor doğal olarak.
Ama biz de buna seyirciyiz ve hatta devlete memursak bozgunculukta pay sahibiyiz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 06.11.2016 at 20:44, experimental yazdı:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Fatalizm

Ateist olup fatalist olanların iddiaları nelerdir?

Ateist olup  fatalist olmayanların iddiaları nelerdir

Yani "özgür irade yoktur" hikayesi hakkında ne düşünüyorsunuz.... diye soruyorsunuz herhalde..?

Bu dinsel düşünceden kurtulamayan bazı insanların bilimi dejenere etmesi sonucu ortaya çıkarılmış mesnetsiz bir iddiadır.

Ateizm'den ziyade, nihilizmin bir sonucudur. Genel anlamda materyalizme mal etmek de doğru değil. ancak "insan sadece maddeden ibarettir" gibi gerçekçi olmayan yaklaşımlar, insanı bu tarz aldanışlara kolaylıkla sürükleyebilir.

İnsan şüphesiz her istediğini yapamaz, kendisine sınırsız seçenek de oluşturamaz. Ancak varolan seçeneklerden hayatını değiştirecek tercihler yapması mümkündür. Yaratıcı bir düşünce yapısına sahip ise, yeni seçenekler de oluşturabilir. 

Kişi bazında özgür irade kısıtlıdır. Ancak tüm insanlık ortak bir hedefe yönelebildiği takdirde, insanlığın potansiyelinde gerçek bir özgür irade söz konusudur. insanlığın hep birlikte yapamayacağı hiçbir şey yoktur !

 

           

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

"Varlik" denilen, insan-oznesini de iceren bir kavram olup, -sistematik- olarak cozundurulebilir bir seydir.  

Bu baglamda fatalizm kavramini dogru veya yanlis olarak etiketleme girisimi, asilda beyhude bir cabadan ibaret, zira epistemolojik bicimleri, onlari kosullayan ontolojik gecislerden izole olarak yorumsamak sadece indirgemeci akil tutulmalarina tekabul eder. 

Oncelikle "var olmak", varligin-kendisinin niteligi olup insanin tininden, istencinden, bilincinden vesairesinden bagimsizdir, ve soz konusu niteligin, kendi bicimsizliginden ayrimlanmis ontik artiklari konumundaki bicimleri, yine bu bicimlerden biri olan insanin simgesel bilincinde ickin haldeler. Dolayisiyla insan denilenin, varligi, ontolojiden-kopuk ozgun dusunumlerinde rasyonellestirmek yerine, dusunceyi, gozleme taban veren varliksal sureclerden besleyerek sistematik olarak iceriklendirme yoluna gitmesi, varligin karakterine paralel kavramlastirmalari turetecektir. Dikkat edilirse, her kavramlastirma kendisini onceleyen epistemolojik limitin yadsinmasi uzerinden belirginleniyor, ve eger varlik denilen de limitlenemez-olarak dinamik bir seyse;  "varlik budur", "boyledir" demenin, bu sekilde bir sabitleme yapmanin olanagi yok, zira yalitik ve statik bir ontolojik durum yok, olmadigi icin, saltiklastirilan epistemik betimler anca teolojik safsatalara esdegerdir, ve salt bu kavramlasim da zaten ateizmin filosofik temelidir.

Son tahlilde, insan-istencinden bagimsiz bulundugu anlasilan nesnenin, verili bir durguda algiya temasindan beslenmeyen hic bir soyutlama, pro-bilimsel olmayip, metafizigin konusudur. Anlami noktalamak ise, filosofik acidan tutarsizdir.   

   

  

 

tarihinde epoché tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...