Jump to content

Böyle bir Zihniyet var mı?


Recommended Posts

35c5615dba494cfd9e2177565e4ad69e_18.jpg

Dediklerine göre İŞİD Irağın 12,000 arkeolojik sit alanının 1,800 tanesini bilerek ve sırf bu amaçla işgal etmiş. Bunların 300 tanesini tamamen yerle bir etmiş. Geç Asur döneminin başkenti Nimud'u (bütün arkeoloji öğrencilerinin bildiği bir yerdir) tamamen yerle bir etmiş.

- Suriye'de Palmyra'nın yok edilmemesine çalışan, ülkenin en önemli arkeoloğunu da öldürmüşlerdi.

Sonra diyorlar ki "Atom bombası herkeste var İran'da olmasın mı?"

- Katiyen olamaz. Eski yapıların/Heykelelrin kime ne zararı var. Çok rahatsız oluyorsan üzerini bir örtü ile filan örtebilirsin. Böyle bir şey olduktan sonra bence herhangi bir Müslüman ülkede (siyasal islama kayma olasılığı nedeniyle) atom bombası da olamaz. Ben nereden bileyim Efes'e, Hattusha'ya atom bombası atmayacağını?

Afganistan'daki Buda heykellerinin patlatılmasından beri hayretle izliyorum bu herifleri. Orada duran bir yapının/heykelin ne zararı var?

-Diyorlar ki: "bir milletin kimliğini yok edersen, o zaman o milleti kolay yönetirsin, Kamboçya'daki Kızıl Kimer'ler de benzer yıkımlar ve soykırımlar yapmışlardır."

- Ben buna da inanmıyorum. Bu daha çok dayak isteyen şımarık bir çocuğun davranışına benziyor. Çünkü bunlar artık okul, hastane, kütüphane filan da değil. Aynı zihniyetle bu adam orman yakıp, nükleer atıkları denize atıp, petrol kuyularını zevk için yakabilir.

- Bir de ben suçlu hissetmeye başladım. Arkeoloji yapılmasın o zaman. Biz bilim adına kazıyoruz, araştırıyoruz, insanlar görsün diye güzelleştirip turist çekmeye çalışıyoruz, sonra biri çıkıp böyle bir şey yapıyor. Yani kazara savaşta bombalamışsındır, yıkılmıştır, eyvallah. Da adam bilerek sırf oraları istila etmiş, girdiği yerde tek tek bulup hepsini patlatmış.

Dediğim gibi çocuk olsa döversin de. Bu ne kardeşim yaw. Bu nedir?  

Link to post
Sitelerde Paylaş

Karnak Tapınağının, Luksor Tapınağının sfenksli yollarında yürüyen her yıl milyonlarca ziyaretçi olur ve Mısır ekonomisine de para bırakırlar ama aynı şey Irak'da ve Suriye'de olmaz. Aslında uzaklaşmaya gerek yok, Ürdün de Mısır gibi islam öncesi eserlerini ayakta tutmayı, kültür turizmi sayesinde başarmıştır. Saddam Hüseyin ve Hafız Esad'ın vizyonsuz siyasetlerinin olumsuz etkileri, Işid etkisinden daha büyüktür demek yanlış olmaz bu konuda.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sadece turizm meselesi değil.

O eserler 1500-2000 senelik. Senin-benim malım değil. Bizden 1000 sene sonra insanlar gezip görmek isteyecekler, Görebilmek için bugünkü tarihi belgeleri filan incelemeleri gerekecek. Arkeolojide söylenir zaten "arkeoloji yıkım demektir" diye. En iyisi, bir ülkenin durumundan emin olmadan o ülkede kazı filan yapmayacaksın. 100 sene sonra, 200 sene sonra kazı teknikleri de daha gelişmiş olacak. Zaten hep 19 yy sonu 20 yy başı kazılmıştır çoğu. O dönemde Avrupa kan revan içinde, Buralar sessiz sakin, burada bir şey olmaz diyerek gelmişler herhalde.

Da öyle olsa bile, o heykel senin ecdadından eski, adam nasıl patlatıyor onu anlamadım.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...