Jump to content

Hz. Musa karikatürü Gırgır'ın sonu oldu


Recommended Posts

Mizah dergisi Gırgır'ın son sayısında Hz. Musa'nın da olduğu bir karikatürde küfürlü diyaloglar tepki çekti. Yayıncı kuruluş Gırgır dergisinin kapatıldığını duyurdu.

Üç ilahi din İslam, Hrıstiyanlık ve Musevilik için kutsal sayılan peygamber Hz. Musa'nın karikatürü mizah dergisi Gırgır'ın kapatılmasına neden oldu. Söz konusu karkatürde Musa'nın Kızıldenizi'i asasıyla ikiye ayırmasıyla küfürlü şekilde dalga geçiliyor. Hz. Musa'nın bu karikatürüne Türkiye'de yaşayan Yahudilerden de tepki geldi.

ÜNLÜ DERGİ GIRGIR ARTIK SATILMAYACAK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da sert tepki gösterdiği olaydan sonra dergi kapatıldı. Yayıncı şirketin avukatı, "Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız" açıklaması yaptı. Gırgır Dergisi bayilere Sözcü Gazetesi ile birlikte dağıtılıyordu.

Öte yandan derginin Twitter adresinden de özür mesajı paylaşıldı. Mesajda, ''Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu 'berbat' karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz''  ifadeleri kullanıldı.

Gırgır 1972'den beri mizah severlerle buluşuyor. Basılmaya başlandığı yıllardan beri bir çok değişikliğe uğrayan mizah dergisi Türkiye'de en çokk satılan mizah-karikatür dergilerinden biriydi.

Hz.-Musa-karikaturu-GYrgYrYn-sonu-oldu-2.jpg

SOSYAL MEDYADA YANKI UYANDIRDI

Türkiye'nin en köklü mizah dergisi olma özelliğini taşıyan Gırgır'ın kapatılması sosyal medyada da olay oldu. Bir çok kişi derginin kapatılmasını desteklerken bu karara karşı çıkanlarda var.

Mustafa Yeşiltepe ‏

Kabul edilebilecek bir karikatür değil.. Sade bir özür yetmez #gırgır dergisi.. Çizen kişi hakkında gereken yapılmalı..

Yildiz_Reise 

"Gırgır Dergisi" sahiplerini Tayland'a buda" ile ilgili geyikler yapmaya davet ediyorum..Ömür boyu hapis verirler.Yazıklar olsun size

Alpaslan Beğ

Gırgır Dergisi kapatılma ile yırtmamalı bu saygısızlıktan.

Işıl Can

Gırgır'dan sonra AKP'nin tuvalet kağıdı olan Misvak dergisi de kapatılmalı

Cumhuriyet Gazetesi

12 Eylül'de de kapatılmıştı..

Kim haklı, kim haksız siz karar verin...

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gırgır çok köklü, mizah dergilerinin anası bir dergi. Onu okuyarak çok nesil yetişti. Bir kültür fenomeni, bir efsane gibi bir şey.

En köklü değerlerini kolayca harcamak, bu halkın andavallıkları arasında sıradan, adi ve bayağı bir iş oldu. Hiç bir şeyi eleştirilemezlik konumuna oturtamayacağınız, bu halkın bir türlü kafasının basmadığı bir konu. Bu halk asla olmaz. Bu halktan iğne ucu kadar bile umut yok.

Fakat sadece mizah dergileri değil, her alanda sövmeli konuşmalar konusunda bir anlayış gelişmesi şart. Bunun hoş olmadığı konusunda toplumsal bir mutabakat oluşmalı. Çünkü sövmek cinsiyet ayrımcılığıdır. Bunun böyle kabul edilmesi gerekiyor. Ben bunu danasını, damına, goduna gibi benzeşir sesli kelimeler kullanarak aşmaya çalışıyorum, sonuçta o kelimeyi değil başka bir anlamı olan kelimeyi kullanıyorum yani, benim çözümüm bu... Ne kadar geçerli emin değilim. Ama bir harfi değiştirip veya silip anlamsız bir kelime oluşturmak geçerli çözüm değil, bunu kesin biliyorum. Böyle çözüm olmaz. Benimki çözüm mü, bilmiyorum.

Şimdi düşündüm de... Bu da çözüm değil. Sövmenin dil literatüründen tümüyle çıkması gerekiyor. Hatta bir karar alıp damına filan da demeyeceğim şimdi bak karar aldım kendi kendime. Çünkü bununla da ne kastettiğin sonuçta belli yani. Evet bu kararı aldım ve uygulayacağım. Bu son kullanışım. Bir daha kullanmak yok.

Şöyle düşünelim, güzel bir kadın görünce onunla ne yapmak istediğimiz bir sır değildir, bunu bilmeyecek kimse yoktur ama böyle olduğu halde bunu ifade etmeyiz. Bu uygarlıktır, budur yani, bu kadar net. Sövmek nedir, cinsel nesne konumuna indirgemektir. Bunu yapmak doğru değil. Bu bir ayrımcılık, aşağılama ve hakaret.

Evet netleştirdim, kararım kesin, bundan sonra uygulayacağım.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şimdi bu halkta ve diğer geri halklarda şöyle bir saçma tavır var: Cinsel ve dinsel konularda saçmalıyorlar.

Faraza bir kişi ne hırsız, ne dolandırıcı, ne sahtekar, ne yalancı ama evli olmadığı bir sevgili ile birlikte yaşıyor. Bitti. Ahlaksız, namussuz, günahkar...

Bunu geçtik. Tamam bir kişi cinsel konularda muhafazakar değil. Bir yerde toplum buna da göz yumabiliyor.

Amaaaa... Dinsel konularla alay eder, hafife alır, dalga geçerseeee.... Kaaaafiiiir! Cehennemliiiik! Azaaaap! Zebaniiii! Ateeeeeş!

Cinnet geçiriyorlar yani, çıldırıyorlar. Keçileri kaçırıyorlar. Yahu alaya alınamaz, dokunulamaz, tabu, yasak, illa ciddi ele alınacak, başka türlü ele alınması kesinlikle yasak diye bir mevzu nasıl olur? Hayır nasıl olur yani, olmasına dayanak ne? Sen inanıyorsan başkası inanmıyor, bu kadar açık, net bir mevzu yani, inanıyorsan sen alay etme! Başkasının etmesine engel ne?

Dünyada hâlâ 21. yüzyılda geri, yobaz, vahşi, anlamaz, geri zekalı insanların yığın yığın olması utanç verici.

Hayır temiz içme suyuna, internete, elektriğe ulaşımı olmayan milyarla ifade edilen sayıda insan var, o da utanç, yüz karası ama, her türlü olanak elinin altında olup da yoz, yobaz, geri, cahil insanların büyük yığınlar halinde mevcut olması çok çok büyük bir utanç. Bunlar öyle böyle değil, büyük insan sürüleri. Ellerinde son model telefonlar, altlarında konforlu otomobiller. Ama alabildiğine yoz, yobaz ve cahiller.

Artık böyle bir utanç daha nasıl olur bilmiyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
6 saat önce, Mindsurfer yazdı:

 

Baştan sona insan hayatını hiçe sayan, insanları birbirine düşman etmeye çalışan dinlerin, insan hayatıyla dalga geçmesi sorun yapılmıyor.

ancak basit bir mizahi eleştiri, inançlara hakaret oluveriyor.  Şaka gibi bir olay.

 

Sevgili Mindsurfer, ne yazık ki söylediklerin çok doğru ve altına imzamı atarım, ancak işin içine kutsallık girince böyle oluyor işte. Adam söylediklerine öyle inanmış ki hemen saldırıya geçiyor ve kaba güç kullanarak yada baskı yaparak engellemeye çalışıyor. Zaten bütün inanç sistemleri de bugüne kadar böyle gelmedi mi??????? 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bunu çizende zeka varsa ortalığın aynıştayndan geçilmiyor olması gerekirdi. Hayır para verip alanların beyinciğine ne demeli bunu...

Tam laf söyledi balkabağı durumu.

Çok vahim bir zeka düzeyi krizi var. Zeka serap oldu. Ara ki bulasın. Hayır şuna hangi embesil espriliymiş deyip gülecek ona şaştım şimdi. Son zamanlarda gördüğüm en idyotça salaklık.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben kendimi bildim bileli mizah dergisi okurum. Hatta okumayi ilkokulda degil, oncesinde babamin eve getirdigi firt ve girgir dergileri ile ogrendim. Daha sonra pismis kelle, limon (ismi degisip leman oldu), uykusuz, lombak, vb dergileri alip okumaya devam ettim. Basin ozgurlugu adina mizah dergileri icin son kale denilebilir ama ne yazik ki onlar da kaybedilecek gibi. Darbe rejimi doneminde bile boyle baski, sansur, linc ortami yoktu. O begenmedigimiz turgut bile cok demokrat kaliyor kiyaslayinca. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 weeks later...

Gırgır zaten sözcü gazetesinin bir parcasi degil mi !

 

Kemalizim altında yapılan ateizm progapandasi insana dudaklarini isıttır.

 

Yav be adam nerde bileceksin ataturkun ateist oldugunu kaldiki benim kaynaklardada ataturk din icin yaptiklarini kimse yapmamis ve ataturk cok iyide bur müslüman.

 

Aslında o sözcü gazetesi yok mu benzin döküp yakacaksın.Malesef ama o gazetelerde dış gücler tarafından yönetiliyor.

 

Rengide belli mavi

Burdaki salaklarda kendini turk zannetsin.

 

Siteyi seyrediyorum da film gibisiniz

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...