Jump to content

kuranda neden allah ben demiyor da biz diyor ?


Recommended Posts

Bu çoğul kullanımı aynı konudaki Tevrat hakkında yazdığım yazıyla belki daha iyi anlarsınız  o yazımı yapıştırayım buraya:

 

TEVRAT'TAKİ ÇOĞUL ''YARATALIM'' İFADESİ HAKKINDA MİDRAŞ'TAN BİR YORUM VE DAHA FAZLASI
........................................................................................................

Tevrat'ta Yaratılış Kitabı 1. Bölüm 26. Ayet şöyle der:
''Tanrı, “İnsanı kendi suretimizde, kendimize benzer yaratalım” dedi, ''

Burdaki birinci çoğul kişi kullanımı Tek Tanrı'ya inandığı iddia edilen Yahudilik için hep bir soru işareti olagelmiştir. Bu ifadenin alternatif birçok yorumu vardır. Örneğin bazı yorumcular bunu majestik bir anlatım olarak görürler.Yani aslında Tanrı kendisinden bahsetmekte fakat ihtişam ve yücelik belirten ''biz'' ifadesini kullanmaktadır. Biz de kendi kendimize konuşurken bazen ''biz'' ifadesini kullanırız.Bu şekilde de yorumlanabilir.

Diğer bazı yorumlara göre ise Tanrı melekleriyle yani insandan önce yarattığı diğer varlıklarla konuşmaktadır. Bu bir rol model oluşturmak için Tanrı'nın insana verdiği ders olarak görülür. Yani ne kadar güçlü ve yüce olursa olsun Tanrı yarattıklarına danışarak insanları yönetenlere,yöneticilere örnek olmaktadır.

Tevrat tefsirlerini içeren Midraş'ta ise bu konuda şöyle bir anekdot yer alır:
........................................................................................................

Midraş’a göre, Musa Tevrat'ı yazarken bu
''biz '' ifadesinin Tanrı için geçtiği bölüme geldiği zaman, kullanılan çoğul ifadeden rahatsız olur. Zira bu ifade kolayca,
birden çok Yaratıcı'nın var olduğu şeklinde
yorumlanabilecektir. 

Musa Tanrı’ya seslenerek:
“Evrenin Hakimi!” der. “Bu şekilde söyleyerek neden tanrıtanımaz
kişilere koz veriyorsun?” 

“Yaz!” diye cevap verir Tanrı: “Kim hataya düşmek isterse, düşecektir ama şu daha önemli ki herkes, her şeyi yaratan
Yaratııcı'nın, insanı yaratırken hizmetkar meleklere
danıştığını bilsin” (Midraş).
........................................................................................................

Ayrıca bu ''çoğul'' kullanım Kuran'da da vardır ve dil bilgisi özelliklerinden kaynaklandığı ve/veya majestik anlatım olduğu şeklinde yorumlanabilir bazı İslam alimleri de tıpkı Yahudi -tabiri caizse- meslektaşları gibi bu ifadeyi melekler ve Allah olarak yorumlamıştır.

Olaya bilimsel bakan bazı bilim adamları ve araştırmacılar ise bu çoğul ifadenin Tevrat'ın kökenlerinde yer alan çok tanrılı geçmişin izi olarak görürler. Buna göre Tevrat hikayeleri ilk orjinal hallerinde,çok tanrıcı halka hitap eden uslüba sahipti. Birçok farklı editör bu ifadeleri düzenledi. Bunla ilgili Ezra,Babil Sürgünü v.s dönemler işaret edilir.Bu tür bazı izlerse silinmeden kalabildi.

Diğer başka yoruma göre ise burda Tanrı ''biz yaratalım'' derken insana seslenmektedir. İnsanın ruhuna yani.'' Beraber sen(insan) ve ben(Tanrı) yaratalım'' yani bu sözlerle , insan kamil ve üstün insanı yaratmak için Tanrı tarafından davet edilmektedir. Bu biraz Kabalistik yani İslami terimle Tasavvufi bir yorumdur.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, ezberbozan* yazdı:

BlackBerry

Konudan konuya geçmeyin. Bu şekilde işi içinden çıkamayız 

O nedenle yazdığınız ayete bu baslikta cevap vermeyeceğim. Öte yandan başkasına boyun eğme sadece bana boyun eğ derken sana kendini büyük görme ki başkasına da büyüklenme diyor. 

Yani işin özü böbürlenme padişahım senden büyük Allah var demek istiyor. 

Peki Koçum sen öyle diyorsan öyledir 

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 saat önce, Ateist Teolog yazdı:

Majestik anlatım tarzı. Biz ifadesi genellikle bu teknikle ilgili . Aslında Tanrı kral olup tüm gücü kendinde topladığını vurgulamak için biz der majestic anlatım tarzı bu sorunu çözer.

 

Diğer ihtimalse melekleri de yaratılışta kullanılan güçler  olarak kabul ettiği için tanrı biz der. Yani  bu anlatım tarzında bir çelişki veya bozukluk yok.Sadece Kuran'a özgü de değil.

Ben çelişki var diye birşey dedim mi sadece neden olduğunu sordum cevabı da vermişsin teşekkürler

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...
On 27-2-2017 at 20:46, ezberbozan* yazdı:

malta erigi 

ben hadisleri inkar etmiyorum.sadece kuran ile çelişen hadislerin peygamber sözü olamayacağıni söylüyorum 

Tatarka

Allah gibi konuşmadım. Siz Kuranı okurken tek bir ayet üzerinden konuşarak hep aynı hatayı yapıyorsunuz 

Kuranda bir konu hakkında konuşacaksınız o konu hakkında mevcut ayetlerin hepsini okumalı ona göre hüküm vermelisiniz çünkü ayetlerin bazıları sebep bazıları sonuç bazıları hüküm bazıları durum bildirir

 

 

 

 

Bu olay yeni muslumanlik bence.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...
On 27.2.2017 at 03:55, ezberbozan* yazdı:

Ayete ben kelime eklemiyorum. Pek çok ayette "deki" ibaresi geçmektedir. Aynı ibarenin bu ayette geçmiyor olması bu durumu değiştirmez diyorum. 

Bu durumu degistirmez demeniz sizin düsüncenizi bagliyor.

 

Bende size sorayim o vakit, neden bir yerde yazilip baska yerde yazilmamis? Bir tanri neden bazi ayetlerde de ki ibaresini yazmamis? sebebi nedir? Yazsaydi kurana zararmi vermis olurdu. De ki yazilmasi gerekiyorsa yazilir, gerekmiyorsa yazilmaz. O yazilmayan ayetlerde neden gerek duymamis olsun?

 

Sumudur yani, kizim sana söylüyorum, gelinim sen anla artik? Biz bu kitap da hic birseyi EKSIK birakmadik derken, en basit bir ibareyi oraya yazmamakla eksik kalan seyler var kuranda ayetlerinde. Konustugumuz bir yazar degilki be mubarek insan, koskoca tanri bu. Ne yani yazdirsaydi neyi ekslilirdi. En güzel, en mükembel anlatim sekli tanriya yakismaliyken okudugumuz kitaba bakinca hayretler icinde kaliyor insan.  Gercekten anlasilmaz seylerle dolu kuran.  Dilin kemigi yok nede olsa, allah adina aciklarini kendi yorumunuzla kapatmaya calisin bakalim, eksik olan neyi tamamlamis oluyorsaniz artik. Allahin düsünmedigini sizler düsünüp izah etmeye calsimanizda ayri bir komedi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 weeks later...

Benim bu konuda bir kuramım var aslında: Şimdi efendim şöyle Allah ve melekleri Cebrail,  Mikhael filan bunlar aslında uzaylı. Yörüngedeki uzaygemisinden dağın içindeki radyo alıcısına konuşuyorlar. Muhammed de yavrum yazık kaza ile kendini bu radyo alıcısının yanında bulmuş ve dinlemeye başlamış. Onlar yukarıdan 'biz şunu ettik, bunu yaptık' filan diyorlar çünkü Amiral, binbaşı, yüzbaşı filan çoğul bir grup uzaylı da o yüzden. Bu arada Kuran'daki kesiklikler, mantıksız kopukluklar da radyo sinyalindeki kopuklukla açıklanabilir. Nasıl bir taşla iki kuş... Şaka şaka... :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 26.02.2017 at 20:50, BlackBerry yazdı:

biz onlara ancak günahları artsın diye mühlet veriyoruz ( Ali İmran 178 ayet )

 

ve biz her bir insanın kaderini Kendi çabasına bağlı kıldık (İsra suresi 13. ayet)

 

 

andolsun biz cehennemi cinler ve insanların birçoğu için yarattık(Araf suresi 179 .Ayet)

 

 

süphesiz ki biz onları ibret alasınız diye yarattık( bakara suresi 13 ayet)

 Şüpehsiz benim için biz demiş.Ramzanda hanımla sultanahmete camisine gitmiştik hanım dediki bir kuranı kerim allaım türçe ula hiç aklıma gelmemişti. neyse kimin kitabını allaım derken hanım dediki en iyi çevri hamdilahmış neyse aldık.Gerçi benim kanımda varmış dinsizlik hiç oruç tutmadım tutmakta saçama geliyordu  neyse elmalı hamdinin kitabını aldık ama ben okumayı sevmiyordum birgün ilahi duygularım kabardı kuranı az göz gezdireyim dedim birde ne görsem ula biz diyor o gün bu gündür kafama takıldı okudum araştırdım baktım ula bu insan yazımı bir kitap diyecem ama kitap demek için bin şahit lazım okuyorum okuyorum anlamıyorum bu ne lan dedim. dur bir bardak rakı içeyim okuyum belki anlarım  oda fayda vermedi yani dostlar  çöl bedevileri toplanıp bir kitap yazalım demişler onuda yüzlerine gözlerine bulaştırmışlar yahu ben demeyi unutmuşlar bu salkalar bizden başlamışlar öyle devem etmişler  benide biz demesi dinden çıkardı yoksa okumak araştırmak kim ben kim neyse kuranın sayesinde okumayı araştırmayı öyrendim. Buda beni cennete götürmeye yetar artar bile :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...