Jump to content

Liberalizm ve Din.


Recommended Posts

  • İleti 45
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Şimdi, Has Kemalist yazdı:

Atatürk karma ekonomiden yanaydı.

 

Liberal sosyalizm, liberal ilkeler içeren bir sosyalist politik felsefedir.[1] Liberal sosyalizmde sosyalist ekonomiyle kapitalizmi ortadan kaldırma hedefi yoktur,[2] bunun yerine hem kamu hem de özel mülkiyete dayalı karma ekonomi desteklenir.[3][4]

https://tr.wikipedia.org/wiki/Liberal_sosyalizm


:lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tremor forumdan ayrıldı ama konuya devam etmek istiyorum. Zaten Tremor'un şahsına yönelik herhangi birşey yazmayacağım. Konuya devam etmek istiyorum.

 

Tremor'un yaptığı alıntıda İngilizlerin Hindistan'da bir geleneği yasaklaması liberalizmin ilericiliğine örnek olarak gösteriliyor. İşte tam olarak bu sebepten dolayı liberalizme karşıyız. Liberalizm her seferinde batı hayranlığı, batı taraftarlığı olarak tezahür ediyor. Emperyalist güçlerin kendi çıkarlarına uygun düzenlemeler ve keyfi davranışlarını savunmak bir siyasi akım ve bir felsefi görüş olarak kabul edilemez. Türkiye'deki liberal akımların tamamı, 2000'lerden sonra ortaya çıkan sol/liberal akımlar da buna dahildir. 

 

Türkiye gibi ülkelerde liberalizm sadece ve sadece batı taraftarlığıdır. Bunun dışında hiçbir felsefi derinliği yoktur.

 

Türkiye'de liberal olarak kabul edilecek akımları kabaca ele alalım. Prens Sabahattin'in adem-i merkeziyet düşüncesi modern liberalizmin ilk örneği kabul edilebilir. Avrupa'ya yerleşen, Türkiye'de Taşnak partisi ve çeşitli tarikatlar ile işbirliği yapan bu hareket, çok fazla iz bırakmadan yok oldu. Cumhuriyet dönemi kurulan Serbest Fırka, Şeyh Said savunusu yapmaya kalktı. Daha sonra kurulan ve iktidara gelen Demokrat Parti açıkça şeriat taraftarlığı yaptı. 27 Mayıs'dan sonra kurulan Adalet Partisi, sürekli olarak şeriatçılar ile ittifak yaptı. Neo-liberalizmin Türkiye distribütörlüğünü üstlenen Özal, açık bir Nakşi idi. Annesini Nakşibendi şeyhinin yanına gömmek için özel yasa çıkarttı. Demirel hayatı boyunca sadece din sömürüsü yaparak seçim kazanabildi. Daha sonra ise AKP iktidarına açık destek veren Taraf/Radikal gazetelerinde yazan sol/liberal tayfa ortaya çıktı.

 

Yani, Türkiye'de liberal olarak kabul edilen hiçbir hareket, tekrar edelim HİÇBİR liberal hareket din ile çatışma halinde olmadı! Tam aksine, her seferinde dinin ve dincilerin arkasına saklandı. Kimi zaman dincileri sırtında taşıdı, kimi zaman dincilerin etekleri altına saklandı. Ama hiçbir zaman çatışmadı.

 

Kemalist hareket Fransız İhtilali'nden etkilenmiştir. Fransız ihtilali, en büyük Katolik ülkede gerçekleşmiştir. Devrim, hayatın bütün alanlarını düzenleyen Katolik inancını sınırlayabilmek için sert bir tutum içine girmiştir. Dünya üzerinde bu tip laikliği sadece Fransa ve Türkiye uygulamıştır. Fransa en büyük Katolik ülke iken, Türkiye en büyük İslam ülkesi idi. Bu iki ülke de seküler bir hayat tarzı yaratabilmek için bu uygulamalar zorunlu idi. Benim düşüncem bu yönde.

 

Dünya üzerinde bir de Anglo Sakson tipi laiklik anlayışı vardır. Bu anlayış İngiltere ve ABD'de uygulanır. Anglo Sakson karakterine uygun olarak, sen bana karışma ben sana karışmayayım ilkesine göre düzenlenmiş bir laiklik anlayışı vardır. Anglo Sakson dünya Fransa'da olduğu gibi sert bir devrim yaşamamıştır. Toplum yumuşak bir geçiş ile din dışı kuralları özümsemiş, din küçük kapalı gruplara çekilmiş, geniş kitleler için ise folklorik bir öge, bir tür psikolojik danışmanlık kurumuna dönüşmüştür. Bu toplumlarda din, devlet iradesi ile çatışabilecek, toplum içinde ikili iktidar odağı yaratabilecek bir güç olmaktan, zaman içinde tamamen uzaklaşmıştır.

 

Türkiye'de liberal ve sol/liberal akımlar, ABD'deki sistemin Türkiye için uygun olduğunu iddia ediyor. Dini cemaatleri rahat bırakırsanız, onlar da sizi rahatsız etmez, uyum halinde bir arada yaşayabiliriz diye düşünüyorlar. Dini cemaatlerin saldırgan olmalarını, Kemalist dönemde yaşadıkları mağduriyetlere bağlıyor ve onları haklı görüyorlar.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Katı,doğmatik düşüncelerin şiddet ve kanla sonuçlanacağını tahmin edememek aptallıktır.Liberaller de aptaldır.Bugünü düşünürler,yarını düşünmezler.

Dün dincilere özgürlük isteyen Ahmet Altan liboşu,bugün yine dinciler tarafından hapise tıkıldı..Oh olsun..

 

tarihinde Beelzebub tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...