Jump to content

Recommended Posts

4 dakika önce, NotImportant yazdı:

Milliyet kavramına çok bağlı olan var mı ?    

 

Bence milliyet, din ve ırk ( siyahi gibi ) gibi şeyler ortadan kalkmalı. 

 Dünyada dil birliği olmadan milliyet kavramı ortadan kalkmaz.

 
 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bunu konuştuğumuz iyi oldu. Bayrak bölümündeki bazı iletiler şaka mı ciddi mi bazen emin olamadım.

Toplumsal narsisizmin yükselişe geçtiği bir dönemdeyiz.

Hatta (bu Putin sayesinde) İkinci dünya savaşının acıları neredeyse unutulmaya yüz tutmuş.

Hatta şöyle de bir endişem var. Nostradamus'un 2017 kehanetlerinin içinde üçüncü dünya savaşı söylentileri de var (internette).

Sosyalizm de yok. Herkes "en iyisi benim, hep bana, hani bana" zihniyeti ile ortaya çıkarsa ne olur bilmiyorum.

Hollanda gibi tarihsel olarak dost bir ülkenin (nasıl becerdi onu da bilmiyorum) tepesine çıkıp bayrak çeken adamlar da ayrı mesele.

Bir de benim çevremde, konuştuğum MHP tipleri de vardır. Bunlar şöyle tehlikelidir: Lafı iyi çevirirler, inanıyormuş gibi yapıp içten içe tek bildiklerini okurlar (Türk ırkı, türk-islam sentezi, Papayı öldürmek, PKK'yı öldürmek, Apo'yu asmak [Ki teknik olarak Apo'nun kendilerinden hiçbir farkı yoktur], Mültecileri hor görmek / istememek, Putin gibi otoriter liderlere hayranlık, İlginçtir ama ABD / Avrupa düşmanlığı [Geçmişte hepsi ABD müttefiki ve Rusya düşmanı idi], bu şekilde. Eğitim düzeyleri genelde düşüktür. Ama külürsüz de sanmayın, çok okuyup okudukları her şeyi kendilerine kullanırlar. İçlerinde eğitimli olanı da vardır.

 

- Ben küresel düzeyde düşünürüm. Dimitry Glykowsky'nin Metro 2033, Metro 2034, Metro 2035 kitapları vardır örneğin. Miliyetçiler "bizde de atom bombası olsun" filan derler. ABD ile Rusya arasında Atom bombası silahlanması Gorbatchev döneminden beri yeniden alevlenmiştir. Yani Avrupa parçalanıp her ülkede faşist hükümetler olursa, Rusya ve ABD "ver allah ver" politikasına devam ederse. Biz de orta doğunun göbeğindeyiz, aynı zihniyetle devam edersek, ne çıkacağını allah bilir.

 

O yüzden kapitalizmin "küreselleşme" anlayışını desteklerim. Kimse kimseden milliyetini terk etmesini istemiyor. Da bu tarz bir narsisizm sağlıklı bir şey değildir. (vatanını, cumhuriyetini, bayrağını sevmeyi tabi ki kast etmiyorum)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bana da çok imkansız geliyor ama doğru olan bu bence.

Ben uzaylı olsam dünyayı hiç ellemezdim. Kiminle muhatap olacaksın ki düzgün bir birlik hali bile yok. Tarihin böyle gelişmesi üzücü.

tarihinde NotImportant tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Kişinin kimliğini tanımlayan birtakım kavramlar vardır. Din ile birlikte milliyet de bunlardan bir tanesi. Bir bakıma cinsiyet ve hatta doğup büyüdüğü yöre de kişinin kimliğini, yani kim olduğunu tanımlar; onu bir kategoriye de sokar. Oysa bunların hepsinden arınmış olmakla gerçekten fikri ve vicdanı hür olabiliriz. Felsefesel ve entellektüel duruşumuz da bunlardan yalıtılmış olması gerektir. Yoksa bu kavramların hapsindeyken gerçek bir fikir özgürlüğü söz konusu değil.
Milliyetimiz din gibi bize empoze edilmemiş, doğuştan getirdiğimiz bir özelliğimiz. Ama zaten belirtildiği gibi, milliyetçilik başka...

Din ve milliyetçiliğin asıl ve etkin rolü insanları birarada tutmak, ortak bir düşünce paydasında buluşturmak, bir ve birlikte hareket etmelerini sağlamaktır. Bu yüzden politikal olarak oldukça güçlü instrumanlardır bunlar. Bilmemkaç million insanı sürüklemek, hangi ideoloji bunu bu kadar başarılı yapabilirdi. Din ve milliyetçilik, bu ikisi ideoloji olmasının yanında başka bir halta yaramazlar ama insanları nasıl ortak bir inanç ve ortak bir gelecek hayalinin kapsama alanında tutabilirsin? Müthiş etkin bunlar. Din ve milliyetçilikten başka ne bir kimseyi, üstelik gönüllü olarak, Allah yolunda şehit(din) ve ya vatan uğruna şehit(milliyetçilik) olmak üzere ikna edebilir? 

Bunlar idare eden tayfa için ''kullanışlı'' oldukları sürece var olmaya devam edecektir...

Link to post
Sitelerde Paylaş

İsterseni, küçükten büyüğe, bir sıralama yapalım.

 

Önce ben...

Âilem...

Akrabâlarım...

Dostlarım ve arkadaşlarım..

Mahâllem/köyüm...

İlçem...

İlim...

Boyluğum (milletim)...

Ülkem...

 

Vs!

 

Bu bağlamlardan, herhangi birisini silersenişz, psikolojiniz, alt-üst olur!

 

Milliyetçilik (boylukçuluk), kaçınılmaz bir ögedir.

 

Robe'nin de aktardığı gibi; siz, Stalin'in, Mao'nun, Marx'ın... vesâiren, milliyetçi olmadıklarını mı sanıyorsunuz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

- Milli etnik kimliğini, ülkeni, bayrağını, meclisini, ülkenin kurucusunu, atalarını, dedelerini tanıyacaksın / seveceksin.

Ama pratikte: özellikle dinci geçinenlerin islamı iç etmesi gibi, özellikle "milliyetçi" bilinenler dolarları Euroları en çok götüren kişilerdir.

O zaman kıstas belki de yapılan iştir.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, bilgisız bi uşak yazdı:

 

Sözkonusu olan, narsizm değil. Yaşamda kalma içgüdüsünü düşün; orada da, önce ben vardır.

Küçük bir yanlış anlaşılma olmuş. Kendini silersen ''   psikolojiniz, alt-üst olur! ''  diğerlerini silersen bir şey olmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...

Tarih ve siyasal bilimlerde "balkanization" yani "balkanlastirma" diye bir terim vardir. Bu terim ulkelerin parcalara ayrilmasi icin kullanilir. Bunun sebebi uzerine biraz dusunen, milliyetciligin aslinda ne zzararli bir fikir oldugunu ve nasil milliyetcilerin isteklerinin tam tersine etki yaptigini anlar. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 14.03.2017 at 20:15, NotImportant yazdı:

Milliyet kavramına çok bağlı olan var mı ?    

 

Bence milliyet, din ve ırk ( siyahi gibi ) gibi şeyler ortadan kalkmalı. 

milliyetçilik,ırkçılık vs bunların hepsi ilkel beyin ve limbik sistemin etkinliği ile ortaya çıkmış kavramlar.Bunları kaldırdığın takdirde ilkel beyin kendine tutunacak bunlara benzer yeni kavramlar bulur.Bunların hepsinin tamamen ortadan kalkmasını ,bilim aracılığı ile ilkel beyinin etkinliğine son verilmesi sağlayacaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...