Jump to content

Genclik arasinda Dinsiz sayisi azinmayacak kadar yükseliyor mu ?


Recommended Posts

Merhaba

 

30 sene öncede bu oran böylemidi bilmiyorum ama örnek olarak Internette, nerde bir tartisma ortami görsem, kisilerin arasinda dinsiz bireylerde cikiyor.

Gözlediklerim dogrusa, bu ülkede her sene gencligin az birsey düsüne bilen kitlesi dinsizlige geciyor. Büyük cogunlugu Müslüman tabiki ama ben bunu böyle gördüm.

 

Hatta, Türk Milletiligi altinda islam düsmanligi yapan bir yeni kitle dogudu ortaya. Islam türklerin dini degildir, türkleri cökelti falan diyne bir kitle.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Eskiden sol güçlüydü. Solcuların çoğu dinsizdi. Üniversite okuyanların %50 civarı dinsiz olurdu. Yeni olan durum, dinsizlerin solcu olmaması. Eskiden dinsiz oranı daha yüksekti. Ama eski tip dinsizler dine karşı bu kadar büyük bir nefret duymuyordu. Şimdi etkiye tepki olarak, dinsiz olanlar dine karşı daha derin bir nefret duyuyor. Çünkü dinin ve dindarların somut olarak zararını görmüş oluyorlar.

 

AKP iktidara geleli 15 sene oldu. Bu forumda 20 sene öncesini hatırlayan insan sayısı herhalde çok az. 20 sene önce din çok geri planda idi. Örneğin Leman dergisinde açıkça ateist karikatürler yayınlanırdı. Üç beş İslamcı it biraz parazit yapar ama hiç kimse sesini çıkaramazdı. Şimdi bütün devlet adamın üstüne çöküyor.

 

Tanıdığım bir AKP'linin kızı tepkisel Atatürkçü oldu. Babasını zorla Anıtkabir'e götürüyor. Adam AKP'den milletvekili adayı oldu ama kızının peşinden kös kös Anıtkabir'e gidiyor. Kız babasının acayip hareketlerinden bunalmış, kurtuluş olarak tek meşru figür olan Atatürk'e yapışmış. Bu tip tepkisel Atatürkçülük ve ateizm sanırım bayağı yaygın.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bunu ben de gozlemledim. Bu şu olabilir, eskiden insanlar dini rahatca elestiremiyordu, cunku internet yaygin degildi sosyal medya yoktu, sokakta konusmak sakincaliydi ve halen sakincali. Internet yayginlasti sosyal medya sitelerinde patlama oldu, insanlar kimliklerini gizleyip dini fikirlerini acikca konusabiliyor. Belki artış da olmustur fakat biz her mecrada bu fikirleri fazlasiyla gorebildigimiz icin atış oldugunu dusunuyor olabiliriz..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 year later...

Bu konuda iyimser değilim. Akıllıların oranı ne zaman akılsızları geçer? Belki çok uzak bir gelecekte.. Elbette ateist olmak tek başına akıllılık vasfı değildir. Ancak aileden ateist değilseniz zincirlerinizden sıyrılmanız için hem akıllı hem de cesur olmanız lazım. İkisini bir arada bulmak kolay değil. Toplum dinden çıkmak yerine pragmatist davranıyor ve dini topluma benzetiyor! Tanrıyı öldürmek yerine tanrıyı modernleştirme yoluna gidiyor.. 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Görece iyi temel eğitim almış son nesilin ağırlıklı internet kullanıcısı olduğu bir dönemdeyiz. Onun yansımalarını görüyoruz. Geçmişte gerçek hayat çok daha laik olduğu için insanlar bu konularda kendilerini ifade etmek zorunda hissetmiyorlardı. Laiklik ortadan kalktığı için insanlar azıcık özgür hissettikleri sanal ortamda tepkisel olarak  kendilerini ifade ediyorlar. Ümit vaat eden bir durum değil açıkçası.

 

Bir toplumda nonteist- teist oranını belirleyen şey bireylerin kendi tercihlerii değil toplumun üretim araçlarının gelişmişlik düzeyi ve bu üretimi desteklemek için sunulan eğitimdir. Kendini geliştiren ve değiştiren insanlar toplum içinde her zaman için çok az bir orandadır. Türkiye 70 yıldır karşı devrim ile üretim gücü ve eğitim düzeyi kötüleşen, biten bir ülke. Vasıfsız, hizmet sektöründe yaratılan niteliksiz işler için yetiştirilen bireylerden oluşan bir toplumda nonteist oranı her zaman düşük kalır. Akp, inşaat sektörüne ve avm gibi hizmet sektörüne para yatırırken aynı zamanda bireylerin gelecek potansiyelini de belirledi. 4+4+4, 1+4+4+4 ve bilmem kaç + kaç eğitim sistemi ile istediği biat eden, sorgulamayan nesilleri yetiştirmeyi halihazırda başarıyor.

Gençlerin maruz kaldığı eğitim çok kötü. Görece daha iyi eğitim alan bir kısım var ancak azınlıkta kalıyorlar. Nasıl günümüzde mühendis, doktor, mimar gibi eğitimli kesimin siyasi tercihleri ülke yönetimine yansımadan ortada kalıyorsa ve bu kesimin birer köle gibi köşede durmaları, sadece işlerini yapmaları sağlanıyorsa gelecekte iyi eğitimli azınlık gençlerin durumu da aynı olacak maalesef.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Bence de artıyor. Daha geçen ay İslamcıydım. Düşüncelerimi farklı bir bakış açısına sokunca; Agnostik-Ateizme yöneldim. Bu durum bende, bilime daha da meraklı birisi yaptı. Burayı keşfetmemin etkisi de var, ayrıca Ayhan Tarakçı adlı YouTube kanalını da sizlere öneririm. Oradaki bilimsel içerikleri okuyarak, bilime olan merakımı giderdi diyebilirim. Ayrıca Evrim Ağacı'nın websitesi ve Youtube kanalı da buna dahil. İyi bilimler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
On ‎15‎.‎12‎.‎2018 at 22:51, hulas yazdı:

Matbaa, Hristiyanlığı bitirdi... İnternet de İslam'ı bitirecek!!!!!

 

(Bir başkasından duymuş olduğum bu tespit ve öngörünün doğru olmasını umut ediyorum!)

 

Bu olası. Eskiden muslimler "Kuran'da karşıma kul hakkıyla gelmeyin, eline diline beline sahip ol yazar" diye bol keseden üfürürlerdi, kimse de gerçekten yazıyor mu acaba diye açıp kontrol etmek istemezdi. Bunlar azıttıkça azıtır, Kuran'da şu da yazıyor bu da yazıyor artık yalanın en kuyruklularını ipe dizelerdi.

 

İnternet sayesinde bilgiye erişim ve doğrulatma çok kolaylaştığı için şimdi bu kadar rahat sallama üfürme pek olmuyor. İnsanlar cahil olduğu için aslında hâlâ oluyor da yemeyen yemiyor en azından yani. Eskiden herkes yerdi bu yalanları. Yemese de sesini çıkarmazdı. Marksistlerin bile "Muhammed bir devrimciydi" diye muslimlere yalakalık yaptığını az mı gördük!

 

Zaten bu muslimlere yalakalık yalamalığı bitmedikçe bu islam millete tebelleş olmayı sürdürür. Bu yalamacı yalakalık biterse bu iş biter. Bütün iş karakter, ahlak! İnsanlarda yalamacı yalaka karakteri olduğu sürece bir iş olmaz. Millet alışmış padişahın tebaası kulu olmaya. Bu bir yıkılamadı. Padişah evliya, padişah allahın gölgesi, padişahın kuluyuz... Ülen bunların hamamda kadınlarla oynaşırken düşüp öleni, denize balık kullarına altın saçanı filan evliya hep! Akıl olacak önce, sonra ahlak!

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 8 months later...

İlkel ve çağdışı kurumlar olan dini inanışların hızlıca modernleşen dünyamızda fazla tutunma şansı yok. Zaman dinlerin aleyhine işliyor. Burası çok net. İnternet de, dinlerin gözden düşmesi sürecini hızlandırıyor. Dinler, yalana, efsanelere, ütopyalara dayalı inanışlar (hurafeler) olduğu için akıl, mantık, vicdan temelli düşünen modern dünyada kaybetmeye mahkumdurlar.

 

Türkiye özelinde konuşursak:

 

Şu anda 45 yaşın üzerinde olan kuşak için maalesef fazla umut yok. Genelde eğitim düzeyi zaten düşük olan, teknolojik aletlerle pek arası olmayan ve küçüklükten itibaren İslam'a maruz kalan, masallarla beyinleri iğdiş edilmiş olan bu kuşağın artık zihnî bir dönüşüm yaşayıp da aydınlanmaları çok zor. Bu kuşağı zayiattan saymak lazım. Bu kuşağı kayıp nesil olarak görmek lazım. Bunların büyük kısmı moda tabirle "eğitilmez"dir.

 

(Ne var ki, 45 yaşın üstündeki bu kuşak da, 30-35 yıl içinde terk-i diyar eyleyip tasfiye olacak ve İslamcılığın esas tabanını, müşterisini oluşturan bu cahil, düşünme özürlü, fanatik kitle tamamen yok olmuş olacak)

 

Bugün 45 yaşın altında olan nüfusta ise benim tahminimce (özellikle de büyükşehirlerde) seküler eğilim ya çoğunluğu (% 51 ve üzerini) oluşturmaktadır ya da çoğunluğu oluşturmaya çok yaklaşmış durumdadır.

 

Türkiye'de alttan gelen her yeni nesil İslam'a soğuk hatta direkt muhalif şekilde yaklaşıyor. Buna internetten de şahit olmak mümkün. Yeni nesiller mutlaka eskilere göre daha sorgulayıcı, yargılayıcı, hesap sorucu bir tutuma sahip oluyorlar. Bu sorgulayıcı tutum da, temeli aslında zayıf olan, akıl ve mantık bakımından büyük dezavantaja sahip olan dinlere en ağır darbeyi vuracak husustur. Will Durant'ın da dediği gibi "Sorgulama, katiyet için ölümcüldür."

 

Sizin gözlemleriniz de bu yönde mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...