Jump to content

Bazı katı kuralların ve exberciliğin sebepleri


Recommended Posts

- Atatürk'ü sevmeyen kişilere cevap yazarken aklıma geldi.

Mesela İslamiyet'te neden anlamını bile bilmediğin cümleleri / duaları sürekli olarak ezberletip, Kuran ezberleyen kişilere de "bilgili insan" anlamına gelmesi gereken "Hafız" derler?

- Cevap aslında çok basit, saatleri 1400 sene geri alıyoruz. O dönemde okur yazarlık az, telekomünikasyon yok, İnternet yok.

Okuma yazma bilemeyen kişi dini nasıl anlayacak 1) Orta Asya'daki adamla İspanya'daki adam nasıl aynı dine dahil olacak 2)

Buldukları çözümler:

- Önce basit cümleler "Sadece bir tek Tanrı vardır ve Hz. Muhammed onun elçisidir."

Bu bana çok mantıklı geliyor. İnternet çağında Atatürk'ü bilmeyen Türkler var. Gelip forumlara "annem babam Atatürk'ü tanımıyor" diyebiliyor. O zaman, hele o çağda, matematik formüllerinin ezberletilmesi gibi, her müslüman'a "Sadece bir tek Tanrı vardır ve Hz. Muhammed onun elçisidir." diyeceksin deniyor ve bunun islamın birinci şartı olduğu söyleniyor.

- Dualar aynı şekilde ezberletiliyor. Bugün veya daha sonraları 1000'li yılların anadolusunda, kitabı açıp, okuyum, üzerinde düşünme lüksün var. O zamanlar böyle bir şey yok. Öyleyse ezberletiyorlar. Okuma yazması olmayan için, kitabı olmayan insan için bunun başka yolu yok.

- Diğer düzenlemeler de günümüzde çok katı geliyor. Mesela hadislerin yazılmasının bile yasaklanması, kitabın sürekli ve arapça olarak muhafaza edilmesi, namazın / ibadetin kurallarının kesin olarak belirlenmesi.

Temel düşünce: "Kordoba'dan Semerkanta herkes aynısını yapacak"'dır. Hıristiyanlıkta bölünmeler olmuştur. siz bilmezsiniz ama İznik konseyinden sonra, Protestanlıktan önce de çok ciddi bölünmeler vardır. Mısırda kıptiler, Suriye'de suryaniler, rus Ortodoks, yunan ortodoz, Ari Kilisesi (Almanya 400'lü yıllar) ve bir sürü yan-inanç tarikat çıkmıştır. Bir tek batı Avrupa'da, çok zor kullanılarak ve ağır cezalara çarptırarak birleşi bir roma-Katolik kilisesi olmuş. Ama dinde bütünlük bugün bile sağlanamamıştır. İslam bunu önlemeyi hedeflemiştir.

Örtünmenin sebebi 1) iklim (arabistanda erkekler de teknik olarak örtülüdür), 2) suikast korkusuyla peygamber ailesinden olan kadınların gizlenmesidir (kurana göre

- Aleviler kilise gibi kadın-erkek karışık ibadet edermiş. Sunni İslamda'da, ayrı ibadetin tek sebebi ibadetin hareketli olması, insanların odaklanması için erkek bir tarafta, kadın bir tarafta olmasıdır.(araştırmadım ama "kadınlar arkada" olamaz bence, büyük olasılıkla biri sağ diğeri sol taraftadır)

 

işte böyleeeeee

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 months later...

Araplar ilk kitaplarını yazıyorlar, medeniyete ayak basıyorlar. İnsanlara kitabı ezberletmek doğru bir adım.

 

Ama bölünme islamda da olmuştur. Hem de Muhammedin ölümünden kısa biir süre sonra.


İslam, hristiyanlıktan 1500 yıl geri olduğu için yakında da hep beraber "mezhep savaşlarına" tanık olacağız.

 

İslam da hristiyanlık gibi evrim geçiriyor. Ama Martin Luther gibi islamda reform yapabilecek birini çıkartamadılar. 


Böyle giderse müslümanlar kendi kendilerini yok edecekler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...