Jump to content

Osmanlı yağmacıydı peki batılılar?


Recommended Posts

Just now, Tabula Rasa said:

 

Peki. Osmanlı yönettiği halkları asimile etmeyi beceremedi diyelim o zaman. Aslında Roma da böyleydi. Bir dil ya da din dayatması yapmazlardı. Bir tek Hristiyanlığı yok etmeye kalktılar. Onu da beceremeyip kendileri Hristiyan oldular.

Abi ama ne yalan soyleyeyim, egitim sistemleri guzel. Zaten bagimsizlik alan eski somurgeler de sistemi degistirmiyor. Hala 'a levels, o levels' vs. Zaten hic ingiltereyi kotuleyen maltali gormedim. Kralice ziyarete geldiginde butun halk krallik bayraklariyla sokaga dokuldu. Kadin gelmeden aylar once gececegi yollara tadilat yaptilar. Yalakalik had safhada. Cok maltaliyla tartistim bu konuda.

Link to post
Sitelerde Paylaş
17 saat önce, Tabula Rasa yazdı:

 

Osmanlı'yı olumlama gibi bir amacım yok. Ama Ortaçağ Avrupası ve bugünün emperyalist Avrupası Osmanlı'dan daha insancıl değildir.

 

Rönesans ile başlayan ve Aydınlanma ile devam eden süreç biraz karışıktır. Bu sürecin Avrupa'nın kendi iç dinamiklerinden kaynaklandığı çok net değildir. Akıl çağı, yine antik Mısır ve Mezopotamya kültürleri ile temas eden unsurlar tarafından başlatılmıştır diyebiliriz. Avrupa'nın iç unsurları ırkçılığı, cehaleti ve katı bir gaddarlığı ifade eder.

 

Aydınlanma herhangi bir coğrafya ve herhangi bir topluluğa mal edilemez. O inatçı bir çim tohumudur. Hangi yarıkta, hangi çatlakta kendine yer bulursa orada yeşerir. 

 

 

Sizin sürekli Batı medeniyetini eleştirip islam coğrafyasını eleştirmemenizi doğru bulmuyorum.

İslam coğrafyasını eleştirmemek onlara yapılacak büyük kötülüktür.Batı'dan binlerce reformist veya düşünsel devrimci çıkarken ve hoşgörü ile karşılanırken ,islami topluluklarda değişim isteyenin kellesi gidiyor(bkz:Teslime Nesrin)

Bu sorun batı veya emperyalistlerin istediği için değil,islamın izin vermemesi nedeniyle çözülemiyor.

Türk solu,mantık sınırlarını zorlayan bu tür düşmanlıktan vazgeçip komşusundaki adaletsizliğe kafa yorarsa daha çok yol alır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Arapların yaptığını yapıp şu Fas'tan karşıya atlayamamış mı bizimkiler?

 

Özerk kırım beyliğinin moskovaya kadar yardırdığını biliyoruz. Osmanlının kuzey afrika dayıları biraz zayıf kalmış.

 

Konuya gelirsek, bence Kuranda "gayrimuslimler vergi versin" yazmasaydı Balkanlar şimdi komple müslüman olurdu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...