Jump to content

Ateizm ; felsefe bile olamaz


Recommended Posts

Değerli müslüman kardeşler ve zavallı ateist kalabalık!

 

Bu yazımda yaşanmış bir tartışmayı -bizzat turan dursun sitesinde yaşadığım tartışmayı- ana hattıyla hatta ayrıntıya girerek bu topiğe aktaracağım.

 

İster oku ister okuma beni zaten ilgilendirmiyor. Çünkü daha önce ateistlerin ifade ettiği (müslüman olduğum için) her türlü hakarete manevi olarak muhatap kaldım. Bu durumda bana her türlü hakareti yapan kişilere karşı kişisel menfaat ile yaklaşmam zaten mümkün değildir. Gene de bu tartışmanın burada yer almasını istiyorum. Tartışmada geçen kişilerden müslüman olanı benim. Ama ifadenin yumuşak algılanması için hep bayan isimleri kullandım. Serpil Müslüman, Ezgi ise Ateisttir. Başlayalım:

 

 

Müslüman Serpil ile Ateist Ezgi’nin tartışması :

Serpil: Hazreti Muhammed Aleyhissalatü vesselama inanmayan arkadaşlar üç ana başlık altında gruplanırlar. Bilim çevresi, felsefe çevresi ve Din , yani İslam çevresi. Felsefeyi adam yerine koymayacağım çünkü her felsefe zıddını doğurur ve bu neticesizlik sonsuza kadar gider. Benimse bu kadar sabrım da yok ömrüm de. Gelelim bilime. Ateizmi destekleyen bilimsel bulgu yok, dinin de bilime ihtiyacı yok, bilim sürekli kendini yanlışlayarak ve araştırma metodlarını DEĞİŞTİREREK ilerler. Ateizm sadece ve sadece bilimin seçilmiş konularının yorumlanmasıdır. Kaldı ki bilimde bir bilinmeyen, bütün bilinenleri devirecek güce sahiptir. Burada da Hazreti Muhammed Aleyhissalatü vesselama inanmayan arkadaşlar tutunamazlar. Son kategori kaldı o da İslam dininin dışından bakılarak İslam dininin ilkel bir din olduğuna hükmetmek... Gelin, Ezgi ile bunu tartışıyoruz. Siz de katılın!

 

*


Serpil:İslam dini ise ateistlerce eleştirilemez. Çünkü her din, kendi içinden bakıldığında anlaşılabilirdir. Her din kendi içinden bakıldığında tutarlıdır. Dolayısıyla İslam dinini ilgilendiren konularda, konuya dinin içinden, İslam’ın içinden bakma zorunluluğu vardır.

Ezgi: İslâm dinini eleştiren ateistler gökten zembille iniyor zaten. Hiçbiri daha önce ne müslümandı, ne tek sayfa Kuran meali okumuştu...

Serpil: İyi de aynı Kuranı okuduğumda ben niye dinsiz olmuyorum? Okurken önyargılı yaklaştıysan bunun neresi objektif Ezgi ? Ayrıca ; her din kendi içinden bakıldığında anlaşılabilir. Kim olursa olsun, dışarıdan bakan kişi ya da felsefe , dini kendi penceresinden görür.

Ezgi: O dinin inanırlarının o dini objektif olarak değerlendirebilme şansı yoktur ki. Mahkemeler neden var? Konu dışarıdan, dahil olmayan birisi gözü ile muhakeme edilsin ve karar verilsin diye... Sen hiç hırsızın kendi kendini suçsuz görmesinde mantık görüyor musun? Hırsıza göre yaptığı kendi içinde zaten tutarlı. "Paraya ihtiyacım vardı, o yüzden banka soydum. Bu arada engellemeye kalkan güvenlik görevlisini silahımla durdurdum"... Bu sebeptendir ki şahitler dinlenir, deliller toplanır ve 3. bir kişi gözü ile olay muhakeme edilir. 2- İçeriden bakan da kendi penceresinden görür. Kral kendini aptalların göremediği bir kıyafet ile giydirmiş... Oysaki alenen çıplak haberi yok. Kral birde giyinik olduğuna imanen inandı ise, gelde gülme . 

Serpil: Peki 1-Mahkemelerin doğruluk kıstası nedir? Neye göre belirlenir? Kimin tekelindedir ya da kimin tekelinde olmalıdır? 2-İçeriden bakan kendi penceresinden görmez, Tanrısının yorumundan görür ve fıkıh böyle gelişir.

Ezgi: 1-) Mahkemelerin doğruluk kıstası hergün değişen, gelişen, sürekli bir devinim içinde olan sosyal yaşantının getirdikleri olmalıdır. Belirlendiği şeyde budur. Tüm insanlığın tekelinde olmalıdır. Toplumsal yaşam ve değer yargıları her an değişirken, kişilerin statik doğruları tiranlık doğurur. Bakınız IŞİD, Muhammedin 1400 yıl sonraki reenkarnesi . 2-) Kısacası içeriden bakan hiç bir şey görmez. İçeriden bakan içinde olduğu fıkıhın dogmatiklik batağına saplanmış, sorgulamadan itaat eden bir bekçi köpeğidir. Bakınız Afganistan . "Dışarıdan bakan kendi penceresinden görür ama içerden bakan kendi penceresinden görmez. Dışardan bakanın da eleştiri hakkı yok"... Faşizme hoşgeldiniz. Aptalca argümanlarınız var derhal yanlışlanıp kendini Faşist kulvarlara çekiyor.

 

Serpil: Herşey devinim halinde olduğuna göre senin ifadene göre biz herşeyi sonsuz bakış açılarıyla ve sonuçsuz olarak değerlendirmek zorundayız. Bu ise açıkça yanlıştır.

 

Ezgi: Peki gerizekalı, o zaman sana anladığın dilden bir soru: Allah kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi?
 

Serpil: (Bu yanıt için Varlık Avcısı’na teşekkürler) Bu sorunun beş milyon versiyonu türetilebilir. Şu soruya dikkat edelim; iki tane taş varmış. Bu taşlardan bir tanesinin özelliği, önüne gelen bütün taşları parçalamasıymış. Diğer taşın özelliği ise, önüne ne çıkarsa çıksın asla parçalanmamasıymış. Bu iki taş çarpışırsa ne olur? Dikkat edilirse burada şunu demek lazım: Hani diğer taş, önüne gelen her şeyi parçalayabiliyordu? Demek ki o taşın varlığıyla öteki taşın varlığı aynı anda söz edilemez. Yani bu soruyu soramam. Bu soru mantık hatasıdır. Yukarıdaki soru da bunun benzeridir.

Ezgi: Peki senin Allah'ın , mantıksız soru da olsa bu sorulara mantıklı yanıt veremez mi ?

Serpil: Her şeyi yaratan Allah, her boyutu yaratabilecek güce ve bilgiye sahiptir. Allah’ın büyüklüğünü kabul etmişsek , Allah ; bütün mantık ortamını oluşturacak güçtedir. Mantıksızlıklara , paradokslara dahi cevap verir. O cevap verir ama biz cevap veremeyiz. Allah , boyutlar üstüdür. Kendisini mantığımızla bildirmiştir.

 

*

*

*

 

 

 

Kıyamete kadar bu tartışma neticelenemeyecek ; yaratılış gayesi bu felsefenin. Peki ateizm bilime bilgiye dayanmıyorsa felsefe midir? Bence ateizm felsefe bile olamaz çünkü getirebildiği ya da dayandığı hiç bir delil yoktur!
 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 113
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Geldi yine salak.

 

Bir şeyin yokluğunun delili olmaz. Bu bir felsefi önerme falan değildir. Bunu söylemek için felsefi akıl yürütmeler yapmaya gerek yoktur. Varlığı kanıtlanamayan birşey yoktur.

 

İnsan bir şeyin varlığını nasıl anlar? Duyu organları ile ve ürettiği cihazlar ile. Bu yollarla varlığı algılanamayan hiçbir şeyi var olarak kabul etmeyiz. Eğer paranoid şizofren ise, kendine hayali kahramanlar yaratıp onlarla konuşabilirsin. 

 

İnsanın normal hali depresiftir diye bir söz vardır. Ama bence insanın normal hali paranoid şizofren. Hakikaten insan beyni çok sorunlu bir organ. Sürekli olarak yaşadığı gerçek dünyayı renklendirecek bir hayali dünya arayışı içinde. Ve bunu üretmekte çok yetenekli.

Link to post
Sitelerde Paylaş
19 dakika önce, Hanifi_Bahadir yazdı:

Değerli müslüman kardeşler ve zavallı ateist kalabalık!

İster oku ister okuma beni zaten ilgilendirmiyor.

 

Insanlari ötekileștirmemeyi eninde sonunda öğreneceksiniz.

Değerli müslüman, zavallı ateisler ne demek ?

Nedir Sizlerin ayrıcalığı ?

Bir de utanmadan bașka bir forumun dedikodusunu buraya tașımaya yelteniyorsunuz.

Ayıptır güya değerli müslüman vatandaș.

Okumamız ilgilendirmiyorsa, ne b. buradasınız ?

Papucumun müslümanı !

 

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, Hanifi_Bahadir said:

Sayende evrim teorisine inanacağım herhalde çünkü tam bir Homo Erectussun. Forumdan atıldın hala bana salak diyorsun. Hadi eski hakaretlerini tekrar yaz da yine kovulmanın tadını tat bakalım. Aptal.

 

Forumdan atılmadım, kendi isteğimle ayrıldım. Sonra -utanarak söylüyorum- arkadaşların ricası üzerine geri döndüm.

Sana da hakaret etmemiştim ki. Minik beyninin çapını ölçmeye çalışmıştım diye hatırlıyorum.

 

Ulan dingil, ateist foruma gelip, 

 

1 hour ago, Hanifi_Bahadir said:

Değerli müslüman kardeşler ve zavallı ateist kalabalık!

 

diye lafa başlıyorsun. Ne yapalım, sana saygı mı duyalım. Paranoid şizofren!

 

Ölünce kıçına solucan kaçacak diye mi bu masalları kafana taktın bu kadar? Çok mu korkuyorsun ölmekten? Ha? Melek falan gelecek değil mi? Yok oğlum öyle birşey. Ölüm hiç uyanmayacağın bir uykudur. Bu kadar korkup kendine hayali arkadaş uydurmana gerek yok.

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, Hanifi_Bahadir said:

Yalancı sahtekar, 'üyeliğini sonlandırmış kullanıcı ' yazmıyor, 'üyeliği sonlandırılmış kullanıcı' yazıyor. Ne diyeyim. Sana harcanan bu dakikalar bile fazla.

 

Lan ne kuyruk acın varmış bana be. Dur sana forumdan ayrıldığım başlığın linkini koyacağım şimdi. Manyak mısın nesin, niye yalan söyleyim sana.

Asabi adamım ben küfürden de atılabilirim. Küfür hak edene küfür de ederim. Şahane, ağdalı, harlı küfür ederim. Literatür olacak küfür ederim. Sana mı soracağım Arap bebesi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
17 minutes ago, Hanifi_Bahadir said:

Sayende evrim teorisine inanacağım herhalde çünkü tam bir Homo Erectussun. Forumdan atıldın hala bana salak diyorsun. Hadi eski hakaretlerini tekrar yaz da yine kovulmanın tadını tat bakalım. Aptal.

Sen insanlara zavalli dersen, insanlar da sana salak der. Anladin mi vahabi osurugu?

Link to post
Sitelerde Paylaş
7 dakika önce, Hanifi_Bahadir yazdı:

Yalancı sahtekar, 'üyeliğini sonlandırmış kullanıcı ' yazmıyor, 'üyeliği sonlandırılmış kullanıcı' yazıyor. Ne diyeyim. Sana harcanan bu dakikalar bile fazla.

 

Sahtekar sensin, üyeliğini kendi sonlandırmıştı Robespierre abi. Sağ olsun bizi kırmayıp geri geldi. Hem atılmış olsa ne olacak? Adamı suçladığı şeye, ezikliğe bak...

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, Hanifi_Bahadir said:

Muhatabım değilsin  malta osuruğu.

 

Forumun ismi belli cismi belli. Buradaki insanların kimliği belli. Adam gibi, başın kıçın oynamadan birşeyler yazacaksan buyur otur. Agresyon yaparsan seninle ortada sıçan oynarız burada. 

 

Saygısızlık yapma. Sana karşı hiçbir hoşgörü gösterilmez burada.

Link to post
Sitelerde Paylaş
40 dakika önce, Hanifi_Bahadir yazdı:


Serpil: Hazreti Muhammed Aleyhissalatü vesselama inanmayan arkadaşlar üç ana başlık altında gruplanırlar. Bilim çevresi, felsefe çevresi ve Din , yani İslam çevresi. Felsefeyi adam yerine koymayacağım çünkü her felsefe zıddını doğurur ve bu neticesizlik sonsuza kadar gider. Benimse bu kadar sabrım da yok ömrüm de. Gelelim bilime. Ateizmi destekleyen bilimsel bulgu yok, dinin de bilime ihtiyacı yok, bilim sürekli kendini yanlışlayarak ve araştırma metodlarını DEĞİŞTİREREK ilerler. Ateizm sadece ve sadece bilimin seçilmiş konularının yorumlanmasıdır. Kaldı ki bilimde bir bilinmeyen, bütün bilinenleri devirecek güce sahiptir. Burada da Hazreti Muhammed Aleyhissalatü vesselama inanmayan arkadaşlar tutunamazlar. Son kategori kaldı o da İslam dininin dışından bakılarak İslam dininin ilkel bir din olduğuna hükmetmek... Gelin, Ezgi ile bunu tartışıyoruz. Siz de katılın!

 


 

 

Bilgisiz olduğunuz konularda kendinizi yeterli sanıyorsunuz. Uzunca yazınızın daha ilk paragrafında, gerisini okunmaya değer kılmayacak yanlışlar var ve farkında bile değilsiniz. Kırmızı ile işaretli kısım, yazınızın gerisinin çöp olduğunu ortaya koyuyor.

 

Ateizm bir durumdur; siz bunu bi felsefe, bir akım, bir düşünce sistemi olduğuna iman etmişsiniz. Kendi kafanızda kurduğunuz bir ateizm yaratmış ve onunla dövüşmüşsünüz. Bu da, sizin hayal dünyanızdaki diğer saçmalıklar gibi, temelsizdir.

 

Tanrı inancını reddetme durumu ateizmdir.

 

Peki bu kepazelik neden kaynaklanıyor? Neden yarım akıllı müslümler ve inanırlar, ateizmi bir akım sanıyor?

Bu cahil güruh, sözcüğün sonundaki -izm'e bakıyor ve diyor ki: aha bu bir akımdır, çünkü izm var!!!8

 

ateizm'in sonundaki izm, aslında teizm'in -izm'idir. teizm, tanrıcılık demektir. ateizm ise, a-teizm, yani tanrıcı olmamak demektir.

bunca cehalet ile bu yaşa kadar gelebilmiş olmanız bile bir mucize.

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Nerden düzeltmeye başlasak bilmiyorum. Sonuçta lise seviyesinde bir tartışma için basitce ifade edelim.

 

Bilim, çevresi olan bir mesele değildir. Bilimin dini, dili ve ırkı yoktur. Bilim çevresi diye bir kelime olamaz. Bilim yorumsal bir sonuç ifade etmez. Yapraklar yeşil ise bunun yeşil bize huzur ile verir sonucunda "huzur" yorumu bilimde yoktur. Bunu size yorum yapmayan bilgisayar yazılımı gibi düşünebilirsiniz. Bilim evrensel dildir.

 

Şimdi; felsefe ömür boyunca "ahlak nedir" sorusu gibi soruları düşünme hali de değildir. Felsefe bir paronaya hali değildir. Eski yunanda elma nedir madde nedir diye düşünen insanlar olmasaydı; atom kavramına ve bu günün teknolojisine gelemezdik. Felsefe olmasaydı neden-sonuç ilişkisinin metodunu oluşturamazdık ve Tarih dediğimiz kavram olamazdı. Felsefe olmasaydı borsa bile olamazdı. Kısacası felsefe ve düşünme süreçleri bu günlere bizleri getiren; hem zemin hemde hızlandırıcı etkidir.

 

Ateizm ise; felsefenin ana konularındandır. Çünkü bize nerden geldik ve nereye gideceğizi sorgulatır. Kimyada mol kavramı olmaması ile felsefede ateizm olamamsı aynı şeydir. Ateizm felsefe bile olamaz demek; kurulamayacak bir cümledir. Bu şuna benzer mol kavramı kimya bile olamaz. Yada tekerlek araba bile olamaz. Bu bozuk cümleleri size kurduran sebep temel olarak materyalizm eksikliğidir.

 

Gelelim din ve ateizm kısır döngüsüne; ateizm hem nesnel olarak vardır hemde öznel olaral vardır. Şimdi müslümanlıkta Allah, benden başka ilah yoktur dedi. Gördüğünüz üzere Allah "öznel olarak" ben ateistim demiştir. Yani Tanrı ateisttir sözünü ateizmi tanımlamadan nasıl kurabiliriz? Kuramayız.

 

Şimdi, kutsal olan rahip veya heykel yok sadece ben varım ben Allah, diyor Tanrı. Bunu anlayabilmeniz için, felsefeye ve ateizme ihtiyacınız var. 

 

Gördüğünüz üzere ateizm de dinlerde birbiri ile kısır döngü ihtiyacı içinde "çatışan" değiller. Daha çok "çakışan" şekilde aynı doğru üzerindeler. Çünkü konu aynı nerden geldik ve nereye gideceğiz. Ahlak nedir? İyi kötü nedir? Bunlar hayatın bizzat içinden aynı doğruda yer alan meseleler. Ateizm uzaylı varmı yokmu demiyor yada İslam borsadaki kağıtlardan bahsetmiyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
3 hours ago, Hanifi_Bahadir said:

 

Serpil: (Bu yanıt için Varlık Avcısı’na teşekkürler) Bu sorunun beş milyon versiyonu türetilebilir. Şu soruya dikkat edelim; iki tane taş varmış. Bu taşlardan bir tanesinin özelliği, önüne gelen bütün taşları parçalamasıymış. Diğer taşın özelliği ise, önüne ne çıkarsa çıksın asla parçalanmamasıymış. Bu iki taş çarpışırsa ne olur? Dikkat edilirse burada şunu demek lazım: Hani diğer taş, önüne gelen her şeyi parçalayabiliyordu? Demek ki o taşın varlığıyla öteki taşın varlığı aynı anda söz edilemez. Yani bu soruyu soramam. Bu soru mantık hatasıdır. Yukarıdaki soru da bunun benzeridir.

Serpil: Her şeyi yaratan Allah, her boyutu yaratabilecek güce ve bilgiye sahiptir. Allah’ın büyüklüğünü kabul etmişsek , Allah ; bütün mantık ortamını oluşturacak güçtedir. Mantıksızlıklara , paradokslara dahi cevap verir. O cevap verir ama biz cevap veremeyiz. Allah , boyutlar üstüdür. Kendisini mantığımızla bildirmiştir.

 

 

 

Varlık avcısı serpili güzel keklemiş. :) İkinci cevabı ise tam akla ziyan..Marifet gibi getirmiş buraya bir de..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Benim anlamadığım

 

Alıntı

Serpil: (Bu yanıt için Varlık Avcısı’na teşekkürler) Bu sorunun beş milyon versiyonu türetilebilir. Şu soruya dikkat edelim; iki tane taş varmış. Bu taşlardan bir tanesinin özelliği, önüne gelen bütün taşları parçalamasıymış. Diğer taşın özelliği ise, önüne ne çıkarsa çıksın asla parçalanmamasıymış. Bu iki taş çarpışırsa ne olur? Dikkat edilirse burada şunu demek lazım: Hani diğer taş, önüne gelen her şeyi parçalayabiliyordu? Demek ki o taşın varlığıyla öteki taşın varlığı aynı anda söz edilemez. Yani bu soruyu soramam. Bu soru mantık hatasıdır. Yukarıdaki soru da bunun benzeridir.
 

 

Bunu yazdıktan sonra 

 

Alıntı

Serpil: Her şeyi yaratan Allah, her boyutu yaratabilecek güce ve bilgiye sahiptir. Allah’ın büyüklüğünü kabul etmişsek , Allah ; bütün mantık ortamını oluşturacak güçtedir. Mantıksızlıklara , paradokslara dahi cevap verir. O cevap verir ama biz cevap veremeyiz. Allah , boyutlar üstüdür. Kendisini mantığımızla bildirmiştir.

 

 

Bunu yazmış.

 

E, şimdi ilk yazdığın çöp oldu. Madem kendini yanlışlayacaksın neden bu cevabı verdin ? Buradan çıkarmamız gereken sonuç. Allah yapar ama biz bilemiyoruz o yüzden kafanı çok yorma demek midir ? Gerçekten buna mı inanmamızı bekliyorsun. Sen kafayı mı yedin, bu ne biçim desteksiz kafadan sallama bir düşüncedir.

tarihinde NotImportant tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Nereden tutsan elinde kalıyor.

 

Alıntı

dinin de bilime ihtiyacı yok

 

İhtiyaçları olan varlık sensin zaten. Dinin sana, seninde bilime ihtiyacın var. Şimdi dinin bilime ihtiyacı var mı bir daha sor bakalım.

 

Bu yazıyı daha fazla irdelemicem. Her bir cümlesinde yanlış bulabilirim. 

 

Ezgi doğru söylemiş ama senin anladığın dil o belli ki. Çünkü diğer dediklerine hiç cevap verememişsin :) Yazık kız(!) yazmış yazmış bizimki saçmalamış.

tarihinde NotImportant tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben burada tek bir zavallı görüyorum o da sensin. Senin dinin insanlara hakaret edip küçümsemeyi emrediyor demek ki.

Bak adı üstünde ''ateistforum'' müslümansan buyur islami forum sitelerinde takıl, biz zavallılarla işin ne? Ha bilimsel ve mantığa uyar bi tezin varsa buyur başlık aç tartışalım. Zira ''allah vardır çünkü allah vardır,  gönderdiği kitapta öyle söylüyor.'' böyle bir açıklama, mantık olamaz buna ancak ıq seviyesi düşük olanlar ve çocukluktan itibaren beyni yıkanmış bakış açısı dapdar kişiler ikna olabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...