Jump to content

Her ateist Alevi sempatizanı olmak zorunda mı?


Recommended Posts

3 saat önce, Türk Ateist yazdı:

 

Sen geldin sayfalarca bize saydırdın, ne mafyamız kaldı ne başka şeyimiz, ama sen kalkıp beni bold yaptığım sözcükleri kullandığım için raporladın, burada bulunmamı da doğru bulmuyorsun, he mi?

 

Ben sana manyak demekle zaten az diyorum, sen harbiden delisin.

Hep de beni buluyor bunlar...

 

Git ne süper ötesi ateist olduğunu başkalarına anlat oğlum. Ateizmi din yapmışsınız, insanları inançlarına indirgemeyi bir halt zannediyor, sonra da arsızca üste çıkmaya çalışıyorsunuz.

Evet, keşke bir Allah olaydı da sana ve senin gibi takıntılı tiplere akıl vereydi.

Bütün site yöneticilerine:

 

burada bana karşı hakaretler yanında ateistlere bile hakaret mevcut. Bu şahısın ateistforum' da ne işi var? Herhangi hakaretvari olmayan kaç mesajı var bu şahısın? Açıklar mısınız?

tarihinde astanistan tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 357
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

2 saat önce, democrossian yazdı:

Boşuna didişmenin hiç bir anlamı yok. Binlerce Alevi ve Sünni denilen kişi vardır ki yaşantılarında hiç bir farklılık yoktur. Durum böyle olunca ayrımın filan da bir anlamı kalmıyor zaten.

Ayrım yapmıyorum zaten, benim için anneden babadan kalma ve bilimden uzak olan her inanç insanlığa zarar verdi bugüne kadar, ister adı sunnilik olsun, ister alevilik.

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, astanistan yazdı:

Bütün site yöneticilerine:

 

burada bana karşı hakaretler yanında ateistlere bile hakaret mevcut. Bu şahısın ateistforum' da ne işi var? Herhangi hakaretvari olmayan kaç mesajı var bu şahısın? Açıklar mısınız?

 

Sıktın yalnız, zorla aranıyorsun.

 

Gelip bana Alevi mafya ve daha bir dolu abuk sabuk saldırıda bulunan, seni adam yerine koyup doğru düzgün yanıtlar vermeme rağmen sapkınca saldırmaya devam eden sensin, şimdi de çirkefliğe soynup üstüme oynuyorsun.

 

Alevi olmama takmış bir ruh hastasısın, başka da bir şey değilsin.

 

Senin gibi ateist bozuntusu insan düşmanlırına şerbetlendim şükür, git kendine diş geçirebileceğin ve üstüne oynayıp ilgi çekebileceğin başkalarını bul. Bana sökmez, hiç öyle atılmakla falan ilgilenmeyip haddini çok pis bildiririm.

 

Başedemedin yazdıklarımızla, kişiselleştirmeyi yeğledin.

 

N'aaptı sana bu Aleviler oğlum? Ne süper ateist olduğunu göstermek için niye onlara, bana, bize muhtaçsın?

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kişi kendinden bilirmiş derler ya, sen mi ruh hastasısın ben mİ???

 

Bu arada senin o klavye delikanlılığına başlatma.

 

Aleviler bana ne yaptığına gelince:

 

1.)Bende alevlerin sunniler tarafından zulme ve haksızlığa uğradığını biliyorum ve kabul ediyorum, fakat aleviler kendilerini alevi olmayan herkesten öyle bir kapatmışlar ki, alevi olmayan herkes sanki düşman alevilere. Ne demek ulan gidip adamın anasını, halasını damatını sırf alevi değil diye kurşuna dizmek, bu ne ulan???? Bu mu insan hoşgörüsü ???

Ne demek, karşındaki alevi değil diye  iki insanı birbirinden ayırmak? Bu mu insanlık?

 

2.) Her alevi doğuştan solcu veya sosyaldemokrat oluyorlar, kendilerini geliştirmeden, herhangi bir emek sarf etmeden, bunun bir örneği de sensin.

Fakat bir sürü üniveriste öğrencisi felsefesinden iktisadına kadar kendisini geliştirerek sol veya sosyaldemokrat platformlara gidiyor. Buna rağmen aleviler sendikalardan tut, partisine, mekanına, örgütüne ve solcu pastanesine kadar her köşeyi tutmuş durumdalar ve gerçek sol adına hiç bir şey yapmıyorlar, sadece kimlik siyaseti yapıyorlar (aç bir oku bakalım bu arada kimlik siyaseti ne demek). ve her sol platformda yürütülen  bu kimlik siyasetinden ötürü artık sol adına bir şey kalmadı Türkiye' de: Türkiye' de artık bütün sol platformlar alevi derneğine dönmüş durumda. Bende isterim daha çok cemevi açılsın, bende isterim Sivas' taki caniler asılsın, hatta linç edilsin, bende isterim Maraş' taki katiller artık cezalandırılsın, fakat: Sol platformların bir numaralı gündem maddeleri insanların emeklerinin karşılığını almasıdır, insanların iş saatlerinin ve iş şartlarının insani şekle dönüşmesidir.

Ve bu konular konuşulmasından fazla " memleket neresi, Tokat'ın, Malatyan' nın, Sivas' ın neresindensin? Yakanlasrdan mısın yakılanlardan mısın?" gibi konular konuşuluyor devamlı ve ardından da aklı başında olan insanlar soldan uzaklaşıyor!

Aleviler 1992' den sonra, bilhassa Sivas katliamından sonra bir sürü yeni oluşum içerisine girdi ve artık paranoyak şekilde alevi şovenizmi yapıyorlar. Buna senin neslin en iyi örnek. Artık nasıl bir sunni faşizmi varsa, bir alevi faşizmi de var.

 

3.) Asıl yakılan aleviler değil, benim gibi hiç bir dine ait olmayanlar. Aleviler istedikleri anda kendi alevi çevresi sayesinde, iş, aş, ev, toplumsal her ihtiyacını karşılıyor. Fakat bana bu kapılar kapalı, çünkü ben bir alevi için yabancıyım; bu deneyimi bin defa yaptım. Ve bana sunnilerin de kapısı kapalı. Zaten açık olsa bile sunnilerin kapısını bende çalmam. Bu saatden sonra alevilerinkini de çalmam.

 

 

 

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sana kafanda var, Alevi nefreti beynini tümüyle eliyle geçirmiş diyorum, inanmıyorsun. Dur göstereyim bir daha.

 

Bir saat önce, astanistan yazdı:

2.) Her alevi doğuştan solcu veya sosyaldemokrat oluyorlar, kendilerini geliştirmeden, herhangi bir emek sarf etmeden, bunun bir örneği de sensin.

Fakat bir sürü üniveriste öğrencisi felsefesinden iktisadına kadar kendisini geliştirerek sol veya sosyaldemokrat platformlara gidiyor.

 

N'apiyim? Alevi kökenli komünist, ateist bir ana babaya doğmak ne zamandan beri defo oldu, suç oldu? Biz kendimiz sayfalardır yazıyoruz bunu, di mi? Aleviler genel olarak sola eğilimlidir, sosyal demokrattır, Atatürkçüdür ve oyları bu partilere gider, bunlardan da çokça ateist çıkar diye?

 

Bu forumda benim gibi anadan babadan dinsiz, ateist yetişen insanları ateistten de saymayanları gördüm, biliyor musun? "Siz hazırlop ateistsiniz, o yüzden ateistliğinizin değeri yok" dedi adam açık açık. Ateistlikten aforoz edildik, şimdi de aileden konduk diye sosyal demokratlıktan aforoz ediliyoruz he mi? Niye? Çünkü Aleviler solcu veya sosyal demokrat oluyor, çocukları da düşünüp emek vermeden, felsefe iktisat vb okuyup yorulmadan solculuğa vb konuyor...

Kafan güzel gerçekten. 

Bu arada söyleyeyim, Aleviler bu toplumun en çok okuyan kesimidir, özellikle kızlarını mutlaka okutmak ve meslek sahibi yapmak isterler. Benim, sağlam Alevi olan dedemden aldığım ilk öğüttür örneğin bu. Hiç unutmam "Okumak zorundasın kızım, okuyup adam olmaktan başka yol yoktur insan için" demişti. 

Bunlar silahla, dağa falan çıkarak değil, okuyup liyakatla edinirler bulunduklar yeri. Malum, Tayyip de bundan çok şikayetçi olmuş ve hapsi cezası aldığında "Beni bu Alevi dedeler mahkum etti" diye halka şikayet etmiştir. Bu arada "Bunlaaar ateist, bunlar dinsiz" dedikleri de Alevilerdir. 

 

Bir saat önce, astanistan yazdı:

Buna rağmen aleviler sendikalardan tut, partisine, mekanına, örgütüne ve solcu pastanesine kadar her köşeyi tutmuş durumdalar ve gerçek sol adına hiç bir şey yapmıyorlar, sadece kimlik siyaseti yapıyorlar (aç bir oku bakalım bu arada kimlik siyaseti ne demek). ve her sol platformda yürütülen  bu kimlik siyasetinden ötürü artık sol adına bir şey kalmadı Türkiye' de: Türkiye' de artık bütün sol platformlar alevi derneğine dönmüş durumda. Bende isterim daha çok cemevi açılsın, bende isterim Sivas' taki caniler asılsın, hatta linç edilsin, bende isterim Maraş' taki katiller artık cezalandırılsın, fakat: Sol platformların bir numaralı gündem maddeleri insanların emeklerinin karşılığını almasıdır, insanların iş saatlerinin ve iş şartlarının insani şekle dönüşmesidir.

 

Bu benim sorunum değil, hiç de umurumda değil. Ben bu ülkedeki sol örgütlerle zaten hiçbir zaman yakınlık kurmamış, kendini de solcu olarak tanımlamamış biriyim. Git mücadeleni ver o zaman, o örgütler her ne ise Alevilerden al. 

 

Senin kafan basmadığı için anlamıyorsun, anlamayacaksın da ama ben hiçbir gruba, örgüte vb ait olmadım, olmaktan da daima kaçtım. Oralarda her zaman bir alt kültür oluşur ve bundan nefret ederim. Alevilerden de bu nedenle uzak durmuşumdur, onları uzaktan sevmişimdir. 

 

Benim cemevi açılsın gibi bir isteğim yok. Aleviler çok istiyorlarsa ağlayıp sızlanmak yerine adam gibi eylem koysun, çatır çatır alsınlar haklarını. Aman da bizi kestiler, doğradılar, tarih boyu katlettiler diye pasif pasif ağlamak yerine haklarını ciddi ciddi arasınlar, birleşip doğru düzgün bir şeyler yapsınlar. Dincinin dilini bilmeden hiç kimse hiçbir şey elde edemez, o yüzden hümanizmle oyalanmak yerine doğru yöntemler bulup denesinler.

 

Evet, bir dediğine dediğine katılıyorum, Alevilerin bir bölümü kimlik siyaseti yapıyor, bunu yaptıkları alan da çoktan pasifize olmuş, bitmeye yüz tutmuş solculuğun yaşatılmaya çalışıldığı sol örgüt vb yerler. Bu cümledeki ironiyi de kendin bul. 

Solculuk çoktan Kürtçülüğe evrildi bu ülkede, o yüzden eski sağlam solcular bu işleri fiziken terkedip AKP'yle mücadelede daha uygun yerde konumlanmayı tercih etti. Atatürk çatısı altında. 

 

Bir saat önce, astanistan yazdı:

3.) Asıl yakılan aleviler değil, benim gibi hiç bir dine ait olmayanlar. Aleviler istedikleri anda kendi alevi çevresi sayesinde, iş, aş, ev, toplumsal her ihtiyacını karşılıyor. Fakat bana bu kapılar kapalı, çünkü ben bir alevi için yabancıyım; bu deneyimi bin defa yaptım. Ve bana sunnilerin de kapısı kapalı. Zaten açık olsa bile sunnilerin kapısını bende çalmam. Bu saatden sonra alevilerinkini de çalmam.

 

Senin adına üzüldüm, işsizlik yalnız senin değil, Aleviler de dahil herkesin sorunu. Alevilerin, kendi Alevi çevresi içinde iş, aş ve toplumsal olmak üzere her tür ihtiyacını karşıladığını düşünüyorsun ama bunun doğru olduğunu hiç sanmıyorum, çevremde öyle iş sahibi zengin Aleviler bulunmadığı ya da ben ilgilenmediğim için bilmiyorum. Pekçok Alevi aile tanıyorum, dediğim gibi yakın ve uzak akrabalarımın hepsi Alevi ama hepsi de kendi yağında kavrulan, kimseden beş kuruş yardım ya da mezhep nedeniyle iş alan insanlar değil, senin benim gibi sıradan insanlar. Bunlar okur ve sonra herkes gibi iş arar, AKP'li olmadıkları için de anaları ağlar.

tarihinde Türk Ateist tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
21 dakika önce, Türk Ateist yazdı:

 

Evet, bir dediğine dediğine katılıyorum, Alevilerin bir bölümü kimlik siyaseti yapıyor, bunu yaptıkları alan da çoktan pasifize olmuş, bitmeye yüz tutmuş solculuğun yaşatılmaya çalışıldığı sol örgüt vb yerler. Bu cümledeki ironiyi de kendin bul. 

Solculuk çoktan Kürtçülüğe evrildi bu ülkede, o yüzden eski sağlam solcular bu işleri fiziken terkedip AKP'yle mücadelede daha uygun yerde konumlanmayı tercih etti. Atatürk çatısı altında. 

 

 

Aleviler'in ciddi Atatürkçüler olduklarına şüpheyle bakıyorum, korunma güdüsü. Bu konu da ne düşünüyorsun Türk Ateist ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sizin hayatta ki amaçlarınızı ciddi olarak çözemedim.

 

İnançları geçtik mezhepleri tartışmaya başladık, size ne elalemin mezhebinden.

 

Aleviler kendilerini sünnilerden "daha müslüman" görürler

Bu konuda bana karşı çıkacak birisi varsa buyursun gelsin

Aleviler  ; Ebu bekiri ,  Muhammedin soyundan gelmiyor diye kabul etmiyor

 

 

Şimdi ortalığı bulandırmanın anlamı yok,

 

17 dakika önce, bordan yazdı:

astanistan banlanıcaksın.

Burası alevi forumu çünkü.

Burası alevi formu değil Ateist formu, 

buradan birinin banlanması için 

Alevi , sünni veya farklı bir dinden olması gerekmiyor

Küfür edip propaganda yapman gerekiyor.

Adam gibi tartışıyorsa kimse kimseyi banlamaz içiniz rahat olsun.

 

Mezhepsel olarak yaklaşmayı bırakmamız gerekiyor 

 

Trakyada yaşayan ve kendini sünni kabul eden bir kitle var, bu kitle ege sahillerine kadar uzanıp kendini Kemalist olarak ilan ederler.

 

Başlık içerisinde çok güzel paylaşımlar yakaladım aslında doğruluk payları var.

 

Ilımlı müslüman  şu anda AKP 'nin 1. seviye oy aldığı kitle

İnancı daha yoğun yaşayan kitle Saadet gibi partileri seçerler ki sayıları azdır.

Kemalist olup 

Tanrı inancı olup kendini sünni olarak adlandıran bir kitle ise Marmara, Akdeniz, Ege bölgeleri ile yurdun çeşitli bölgelerinde seyrek olarak hayatlarını sürdürüyorlar

 

Bu kitle Alevi kitlenin rakamsal olarak üzerinde olup 

iki kitlede kendini Kemalist olarak nitelendiriyor ve hemen hemen aynılar. 

Tabi  bahsettiğimiz kişiler toplumumuzun gelişmesinde rol oynayan , gelecekte belki de içlerinden nice Mantıklı insanlar çıkarabileceğini düşündüğüm kitle.

 

Bende sünni bir soya sahibim, bulgaristan göçmeniyiz. Fakat Konyada dünyaya gelseydim şu anda burada olmayacak kadar baskıyla büyümüş olabilirdim.

 

 

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 dakika önce, bordan yazdı:

 

Aleviler'in ciddi Atatürkçüler olduklarına şüpheyle bakıyorum, korunma güdüsü. Bu konu da ne düşünüyorsun Türk Ateist ?

 

Öyle ise bile ne zararı var ki? Bizimki de korunma güdüsü değil mi bir yerde? Bizi gericilerden, yobazlardan, bilim dışılıktan vs vs koruyan ve ilerlememizi sağlayacak olan yol onun tuttuğu yol değil mi? Atatürk bu noktada simge zaten. 

 

Aleviler, kendilerini Osmanlı'dan kurtaran, laikliği getiren, kadınlarını rahat ettiren, insancıl bir sistem kuran adam olduğu için Atatürk'e özel bir sevgi duyarlar. Yoksa niye sevsinler ki? 

Kendilerine zarar veren veya hiçbir yarar sağlamayan birini bu denli sevmeleri için bir neden yok. 

İbadethanelerine, Ali'nin resminin yanına onun fotoğrafını koyuyorlar. 

 

Aleviler zaten Arap gelenek ve göreneklerini reddetmiş, İslam'ı epeyce bir değiştirip kendine uydurmuş, Eski Türk gelenek ve dinlerini bir şekilde devam ettirmiş. Ayinlerine baktığınızda Araplıkla hiçbir ilgisi olmadığını görürsünüz. Allah, Muhammed ve Ali üçlemesi, Kuran vb simgeleri kendilerine göre yorumlar ve eski Türk inanışlarıyla harmanlarlar. 

Atatürk'ün Türklüğe vurgu yapması ve Arapçılığı yok etmek istemesi o nedenden ayrıca hoşlarına gider vs.

Link to post
Sitelerde Paylaş
3 hours ago, astanistan said:

Ne demek ulan gidip adamın anasını, halasını damatını sırf alevi değil diye kurşuna dizmek, bu ne ulan???? Bu mu insan hoşgörüsü ???

 

Arkadaşım biraz yavaş. Tepkilerin normal değil. Fazla dramatize ediyorsun olayı. Birincisi, alevilerin içinde de saçma sapan insanlar olabilir. İkincisi, böyle bir olay nerde olmuş, kim görmüş, ne kadar tutarlı bir şekilde aktarılmış, bunları sorgulamak hakkımız herhalde dimi? Olmuş olduğunu ve nedenin alevi-sünni meselesi olduğunu kabul edelim, bir tane olay yani bu. Yirmi milyon insanı bir tane olaydan sorumlu tutamazsın. Sen insanları sahip oldukları inançlara ve dahil oldukları sosyal kimliklerden birine indirgeyerek bakıyorsun olaya. Sünni bile olsa, insanların bütün davranışlarını inançları ile açıklayamazsın. Bu kadar keskin bakma olaya.

 

3 hours ago, astanistan said:

Artık nasıl bir sunni faşizmi varsa, bir alevi faşizmi de var.

 

Sen faşizmi bir su sporu falan sanıyorsun galiba. Aleviler katliamlara maruz kalmadıkları zamanlarda faşizm aktiviteleri yaparak sağlıklı yaşamın anahtarını da sunuyorlar bizlere demek? Şu an hayal görüyorum herhalde.

 

3 hours ago, astanistan said:

Zaten açık olsa bile sunnilerin kapısını bende çalmam. Bu saatden sonra alevilerinkini de çalmam.

 

Bu seninki laf mı şimdi? Aleviye küsenin tuzu kurudur ve küsmeye bahane arıyordur. 

 

Konuya dair ek düşüncelerim:

1) Alevilik göksel bir inanç olmamakla birlikte, yersel inançlar güden, özellikle de insana dair dogmatik inançlar güden bir öğretiye yaslanır. "Okunacak en büyük kitap insandır", "Ne ararsan kendinde ara" gibi temel evrensel felsefi öğeler barındıran düşünsel altyapısı hümanizmi anıştırdığı için sempati toplamakla birlikte, hümanizmle peynir gemisinin yürümemesi tartışması bir yana, bence sonuçta antroposantrik olduğu için zararlıdır. Ama "sonuçta" diyorum bak. 

 

2) Şu kuşku götürmez ki, materyalist bir kavrayışla kolayca öngörebileceğimiz gibi, eğer aleviler egemen kesim olsaydı, onlar da sünnilere zulmederler, bu kez onlar terör estirirlerdi. Çünkü, hümanizm bir yalandır, dünya kimsenin insafına bırakılamaz. Felsefeleri de, devlet gücünü tadınca, niteliğinden çok şey yitirirdi. Bunların hepsi hayatın gerçek eğilimleri elbette. Ama, bugün burda, devlete egemen olmuş ve sünnileri ezen alevileri değil, ezilen ve efendiliğini bozmamaya çalışan alevileri konuşuyoruz. Alevileri başka şekilde tahayyül etmeye çalışmanın tartışmaya kazandıracağı bir ek derinlik olduğunu düşünmüyorum. Gücü bulunca aleviler de ezerler diye ezilenler listesinden alevileri çıkarmanın salaklık olduğu ortadadır. 

tarihinde isabettin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
29 dakika önce, isabettin yazdı:

 

Arkadaşım biraz yavaş. Tepkilerin normal değil. Fazla dramatize ediyorsun olayı. Birincisi, alevilerin içinde de saçma sapan insanlar olabilir. İkincisi, böyle bir olay nerde olmuş, kim görmüş, ne kadar tutarlı bir şekilde aktarılmış, bunları sorgulamak hakkımız herhalde dimi? Olmuş olduğunu ve nedenin alevi-sünni meselesi olduğunu kabul edelim, bir tane olay yani bu. Yirmi milyon insanı bir tane olaydan sorumlu tutamazsın. Sen insanları sahip oldukları inançlara ve dahil oldukları sosyal kimliklerden birine indirgeyerek bakıyorsun olaya. Sünni bile olsa, insanların bütün davranışlarını inançları ile açıklayamazsın. Bu kadar keskin bakma olaya.

 

 

Sen faşizmi bir su sporu falan sanıyorsun galiba. Aleviler katliamlara maruz kalmadıkları zamanlarda faşizm aktiviteleri yaparak sağlıklı yaşamın anahtarını da sunuyorlar bizlere demek? Şu an hayal görüyorum herhalde.

 

 

Bu seninki laf mı şimdi? Aleviye küsenin tuzu kurudur ve küsmeye bahane arıyordur. 

 

Konuya dair ek düşüncelerim:

1) Alevilik göksel bir inanç olmamakla birlikte, yersel inançlar güden, özellikle de insana dair dogmatik inançlar güden bir öğretiye yaslanır. "Okunacak en büyük kitap insandır", "Ne ararsan kendinde ara" gibi temel evrensel felsefi öğeler barındıran düşünsel altyapısı hümanizmi anıştırdığı için sempati toplamakla birlikte, hümanizmle peynir gemisinin yürümemesi tartışması bir yana, bence sonuçta antroposantrik olduğu için zararlıdır. Ama "sonuçta" diyorum bak. 

 

2) Şu kuşku götürmez ki, materyalist bir kavrayışla kolayca öngörebileceğimiz gibi, eğer aleviler egemen kesim olsaydı, onlar da sünnilere zulmederler, bu kez onlar terör estirirlerdi. Çünkü, hümanizm bir yalandır, dünya kimsenin insafına bırakılamaz. Felsefeleri de, devlet gücünü tadınca, niteliğinden çok şey yitirirdi. Bunların hepsi hayatın gerçek eğilimleri elbette. Ama, bugün burda, devlete egemen olmuş ve sünnileri ezen alevileri değil, ezilen ve efendiliğini bozmamaya çalışan alevileri konuşuyoruz. Alevileri başka şekilde tahayyül etmeye çalışmanın tartışmaya kazandıracağı bir ek derinlik olduğunu düşünmüyorum. Gücü bulunca aleviler de ezerler diye ezilenler listesinden alevileri çıkarmanın salaklık olduğu ortadadır. 

Alevilik hakkında koskoca bir yazı yazdım görmedin mi ? 

 

Zaten Alevilere karşı güdülen kin ve nefreti eyleme dönüştürecek kitle "Radikal" islamcılardır 

Sivas olayları (madımak)

maraş katliami

Çorum olayları 

Gazi mahallesinde kahve taranması

 

Aleviliğin sünnilikten ayrılma noktasının 

"Ebu bekirin Halife seçilmesi ve Alinin seçilmemesidir"

Aleviler Muhammedin soyunu kabul edenler ( Ali)

 

Öğreti ile alakası yoktur, Aleviler müslümandır ve Muhammedi peygamber olarak kabul ederler.  Kitap olarak Kuran okurlar

Bunları yerine getirmiyorsa Alevi değildir farklı bir din veya mezheptedir. 

 

Zaten Radikal İslamcısın ondan şüphe etmiyorum

Link to post
Sitelerde Paylaş

Foruma ve tartışmaya yeni katıldığım için bu gelişmiş konuya fikirlerimi eklemek yerine konuya (Her ateist Alevi sempatizanı olmak zorunda mıdır?) dair fikirlerimi belirtmek isterim

 

Bence hayır. Ateizm, içinde ateist olacaksan uyman gereken kurallar barındıran bir şey değildir ki. İnsanların düşünce ve fikirleri ile gelişebilecek bir felsefedir. 

 

Sünni İslam'a nazaran Alevîlik elbette daha insancıl bir mezheptir ve bir ateistin sempati duymasında sakınca yoktur. Ama ikisinin de fikir, düşünce ve öğretileri Kur'an'dan geldiği için bir ateist elbette sempati duymayıp nefret de edebilir.

 

Bunlar benim düşüncelerim. Yeni bir ateist olarak olabildiğince araştırıyor ve her şey hakkında fikir edinmeye çalışıyorum. Alevîleri pek sevmiyorum ama Sünnilere göre kesinlikle daha insancıllar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
20 minutes ago, Mega Ateist said:

Zaten Radikal İslamcısın ondan şüphe etmiyorum

 

Eveet. Bu noktada bir anket yapsak yerinde olacak. 

 

İsabettin kimdir?

 

a) Ateisttir

b) Alevi mafyasıdır

c) Radikal islamcıdır

 

Oylarınızı bekliyorum. Sonuca göre kendim hakkında gerekeni yapacağım.

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, isabettin yazdı:

 

Arkadaşım biraz yavaş. Tepkilerin normal değil. Fazla dramatize ediyorsun olayı. Birincisi, alevilerin içinde de saçma sapan insanlar olabilir. İkincisi, böyle bir olay nerde olmuş, kim görmüş, ne kadar tutarlı bir şekilde aktarılmış, bunları sorgulamak hakkımız herhalde dimi? Olmuş olduğunu ve nedenin alevi-sünni meselesi olduğunu kabul edelim, bir tane olay yani bu. Yirmi milyon insanı bir tane olaydan sorumlu tutamazsın. Sen insanları sahip oldukları inançlara ve dahil oldukları sosyal kimliklerden birine indirgeyerek bakıyorsun olaya. Sünni bile olsa, insanların bütün davranışlarını inançları ile açıklayamazsın. Bu kadar keskin bakma olaya.

 

 

Sen faşizmi bir su sporu falan sanıyorsun galiba. Aleviler katliamlara maruz kalmadıkları zamanlarda faşizm aktiviteleri yaparak sağlıklı yaşamın anahtarını da sunuyorlar bizlere demek? Şu an hayal görüyorum herhalde.

 

 

Bu seninki laf mı şimdi? Aleviye küsenin tuzu kurudur ve küsmeye bahane arıyordur. 

 

Konuya dair ek düşüncelerim:

1) Alevilik göksel bir inanç olmamakla birlikte, yersel inançlar güden, özellikle de insana dair dogmatik inançlar güden bir öğretiye yaslanır. "Okunacak en büyük kitap insandır", "Ne ararsan kendinde ara" gibi temel evrensel felsefi öğeler barındıran düşünsel altyapısı hümanizmi anıştırdığı için sempati toplamakla birlikte, hümanizmle peynir gemisinin yürümemesi tartışması bir yana, bence sonuçta antroposantrik olduğu için zararlıdır. Ama "sonuçta" diyorum bak. 

 

2) Şu kuşku götürmez ki, materyalist bir kavrayışla kolayca öngörebileceğimiz gibi, eğer aleviler egemen kesim olsaydı, onlar da sünnilere zulmederler, bu kez onlar terör estirirlerdi. Çünkü, hümanizm bir yalandır, dünya kimsenin insafına bırakılamaz. Felsefeleri de, devlet gücünü tadınca, niteliğinden çok şey yitirirdi. Bunların hepsi hayatın gerçek eğilimleri elbette. Ama, bugün burda, devlete egemen olmuş ve sünnileri ezen alevileri değil, ezilen ve efendiliğini bozmamaya çalışan alevileri konuşuyoruz. Alevileri başka şekilde tahayyül etmeye çalışmanın tartışmaya kazandıracağı bir ek derinlik olduğunu düşünmüyorum. Gücü bulunca aleviler de ezerler diye ezilenler listesinden alevileri çıkarmanın salaklık olduğu ortadadır. 

 

Sorgulamak hakkin sayin isabettin. Ardindan istersen diyalektik yöntem ile bir tahlil de edebilirsin.

 

1)Olay birebir benim basima gecen yil  geldi. Ateist oldugumu söylememe ragmen cok sevdigim alevi insan ile benim arama " mezhep ayriligi var, olmaz" diye bir cümle konuldu ve bütün hayatim mahvedildi; isimden de oldum, ilac bagimlisi da oldum, alkolik te oldum. Yani perisan edildim. Bu arada makina mühendisiyim; fakat bu yara benim hayatimi mahvetti. 20 yildir kendileri icin her türlü mücadele etmis oldugum alevi toplumu benim hayata olan her türlü bagliligimi bitirdi. Evet, beni doguranlar sunni, fakat ben ateistim. Ama bu yetersiz görüldü. insan yerine koyulmadim.

2) Yine sosyalist olan, "maalesef" annesi babasi sunni olan, fakat kendisi ateist olan bir arkadasimin ögretmen abisinin basina bu yil ayni olay geldi. Evlenmek istemis oldugu alevi olan ögretmen kiz arkadasinin baska bir sehire tayin edilmesini bile zorladi alevi ailesi. Ve alevi ögretmen kiz baska bir sehire tayin edildi. Diger ateist ögretmen arkadas su anda perisan ve calisamaz hale geldi. 

 

 

diger konular ise konuyu sonradan arastirmam sonucunda ortaya cikardiklarim:

2) Olayin bir tanesi Maras Afsin de  cereyan etti. Bu olaya katilan ailenin yeni yetme fertlerinden birisinin gururla anlattigi olay.  Tarih 1970. 

Alevi kizi kaciran sunni aile dügün gecesinde tarandi. Bir sürü ölü. Kiz kacirmaya ben de karsiyim. belki de kizin gönlü olmadan kacirildi.

 

3) Diger olay 90 larda Istanbul da yasandi. Alevi olan kizi ile evlenen bir aile alevi baba tarafindan kursunlandi. damat, gelin, gelinin anasi, ablasi halasi....

 

Daha da cevremden duydugum bir sürü benzer vaka var.

 

Bu arada  tuzum kuru degil, sadece yeter artik diyorum. 20 yildir envai cesit sol  legal ve illegal örgütde aleviler icin gercekten az mi mücadele ettim? Hatta teorik aleviligi ince ayrintilarina kadar mistik inanclariyla belki cogu aleviden detayli arastirdim. Fakat bir insan yerine konmadim tarafinizdan, ve sadece ben degil sevgili isabettin. Aleviligin temelinde insan sevgisi var mi isabettin?

Alevilik inancinin temelinde  insan oldugu iddia ediliyor sayin isabettin, fakat pratikte bunu alevilik ispat edebiliyor mu sevgili isabettin?

 

Bu ülkede ve hatta ortadoguda bütün siyaset mezheplerin mafyatik kuruluslari ile yürüyor. 

Sosyaldemokrasi ve CHP meselesine gelince; aleviler ilimli sunniler ile ittifaka giriyorlar, evet, fakat o ilimli sunniler ile mafyatik iliskilere girerek ne yapiliyor sevgili isabettin?

 

Ayrica, ilimli alevi ve yobaz alevi analizi de yapmak istemiyorum artik. Bence sunniligin zaten savunulacak bir yönü yok. Fakat alevilik tamamen iddiadan ibaret.

tarihinde astanistan tarafından düzenlendi
.
Link to post
Sitelerde Paylaş
4 minutes ago, astanistan said:

1)Olay birebir benim basima gecen yil  geldi. Ateist oldugumu söylememe ragmen cok sevdigim alevi insan ile benim arama " mezhep ayriligi var, olmaz" diye bir cümle konuldu ve bütün hayatim mahvedildi; isimden de oldum, ilac bagimlisi da oldum, alkolik te oldum. Yani perisan edildim. Bu arada makina mühendisiyim; fakat bu yara benim hayatimi mahvetti. 20 yildir kendileri icin her türlü mücadele etmis oldugum alevi toplumu benim hayata olan her türlü bagliligimi bitirdi. Evet, beni doguranlar sunni, fakat ben ateistim. Ama bu yetersiz görüldü. insan yerine koyulmadim.

 

Tüccarca düşünmüşler. Peki şuna ne diyorsun? Ateistim diye beni aleviden saymayan aleviler var. Sanırım beni aleviden sayanlar, o da katliamdan katliama olmak üzere, yalnızca radikal islamcılar oluyor. Ben de yalnızım senin gibi astanistan kardeş. Kapıma çarpı işareti koymaya hazır islamcılar  ve alevi mafyası diyen sen olmasanız, alevi olduğum bile belli olmayacak.

 

Maraş Afşin'de cereyan eden olayın mezhep meselesi yüzünden olduğu kuşkulu. İstanbul'da 90'larda olan olayın da aynı şekilde. Mezhep meselesi boyutu cinayetlerde ne kadar etkiliydi, bunu bilmeden yazman isabetsiz olmuş.

 

1 hour ago, astanistan said:

Bu ülkede ve hatta ortadoguda bütün siyaset mezheplerin mafyatik kuruluslari ile yürüyor. 

Sosyaldemokrasi ve CHP meselesine gelince; aleviler ilimli sunniler ile ittifaka giriyorlar, evet, fakat o ilimli sunniler ile mafyatik iliskilere girerek ne yapiliyor sevgili isabettin?

 

Ilımlı sünnilerle mafyatik ilişki mi? Neler diyorsun sevgili astanistan?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Eger gercek ateistsen, ne sunnileri savun ne de alevileri. Gerci sunnileri savunmadin, ve bu da cok güzel, savunulacak hic bir yönleri yok, fakat alevileri de "ben alevi asilliyim" dedikten sonra alevileri savunup, alevilerin "kamili insana" inandigini söylersen, bende sana 30 senedir gördügüm alevilerin insan merkezli degil, menfaat merkezli  calistigini söylerim. Her iliskinin  bir güc ilsikisi oldugunu söylerim. 

 

Senin duvarina yazi yazan zaten trajikomedik tipler, artik lümpen proleter mi dersin, bilmem kimin cocugu sunniler mi dersin, bilmem kimin nesi  zavallilar mi dersin, ne dersen de. Bende katilirim.  O sunni tiplerle dövüsmek ile gecti ömrüm.

 

benim yasadiklarim gercek bu arada, ve hayatim gercekten bitti, mahvoldu, beynim kemirildi bu olaydan ötürü-

 

 digerleri duyduklarim. Maras taki olayda sözde gercek, sen buna süphe ile baksan bile. Solcu masasinda otururken bir alevi solcu bunu gurur ile anlatti, kendi asiretlerinin ve ailelerinin yapmis oldugu olaydan ötürü. Sen niye süphe ile karsiladin, bunuda dile getir.

 

Seni akranlarin  ateist oldugunu beyan etmenden ötürü alevi saymiyorlar; sen yolundan dönmüssün sevgili isabettin, düskünsün.))

 

CHP konusuna gelince, kaypak burjuvazi ye ait olan dönek Kautsky nin yolu sosyaldemokrasi..... Bu kadar cok güc iliskisi sana komik gelmiyor mu? CHP nedir? Sosyaldemokrasi nedir?burjuva ilisklileri sence insani mi?

 

Fasizm ve alevilige gelince; esyanin tabiati geregince böyle bir sey olustu iste. Ama hata benim gibi sunni anaya babaya sahip ateist insanda degilki, insan yakan cani ben degilim ki? Ben bugün yakalarsam o tipleri kendi elimle öldürürüm, ister inan ister inanma. Benim elime gecse ben o sivas katillerini  öldürürüm. Bu arada bu iddiama da inanmadigini biliyorum o süpheci yaklasimin ile. Fakat o sivas canileri beni daha fazla bitirdi, benim bir aile kurmami bie engelledi.

 

Alevi mafyasina gelince; üzerine alinma.... Sen degilsin belkide, fakat zorla insana sözde alevi metafizigni  dayatmak nedir??? metafizik nedir???? Her mekani sahiplenmek nedir? Bütün sol platformu ele gecirmek nedir? Biliyorum, bu cümleler seni üzüyor, ve gercek ldugunu kabul ediyorsun.

 

Gercek hayatda yüzyüze aleviligi elestirmemi hangi alevi asilli oldugunu beyan eden müsade eder???

Ayrica ben mecbur muyum herhangi metafizik düsünceye saygi duymaya??? 

Saygilarimla

 

 

 

tarihinde astanistan tarafından düzenlendi
.
Link to post
Sitelerde Paylaş
1 saat önce, astanistan yazdı:

 

Sorgulamak hakkin sayin isabettin. Ardindan istersen diyalektik yöntem ile bir tahlil de edebilirsin.

 

1)Olay birebir benim basima gecen yil  geldi. Ateist oldugumu söylememe ragmen cok sevdigim alevi insan ile benim arama " mezhep ayriligi var, olmaz" diye bir cümle konuldu ve bütün hayatim mahvedildi; isimden de oldum, ilac bagimlisi da oldum, alkolik te oldum. Yani perisan edildim. Bu arada makina mühendisiyim; fakat bu yara benim hayatimi mahvetti. 20 yildir kendileri icin her türlü mücadele etmis oldugum alevi toplumu benim hayata olan her türlü bagliligimi bitirdi. Evet, beni doguranlar sunni, fakat ben ateistim. Ama bu yetersiz görüldü. insan yerine koyulmadim.

 

 

Vay canına! Biz adamla -daha doğrusu ben- dalga geçtik şöyle söyleyip:

"Sen takmışsın aman da kız vermiyorlar, solculuğu tekellerine aldılar, barlarda bile semah çalınıyor bilmem ne... 

Alevi bir kızı sevdin de vermediler mi, ne yaptılar sana da bu kadar taktın, ırkçılık falan diyorsun bu işe?"

 

Meğer gerçekten vermemişler, öfke ve nefreti bu ve benzerini yaşadığını söylediği tanıdıklarıymış.

Bu noktada dalga geçilecek bir şey kalmıyor.

 

Samimiyetime ne kadar inanırsın bilmiyorum ama gerçekten çok üzüldüm. Bütün içtenliğimle söylüyorum. Benim, bizim gibi ateist olan Alevi aile kızı olan en eski, en yakın arkadaşım da bu sorunu yaşadı. Çocukluk aşkıydı, yine de vermediler. Çocuk da senin gibi ateistti ama onun ailesi dinine çok düşkündü, annesi ülkenin neresinde bilmem ne hazretleri türbesi varsa badi haliyle üşenmez, giderdi. Bizim kızın ailesi de bunu bildiği için vermek istemedi, diretti, bizimkiler de kaçtı ve evlendi. Üç gün sonra barıştılar ama bunlar. Ailenin haklı olduğunu ne yazık ki sonradan anladık, bizim kız diğerlerinin baskısına ve laf sokmasına, her sabah "banyo yaptın mı?" sorusuna (altlı üstlü oturuyorlardı kaynanayla) beş yıldan sonra dayanamadı, kavgalar çıkmaya başladı, ilişki bozuldu ve ayrıldılar. Hayretler içinde izledik.

 

Sonu kötü oldu ama sanıyorum senin ailen böyle değil ya da evlenince onlarca altlı üstlü oturmazdın. Bilemiyorum. Yani her olayı kendi içinde değerlendirmek ve mutlaka akılcı davranıp bir şeyleri öngörmeye çalışıp önlem almak gerek. Muhtemelen öyle yapardın.

 

Çok özel bir durum, yanlış anlama ama senin Alevi kız dirençsiz çıkmış, ailesine sözünü geçirememiş, en kötü ihtimalde "Başlarım mezhebinize de size de " deyip kaçamamış. Bunlar neden olmadı bilmiyorum, belki de böyle olmasını siz istemediniz ama inan bana iş kızda biterdi. Sonunda gelip sizi öldürecek değillerdi herhalde...

Gerçekten üzüldüm. 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...