Jump to content

Bir piyango biletinin düşündürdükleri


Recommended Posts

Öyle bir piyango çekilişi yapılsın ki,her bilet 1 trilyon(1000000000000) rakamdan oluşsun.

Tabii böyle anormal rakamlara sahip biletlerin olabilmesi için çok korkunç sayıda da biletin(sonsuz denilebilecek sayıda) basılması ve satılması gerekir. Ama hayal bu ya yapıldığını farzedelim.Ve tüm biletlerin de tükendiğini varsayalım.

Yani bir kişiye çıkacak piyango başka çaresi yok.

Ama bu nasıl olacak? Bir trilyon kez sizin biletinizdeki rakamlar kuradan çıkabilir mi?

Birinci top tamam tuttu, ikinci top tamam bu da tuttu diyelim .Ama bunun böyle bir trilyon kez tekrarlanması imkansız gözüküyor. Fakat buna karşılık bu olay gerçekleşecek başka yolu yok.

Bu sayıyı ne kadar çoğaltırsak çoğaltalım, yine piyango bir bilete çıkmak zorunda.


BU OLAYIN BANA DÜŞÜNDÜRDÜĞÜ BAŞKA BİRŞEY DE..........


Rastgele,tesadüfü gibi gözüken şeylerin bile aslında böyle olamayacağı...
Evet burada piyango bir bilete çıkmak zorunda ve çıkacak da...
Ama bir biletin bir trilyon rakamının sırayla kuradan çıkması, yani bir trilyon kez o biletin rakamlarının kazanması kendiliğinden rastgele olması imkansız bir durum.

Düşünün bir kere, bir şeyin rastgele olmadığını ispatlamak için deney ve gözlemlere başvururuz. Eğer o olay defalarca tekrarlanıyorsa bu tesadüfü bir olay değil, bir düzendir deriz. Bu olay şansa olmuyor deriz. Binlerce kez aynı olay tekrarlanıyorsa, artık bunun tesadüfle alakasız bir şey olduğunu kabul ederiz.

Buna karşılık burada bu olay tam bir trilyon kez tekrarlanıyor. Hiç bir deney veya gözlem bu kadar çok tekrara sahip olmadığı halde sonuç kabul ediliyorsa, bu olayın da şansa olamıyacağı düşünülmelidir.

Dediğim gibi biletlerin rakam sayısını bir trilyondan, katrilyona, hatta katrilyon kere katrilyona da çıkarabiliriz. Ama yine birşey farketmeyecek bir bilet kazanmak zorunda olacaktır.

Yani sonsuz rakama doğru çoğaltılsa biletin üzerindeki rakam sayısı, şanslı bilet yine sekmeden kazanacaktır, numaraları torbadan sırayla çıkacaktır. Bunun şansa olması imkansızdır.

***

Bu söylediğimi "bir trilyon adet biletle falan" karıştıran arkadaşlar oluyor. Onun için bu noktada tekrarlıyorum:

Şu anda piyasadaki biletler 6 rakamdan falan oluşuyor. Yani her bir biletin üzerinde 6 rakam var. Çekiliş yapılınca, yani torbadan 6 top seçilince bu biletlerden biri mutlaka kazanıyor. Çünkü altılı tüm kombinasyonları içeren biletler basılmış durumda.

Benim piyango örneğimde de bu biletlerin her birinin üzerinde tam bir trilyon rakam var.

Yine bir trilyon rakamın oluşturacağı tüm kombinasyonları kapsayan biletler basılmış durumda.

Yani kura makinasından bir trilyon top düşüp, sonuç açıklanınca, yine bir bilet kazanmış olacak.

Evet bir bilet kazanacak.

Ama kazanabilmesi için tam bir trilyon kez sırayla rakamlarının kuradan çıkması gerek o şanslı biletin.

Yani birinci top makinadan düştü diyelim ki 5 rakamı. Tamam tutttu. İkinci top kura makinasından çekildi bu sefer mesela 8 numara, tamam bu da tuttu....Böyle böyle tam bir trilyon kez kazanacak olan biletin rakamları sırayla kuradan çıkacak.

Bu şansa kendiliğinden olması imkansız birşeydir.

Yani başka bir deyişle, bir yazı tura olayı bile şansa kendiliğinden olamaz. Ama yazı ve turada bir kerede olay sonuçlandığından mucizeyi kolay fark edemeyebilirsiniz. Buna karşılık böyle bir trilyon rakamlı bir bilette olayın şansa olmadığını kavrayabilirsiniz.

Hatta bu bileti bir katrilyon, ya da seksilyon rakamlı da yapabiliriz. Yine bir bilet kazanacak. Ve bu sefer şanslı biletin rakamları bir seksilyon kez kuradan çıkacak.

Hiçbir deney bir trilyon kez tekrarlanmadığı halde oradaki düzen kabul edilir.

Bu bilette tam bir trilyon kez, sırayla numaraları kazanmış durumda.

Onu bırakın, bir makinayı bile bir trilyon kez çalıştırmaya kalksanız, birinde makina çalışmaz veya değişik bir tepki verebilir.

Ama burada aynı bilet, hiç sekmeden bir trilyon kez üstüste kazanıyor.

Her bir topun çekilişi bir saniye bile sürse, tüm topların(1 trilyon adet) çekilişi asırlarca sürecektir ve "şanslı" bilet bu süre zarfında sürekli kazanmak durumunda olacaktır.

Evet, kainatta şans diye birşey yoktur, şans dediğimiz şeyler bile aslında kaderin kendisidir.

Selam ve sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şans diye bir şey olmadığını gösteriyorum şans oyunlarında bile her şey kader.

 

Şimdi bu her biletin üzerinde bir trilyon rakam var. Yani bir trilyon kez çekiliş yapılacak kazanan biletin belirlenmesi için.

 

Her bir topun çekilişi bir saniye bile sürse, bir trilyon topun çekilişi asırlar sürer, hatta bin (1000) yılı geçer.

 

İşte bu asırlar boyunca şanslı biletin numaraları hep kazanacak. Bir trilyon kez üst üste numaraları kuradan çıkacak.

 

Bir makine bile (televizyon vs.) bir trilyon kez çalışamıyor, birinde farklı bir tepki veriyor, bozuluyor. Ama burada bu bilet bir trilyon kez hiç sekmeden, yani asırlar boyu hiç durmadan her saniye kazanacak.

 

Bu şansa kendiliğinden olması imkansız bir durum. Burada bir düzen ve yönetim var.

 

Selam

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Arkadaş yine "tesadüfen mi oluştu" geyiğini desteklemek amacı ile bir girişimde bulunuyor. 

 

Piyango biletini BİR KİŞİ satın aldığında, o insana büyük ikramiye vurması çok düşük bir ihtimaldir. Ama piyango biletini BİR KİŞİ satın almıyor. Milyonlarca insan satın alıyor ve her seferinde bir kişiye büyük ikramiye çıkıyor. Bir türlü kafanızın basmadığı konu bu.

 

Piyangoda büyük ikramiye sana çıkmıyor diye, evren tesadüfen yaratılmış olamaz diyorsun. Halbuki büyük ikramiye her seferinde bir insana çıkıyor. Piyangonun illa sana çıkacak diye  bir iddiası yok. Bir tane ikramiye verme iddiası var. O ikramiye de bir insana çıkıyor. 

 

Bir gezegende canlı yaşamın oluşabilmesi için belli kimyasal süreçlerin denk gelmesi gerekiyor. Eğer evrende sadece dünya gezegeni olsaydı ve bu gezegende hayat oluşsaydı, bu çok çok küçük bir ihtimalin gerçekleşmesi olarak yorumlanabilirdi. Yani meşhuur "tesadüfen mi oluştu" geyiğinizi o zaman üzerinde tepine tepine söylemeye devam edebilirdiniz. Oysa evrende milyarlarca gezegen var. Yaşamı oluşturacak kimyasal süreçlerin oluşması tirilyonda bir ihtimal, e ama evrende tirilyon tane gezegen ve sonsuz zaman var. O sonsuz zamanda sonsuz sayıda gezegende bir kere yaşamın oluşma süreçleri denk gelmiş olabilir. Bu çok küçük bir ihtimal değildir. 

 

Bir arkadaşım, dünyada çok hassas bir denge var, bu dengede minicik bir sapma olsa dünyada insan yaşamazdı dedi. Bunu tanrının varlığına kanıt sayıyordu. Bir güç dünyayı insan için özel olarak hazırladı diye düşünüyordu. Evrende milyarlarca gezegen var. Hiçbirinde dünya koşulları olmadığı için oralarda yaşam oluşmuyor. O milyar gezegenin içinde bir tanesi bu koşullara sahip ve burada hayat oluştu. Hayat illa dünyada oluşacak diye baştan ortaya konulmuş bir iddia yok ki. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Olasılık hesabı nedir, nasıl hesaplanır bilmek lazım tabii.

 

100 trilyon rakamlı tek bir piyango bileti basılsa ve ikramiye ilk çekilişte buna isabet etse tamam da 100 trilyon rakamlı bütün biletler basıldığında ikramiye birine çıkmak zorunda.

 

İşte aradaki farkı anlayamadığınız zaman da üzerine inşa ettiğiniz felsefenin zerre önemi kalmıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
17 hours ago, Emre_1974tr said:

Öyle bir piyango çekilişi yapılsın ki,her bilet 1 trilyon(1000000000000) rakamdan oluşsun.

Tabii böyle anormal rakamlara sahip biletlerin olabilmesi için çok korkunç sayıda da biletin(sonsuz denilebilecek sayıda) basılması ve satılması gerekir. Ama hayal bu ya yapıldığını farzedelim.Ve tüm biletlerin de tükendiğini varsayalım.

Yani bir kişiye çıkacak piyango başka çaresi yok.
...........

 

Zaten şurada yazdıklarınla kendi bacağına sıkmışsın. Bunu okuyan aklı başında bir adam ancak dinden çıkar.

Kafanızın halen basmadığı şey şu; "o" piyango biletinin sürekli bir şey kazandığı falan yok.

Sen sadece olaya tersten bakıp, tersinden okuyorsun.

Çekiliş bitirildiği zaman, bir bilet kazanmak "zorunda"..

Daha bunun neyini sorguluyorsun, neyine şaşırıyorsun? Mucize ya da kader "zorunluluğun" neresinde?

Herhangi bir bilet, kazandıktan sonra "o" bilet oluyor.

Kendin de itiraf etmişsin işte.

 

Olasılıklar sonsuza gerçektir. Olmuş olanın olasılığı ise "1" dir. Bütün mesele bu.

Rastgelelik ise sadece "an"lardan biridir. Zamanla ilintilidir.

 

Evrende olagelmiş ve tesadüf dediğiniz her şey, aslen bir zorunluluktur. Bir şey olagelmek zorunda, o da olasılıklardan biri olmak zorunda.

Olasılık evreni, olasılıklar uzamı içinde olanlardan biri olmak zorunda.

Aksi imkansız. Aksi zaten imkansız. Bir tanrı yiyorsa gelsin de bunu becersin bakalım.

 

Olasılık evreni dışında olup da olagelmiş hiçbirşey yoktur. Bunu gösterebilen de olmamıştır.

O evrenin dışında olan şeyler vardır. Biri de tanrı.

O da zaten olagelmemiştir. Haliylen.

Tanrı olasılıksızlıktır. Mümkünsüzlüktür.

 

Bir çift zarı eline al 500 kere at, çıkan ikili dizilerin her birini sıralı olarak not al. Sonra geriye dönük olarak o dizlerin tam da o şekilde, o sıra ile çıkma olasılığını hesapla. Kaç çıktı? Zibilyonda bir. Tebrikler, az önce sen de bir mucize gerçekleştirdin. Şimdi ya sen tanrısın, ya da bu tanrının işi. Peki öyle mi Emre 1974?

 

Yazdıkların hepsi topu: "Çok şaşırdım, o zaman tanrı var" yöntemi. "Kafa basmadı, o zaman tanrı var" yöntemi..Başka bir şey değil.

 

tarihinde teflon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Öncelikle giriş kısmını anlamaya çalıştığınız ve  desteklediğiniz için teşekkürler arkadaşlar.

 

Ben yazımda ne demiştim "piyango bir bilete çıkacak başka yolu yok". Siz de bunu tekrarlayarak beni onayladığınız için teşekkürler.

 

Hiç olmazsa ilk ifadeyi biraz olsun anlar gibi olmuşsunuz. Bu da sizin gibi fanatik ateist veya spiritualist dindarlar için bir önemli adım.

 

Ama şimdi yazımın tamamını okumaya(anlamaya) davet ediyorum sizi. Biraz cesur ve sorgulayıcı olsanız, körü körüne iman ettiğiniz şeylerin zihninizdeki egemenliğine boyun eğmeseniz bunu gerçekleştirme şansınız var.

 

Bir bilete çıkmak zorunda olması işin ilk adımı. Allah ol dediğinde olmak zorunda zaten. Bu da işte örneğin yerçekimi vesilesiyle kalemin veya silginin yere düşmesinin gerçekleşmesi gibi. Yaratılış, vücuda gelme yolu ve de vesilesi.

 

Benim gösterdiğim ise bunun kendiliğinden olmasının imkansızlığı. Yerçekiminden dolayı tabii ki cisimler yere düşmek durumunda ve fizik yasalarından dolayı da yerçekimi olmak zorunda. Ama daha da derine inince bunların hiçbiri kendiliğinden olamaz ve gerçekleşemez.

 

Burada ihtimalin düşüklüğü ve bundan dolayı olağanüstü bir durum olma nedeninin bu olduğunu söylemiyorum. Burada söylediğim düzenli bir şekilde bu şeyin asırlarca bir kere bile sekmeden tekrarlanması, olayı olağanüstü ve delil yapan budur. Hatta rakamları büyütürsek milyonlarca, trilyonlarca yıl her saniye tekrarlanması. Bir deney bile bu kadar tekrarlanmadan elde edilen veriler yasa kabul edilir, şansa gerçekleşmediği anlaşılır. Burada bir düzen var, rastgele bir durum ise yok denir.

 

işte gerçekte şans oyunlarında bile durum böyledir, daha doğrusu hiçbir şeyde şans yoktur, her şey kaderdir.

 

Bir makine bile böyle sekmeden çalışamaz, en azından bugüne kadar yapılanlar çalışamadı.

 

Dediğim gibi bir trilyon rakam değil de, bir trilyon sayıdan oluşan bilet çekilişi de düşünebiliriz. Ve her sayı da, yani biletin her basamağı da bir katrilyon sayıdan oluşabilir. Yani bir trilyon sayı içerir biletimiz, ama her bir sayısı da bir ile bir katrilyon arası olabilir. bu sefer biletimiz bir trilyon kez, yani asırlar boyu 1 ile 1 katrilyon arası sayıdan yapılan çekilişi kazanacaktır.Ve bu rakam veya sayıları dilediğimiz kadar da arttırabiliriz ve hatta her bilete özgü ayrı sembolleri de işin içine katabiliriz vs.... Bu şuna benzer: dünyaya gökyüzünden bir şey düşüyor ve tam sizin kafanıza denk geliyor, ilk saniye size isabet etti, ikinci saniye yine size isabet ediyor, kaçıyorsunuz ama üçüncü saniye ve daha sonra da yine her saniye size isabet etmeye devam ediyor. Ve bu olay asırlarca, hatta binlerce yıl boyunca hem de her saniye hiç bir kere bile şaşmadan tekrarlanıyor, sürüyor. İşte bu noktada bunun şansa, kendiliğinden falan olamayacağını, bir kaderin/planın gerçekleştiğini fark etmeye başlarsınız.

 

Selam

 

 

tarihinde Emre_1974tr tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İnsan bir az bir kırıntı kafa çalıştırır yahu! Ne demek bilet birine çıkacak dediğini kabul ettiğimiz için teşekkür be! Ha yani ateistlere bir şey kabul ettirebildim yarappi şükür modu mu!

 

Ha yani şimdi sen süt beyaz, kömür karadır desen biz de he öyledir noolmuş desek teşekkür edeceksin! Hayır efendim ne münasebet kömür beyaz süt karadır mı deseydik, ne deseydik acaba?

 

Ateistlerin söylediklerini onaylaması bu kadar hoşuna gidiyorsa kolay. "Ateist arkadaşlar, iki kere iki dört ama, üç kere üç de dokuz eder" dersin! Bu kadar kolay mutlu oluyorsan kendinde bir yanlışlık olduğundan şüphelensen iyi edersin! :D

Link to post
Sitelerde Paylaş
6 hours ago, Emre_1974tr said:

Allah ol dediğinde olmak zorunda zaten.

 

Vallaha mı? Nerden biliyorsun sen bunu? Bir insan bir mağarada görünmeyen bir adamla görüşüp bu bilgiyi almış değil mi? Bu kadar kıvrana kıvrana anlatmaya çalıştığın zavallı hikayenin tek dayanağı bu.

 

Bir adam bir gün bir mağarada görünmeyen bir varlıkla konuştu. Üzerinden 1500 yıl geçti ve sen o hikayeye dayanarak kendince hayata ve evrene dair görüşler geliştirmeye çalışıyorsun. Bu mu yani olay?

 

Hayır, o görünmeyen varlıkla konuştuğunu söyleyen insana, kendi çağında olanlar inanmamış, onu ciddiye almamış ama sen 1500 yıl sonra o hikayeleri ballandıra ballandıra anlatıp duruyorsun.

 

Bak biraderim, bilimin açıklayamadığı şeyler senin inandığın masalların gerekçesi olmuyor. Bilim boş laf üretmiyor. Bilim teknoloji üretiyor. Teknoloji bilimin sağlamasıdır. Eğer çok katlı bir binada oturuyorsan, arabaya biniyorsan, internet kullanıyorsan, hastaneye gidip iç organlarını gösteren cihalar ile muayene edilebiliyorsan bütün bunların YARATICISI bilimdir. Bilim ol deyince olmaz. Bilim araştırır, sonuçları ayıklar, süzer, dener, yanılır ve sonuç ortaya koyar. Senin komik akıl yürütmelerinin bütün bu süreçler karşısında bir toz zerresi kadar bile hükmü yok. Kusura bakma. Boşuna da kıvranıp durma. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, democrossian said:

İnsan bir az bir kırıntı kafa çalıştırır yahu! Ne demek bilet birine çıkacak dediğini kabul ettiğimiz için teşekkür be! Ha yani ateistlere bir şey kabul ettirebildim yarappi şükür modu mu!

 

Sanki Kur'an ayeti kabul ettirdi dangalak. Her çekilişte büyük ikramiye birisine çıkıyor. Söylediği şey bu. Ne yapalım, karşı mı çıkalım bu söylediğine?

Link to post
Sitelerde Paylaş
 

Biraz cesur ve sorgulayıcı olsanız, körü körüne iman ettiğiniz şeylerin zihninizdeki egemenliğine boyun eğmeseniz bunu gerçekleştirme şansınız var.

 

Körü körüne, ha ?

Baștan sona tehdit içeren kitabınız insan ürünü. Bu kesin.

Bak, bunu dahi söylemeye Sizlerin cesareti yoktur. Bu da kesin, o yüzden burada bize cesurluktan ve cesaretten bahsedip, gazel okumayınız. O kadar korkaksınız ki, kitabınız hakkında en ufak bir öz eleștiriyi yapmaya cesaretiniz yok.

 

Bizlerin değil, bilakis Sizlerin tahtalı köyden ödünüz o kadar kopuyor ki, Tanrınızı her cümlenizde acizleștiriyorsunuz.

Yahu Sizlere mi düștü, onu savunmak ?

Siz kimsiniz ?

Birde onay bekliyor; o insan ürünü kitabınız orada durduğu müddetçe çok beklersiniz.

Sayın çok bilmiș, kendini beğenmiș, züppe.

Kendisi nerede ?

Çekilin aradan, utanmaz, sıkılmaz, bir o kadar da pișkin forumdaș.

Çekilin aradan ki, görelim bakalım neredeymiș, ne kadar gücü varmıș.

 

 

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
 

Burada bir düzen ve yönetim var.

 

 

Yani size göre...; "düzen ve yönetim, sadece tanrıların yapabileceği birşeydir...."

"Ve bu varlık da ancak katil işkenceci tecavüzcü arap işgalcilerin iddia ettiği tanrı olabilir" demektesiniz...!

 

Saçmalamak serbest elbette... ancak yine de desteksiz sallarken biraz daha ölçülü olursak, daha güzel olacak.

 

 

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Hala daha aynı biletin sürekli kazandığından bahseden başlık sahibinin anlamadığı şey şu:

 

1- Herşeyin zaten olasılıklar uzamı içerisinde gerçekleşiyor olduğu gerçeği; dışarıdan bir müdahaleyi, yani tanrıyı gereksiz ve lüzumsuz hale getirir.

 

2- Bu zorunluluklardan tanrı dahi kaçamaz. Örneğe bakacak olursak; biletlerden biri kazanmak "zorunda". Bunu tanrı dahi değiştiremez..Değiştirememiş zaten. Evrenin başından beri olagelip de, olasılık dışı olan, dışarıdan müdahale gerektiren hiçbir şey gösterilememiş bugüne kadar. Hatta vaziyet tam tersi. Bir tanrının yokluğunda beklendiği gibi. Özel bir durum yok. Mucize yok.

 

Ayrıca son verdiği gökten düşen bir şey örneği ile piyango bileti örneği eşdeğer değil. Trajikomik bir durum, ancak arızanın nerede olduğunu göstermesi açısından iyi olmuş.

Adamın kafa bu düzeyde çalışıyor işte.

tarihinde teflon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Gene akıllı tasarım argümanı,çoktan,defalarca cevap verilmiş bir şeydir bu,hala madrabazca ve/veya cahilce soruyor gericiler bunu;

 

Birkaç temel cevap atayım bunla ilgili;

 

1)www.evrimagaci.org/makale/168

 

2)http://alfa-sorgulama.blogspot.com.tr/2013/06/mukemmel-tasarm-iddias.html

 

Bu konuda Gribbin'in Derin Basitlik kitabını öneririm,bilim konusunda en son okuduğum kitabı;

 

https://www.sozcukitabevi.com/Kitap/john-gribbin-derin-basitlik (netteki en ucuz kitabevi olduğu için sözcüy'ü attım.)

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yapılan hata şudur. 

 

Bir olasılığın gerçekleşme olasılığı ile olasılık içerisinde bulunan seçeneklerden birinin gerçekleşme olasılığı bir değildir. 

 

Bakınız: çekilişinin yapılacağını nereden biliyorsun ? Çekilişin yapılma olasılığı nedir ?

 

G.tünden uydurdun. Geçmişe yönelik yapılan her hesaplamada bir olasılık gerçekleşmiş gibi davranılmak zorunda, senin çekilişin yapıldığını var sayman gibi.

 

 

Örneklersek şunun gibi olur. 

 

Bir odada Ali'nin de içinde bulunduğu 5 kişi vardır. Seçilen rastgele birinin ali olma olasılığı kaçtır ? Cevap %20 evet, peki birinin seçilme olasılığı kaç ? %100... Peki neden mi ? Çünkü g.tümden uydurdum. Gerçekte böyle şeyler olmaz.

tarihinde NotImportant tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...