Jump to content

Nöromorfik işlemciler


Recommended Posts

Öncelikle merhaba arkadaşlar,

 

Moore yasası artık işlevini yitirmekte, bunun sebebi ise transistörlerin artık daha küçük yapılmasının fiziksel olarak imkansızlaşmaya başlaması buna bağlı olarak fiyatlarının düşmemesidir.

 

Nöromorfik işlemcinin özelliği, nöronlarla ve sinepslerle, aynı beynimiz gibi çalışmasıdır. Bunun yanında normal bir işlemcinin ikiyüz de biri kadar enerji harcamaktadır. Bu teknolojinin getirdiği en büyük yenilik aynen insan beyni gibi öğrenebilen işlemciler ile yapay zekanın bilinçli bir insan seviyesinde çalışmasına olanak sağlayacak olmasıdır. 

 

İkinci kullanılabileceği yer ise, felçli insanların doğrudan beyinden gelen sinyaller ile omuriliklerinde sorun yaşasalar dahi uzuvlarını tekrar kullanabilecek olmalarıdır.

 

Mevcut durumunda, 10 cm - 10 cm bir board ile, 1.000.000 nöron simüle edilebilmekte, insan beynini tam anlamı ile simüle etmek istediğimizde, orta boyutta bir data center yeterli olacak gibi görünyor. 

 

Yapay zeka, kendi kendine öğrenir ve kararlar verir duruma geldiğinde, oluşacak felsefi sorular ise şimdiden kafa karıştırıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...