Jump to content

bir ateist nasıl olmalı?


Recommended Posts

bizler ateistler olarak dini ve dinin bütün saçma sapan fikirlerini reddeden insanlarız. ve müslümanların da bu saçma dinle bir yere varamayacaklarını umutsuzluk ve nefret içinde izliyoruz. peki biz onlardan daha mı iyyiz? sadece bir dogmayı reddetmiş olmamız bütün sorunları çözdü mü?

ateist olarak çözüm arama zorunda da değiliz ama eğer yapacaksak ortak bir ateist tanımımız olmalı. ateist olarak öncelikle biz nazı şeyleri hayatımıza yerleştirmek zorundayız. bunu da her zamanki gibi bilimsel metodlarla yapmalıyız. 

sosyoloji burda kritik öneme sahip. öncelikle kendimizin ne durumda olduğunu görmemiz açısından. 

Sosyoloji insan toplumlarını bilimsel,sistematik ve eleştirel olarak inceleyen sosyal bir bilimdir. Bu sosyolojinin  en genel düzeyde tanımlanmasıdır. Sosyolojinin araştırma konusu toplum ve  toplumsal yaşamla ilgili olgu ve olaylardır. Toplumun yapısı, organizasyonu, değişimi, işleyişi, … sosyolojinin ilgi alanı içine girer.

 

toplumsal çözümler aramaya da biliriz. ama arıyorsak eğer bunu bilimsel yapmak zorundayız. 

toplumun değişmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz ve bilimsel olanı hayatımıza yerleştirirsek eğer ancak ozaman belki başarılı olabiliriz.

 

mesela marksın teorisini bilip ona göre sınıflara yaklaşmalıyız. mesela ırkçılık sosyolojisini bilip ona göre davranmalıyız. ya da mesela feminnist teoriyi bilip ona göre hayatımızı dizayn etmeliyiz. 

çünkü artık hepimiz farketişizdir ki değişimler kişilerle başlar. 

ve birkaç konuda eleştirilerimi dile getirmek istiyorum. hala milliyetçi duyarlılığı olan arkadaşlarımız var. bence tüm dünya birdir. olan hiçbirşey bizim çıkarımıza veya aleyhimize değildir. veya hepimizin çıkarına veya aleyhinedir. artı benim gördüğüm kimse birbirini anlamıyor bile. kişilerin savaştıkları idealler farklı.neyse temel olarak milliyetçilik ve onun bütün türevleri bilimsel oalrak ıspatlanmıştır ki saçmadır. benim oalaya bakış açım budur.

 

bir ikincisi feminizm ve ataerkillik çok az önmeseniyor. hepimiz bu ülkede iliklerimize kadar ataerkiliz. yine bilimsel olarak bakmak lazım olaya. sosyal erkeklik ve sosyal kadınlık kimliklerimizden olabilidiğince  kurtulmalıyız. çünkü bunlar doğamıza aykırı.

 

doğayla barışık bir hayat istemeli bence bunların dışında da. hatyvan sevgisi size kalmış ama bizim birsürü hayanı evcilleştirdiğimizi ve kendimizi onların efenisi yaptığımızı bilelim. şu anda yeryüzünde  insan sayısından çok çok fazla çiftlik hayvanı var. en azından bunları bilelim.

 

bu arada ben asimile olmıuş bir kürdüm. ne olduğum belli değil yani...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir ateist herhangi bir şekilde olabilir. Aslında bir kişiyi ateist veya aslında ate yapan sadece tanrının varlığına göre yaptığı kabuldür. Bundan dolayı ate şöyle olmalı, böyle olmalı diye bir kural yok.

 

1 hour ago, Hiçkimse... said:

ha bir de laiklik de benim için bitmiştir. bi kere laiklikte dinlere saygı duymak var ama benislın aptalca fikirler pompaladığını bildiğim için müsade edemem. çünnkü islamda oalnlar insanlık suçudur. tamamen kökü kazınmalıdır.

Aptalca fikirler pompalayan o kadar çok ideoloji var ki... Bir gazla gelip İslam'ın kökü kazınmalıdır yazıyorsun. Sadece İslam ile olsa... Hristiyanlık var, Yahudilik var, modern dinlerden nazizm vardı, marksizm var. Hangi biri?

Link to post
Sitelerde Paylaş

ve hepsi de sosyolojinin içinde var. bize de nasıl etki ettikleri, bizi nasıl dogmalarla dolu insanlar yaptıkları zaten belli. ben kalkalım silahlarınızı alın savaşa gidelim demiyorum. 

diyorum ki; ben ateistim tüm dinlere karşıyım. bununla birlikte bilimsel bir insan olabilmem için tüm dogmalara da karşı olamm gerekir ve bunu herşeyin ötesinde hayatımda yaşamak zorundayım. bundan önce gelmiş herhangi bie sistem de az önce senin değin gibi ihtiyaçlarımı karşılamıyor. yeni bir sosyolojik kimlik için belki de yeni bir sosyal sınıf oluşmalı. 

ateizm tanımı gereği bi kere dogmalara karşı olup bilimi desteklemeli. kişiler olarak bizler tüm dogmaları yıkma hisiyatında olursak ozaman brşeye benzer bu işler. yoksa dediğin gibi kimse birşey yapmak zorunda zaten değil. 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Anlaşılan bu başlıkta milliyetçilik ve laiklik hedeflenmiş. Evet faşim, dinci faşizm, kapitalizm, diğer dinler gibi dertlerimiz bitmiş sadece laiklik kalmış tek sorunumuz. O da son seçim ile bittiğine göre mutlu olabilirsin sayın ateist.

Bilimin önündeki en büyük engelin laiklik değil, dinler olduğunu anlayacak durumda değilsiniz veya öyle görünüyorsunuz.

Bir başlık açmışsın ama dinlerden önce laikliğe sataşmanız düşündürücüdür :excl::wacko:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Laiklik, devlet yönetme yetkisinin tanrıdan değil halktan alınması demektir. 

 

Atatürk hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir derken, aslında hakimiyeti tanrıya dayandıran fikri çöpe atmıştır. Nitekim bunun farkında olan İslamcı barbarlar, hakimiyet kayıtsız şartsız Allah'ındır derler. Kendisini tanrının gölgesi sanan ruh hastaları tarafından yönetilmek istediklerini dile getirirler. 

 

Laiklik dinlere değil, dindarlara saygı duyar. Ne yapılsın istiyorsunuz? Bir tanrıya inanan ve belli ritüelleri yerine getiren insanları kireç kuyularına mı atalım? 

 

Laiklik devlet yönetiminin, yasaların, toplumsal hayatın tamamen insan aklına dayanması demektir. Bunun nesi ile kavga ediyorsunuz, hakikaten anlamıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ateist, agnostik veya dindar her ne isen, insan olmak her ideolojiye sahip insanlar tarafindan kabul edilmesi gereken bir husus. Sen gercekten insan olmanin hakkini veremiyorsan, ateist veya dindar olmanin bir onemi veya ayricaligi yok. Ben ateistim, cevremdeki dindarlarin dogmalarini istedigi gibi yasamalarini yadirgamiyorum. Ama benim hayat felsefemi yadirgayan, elestiren ve buna mudahale etmeye calisan kisilerin de insan oldugunu dusunmuyorum. Bu kisi agnostik, deist veya dindar olabilir hic onemi yok. Herkesin hayat felsefesine ve yasam tarzina saygi gosterebilen kisi gercek bir insandir. Bir ateist de bu sekilde olmali, insan olmali..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gönlümüz dinlerin olmadığı bir sistem ister örneğin komünizm, komünizm olmazsa sosyalizme de razıyız, sosyalizm de yoksa laiklik baştacıdır. Eğer bir ateist olarak sıralamak gerekirse durum bundan ibarettir, din, faşizm ve ayrılıkçılık tepemizde balyozunu indirirken laikliği eleştirmeyi zaman ve mekan olarak iyi niyete yorumlayamam.

Ayrıca milliyetçilik de laiklik gibi zaman ve mekan meselesidir, düşman taşşağını sallarken milliyetçi olmama gibi bir lüksün yoktur. Tabi bu ülkede milliyetçiliği de ırkçılıkla özdeşleştirdiler, oysa ırkçı milliyetçi dışında yurt milliyetçiliği diye bir kavram vardır. Yurt milliyetçiliği ırk ayrımı yapmaz, tam tersi bütün halkları bir çatı altında birleştirir, örneğin Atatürk, Mao Zedung, Stalin, Fidel Catro gibi devrimciler ve kapitalist Avrupa ülkeleri yurt milliyetçiliğini uygulamıştır. Yurt milliyetçiliği bir ideoloji değildir, kapitalist saldırılar veya olası herhangi bir dış saldırı karşısında yurdun bölünmemesi için zorunlu bir savunma duruşudur. Bu yüzden ırkçı milliyetçilik ile yurt milliyetçiliği arasındaki bu uçurum farkına dikkat edilmeli...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Fransızlar Büyük Devrim'in ünlü sloganı "Özgürlük-Eşitlik-Kardeşlik"in sonuna "Laiklik"i de eklemişler.

Fransa'ya giden olursa, okulların ön cephelerinde bunu görebilir.

 

İslami terörün nihai amacı laikliği ortadan kaldırmak. Saldırıların artması ile Avrupa bunu algıladı.

 

Bizde ise var olan kör-topal bir laikliği eleştirmek ilericilik mi sayılıyor artık? Öyleyse yuh.

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Sizi kimin yönettiğini görmek için kimi eleştirme hakkınızın bulunmadığına bakın" - Voltaire.

ne güzel anlatmışsınız. Şimdi dönüp kendinizi eleştirin derim ben. Yoksa müslüman mantığıyla hareket etmekten başka bişey yapmıyorsunuz. Bu da çok doğal. Ve aslında bunu anlatmaya çalışmıştım. Sonuç olarak aynı ülkede yaşıyoruz. Aynı havayı teneffüs ediyoruz. Aynı eğitimlerden geçiyoruz. Bütün beslendiğimiz kaynaklar aynı. Sadece bir dogmayı reddetmekle bir yere varılmaz. Temelinde tüm dogmaları hayatımızdan çıkarmadıkça, geçmişte kalmış artık bilimsel dayanağı olmayan fikirlere saplanıp kaldıkça hiçbir şey olacağı yok. 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...