Jump to content

1300 yıllık kuran halka açıldı


Recommended Posts

İngiliz kütüphanesi bilinen en eski el yazması kuran kopyasını dijital ortama yükleyip halka açtı.

 

Link: http://www.bl.uk/manuscripts/Viewer.aspx?ref=or_2165_fs001r

 

Harekesiz yazılmış en eski kuran mış. Harekeler olmayınca anlamı değişir mi bilmiyorum fakat arapça bilen ateist kardeşlerim bir iki ayeti çevirirse hoş olur..

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu Kuran'ın şimdiki çeviriden bayağı farklı olduğu iddia ediliyor. Mesela, cennettekilere 72 huri değil de, 72 üzüm vaat edildiğini duymuştum. Ama katılıyorum, bence de  müslümanlar bunu kabul etmez, hayat tarzlarını kolaylıkla değiştirmezler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sayfa çeviremediğimden yazıları göremedim, ama British museum'daki kopyanın nokta ve harekesiz olduğunu sanmıyorum.Osman Kuran'ına sadece hareke ilave edilmedi, aynı zamanda nokta da ilave edildi. Nokta ve harekeler ciddi anlam değişikliği yaparlar. Fakat nokta ve hareke konulmasını ise "herkes kendi kafasına göre okuyor" diye izah ederler. İlavelerin dönem dönem, yapıldığı, kimin ne kadar ilave yaptığının net olarak belli olmadığı söylenir. Orjinal metnin korunması adına ilk ilavelerde sonradan ilave edilen nokta ve harekeler kırmızı kalemle yapılmış, sonraki çoğaltmalarda kırmızı kalem es geçilmiştir. El ile yapılan bu kopyalamalar esnasında, kopyalamayı yapan hattatın yaptığı hatalar, ya da kendinden koyduğu nokta ve harekelerin ne sayısı bilinir, ne de miktarı. Tahrif nokta ve harekelerle de kalmaz, Irak valiliği yapmış olan Hacca bin Yusuf'un "Kuran'a 1000'den fazla elif ilave ettirdim" diye övündüğü nakledilir...

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Harekesiz olup olmaması, en eski olup olmaması neyi değiștirir ?

Elin oğlu (oğulları)  zamanında karalamıș birșeyler iște.

Diğerleri de düșmüș peșine.

 

"Ben giderim mersine, bunlar gider tersine" misali bu kitap hiç haketmediği nam ve șöhrete, öyle yada böyle, eriști.

 

 

 

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben kuranin anlami degistiginde islama bakis acimin degisecegini veya islam muritlerinin kafasinin degisip degismeyecegini sorgulamadim. Yillarca zehir olarak bildigimiz siyanurun adinin aslinda siyanur degil de baska birsey oldugunu ogrenmek, onun zehir oldugu gercegini degistirmeyecek fakat dogru bilgiye ulasmis olacagiz. Kuranin icerisindeki ayetlerin anlami degistiginde de kuranin uydurma oldugu gercegi degismeyecek. Ben burada bunu tartismiyorum, icerisinde asil yazan ile gunumuzde yazan arasinda bir fark var mi bunu merak ettim ve bilenlerden bunu talep ettim, bu kisisel birsey.

tarihinde NotFound tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Kuran'ın değişmemesi kadar normal bir şey görmüyorum, çünkü bu sürekli şekilde ibadetlerde tekrarlanıyor. Artı korku aşılanıyor insanlara, allahın kelamı bu diye, insanlar çarpılırız diye korkuyorlar. Bir hadisçi nispeten işine gelen bir hadisi kendi uydurur. Ne mantıkla, Muhammed de bu konuda söylememiş bile olsa böyle söylerdi mantığıyla. Ama kimse allah da böyle derdi diye düşünmeye cesaret edemez.

 

Kuran değişmemiştir, bu da mucize filan değildir. Nispeten geç bir dönemde bir din masalı yaratmak gerçekten çok şansı yaver gitmeyi gerektiriyor. Sonrasında bu şansı tekrar yakalamak mümkün olmamış zaten. İslam mayasının göle çalınıp da tutması oldukça şanslı bir olay. kaynayıp güme de gidebilirdi. Bunu yaratan Emeviler, ardından kararlı bir yayılmacı siyaset izleyince maya tutmuş. Olay tamamen siyasi. Öyle adamın biri ben peygamberim diye çıkmış, önce alay edilmiş sonra inanırları artmış filan, masal bunlar.

 

Emevi emperyalizminin sonucudur İslamın yayılması. Başka bir şey değil. Bu emperyalizmin aracı da Kuran olmuştur. Fasa fisodan, aslı astarı olmayan saçma sapan bir düzmecedir. Ama işgal edip zorla dayattığın, karşı çıkanları meydanlarda halka açık kestiğin, oluk gibi kan akıttığın zaman bir halta yararmış gibi sanki bir şey haline geliyor mecburen işte... Aradan bir zaman geçince de işgalle, zulümle zorla benimsetildiği unutuluyor.

 

Kuran'da değişiklik olmuşsa da zerre kadar umurumda değil. Elimdeki ne bot da başka türlüsü ne bot olabilir bunun? Elimdekine bakarım bir bota yarar bir halt mı. Değilse versiyonunu ne yapayım? Yüzünden ne hayır gördük de godundan ne hayır göreceğiz derler hani... :lol:

 

Kuran nasıl değiştiriliyor, müşrikleri gördüğünüz yerde öldürün yazıyor, salağın biri çıkıyor öyle değil, gözetleme kulelerini vurun yazıyor diyor. Bundan iyi değiştirme mi olur? Atların nallarından çıkan toz ve kıvılcımlardan bahsediyor, sabah erkenden kabileleri basıp katliam yapmayı soymayı ganimet köle toplamayı övüyor, atomların etrafında dönen elektronlardan bahsediliyor diyor aptalın artık aptallıkta sınır tanımayanı ahmağın birisi. Hayır bundan başka nasıl değiştirilecek bu zıkkım?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...