Jump to content

Adem'in biyografisi


Recommended Posts

Adem,yeryüzünde ilk insan ve ilk peygamber, bütün insanların babasıdır. Çeşitli memleketlerden getirilen toprakları melekler su ile çamur yapıp, insan şekline koydular. Mekke ile Taif arasında kırk yıl yatıp salsal oldu. Yani pismiş gibi kurudu.

Önce Muhammed'in nuru alnına kondu. Sonra Muharrem'in onuncu cuma günü ruh verildi. Her şeyin ismi ve faydası kendisine bildirildi. Boyu ve yaşı kesin olarak bildirilmedi. Allah''ın emri ile bütün melekler, Adem'e secde etti, ama İblis kibirlenip, bu emre karşı geldi ve secde etmedi:

 

Adem kırk yaşında Firdevs adındaki Cennet'e götürüldü. Cennet'te yahut daha önce Mekke dışında uyurken, sol kaburga kemiğinden Havva yaratıldı. Allah onları birbirine nikâh etti. Yasak edilen ağaçtan unutarak ve İblis'in oyununa gelerek önce Havva, sonra Adem yedikleri için cennetten çıkarıldılar. Adem, Hindistan'da Seylan (Ceylon) adasına, Havva ise Cidde'ye indirildi. İki yüz sene ağlayıp yalvardıktan sonra , tövbe ve duaları kabul olup, hacca gitmesi emr olundu:

 

Arafat ovasında Havva ile buluştu. Kâbe'yi inşa etti.Adem her sene hac yapardı. Sonra Şam'a geldiler. Burada çocukları oldu. Neslinden 40.000 kişiyi gördü. 1.500 yaşında iken çocuklarına peygamber oldu.

Çocukları çeşitli dillerde konuştu. Cebrail  on iki kere geldi. Oruç, her gün bir vakit namaz ve gusül abdesti emredildi. Kendisine kitap verilip, fizik, kimya, tıp, eczacılık, matematik bilgileri öğretildi. Süryani, İbrani ve Arabi diller ile kerpiç üstüne çok kitap yazıldı. Bir rivayete göre 2.000 yaşında iken cuma günü vefat etti.Havva kırk sene sonra vefat etti. Kabirlerinin Kudüs'de veya Mina’da Mescid-i Hif'de veya Arafat'ta olduğu rivayetleri vardır.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yazdığım Adem biyografisi, islam mitosuna göre hazırlanmış yani arapların her zaman yaptığı gibi kaba,en önemli ayrıntıları es geçilmiş,özensiz bir biyografidir.

Adem'in asıl mitosunu anlayabilmek için diğer kaynakları incelemek gerekir..Özellikle yahudi kaynaklarını..

O çağdaki insan ilişkilerini, kadının konumunu,toplum psikolojisini, uydurulmuş Adem mit'i aracılığıyla çok güzel kavrayabiliriz.

İbranilerin mitosuna göre,Adem'in ilk eşi Lilith'dir.Lilith,Adem ile aynı zamanda ve aynı anda,aynı maddeden yaratılmış ve Adem ile eşit statüye sahiptir.

Tanrı onları, onlar için yarattığı cennetine koydu. Ancak kısa süre sonra ikisinin arasında bir tartışma çıktı. Tartışma sevişirken kimin üstte olacağına ilişkin bir tartışma idi. Erkek “ben üstte olacağım” derken; kadın “senin üstünlüğün ne, asıl üstte ben olmak istiyorum” diye cevap veriyordu. 

Uzun uzun tartıştılar; ancak bir sonuca varmaları mümkün olmadı. Bunun üzerine Âdem tartışmaya tanrının hakemlik yapmasını istedi. Lilith ise bunu istemedi, tanrının kendisini desteklemeyeceğini düşünüyordu herhalde. Ve oradan ayrıldı.

Adem tanrının yanma gitti ve durumu anlatarak Lilith’den şikâyetçi olduğunu söyledi. Hatta kendisinden kaçtığını söyledi. Bunun üzerine tanrı, Lilith’in peşinden üç melek gönderdi ve onu geri dönmeye ikna etmelerini istedi. Ancak Lilith dönmek istemedi ve üç melek elleri boş döndüler. Tanrı çok sinirlendi ve Lilith’i lanetleyerek onu şeytanın hizmetine verdi. 

Lilith kaçınca Adem yalnız kaldı.Bu duruma üzülen tanrı onun yalnızlığına bir çare bulma çabasına girdi. Âdem’in gözü önünde ona bir eş yaratmaya başladı. Hammadde olarak kemik, bağ dokusu, kas, kan ve bağırsak kullandı. Bir düzenleme yaptıktan sonra bunları deri ile kapladı ve bazı yerlerini de kılla süsledi. Âdem, kendisi için tanrının yarattığı yeni kadını görünce midesi bulandı ve beğenmediğini söyledi. Tanrı iyi bir şey yaratmadığını düşünerek ondan da vazgeçti. Bu yeni yaratılan kadının akıbeti meçhuldür.

Tanrı üçüncü kez daha dikkatli davrandı.Adem uyurken onun bedeninden aldığı kaburga kemiğinden Havva’yı yarattı; onu uyandırmadan önce beğensin diye, saçlarını ördü; her yerini süsledi.Adem uyanıp yanında bu yeni kadını görünce hemen hayran oldu.

Tanrı,Havva'yı yarattıktan sonra,Adem ile Lilith arasındaki sorunu tekrar yaşamamak için cinselliği de yasaklamıştır.

Adem ve Havva'ya yasaklanan şey bir meyve değil,cinselliğin ta kendisidir..

Ve bu yasak Havva'nın zayıf karakter olarak gösterilip,bunun yardımıyla bir şekilde delinmiştir.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu mitten şu sonuçları çıkarıyoruz..

 

1- Adem ilk insanı değil,ilk tarım ve hayvancılıkla uğraşan erkeği temsil etmektedir.Tarım toplumuna geçilmesiyle beraber kadın ve erkek arasında yeni iş bölümü yapıldı.Tarım erkekle ilişkilendirilmiş,kadın eve hapsedilip doğurganlıkla ilişkilendirilmiştir.

 

2-Üretim ve geçinme erkeğin sorumluluğuna geçtiği için erkek daha baskın karakter hale gelmiştir..Bir arada yaşamanın getirdiği mahremiyet olgusu da cinselliğe özel tabular yüklemiştir.

Üzerine üretim yükü binen erkeğin bu yükün altından kalkabilmesi için cinselliğin kontrollü yaşanması gerekiyordu.Yoksa kaos ortamı oluşacak ve üretim aksayacak,insanlar bir arada yaşamayacaklardı. Cinselliği kontrol altına almanın en kolay yolu da kadını kontrol altına almaktı. Erkek de bunu yaptı; kadını evle sınırlandırdı; evlendirdi.

 

3-Lilith başkaldıran,kendini erkekle eşit gören bir karakterdi.Lilith lanetlendi ve şeytanla işbirliği yapan bir karakter olarak gösterildi.Havva ise uysal bir karakterdi,örnek olunması gereken kadın Havva idi..Uysal bir karakter olmasına rağmen cennetten çıkış faturası yine Havva'ya kesilmiş, kadının özgür cinselliği büyük bir günah haline getirilmiştir.

Artık erkeğin kadının efendisi olduğu tanrının ağzından çıkan sözlerle bir kadere dönüşmüş,Kutsal bir yasa ve değişmez olmuştur.

 

4-Adem-Lilith hikayesi kadının baskın olduğu tarım toplumu öncesi Avcı-toplayıcı bir topluma ait bir gönderme olabilir.Tekrar bu kültürün hortlamasından korkulmuş olabilir.

 

5-Bu hikayelerin hepsi o çağda ki toplum düzenini ilkel de olsa sağlamak için uydurulmuştur.Eski toplumsal düzen lanetlenmiş yeni toplumsal düzen ilahileştirilmiştir.Sermayenin ve zenginlerin de ortaya çıkışıyla bu uydurma inanışlar insanlara cebr ile kabul ettirilmiştir..Oysa ortada ne bir Adem ne de bir Havva vardır..

 
Link to post
Sitelerde Paylaş

İlk tavuk, ilk kedi, ilk keçi, ilk yarasa diye bir şeyler olmadığı için ilk insan diye bir şey de olamaz ve kesinlikle yoktur. Böyle bir olasılık net anlamıyla sıfır. Yani olanaksız. Yani adem tamamen uydurma aslı astarı hiç olmayan bir fasaryadan başka bir şey değildir. Evrimi bilmemek ne kadar büyük bir cahillik... Müslümler bu yüzden Müslüm kaldıkları sürece on üniversite de okusalar cahildirler.

 

Çok büyük bir utançtır ki, ülkede değil üniversite bitirmiş, profesör ünvanı verilmiş adamların ademe inanmak bir yana, ademin dinozorlarla !!! savaşmak için !!! yetmiş metre boyunda !!! olduğunu iddia ettiği görüldü. Yüz kızartıcı yani, yüz karası, utanç! Yerin dibine sokacak değil, yerin ters tarafından uzaya fırlatacak bir utanç! Bu yüz karası ile yaşamak zorundayız.

 

Ünlem koyduğum yerlere gülmek mi lazım ağlamak mı bilemedim. Elaleme rezil olduk, milliyetimizden utancımızdan ellerin yüzüne bakamaz olduk artık. İslamdan istifa etmek yetmiyor, milliyetimizden de istifa etmemiz gerekecek yakında!

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...