Jump to content

İnsanlar neden dans ederler?


Recommended Posts

Cafe konusunu din ve ateizm forumunda niye açıyorsunuz yahu?

 

Tabii ki insanda evrenin fiziği ve matematiği ile doğrudan ilişkili bir ritm duygusu var da ondan dans ediyoruz. Sia Cheap Thrills söyleyince yerinde kazık gibi oturulur mu yahu! Hayatın ritmini yakalamadan nasıl yaşıyorum diyeceksiniz? Kalbiniz bile ritimle attığı için hayattasınız. Yoksa ölürsünüz. Beyninizin de ritmik dalgaları var. Her şey dansediyor. Dans hayatın ta kendisidir. 

 

Bizim yerli Sia'mız Sezen beni çok şaşırttı. Dogmaya destek çıktığı için onu silmiştim. Benim için ölmüştü. Ama Manifesto ile çıkarak "ben daha ölmedim" dedi! Çok iyi yani, ritm kusursuz! Bunu şöyle cıvıl cıvıl bir genç kız söylemeliydi, öyle bir sanatçıya yakışacak şarkı! Bunu Sezen'in söylemesine çok şaşırdım.

 

Fakat sözlerine baktığım zaman tam Sezen'lik sözler yani, o da var. Bizi bir kez daha şaşırtmayı başardın Sezen abla, ne diyeyim, dogmaya destek çıktığın zamanki kadar şaşırtamazsın bir daha ama... Tamam ölmemişsin, yaşıyorsun. Bunu kabul etmek zorunda bıraktın.

 

Evet yani liberallerin liboş olduğu bir dönem yaşandı. Bu dönem bir utanç anısı olarak belleklerde kalacak. Bu utanç alınlarda bir kara leke olarak hiç silinmeden kalacak, tarihe geçecek. Liboşlar dogmaya destek veriyor! Utanç yani, yüz karası... Tarih bunu kaydetti ve bu silinmeyecek.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bernard Shaw dans için "niye yatakta değil de ayakta?" demiştir. Büyük ve önemli bir düşünür ama bence halt etmiş. Çok yersiz bir laf etmiş. İnsanların son durağı yataktır. Yataktan önce yapılacak çok iş var. Bunu geniş anlamda söylüyorum. Gün boyunca yapılacak işleri anlayabileceğiniz gibi bir yatakta sonlanan ömrü de anlayabilirsiniz. Tabii herkes yatakta ölmez ama yatarak ölür yani, ağaçlar gibi ayakta ölmeyiz! Tabii Challenger astronotu değildiyseniz ve tonlarca hidrojenin bir anda yanmasıyla gökte buharlaşarak ölmediyseniz. Fakat onlar bile buharlaşmadan önce yatar konumdaydılar, ne de olsa koltuklarında yerçekimi ivmesine karşı koyuyorlardı.

 

Bu arada hiç bir ağaç yatarak ölmemeli, hepsi ayakta ölmeli. Bir ağaç gibi muhteşem bir canlıya ancak ayakta ölmek yaraşır. Onu yatarak ölmeye mahkum etmek en büyük cinayetlerdendir. Ağaçlara duyduğum saygıyı tarif edemem. Animist olsam ağaca tapardım yani, o derece... Dünyada ağaç kadar muhteşem bir nesne bilmiyorum. Ağaçlara çok aşırı saygı duyuyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dans şahane birşey ama maalesef ben beceremiyorum.

 

Bir kere alkol duvarını aşıp flamenko ustası bir kadınla karşılıklı dans etmiştim. Sonra videosunu izledim ve senin sorduğun o soruyu kendime sordum. (Bazı) insanlar niçin dans ederler? Edebilen etsin de herkes etmesin lan. Ben etmeyim en azından.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dans bir iletişm şeklidir. Konuşmadan iletişm. 
Hiç bir hayvan türü değil, sadece insanlar müzik duydularmı ritmik haraketler yapmaya başlıyorlar.

2 milyon yıl önce insanlar gruplar halinde yaşamaya başlayınca, o zamanlar muzik instrumentleri olmadığından muhtemelen sopaları birbirine vurarak ritmik sesler çıkarırlar ve bu seslere göre ritmik hareketler yaparlar. 
Gruplar halinde yapılan danslar insanlarda "birleştirici" bir etki yapar. Bir "beraberlik" duygusu ortaya çıkar.


Bunun yanında "kız tavlamak" için yapılan danslarda erkek vücudunun sağlıklı olduğunu, fit olduğunu karşı cinse göstermiş olur. İyi dans edebilenler genelde "atraktif" olarak görülür. İyi dans yapan kendisi gibi sağlıklı, fit nesillere baba olabileceğini göstermiş olur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
 

Bazı salon sporları ve antremanlar yatakta yapılıyor, bu yatağın vardır bir sihiri...:)

Her türlü beden hareketleri dans mıdır?

Spor yapmak dans ise neden farklı isimler veriyoruz?

Spor ile dansın farkları nelerdir?

Jimnastik yapmak dans mıdır?

Sirklerde Akrobatlık yapmak dans mıdır?

Tai chi chuan ,kungfu,ji jitsu,gibi dövüş sanatları dansmıdır?

Dans denilince ben vikipedide dans maddesinde yazılı olanları anlıyorum.

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Dans

Alevilerin semahı,mevlevilerin sema gösterileri,şamanların yaptıkları hareketler dinsel danstır.

Bale,salsa,çaça,oryantal,vals,halk oyunları vb şeyler danstır.

Hayvanların kur hareketlerinede dans deniliyor.

Yemek yerken çiğnemek dans değildir. :)

 

Acı içinde kıvranırken yaptığımız hareketlerde dans değildir. :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

5 yıllık tangocuyum. Tüm danslar adına konuşamam ama tango için sana dans ederken hissettiklerimi anlatacak olsam gerçekten sayfalar sürer. Dersin ki "bu herif danstan mı bahsediyor, hayattan mı, ilişkilerden mi, sosyal disiplinden mi felsefeden mi yoksa nedir yani?" Ve muhtemelen yazacağım metnin en can alıcı kısmı şöyle olur:

 

Partnerine bir enerji veriyor ve bunu yaparak bir soru sormuş oluyorsun. O soruyu onun anlayabileceği, karşılayabileceği biçimde vermen ve ondan bir cevap isterken zorlanmasına gerek bırakmadan sorman lazım. Yoksa kadın neden sana senin de memnun olacağın bir cevap versin hatta niye sana herhangi bir cevap versin? Önce onun sana güvenmesini, kendisini sana bırakmasını  sağlayabilmen lazım. Bunun için güvenilir, şefkatli, güçlü nazik olmalısın. Bunu başardıysan sorularını sormaya, enerjiyi vermeye başlıyorsun. Ve kadın da senin verdiğin enerjiye cevap vermeye başlıyor. Ve enerjiler tuttuysa, sorulan sorular anlamlı ve cevaplar da tatminkar oluyor ise uyum içinde birlikte hareket etmeye başlıyorsun. Giderek daha zor sorular soruyorsun ama kadın sana cevap vermekten kaçınmıyor. Ve artık bir süre sonra öyle zor sorulara, zor enerjilere girişiyorsun ki ancak ve ancak birbiri ile çok iyi uyum sağlayan, bir birine sonsuz güvenen iki insan bu enerji alışverişine cesaret edebilir. 

 

Hayatında ilk kez gördüğün ve hiç tanımadığın bir insanla, birbirinizi sakatlayacak seviyede tehlikeli bedensel aksiyonlara giriyorsunuz. Ancak öyle uyum içindesiniz ki korkmuyor aksine ona güveniyorsunuz. Bu, benzersiz bir his. Bunu uyumu ve güveni inşa etmek ve sonrasında yakalanan uyumla neler yapılabileceğini görmek harika bir şey. 

 

Tango, kadın erkek ilişkilerinin temsilidir. İnsanlar tangonun kurallarını özel hayatlarında uygulayabilseler dünyada tek bir mutsuz ilişki kalmaz. Partnerinin sana verdiği enerjinin türü (yumuşak, sert, dirençli, köşeli, akıcı, flu, nazik, istekli, çekingen... sayısız sıfata sahip enerji var) onun sana karşı hissettiklerini, onun karakterini, ruhsal durumunu, dansa bakışını sembolize eder. Ve sen erkek olarak kadının sana verdiği enerjiyi hissederek onun beklediği tavrı sunarak ona yaklaşman gerekir. Kimi duygusal hisli dans eder. Kimi spor yapar gibi enerjik dans eder. Eğer kadının etmekten keyif duyacağı dansı anlayıp onu icra edemezsen kadını mutlu edemez ve o danstan keyif alamazsın. Aksine kadının beklediği enerjiyi verebilirsen de dans dadından yinmez.

 

Kısaca fikir vermeye çalıştım. Başıma gelen yaşadığım ya da duyduğum şeylerden örnekler versem yarın tangoya başlarsın. 

 

Elbette dans belirli bir ön beceri, yetenek ilgi sevgi gerektirir. Bu o kişide yoksa haliyle dans o kişi için bir anlam ifade etmez. Bu normal, doğru ya da yanlış değil. Ben de çizemem. Öteki çalamaz. Diğeri konuşamaz. Bir diğeri başka bir şey yapamaz. Sevmeyen sevmez yapamayan yapmaz. Sorun yok. Ama yapanın aldığı keyif devasadır. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...