Jump to content

Richard Dawkins: Elitizm ve Oy Hakkı


Recommended Posts

Demokrasi, dar bölge için biraz iyi neticeler verebilir sadece. Ötesinde malum dertler başgösterir. 

 

Bunun sübvansiyonu, bireysel özgürlükleri atrırarak gerçekleştirilir. Yani, seçilen şeyin, bireyleri mümkün olduğunca az etkilemesi, müspet veya menfi, hedeflenir.

 

Eğer bireysel özgürlükleri doğru ve yeterli şekilde artırmazsanız, demokrasi çok çok daha aşılmaz bir diktatörlük ve zulmden başka bir şey getirmez. 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Böyle adamlarla beni çıkartsalar da birebir konuşsak halbuki....

 

Birincisi: "Halkın Zekasına güvenmek" denen bir şey vardır. Rousseau, Thomas Jefferson bunu vurgularlar. "Siyaset bilimci daha iyi bilir" diye bir şey yoktur. Tabi ki çok değerli siyaset bilimcilerimiz / profesörlerimiz de var ama mesela NTV'ye çıkan "Uzman" kişilerin yarısının uzmanlığına ben güvenmiyorum. 

Tam tersine, sokakta sıradan insanlarla, simitçilerle, parkta oturan dedelerle, polislerle filan konuşun. Çoğu şeyin farkındalar ve iyi de biliyorlar. Yalana/dolana alışmışlar, yine hepsi demeyim ama birçoğu neyin ne olduğunun farkındadır.

 

Brexit konusu: Dawkins'İn de dediği gibi, siyasetçiler kötü niyetli ve yalana dayalı biçimde kendi halklarını yanlış yönlendirmişlerdir. Bu da muhtemelen Rusya'nın işi olabilir. 

+ 11 Eylül olayından beri, Batı ülkelerinde halk korku içinde. Medeni insanlar oldukları için Barcelona saldırısı gibi şeyler olunca ciddi biçimde korkuyorlar. Bizim gibi, veya mesela Ruslar gibi değiller. "Çocuğumu okula götürürken beni ve çocuğumu patlatabilirler" düşüncesi onlar açısından çok önemli bir şey.

 

3) İngiltere'nin özel bir durumu var. Zaten Commonwealth denen şeyleri var. ABD, Kanada, Avustralya, + bir sürü şömürgeleri, eski-sömürgeleri filan var. Yani İngilizler yıllardır, mesela Avro'ya filan da geçmediler. ve Avrupa'ya karşı hep belli bir mesafede durdular. Çünkü mutlaka ihtiyaçları olan bir şey değil. Fransa/ Almanya gibi değiller.

 

4) Göçmenlerin hepsi İngiltere'ye gitmek istiyor. Romanya'Nın AB'ye girdiği gün romanyalılar uçaklarla İngiltere'ye göç etmeye başlamış. Metro'da uyuyup metro girişine dışkılayan tuhaf tuhaf adamlar gelmiş. Afrikadan gelenler de hep İngiltere'ye gitmek istiyorlar.

/ Yani "doğru karar verdiler" demiyorum. Ama ilke olarak siyaset konusunda, "uzmanın görüşü halkın görüşünden iyidir" diye bir şey yok. Halkın da beyni vardır.

 

5) Biz internet + akıllı telefon jenerasyonuyuz. TV jenerasyonu bile değiliz. Millet kitap / gaste okumayı bırakmıştır. Zırt zırt çıkan Twitter /Facebook haberlerine göre yaşayan insanlar var. 

O da bizim kendi suçumuz. Bir sürü güvenilir haber kaynağı dururken adam gidip güvenilir kaynak olmayan yerden haber okuyorsa suç demokrasinin değil, adamın kendi suçu. Ve bir sürü eğitimli insan var. AKP'nin tuzağına düşen,, AKP'Nin istediği gibi düşünen ve bunun farkında bile olmayan. Yani elitizm ile olmaz. Dönüp kendine bakacaksın önce.

 

Dawkins'İn önerisi de son derecede yanlış. "Temsili demokrasi" diyor. Niye? Doğrudan demokrasi olsun. Karar alsın, hata yapsın, öğrensin, bir daha yapmasın işte. Mantık budur. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bilmediğim tanımadığım insanları önüme koyup seçmemi istiyorlar.

 

Nasıl seçeceğim?

 

İnsanların düşüncelerini okuyabilecek yeteneğim yok.

 

Söylediklerine göre seçsem söylediklerini inkar edip yapmıyorlar.

 

Parti programına göre seçsem parti programına uyan yok. :)

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...