Jump to content

Gerçeklerden Sonra Boşluğa Düşmek


Recommended Posts

Merhaba Arkadaşlar;

 

Bilimsel araştırmaları çok sevip yakından takip eden biriyim.Son bir yıldır yoğun olarak başta kuran olmak üzeri dini içerikleri araştırıyorum. İlk zamanlar ateistlerin düşünce fikri mantıklı olarak gelse de inancım gereği şeytani düşünceye saplandığımı hissederek hemen dikkatimi başka şeylere çevirirdim. Hatta inancımda ki şüpheleri gidermek adına mucize aramaya başladım ama hep hayal kırıklığı buldum. Ne kadar derine inersem o kadar çelişki ve anlamsız hatta insanlıkla örtüşmeyen şeyler gördüm. Şuan öyle bir boşluktayım ki uyuyamıyorum yıllarca fark edemediğim gerçeklerin ve yalan çıkan inançların arasında sıkışıp kalmış gibi hissediyorum. İçinizden aynı durumu yaşayanlarınız oldu mu? Bu süreci nasıl atlattınız?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gerçek seni özgür kılacak.

İlkten süreci atlatmak zor olabilir. 
Yıllarca beynine nakşedilmiş dini palavraların Tanrı değil, insan ürünü olduğunu keşfetmek yepyeni açılımlar sağlayacaktır sana ama.
Zamanla yerli yerine oturacaktır zihninde dinden azade olmak, sadece zamana bırak.
Hatta belli bir şok etkisi bile yaşamışsındır. Ama olur öyle. Geçer zamanla.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evet aynen dediğin gibi bir şok etkisi oldu. Uyku problemi boy gösterdi. Ancak bunların yanında araştırma hevesim katlanarak arttı. Daha çok bilgi peşinde koşmaya başladım. Anlamadığım nokta ise yüzlerce yıl önce oluşturulan dinler modern hayatta bizleri ve diğer milyarlarca insanı nasıl etkisi altına alabiliyor? Kendime çok kızıyorum 27 yıllık hayatı gerçeklerden uzak bir şekilde yaşamak bunun farkına varamamak çok acı.

tarihinde Dr.AldRe tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

  Hemdemo'nun da dediği gibi zamanla geçiyor.Ne kadar sürede geçeceği ise önceden dinle arandaki mesafeyle ters orantılı olarak değişiyor.Ama o din safsatasıyla giden yıllar aklına geldikçe hep bir burukluk olur içinde.Benim en çok aklıma gelen nedir mesela.Lise yıllarındayken din felsefesi konusunda hoca ateizmle ilgili herkesin fikrini sormuştu.Sıra bana geldiğinde o zamanlar ne olduğu hakkında fikrim olmadığından öyle saçmalamıştım ki şu an aklıma geldikçe kafamı duvarlara vurasım gelir.Kim bilir hocamda nasıl gülmüştür içinden??.

  Tanrı yoksa yok.Bu konuda elimizden birşey gelmez.İçinde bulunduğun buhrandan kurtulup, kendine yeni ufuklar belirlersen senin adına daha faydalı olur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
 

 Anlamadığım nokta ise yüzlerce yıl önce oluşturulan dinler modern hayatta bizleri ve diğer milyarlarca insanı nasıl etkisi altına alabiliyor? 

 

Dinler, insanlık tarihi boyunca var olmuştur. En başlarda vahşi hayvan, ateş, güneş, gökgürültüsü gibi son derece basit motiflerden insanların gelişimine paralel olarak inandırıcılık amacıyla giderek karmaşıklaşmışlardır. Bugünkü dinler eskinin saçma inanışlarının evrimleşmiş halidir diyebiliriz.

 

İnsanları nasıl bu derece etki altına almasının nedeni, belki de insanın ölüm korkusu, liderlere saygı gösterme gibi özelliklerinin bir yan etkisi olabilir. Ancak kesin olan insan cahil, karanlık kaldıkça dine olan ihtiyacı artmakta, bilgi sahibi olup aydınlandıkça dine ihtiyacı azalmaktadır.

 

27 yaşında genç sayılırsınız. Bilgiyi hazırlop beklemeyip kendiniz araştırıyorsanız bundan 10 sene sonra oldukça kalın bir enseniz olacağına şüphe yok. 

 

Size iyi uykusuz geceler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

27 yıl sonra uykudan uyanmak:f57:

Milyarlarca insanın aksine ölmeden uyanmış olmanın gururunu yaşamak herkese kısmet olmuyor.

Siz de bunca yıl uykudan sonra bu şerefe erişmenin haliyle haleti ruhiyesini yaşıyorsunuz.

Zorlu bir süreçtir, her bilgi bir başka beyin kapısını açar, biraz hayıflanırsın, biraz lanet edersin ama uyanmış olmanın verdiği haz ve moral insana bir başka mutluluk verir.

Bir eşe, dosta, kadına sarıldığında belki ihanet görür, yanlışa uğrar üzülürsün ama bilgi ve bilime sarıldığın zaman o seni ölesiye kucaklar...

Link to post
Sitelerde Paylaş

ilk başta herkes öyle hisseder ancak daha sonraları özgür ve aydınlanmış hissedeceksin . bilinçli bir biçimde toplumu analiz etmek ve anlattıklarına içinden gülmek sana haz verecek.

 

diğerlerinden farklı olduğun için egon boy göstermeye başlayacak ama çok basit ve amaçsız bir varlık olduğunu bildiğin için dengeleyeceksin.

 

en azından bana böyle oldu.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
 

Evet aynen dediğin gibi bir şok etkisi oldu. Uyku problemi boy gösterdi. Ancak bunların yanında araştırma hevesim katlanarak arttı. Daha çok bilgi peşinde koşmaya başladım. Anlamadığım nokta ise yüzlerce yıl önce oluşturulan dinler modern hayatta bizleri ve diğer milyarlarca insanı nasıl etkisi altına alabiliyor? Kendime çok kızıyorum 27 yıllık hayatı gerçeklerden uzak bir şekilde yaşamak bunun farkına varamamak çok acı.

Biraz geç olmuş seninki ama olsun dünyaya gelipte yalanlara inanıp ölüp gitmekten iyidir gerçeği bilmek , Yaşının verdiği olgunlukla biraz da sabırlı olursan sağlıklı bir şekilde atlatacağını umarım

Link to post
Sitelerde Paylaş

İnsanı güdüleyen merak, beynini sağlıklı tutan yeni şeyler öğrenme, can sıkıntısını gideren hobilerdir.

 

Merak etme duygusu oldukça diğerlerini canlı tutar. Her şeyi öğrendim, bilmediğim yok diye bir durum olamayacağına göre, merak duygusu hiç körelmeyecektir. Fakat acaba merak duygusuna sahip olmayan, genetiğinde böyle bir kodlama bulunmayan insanlar var mıdır? Her insandaki merak duygusu aynı şiddette olmadığına göre meraksız bir insan da teorik olarak mümkün. Ama insanın kendini güdüleyerek merak duygusunu uyarabileceğine inanıyorum.

 

Hayat bir denge içinde gitmektedir. Merak duygusunu dengeleyen, tembellik duygusudur. Tembelliğin baskın gelmesi bir felaket olur. İnsan mutlaka kendini güdülemeli ve tembellik duygusuna yenilmekten kaçınmalıdır. Din aslında tembelliktir. Kim araştıracak şu niye şöyle oluyor bu niye böyle oluyor, tanrı öyle yapmış da ondan de, geç git!

 

Dinin sağlayabileceği tek motivasyon vardır, o da dinsizlerle savaşma motivasyonu. Bu ise zararlı bir motivasyon. Yani din öyle de zararlı böyle de. Dinin bir tek yararından söz edilebiliyor, birleştiricilik. Yani dayanışma. Ama bu da kendinden olmayanı dışlama, düşmanlaştırma sayesinde olduğu için o da zararlı. Totalde ve sonuçta din insanlığın kadim bir düşmanıdır. İnsanlık din ile bir yere varamaz.

 

Ateşi körükler gibi içinizdeki merak duygusunu körükleyip artırın. Hiç ara vermeden yeni şeyler öğrenin. Hayatınızı kazanmak için yaptığınız işin dışında da hobileriniz olsun. Hobiler sonsuzdur, ama avcılık gibi iğrenç ve sonradan vicdanınızı rahatsız edecek şeylere girmeyin. Ömrümde hiç kanı akan bir canlıyı öldürmedim ve bu yüzden ne kadar mutlu, yanılıp böyle bir iş yapmadığım için ne kadar memnun olduğumu anlatamam. Eğer yanılıp bir kez yapmış olsaydım hayatım boyunca vicdan azabı çekerdim. Duyarlığım giderek arttı ve sinek böcek gibi şeyleri de öldürmekten kaçınır oldum. Gençliğinde avcılık yapıp yaşlanınca büyük pişmanlık duyan çok insan gördüm.

 

Merhamet duygusu olmayana insan diyemem. Merhamet duygusu neden olmaz, çok çeşitli nedenleri olabilir. Böyleleri bir şeylere ve birilerine çok zarar veremeden bir an önce ölüp giderlerse çok iyi olur. Bir insanı çözmek için merhametli mi, ona bakacaksınız. Aç bir yavru kediye acıyor ona bir şey verip doyurmak istiyorsa o insandan korkmayın. Kediye tekme vuruyorsa o insandan hemen uzaklaşın ve onu bir daha hiç görmeyin. 

 

Gerçi insanların değişebildiğini de gördüm. Gençliğinde avcılık yapıp sonra pişmanlık duyan insanlar gördüğüm gibi. Yaş ilerleyince gelen merhamet aslında kendine acımaktır ama... Bencilliktir yani... Fakat yine de değişen insanları olumlulamak zorunda hissediyorum. Değişen, olumluya dönen bir insanı takdir etmemek de acımasızlık olur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

democrossian güzel açıklaman için teşekkür ederim. Hayatımın her anında bir şeyler öğrenmek felsefem olmuştur. 60 yaşındaki bir insanı da  6 yaşında ki bir çocuğu da ön yargısız dinleyerek bir şeyler öğrenebilme ihtimalini es geçmem. Boş zamanımın çoğunu kitaplara harcarım. Bu şekilde hep huzur bulurum. 

 

 

Biraz geç olmuş seninki ama olsun dünyaya gelipte yalanlara inanıp ölüp gitmekten iyidir gerçeği bilmek , Yaşının verdiği olgunlukla biraz da sabırlı olursan sağlıklı bir şekilde atlatacağını umarım

 

Aslında uzun süredir tereddütlerim vardı. Ortalama 22 yaşlarında başladı.Evrim kelimesini duymaya bile tahammül edemezken bir gün araştırmaya başladım. Canlılığın çeşitliliğini ve canlılığı açıklamada evrimi kabul etmekten başka seçenek olmadığının farkına vardım. İlk etapta hurafelerden arındım. Hadislerdeki saçmalıklar ve hurafelerin dinin kaynağı olmayacağını anladım.Bir sürede reformistlerin etkisinde kaldım. Hadisçilere göre onlar kuranı okumaya anlamaya yöneltiyordu. Derken kuran okumaya başladım. İşte ipler orada kopmaya başladı. Hem apaçık olduğunu söylemesi hemde tek ayetten yüzlerce anlam çıkarılması olacak iş değildi. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirecek konulardan çok cinselliği,köleliği ön planda tutan savaşı, öldürmeyi emreden ayetlerin olması şok etkisi yarattı. Kabullenmekte zorlandım hep vardır bunun bir açıklaması deyip saçma mucizelerin peşinde koştum. Uzun sürdü ama sonucu güzel oldu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
 

Bir sürede reformistlerin etkisinde kaldım.

 

Ben de ateist olmadan önce son Müslüm günlerimde "sadece Kuran"cı takıldım. Çünkü hadislerden zaten hiç hoşlanmamıştım. Sadece Kurancılar bana olumlu katkılar yaptılar, haklarını yiyemem. Mushaf = Kuran olmadığını ilk kez onlardan duydum ve bu bende bir anlayış değişikliğine yol açtı.

 

Bu yüzden reformist yöntemleri çok da dışlayıp yargılamıyorum. İnsanlar bir anda ateist olamıyor. Örneğin şu anda deizmin yaygınlaştığı söyleniyor. İnsanlar ateist olmadan önce deist oluyorlar. Ben hiç deist olmadım. Direk ateist mi oldum, hayır, bu pek mümkün değil. Benim aşamam, şekil Müslümanlığı oldu. Bunu açıklayayım:

 

Tamam allah yok, bu insanları yola getirmek için uydurulmuş bir şey, tabii Kuran da insan yazması ama toplumlar dinsiz olamıyorlar, din toplumları oluşturan bir unsur. Geçmişteki din anlayışını tabii ki devam ettiremeyiz, ama salça kavanozu boşalıp içine reçel koyduğumuzda salça etiketini söküp reçel etiketi yapıştırmaya gerek yok. Biz içinde salça değil reçel olduğunu biliyoruz nasıl olsa.

 

Ben müslümlükten önce bu moda geçtim, bu moddan da direk ateist oldum. Bu mod ateist Müslüm modu olarak adlandırılabilir. Ateist Müslüm olur mu, işte anlattığım şekilde oluyor. Bu modda çok kişi var, bu konuda tek örnek değilim.

 

Uygun ortam bir oluşsa o kadar çok kişi aslında ateist olduğunu ama uygun ortam olmadan açıklamadığını ortaya döker ki çok şaşırabilirsiniz. Bu anlamda topumda şaşırtıcı derecede fazla sayıda gizli ateist olduğunu tahmin ediyorum. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ateizme yönelenler bence en iyisi felsefeden yararlanabilirler. Bir çeşit "manevi boşluk" hissediyorsan, mesela stoacıları, Marcus Aurelius'u filan okuyabilirsin. Ya da siyasal eğilimli bir insansan, marksizm'e filan yönelebilirsin. Tehlikeli olan tek şey günümüzde moda olmuş nihilizme ve maddiyatçılığa düşmek. Ki öyle bir insansan o bile sorun değil.  

Link to post
Sitelerde Paylaş

''Ve demişlerdir ki: Yazıklar olsun bize, kim kaldırdı bizi uyuduğumuz yerden; bu, rahmânın bize vaadettiği şey ve peygamberler gerçek söylemişler.”

''YASİN-52

 

dostum sen uykuya dalmışsın.uyandığında eyvah demek istemiyorsun uyanmaya bak.henüz 27 yaşındasın.bu adamın yaşına gelene kadar belki daha çok okuyacaksın.Allah sana hidayet versin.

 

 

 

tarihinde fezadabirtürk tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
 

'bu adamın yaşına gelene kadar belki daha çok okuyacaksın.Allah sana hidayet versin.

 

:lol: Böyle komik bir şey daha duymamıştım! Lan insan böyle kıytırıktan salakça bir rüya görmekle Müslüm olur mu be! :D Hayır gördüğü rüya da bir şeye benzese! Neymiş Kuran sayfası sopa olmuş da dayak yemiş! Yok ya! Hakkatten mi! :D Sopa nasıl vuruyordu havada kendi mi hareket ediyordu elinde tutan birisi var mıydı! Bunu gördün diye Müslüm oldun ha? :0_80cbc_37a71a73_L:

 

Bu madem bu kadar ekranlara çıkacak kadar filan ideal adamı, şu foruma bir uğrasın da boyu kaç bir ölçüsünü alalım! Çok kitap yaladım yuttum diyor, ne okumuş bir görelim! Evire çevire bir kepaze edip yollayalım, mutlaka bekleriz! :lol:

 

Öyle yandaş kanala çıkıp karşında Müslüm, seyirciler Müslüm, karışan yok görüşen yok oooh keykah salla sallayabildiğin kadar ile olmaz! Geleceksin ateistlerin karşısına, iyice bir şebek olup gideceksin. Seni var ya burda şebek ederiz, şebek! Evrim hakmış şebekmişim diye hidayete erersin! :lol:

tarihinde democrossian tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
 

dostum sen uykuya dalmışsın.uyandığında eyvah demek istemiyorsun uyanmaya bak.henüz 27 yaşındasın.bu adamın yaşına gelene kadar belki daha çok okuyacaksın.Allah sana hidayet versin.

 

 

Merak etme uykudan uyandım zaten. Bu gibi adamların söylemine karnım tok. Okudum yaladım yuttum derler. Ama neyi yalamış onu kimse bilmez. Uyarın için teşekkür ederim. Bence sen uyanmaya bak. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Felsefe dine göre daha kolaydır. Dinde maalesef karışıklık yaygındır. Felsefe temiz iştir. Kimse Rousseau'yu Platon'u alıp da çarpıtmaya, kendi çıkarı için kullanmaya çalışıp, bunları dogma haline getirmez. Yani iyi bir şey başınıza gelen. + bir sürü deist filozof da vardır. Felsefe manevi boşluğa yardımcıdır.

 

/Din kendini düzeltinceye kadar (Avrupadaki gibi) dinden uzak durmakta fayda var. Mesela ABD'de öyle. Bir sürü deli saçması kilise var ve propaganda yoluyla evrimi filan ret ediyorlar.

 

Hiç uğraşmamak en iyisi. Hele ki arayış içindeysen. 

 

Ama: önüne doğru bilgi çıkarsa da, doğru bilgiyi öğren diyeceğim ama o da senin karman ile ilgili. 1. çakra insanıysan, %90 ihtimalle şimdi nasılsan ölünce de öyle olacaksın. :) 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...