Jump to content

gelişmiş tarım yöntemleriyle 10 dönüm araziden 10 ton fındık?


Recommended Posts

Gerekenler, su, besin, güneş ışığı, karbondioksit vs. vs. 

 

Bunları yaparsan alırsın elbette. Ama gramını kaça maledersin, onu bilmek biraz zor, fakat baya baya gramla satılacak kadar pahalıya satılacağına emin olabilirsin.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hangi yöntemleri uygulayacaksın?

Cep telefonu ile giriyorum link göremedim.

10 dönümden 10 ton fındık alamazsın.

 

http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=24516&tipi=17&sube=0

 

Türkiye`de dekar başına üretim ABD ve Gürcistan gibi üretici ülkelerden daha düşüktür. FAO`ya göre (2013) dekara fındık verimi Türkiye`de 130 kg (BÜGEM‘e göre son 6 yıllık dönemde ortalama 91 kg‘dır.) iken ABD`de 364 kg, Gürcistan`da 249 kg, İtalya`da 157 kg ve İspanya`da ise 111 kg/da dır.

 

8 saat önce, bilgix yazdı:

bu mümkün mü arkadaşlar? ben bu yöntemleri uygulasam bu kadar araziden bu tonajda bir miktar fındık alabilir miyim?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Fındıkta gelişmiş tarım yöntemi mi var?
Ben 17 dönüm araziden 1,2 ton fındık döşürüyorum. 400 kilo foşa, 800 kilo kerasın. 15 dönümde ufak bir tarla, birkaç tane de üzüm asmalı pelit ağacı var, gerisi tamamen fındıklık. Foşa, üzerine gelen güneş ışığına gölge istemez. O nedenle foşa ocağının yanında ağaç olmayacak. Kerasın çeşit fındık ırmak dibinde bile verir. Güneş ışığına foşa kadar ihtiyaç duyma ama ırmak dipleri karanlık olduğu için fındığı ya çürük olur, ya ganzisi boş. Dal tozu vursan bile boşuna, yine kurt giriyor ırmak kenarlarındaki fındık ocaklarına. Giresun fındığı, toprak ve güneş uyumunun daha iyi olmasından ötürü diğer bölgelerden verimlidir ve ganzi dediğimiz fındık için rekoltesi, Trabzon ve Ordu'ya göre daha iyidir.

Ne yaparsan yap, Türkiye topraklarında kerasın ocağı ekersen 10 dönüm araziden en fazla 900 kilo fındık toplayabilirsin, foşa ekersen 700 kilo. Ordu yöresinin fındıkları küçük ama sık verir. Belki Ordu'da 10 dönüm araziden 1 ton fındık toplayabilirsin. Daha fazlası gerçekci değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş
11 hours ago, Mudiban Çivitgorz said:

Millet fındık söküp kivi veya karpuz dikiyor senin derdini...
Dönüm başına fındık veriminin en yüksek il Sakarya ve Düzce'dir.
Oralarda da 1 dönüm araziden 250 kilo fındık alınabiliyor en fazla, dahası yalan, inanmayın.

 

 

Evet, doğru. Fakat, bu "ekonomik olarak" şeklinde ifade edilmesi gereken bir husus. Mesela, güçlü ışık kaynakları ile, gün zamanını artırmak, ısıtma ile ideal sıcaklığa getirmek, yani bir tür sera ortamı oluşturmak, çok katlı ekim teknikleri uygulamak falan falan gibi atraksiyonlara, dönüm başına bir tona çıkmak zor değil. Zor olan, bu kadar masraftan sonra, kilosunu 50 TL'ye falan mal edeceğin fındığı satacak adam bulmak.

 

Bir diğer çözümde, fındığı daha verimli olacak şekilde, özel şartlar içine adapte edecek yönde evrimsel süreç yürütmektir. Böylece, ancak çok özel şartlarda yaşayabilen ama çok çok verimli olan fındık türleri elde edilebilir. Bu uzun yıllar sürecektir, ama mesela gen teknolojisi ile daha kolay yapılabilir. 

 

Peki bunları neden yazıyoruz? Burada konunun bir bilimsel, bir de iktisadi boyutu var. İktisadi olarak, fındık üretimini bu şekilde artırmak, karsız, maliyetli bir işlem olmakta. Fakat, bilimsel tarafı, bunun olabilirliğini ifade etmeyi gerektiriyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
22 saat önce, bilgix yazdı:

yöntemleri hollandadan amerikadan vs öğreneceğim o yöntemlerin ne olması gerektiği konusunda da bana yardımcı olabilirseniz sevinirim?

 

Çok katlı yetiştiriciliği bundan 40 yıl önce Almanya denedi ve başardı ama sonradan ne oldu bilinmez.

Günümüzde dönüm başına yüz ton da alsan asıl sorun o değil, kime, kaça ve hangi yolla satacaksın?

Hangi ülkeye satmaya kalksan karşına kapitalizmin yüce kudreti çıkar...

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 minute ago, Ten Ten said:

İsraile ne meraklısın.

Türkiye  neden yapmıyor?

 

 

 

,

Türkiye, allahın bereketini verecek deyip bekler, olmazsa allahın inayeti der, fındıkları söküp yerine beton döker, katarlıya satar. Ne bekliyorsun ki türkiyeden?

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...