Jump to content

Akvaryumda sudan ağır patlayıp yok kabarcıklar


Recommended Posts

6 hours ago, haci said:

Eğer kabarcık dibe doğru batıyorsa, sudan daha ağır demektir. Bunun başka türlü bir açıklaması olamaz.

 

 

İyide, gazlardan, sudan ağır olduğu bilinen bir gaz yok, en azından oda sıcaklığı şartlarında. Yani, sudan ağır olması mümkün değil. Oda sıcaklığında olabilecek en ağır gaz, SF6, ki onunda litresi 6-7 gram falan gelir diye hatırlıyorum ki suyun litresi 1 kg (1000 gr) malum.

 

Ancak, bahsedilmiş, zar baloncuk olabilir. İçi sıvı dolu baloncuk. Bu durumda, baloncuğun içindeki su, +4 dereceye akvaryum suyundan daha yakınsa, daha yoğun ve ağır olacak, batacaktır. Ama bu zar balocuklar filtrenin çıkışında oluşmaz, özel karışımlar (sabun vs.) ve teknikler gerekir..

 

E, o zaman nasıl batıyor bu? Genelde olan, aslında batan bir şeyin olmaması, baloncuğun olduğu ortamın bir sebepten (akıntı vs.) dibe doğru hareket etmesidir. Yani balonun etrafındaki su kütlesinin hareketi. Bu hareket filtrenin basıncı veya filtreden çıkan suyun soğuk olması ile kolayca ve genellikle gerçekleşir. 

 

Herkese ayrı ayrı cevap yazmak zor bu saatte. Kabaca toparlayayım.Filtreden çıkan baloncukların sebebi, aslolarak hava değil, kavitasyondur. Koca bir taş alır suya tepeden hızla atarsanız, taşın etrafını saran bir baloncuk görürsünüz. Bu baloncuk hava değil, suya çarpan taşın oluşturduğu bir tür buharlaşma ve vakumdur. Bu kavitasyon baloncukları, ortamdaki suyla birlikte, dibe doğru hareket edebilir. Tepesine bardak koyarsanız vs. kısa sürede, baloncuğu oluşturan su buharı yoğunlaşacağı ve suya dönüşeceği için pıt diye patlar gider; daha doğrusu öyle görünen bir olaya sebep olur. Oysa, hava baloncuğu, içindeki hava nedeniyle, patlayıp yok olamaz, yüzeye çıkmaya zorlar kendini ve yüzeyde atmosfere karışır. Tabi, üstünde bir engel varsa o engele takılıp kalabilir. 

 

Ters çevrilmiş kayığın batma sebebi, kendi ağırlığıdır. Bu aslen çoook eskiden beri bilinen dalgıç çanının iptidai bir versiyonudur. 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...