Jump to content

Karun'un Devasa Hazinesi ve Kuran'ın Kaynağı


Recommended Posts



Tevrat'ta Musa'ya isyan eden gruptan olan Karun (Tevrat'ta Korah) ile ilgili zengin olduğuna dair net bir bilgi verilmemiştir. Kuran'da ise Kasas Suresi 76. ayette Karun ile ilgili şöyle bir bilgi verilir:


(Elmalılı Meali)

Kasas 76 - Karun, Musa'nın kavminden idi de, onlara karşı azgınlık etmişti. Biz ona öyle hazineler vermiştik ki, anahtarlarını güçlü kuvvetli bir topluluk zor taşırdı. Kavmi ona demişti ki: "Şımarma! Bil ki Allah şımarıkları sevmez."


Bu ayete göre Karun öyle büyük hazinelere sahip olmuş ki bu hazinelerinin anahtarlarını güçlü kuvvetli bir topluluk zor taşıyormuş.
Yahudi geleneğinde de öyle bir inanç var fakat bu Tevrat kaynaklı değil. Bu inancın yer aldığı bir kaynağı verelim ve karşılaştırmayı size bırakalım:

......................
Talmud: Sanhedrin 110a/
(קהלת ה, יב) עושר שמור לבעליו לרעתו אמר ר"ל זה עושרו של קרח (דברים יא, ו) ואת כל היקום אשר ברגליהם א"ר אלעזר זה ממונו של אדם שמעמידו על רגליו ואמר רבי לוי משוי ג' מאות פרדות לבנות היו מפתחות של בית גנזיו של קרח וכולהו אקלידי וקילפי דגילדא
א"ר חמא ברבי חנינא ג' מטמוניות הטמין יוסף במצרים אחת נתגלתה לקרח ואחת נתגלתה לאנטונינוס בן אסוירוס ואחת גנוזה לצדיקים לעתיד לבא

--- Türkçesi: (İngilizce'den çevirdim hata varsa affola) -  Süleyman'ın Vaiz Kitabı 5:15'de yer alan ''Servet mal sahibinin zararınadır'' ayetiyle ilgili olarak Reish Lakişh şöyle dedi: Bu ayet kendisi için zenginliği fayda etmeyen Karun'un servetinden bahsediyor, Karun'un zengin olduğu gerçeği ayetlerden çıkarılmıştır: (Yasanın Tekrarı 11: 6 - Yahudi Tercümesi- '' (Tanrı'nın) Rubenoğulları'ndan Eliav'ın oğulları Datan'la Aviram'a neler ettiğini; bütün İsrail'in gözü önünde yerin nasıl yarıldığını, onları, ailelerini, çadırlarını ) 've ayaklarındaki tüm serveti' (nasıl yuttuğunu gören çocuklarınız değil, sizsiniz. 7-RAB'bin yaptığı bu büyük işlerin tümünü gören sizsiniz '')

Rabbi (haham , din adamı ) Eleazar'ın dediği gibi bu ayet bir kişinin ayakları üzerinde duran servete atıf yapan bir ayettir ve Rabbi Levi dedi ki: Karun'un hazinesine ait tek bir anahtarı taşımak için 300 beyaz katır gerekiyordu. dahası tüm anahtarlar ve kilitler deriden idi.Bu onun servetinin büyüklüğünü gösterir.

Rabbi Hanina'nın oğlu Rabbi Hanna dedi ki: Yusuf Mısır'da gerçekleşen kıtlık yılları boyunca tahıl satışından biriken 3 hazineyi Mısır'da gizledi. Bunlardan birinin yeri Karun'a birinin yeri Antoninus'a (Asverius'un oğlu, Roma imparatoru) açığa çıkarıldı. Son saklı hazineyse gelecekte mesih çağında yaşayacak erdemli kişiler için saklı tutuldu.

tarihinde Desert Wind tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
3 dakika önce, ateistdusunce yazdı:

İlginç bir yazı.

 

Kuran yazarlarının Hristiyan ve Yahudi Kutsal Kitapları'ndan ziyade Yahudi-Hristiyan sözlü geleneğini bildiği veya duyduğunu gösteren bir konu daha sadece.

tarihinde Desert Wind tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
1 minute ago, Desert Wind said:

 

Kuran yazarlarının Hristiyan ve Yahudi Kutsal Kitapları'ndan ziyade Yahudi-Hristiyan sözlü geleneğini bildiği veya duyduğunu gösteren bir konu daha sadece.

Sözlü gelenek yazılı metinlerden daha hızlı yayılır. İnsanlar okuma değil dinleme üzerine daha çok yoğunlaşıyor. Güzel bir yazı olmuş, teşekkür ederim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
3 dakika önce, ateistdusunce yazdı:

Sözlü gelenek yazılı metinlerden daha hızlı yayılır. İnsanlar okuma değil dinleme üzerine daha çok yoğunlaşıyor. Güzel bir yazı olmuş, teşekkür ederim.

Önemli değil çok haklısınız sözlü gelenek her zaman önde gelir özellikle bu kültürlerde. Tevrat dediğimiz kitap öyle her isteyenin okuyabileceği bir metin değildi din adamlarına ve eğitim alanlara özeldi Kuran'ın bu metinden ziyade Tevrat dışı kaynakları bilmesi doğal . İncil için de bu geçerli:

 

Örneğin  Sahte Matta İncili'nde (apokrif İncil) Yusuf'un Meryem'e eş olarak seçilmesini anlatan, Kuran'da da Meryem için kura çekildi denilerek atıf yapılan bir bölüm vardır.(Sadece Sahte Matta'da değil Yakup incili'nde de var bu hikaye) Orda bu işlem 3 gün sürer. Üç gün boyunca Meryem'i kimin himayesine alınacağı belirlenmek için uğraşılır. Sonunda Yusuf alır. Orda bu işlemi yöneten tapınağın en yetkili din adamlarından (high priest) Abiathar'dır. Kuran'da bu öykü detaylı anlatılmaz tabii.

İşte burdaki 3 gün birden bire Zekeriya'nın yaşlı bir çiftken , Yahya'nın doğacağını öğrendikten sonra (melekten) 3 gün oruç(susma orucu) tutmasına dönüşür.(Kuran'a göre Zekeriya tapınakla ilişkili bir karakterdir Luka'da da tapınakta high priesttir bundan karıştırılıyor diğer high priest Abiathar ile) Nasıl olur demeyin oluyor üstelik Kuran bu oruç tutma mevzusunu Meryem Suresi boyunca devam ettirip Meryem'e de çocuğu doğurduktan sonra 1 gün susma orucu tutturuyor.

Zekeriya'nın kanonik İnciller'de yer alan hikayesi sadece Luka'da geçer ve orda Zekeriya 3 gün değil Yahya doğana kadar konuşmaz. Kuran yazarları Zekeriya'ya her referans verdiğinde mecburen Luka İncili'ne gönderme yapıyor çünkü hikayesi kanonik İnciller'den yalnızca orda var. Yapıyor yapmasına ama Luka İncili'ni okuyamadıkları veya bilmedikleri için apokrif popüler İnciller'den öğeleri hikayeye dahil ediyorlar. Bunun birçok örneği var.

tarihinde Desert Wind tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Hahamların Tevrat'ı Kuran yazarlarından gizlediklerine giderek daha çok kanaat getiriyorum.

 

Anladığım o ki bu hahamlar sınıfı Tevrat'ı devlet sırrı gibi koruyor ve ondan bir şey isteyen oldu mu sözlü fetva veriyor, yazılı bilgiyi ise ancak para karşılığı veriyorlardı. O da bilerek yanlış yazmadılarsa! Yazılı bilgileri mutlaka eksik hatta bazen de yanlış veriyorlardı, bilgi sızıntısı olmaması için. Öyle ya, bu bilgileri biri parça parça toplasa, parçaları bir araya getire getire Tevrat'ı elde eder. Hahamlar bunu bilmez mi, malın gözü hahamlar. Kuran yazarlarını deli etmişler! :lol: 

 

Fakat bu sürpriz değil. Milattan önceye gidersek yazı yazmayı din adamlarından başkasının öğrenmesinin yasak olduğu dönemler bile vardı. Bu yasak matbaaya karşı çıkmaya kadar etkisini çağlar sonrasına uzatabildi. Sümerler bu yasağı kısmen kaldırmışlardır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...