Jump to content

Atatürk tam olarak ne idi?(ateist, agnostik, deist vb)

Atatürk tam olarak ne idi?(ateist, deist, agnostik vb)  

23 oy

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

• İleti 88
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

On 11.03.2018 at 11:45, democrossian yazdı:

Bir daha küfürlü konuşursan gözümde yok olursun. Sana son bir şans tanıyıp muhatap alıyorum.

Einstein panteisttir.

Hocam sürekli size muhalefet ediyorum lakin;

"Einstein called himself an agnostic rather than an atheist, stating: "I have repeatedly said that in my opinion the idea of a personal god is a childlike one. You may call me an agnostic"

Burada Aynştan'ın agnostik olduğu yazıyor. Kendisi söylemiş..
Çok bildiğim bir konu değil, wiki araştırması sadece..

Sitelerde Paylaş
5 saat önce, adeist yazdı:

Aynştan'ın agnostik olduğu yazıyor. Kendisi söylemiş..

Ben de kendi açıklamasını esas alıyorum. Kendisini gazeteciler sürekli tanrıya inanıp inanmadığı konusunda sıkıştırırlardı. Yanıt vermezdi. Sonunda yanıtladı ve şöyle dedi: "Ben Spinoza'nın tanrısına inanıyorum." Spinoza panteisttir ve panteizmin modern temsilcisidir.

Sitelerde Paylaş
15 saat önce, democrossian yazdı:

Ben de kendi açıklamasını esas alıyorum. Kendisini gazeteciler sürekli tanrıya inanıp inanmadığı konusunda sıkıştırırlardı. Yanıt vermezdi. Sonunda yanıtladı ve şöyle dedi: "Ben Spinoza'nın tanrısına inanıyorum." Spinoza panteisttir ve panteizmin modern temsilcisidir.

O zaman, muhtemelen zamanla dinsel görüşlerinde farklılık meydana gelmiş.

Sitelerde Paylaş
1 saat önce, adeist yazdı:

O zaman, muhtemelen zamanla dinsel görüşlerinde farklılık meydana gelmiş.

Olabilir. Panteizm agnostizmden ileri bir aşamadır ve ateizmin aslında neredeyse aynısıdır. Ben aynı sayarım. Said beğenmesek de biraz zeki bir adamdır. Bu adam ateizmin üç türünü belirlemiş ve bunlara karşı Tabiat Risalesini yazmıştır. Bu üç tür ateizm: 1. Panteizm 2. Nihilizm 3. Determinizm. Bunları iktizathüt tabiat, teşekkele binefsihi ve evcedethül esbab diye adlandırır. Bunlar içinde en çok nihilizmi küçümser, alaya alır ve aşağılar. Panteizme bilinçsizce edilmiş laf olarak bakar ve onu da küçümser. Determinizme ise çok öfkelenir, bunun en tehlikelisi, hem inkar, hem şirk, çok beter bir bela olduğunu vurgular. En çok bunu çürüteceğim diye uğraşır. 

Dediğine göre determinizm o kadar tehlikelidir ki, allah bile ikileme düşer determinizm karşısında! :lol: Bunu şöyle ifade eder: "Hikmet ister ki esbab perdedarı desti kudret ola aklın nazarında, kudret ister ki esbab ellerini çeksinler tesiri hakikiden!" :D

Sitelerde Paylaş
On 17.03.2018 at 11:05, democrossian yazdı:

Olabilir. Panteizm agnostizmden ileri bir aşamadır ve ateizmin aslında neredeyse aynısıdır. Ben aynı sayarım. Said beğenmesek de biraz zeki bir adamdır. Bu adam ateizmin üç türünü belirlemiş ve bunlara karşı Tabiat Risalesini yazmıştır. Bu üç tür ateizm: 1. Panteizm 2. Nihilizm 3. Determinizm. Bunları iktizathüt tabiat, teşekkele binefsihi ve evcedethül esbab diye adlandırır. Bunlar içinde en çok nihilizmi küçümser, alaya alır ve aşağılar. Panteizme bilinçsizce edilmiş laf olarak bakar ve onu da küçümser. Determinizme ise çok öfkelenir, bunun en tehlikelisi, hem inkar, hem şirk, çok beter bir bela olduğunu vurgular. En çok bunu çürüteceğim diye uğraşır. 

Dediğine göre determinizm o kadar tehlikelidir ki, allah bile ikileme düşer determinizm karşısında! :lol: Bunu şöyle ifade eder: "Hikmet ister ki esbab perdedarı desti kudret ola aklın nazarında, kudret ister ki esbab ellerini çeksinler tesiri hakikiden!" :D

Hafta sonu Spinoza'yı inceleme fırsatım oldu. Ve sanırım fikren ben de Spinoza'ya yakınım. 

Sitelerde Paylaş
2 saat önce, adeist yazdı:

Spinoza

Tabii şimdi yani Spinoza panteizmin çağdaş olarak en önemli temsilcisi. Panteizm çağlar boyunca çok çeşitlilik göstermiş çok geniş yelpazeye sahip bir düşünce. Animist dinlerle filan başlar diyebiliriz yani. Tasavvufun esin kaynağı da panteizm.

Tabii günümüze geldiğimizde panteizmin ateizmden pek bir farkı yok. Bunu da ilkeselleştiren Spinoza. Ben çağdaş panteizmi şöyle özetliyorum: "Tanrı dediğiniz şey doğanın ta kendisidir." Veya "tanrı zannettiğiniz şey doğadır."

Yani din hakkındaki görüşler temelde ikidir. Teizm ve ateizm. Teist olmanın ilkesi, tanrıya ve din gönderdiğine inanmaktır. O bakımdan deist de ateizm kampında yer alır. Tanrıya inanan nasıl ateizm kampında yer alır denilebilir. Deizm aslında tanrıya karşıdır ama bunu onu dinden soyutlayarak yapar. Bunlar hep taktiksel yaklaşımlardır, direk tanrı yoktur demeyip çalıyı dolanma stratejileridir. Hani söz vardır it ile dalaşmaktansa çalıyı dolaşmak evladır diye.

Deizm, agnostisizm, panteizm, bunlar hep ateist temelli fakat taktiksel manevralardır. Ateizm ise hiç bir taktiksel strateji uygulamadan direk tanrı yoktur diye çakmaktır. İyi midir, o değişken. Taktiksel manevralara çoğu zaman gerek duyulur. Dindarlar tanrı yoktur denmesinden dehşete kapılırlar ve şeytan görmüş gibi olurlar. Kaçmasın iki laf konuşalım dersen taktiksel bir kaç manevra yapman gerekecektir.

Sitelerde Paylaş
33 dakika önce, democrossian yazdı:

Tabii şimdi yani Spinoza panteizmin çağdaş olarak en önemli temsilcisi. Panteizm çağlar boyunca çok çeşitlilik göstermiş çok geniş yelpazeye sahip bir düşünce. Animist dinlerle filan başlar diyebiliriz yani. Tasavvufun esin kaynağı da panteizm.

Tabii günümüze geldiğimizde panteizmin ateizmden pek bir farkı yok. Bunu da ilkeselleştiren Spinoza. Ben çağdaş panteizmi şöyle özetliyorum: "Tanrı dediğiniz şey doğanın ta kendisidir." Veya "tanrı zannettiğiniz şey doğadır."

Yani din hakkındaki görüşler temelde ikidir. Teizm ve ateizm. Teist olmanın ilkesi, tanrıya ve din gönderdiğine inanmaktır. O bakımdan deist de ateizm kampında yer alır. Tanrıya inanan nasıl ateizm kampında yer alır denilebilir. Deizm aslında tanrıya karşıdır ama bunu onu dinden soyutlayarak yapar. Bunlar hep taktiksel yaklaşımlardır, direk tanrı yoktur demeyip çalıyı dolanma stratejileridir. Hani söz vardır it ile dalaşmaktansa çalıyı dolaşmak evladır diye.

Deizm, agnostisizm, panteizm, bunlar hep ateist temelli fakat taktiksel manevralardır. Ateizm ise hiç bir taktiksel strateji uygulamadan direk tanrı yoktur diye çakmaktır. İyi midir, o değişken. Taktiksel manevralara çoğu zaman gerek duyulur. Dindarlar tanrı yoktur denmesinden dehşete kapılırlar ve şeytan görmüş gibi olurlar. Kaçmasın iki laf konuşalım dersen taktiksel bir kaç manevra yapman gerekecektir.

Üniversite yıllarımda (ki bu uzun zaman önceydi), o zaman okuduğum Marks, Hegel vb.. etkisiyle olsa gerek kendimi materyalist olarak tanımlardım. Ancak karşı cephede bunu anlayan olmazdı. Yani "materyalizm de ne demek? Ateist misin Müslüman mısın?" tarzı sorularla muhatap olurdum. 
Lakin o zamanlarda bile evrenin kendi başına yeterli olduğuna ve evren dışında bir idenin-gücün gerekli olmadığına karar verdiğimi, evrenin kendi kendisini yönettiğine inandığımı hatırlıyorum. Yani sanırım işin başından beri bir nevi Panteistim bu durumda. Ve sanırım halen aynı görüşe sahibim. Yani her türlü ateist olmama rağmen bir türlü "saf ateizmi" kabullenemiyorum.
Taktik mi? Olabilir.. Müslüm bir ailede yetiştirilmemden kaynaklı bir nevi iç güdüsel gerçekten kaçış manevrası da olabilir.  

Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, adeist yazdı:

her türlü ateist olmama rağmen bir türlü "saf ateizmi" kabullenemiyorum.
Taktik mi? Olabilir.. Müslüm bir ailede yetiştirilmemden kaynaklı bir nevi iç güdüsel gerçekten kaçış manevrası da olabilir.  

Acayip bir durum değil. Taktiksel manevralara herkesin ihtiyacı olabilir. Ateist olup müslim gibi görünen de çok kişi var. Baskı altındaki görüşler böyle olur. Gerçek potansiyelleri bilinemez.  Ani bir patlama yapabilirse potansiyeli o zaman anlaşılır. Aksi halde gizli bir potansiyel olarak kalır. Bilemezsin, belki çok azdır, belki ummadığın kadar fazladır. Baskı etkili olduğu sürece belirsiz kalır. 

Ben de önceleri kimseye tanrı yoktur diyemezdim. Bunu söylemek davran silahına ikimizden biri ölecek demekle eş anlamlı gibi görünürdü bana. Sonra o kadar vahim olmadığını farkettim. O kadar çok müslime allahınız yok dedim ki bu kadar mı kolaymış diye şaştım. Tabii ki bir gün birisinin silahına davranması olmayacak bir şey değil. Bunu yaparlar. Yobaz çünkü bunlar.

Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7

• Yeni Oluştur...