Jump to content

Simulasyon Evren Argümanı Çürütüldü mü?


Recommended Posts

Son zamanlarda Elon Musk'un yuzde 99.99 ihtimalle simulasyin bir evrende yasiyor oldugumuzu iddia ettigini biliyoruz hatta ünlü Astofizikçi Neil De grasse Tyson'in da bu argümanin kuvvetli ihtimalle gerçek olduğunu bildirince bu argümani dikkate almamak pek elde değil gibi gözüküyor ne kadar cok spekülatif bur argüman olsa da fakat Ekimin başlarında Oxford Üniversitesinden 

Teorik fizikçilerden oluşan Zohar Ringel ve Dmitry Kovrizhi liderliğindeki ekip, Musk ve popüler astrofizikçi Neil deGrasse Tyson gibi simüle edilmiş bir evren teorisinin savunucularına karşı sonuçlar elde etti.

Hatta İngiliz filozof Nicholas Bostrom'un 2003 yılında popüler hale getirdiği simüle edilmiş bir evrende, gelecekteki bazı uygarlıkların ya da geçmiş uygarlıkların sanal olarak deneyimlenebileceği savunulur. Bostrom, günümüz bilgisayar oyunlarının gelecekte böylesine gerçekçi dünyalar yaratmak için temel oluşturabileceğini düşünür. İster istemez insanın aklına şu soru geliyor: Ya bizlerde gelişmiş bir uygarlığın bilgisayar programlarıysak?

Mavi ya da kırmızı hap yok, yer çekimi var:

Simüle edilmiş bir evreni oluşturamamanın en basit nedeni, evrenimiz kadar büyük bir ölçekteki simülasyonu sürdürecek kadar parçacığın bulunmuyor oluşunda saklı. Biliyorum tatmin olmadınız, devam edelim. 

Oxford ekibi, çok miktarda bağımsız yapay zekaya sahip nesne efekti sergileyecek kadar güçlü bir bilgisayar simülasyonu oluşturmak için neye ihtiyaç duyulacağını araştırdılar. Bunun için, kuantum teknolojilerinde henüz varamadığımız noktalar esas alındı, ancak büyük miktarda parçacık etkileşimi demek bazı anormallikleri açıklamayı gerektirdi. Kuantum anormalliklerini açıklayabilmek için uzun süren hesaplamalar yapıldı. 

Tam kapsamlı bir simülasyon için gerekli parçacıkların sayısı arttıkça, karmaşıklık da katlanarak arttı. Simülasyon ne kadar büyük olursa, o kadar çok bilgi işlem gücü gerektiği anlaşıldı. Araştırmacılar sadece fiziksel evrenin çok küçük bir parçasını modellemeye çalışmalarına rağmen imkansız olduğu düşüncesine kapıldılar. Sadece birkaç yüz elektron hakkında bilgi depolamak için, evrende var olan bütün atomlardan daha fazla parçacığa sahip bilgisayar belleğine ihtiyaç olduğu anlaşıldı. Bu yeni bulgulardan hareketle sizce arkadaslar simulasyon evren argümani tamamen çöpe gitmis ve yanlislanmis anlamina mi gelir? İngilizcem olmadigi icin calismanin detaylarini tam olarak bilmiyorum.Yardimci olur fikirlerinizi bildirirseniz sevinirim. Birkaç link vermek istiyorum haberin kaynagini belirtmek acisindan:https://cosmosmagazine.com/physics/physicists-find-we-re-not-living-in-a-computer-simulation ve bir tane daha vereyim:https://www.google.com.tr/amp/s/futurism.com/sorry-elon-physicists-say-we-definitely-arent-living-in-a-computer-simulation/amp/ Sanırım yeni bulgularla yanlislanmis oldugu belirtilmiş yine de emin olmadigim icin calismanin detaylarini veya yeni bilgiler bulursaniz yorumlarini beklerim.Simdiden herkese teşekkürler...

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 dakika önce, AteistDünya yazdı:

Bencede saçmalık kesinlikle asiri spekülatif ama bazilari bu argümanın  propagandasini yapar olmuş.Rahatsiz edici..

Saçmalık demek doğru olmaz yine de %1'lik pay bırakırım.. 

 

Mesela Multiverse teorisi eğer gerçekse bebek evrenler bambaşka evrenler değil de birbirlerinin simulasyonu olabilir.. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ama bu bahsettigin dogal simulasyon,benim eleştirdigim nokta gelismis medeniyetlerdeki varliklar güya yapay evreni dev bilgisayarlarda simule edip tanrilik rolüne bürunüyor.Yani doğaüstü olmayan birer tanri uyduruyorlar kafalarinda .Ve bunu oturup tartisan fizikciler ve felsefeciler var garip geliyor bana daha yapay zeka olusturuluyir ku veya o bilgisaysrlar olusturulabilir mi insan beyni kuantum mekaniksel mi ,klasik mi daha hicbirsey netlesmeden, bilinmeden bu belirsizlikten yararlanip fantezi üretiyorlar.Tam bir şarlatanlik ,bunun bilim şarlatanligindan farki yok..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 years later...

Bu teorinin çürütülmesi imkansız. İçinde bilimsel argümanlar kullansa da kendisi bilimsel değil. 

 

Benim merak ettiğim ama yeterince bilmediğim bizler sanirsak yapay evrenler oluşturabiliyoruz veya oluşturmamız mümkün olacak ileride. Bu durumda bu argüman aslında düşündüğümüzden daha mı güçlü?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...