Jump to content

Burası Priene


Recommended Posts

Nehirler denize kavuşurken taşıdıkları alüvyonları yığarlar ve delta dediğimiz coğrafi oluşumlar ortaya çıkarlar. Deltaların bu şekilde denizi ötelemesi mevcut coğrafi yapının uygunluğu ile doğru orantılıdır. Bu bölgede ortam uygun olduğundan deniz dolmuş, hatta Priene'den 14 kilometre uzağa gitmiştir. Bölgede iki önemli antik kent vardır (Miletos ve Priene) ve her ikisi de Büyük Menderes nehrinin denizi doldurması yüzünden aynı akıbete uğramıştır. Küçük Menderes deltasında bulunan, deniz kenarındaki liman kenti Efes'in akıbeti de aynıdır. O bölgede de deniz dolmuş, Efes'ten 6 kilometre uzaklaşmıştır.

 

Denizin bu kadar etkili bir şekilde çekilmesi gerçekten şaşırtıcı ve insana olmazmış gibi bir his veriyor, ama durmadan çalışan ve bugünkü debisinden onlarca kat daha fazla olduğunu tahmin ettiğim nehrin bunu yapmasını da normal karşılıyorum. 

 

Sorduğunuz o yer şehir meclisinin toplandığı mekan (en mükemmeli Efes'teki şehir meclisi toplantı salonudur. Büyük tiyatronun 5-6 yüz metre yukarısındadır). Ortadaki taşın işlevi nedir bilmiyorum. Orjinal olarak oradamıydı, yoksa sonradan mı kondu bir fikrim yok. Biliyorsunuz restorasyondan geçen antik kentlerde yıkılmış olan bir çok şey aslında sadık kalmaya çaba gösterilerek yeniden dikilir. Gerçekte ayakta duran sutunların çoğu yıkılmış, sonradan dikilmişlerdir. Şehir meclisinin toplandığı mekanın ortasındaki taş bir masa ayağı da olabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...