Jump to content

Kuran'da Özgür İrade


Recommended Posts

Bazı arkadaşlarımız aşağıdaki ayetleri vererek özgür irademizin Allah'ın elinde olduğunu iddia ediyor.

 

Bahse konu bir kaç ayet.

 

İbrahim - 4 Öyleyse Allah, dilediğini dalâlette bırakır. Dilediğini hidayete erdirir. Ve O, Azîz’dir, Hikmet Sahibi’dir.

bakara - 7  Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Onların gözlerine de bir çeşit perde gerilmiştir ve onlar için (dünya ve ahirette) büyük bir azap vardır.

 

 

kuran benzer ayetlerle dolu.

 

Her zaman söylediğim gibi. Kuranı bir bütün olarak okumalıyız. Cımbızlama yaparsak hataya düşer ateizm illetinden kurtulamayız.

Şimdi bu ayetleri insanların kafasını kurcalamak için bu şekilde servis edersek ancak bunu araştırmayan  cahil, kitabı bir bütün olarak okumayan insanları kandırabilirsiniz.

Ama kitabı bir bütün olarak okuyunca şu ayete takılıp kalıp bu ayeti islamı yıpratmak için önümüze servis edenlere ancak gülersiniz.

 

Allah kimi doğru yola iletir, kimi doğru yola iletmez, kimlere hidayet verir kimi dalalette bırakır kimlerin kalplerini mühürlermiş bir bakalım KURAN'dan..

Allah kimlere dalalet kimlere hidayet vereceğini bir güzel ayetlerle anlatıyor.

 

MÜNAFİKÜN 3 : Bunun sebebi, onların önce iman edip sonra inkâr etmeleridir. Bu yüzden kalpleri mühürlenmiştir. Artık onlar hiç anlamazlar.

MÜMİNUN 35 : . Allah, büyüklük taslayan her zorbanın kalbini işte böyle mühürler.

İSRA 9 : Şüphesiz ki bu Kur'an en doğru yola iletir

BAKARA 186 : Kullarım, sana beni sorarlarsa bilsinler ki ben, muhakkak onlara pek yakınım. Beni çağıran, bana dua eden kişiye çağırdığı, dua ettiği anda icabet ederim. Artık onlar da benim çağırmama koşsunlar, bana inansınlar da doğru yolu bulsunlar.

 

MAİDE 16 : Allah, rızasına uyanları bununla kurtuluş yollarına ulaştırır ve onları kendi izniyle karanlıklardan nura çıkarır. Onları dosdoğru yola yöneltip-iletir.

 

YUNUS 10 : Ama iman edip te, doğru ve yararlı işler yapanlara gelince, Rableri imanlarından dolayı onları doğru yola eriştirmektedir

 

NAHL 104 :  Allah’ın âyetlerine inanmayanları, Allah elbette doğru yola iletmez. Onlar için elem dolu bir azap vardır.

 

ŞURA 13 : Allah, dilediğini buna seçer ve içten kendisine yöneleni hidayete erdirir.

 

 

 

ŞİMDİ ÖZGÜR İRADE YOK DİYENLER ŞU AYETLERİ DE BİR OKUSUN

 

Abese 11-16  Hayır! Şüphesiz bunlar (âyetler), değerli ve güvenilir kâtiplerin elleriyle (yazılıp) tertemiz kılınmış, yüce makamlara kaldırılmış mukaddes sahifelerde (yazılı) bir öğüttür; dileyen ondan (Kur'an'dan) öğüt alır.

 

 

Nebe : 39 İşte o, kesin olarak gelecek gündür. O halde dileyen Rabbine varan bir yol tutsun.

Kehf 29 . Ve de ki: Hak, Rabbinizdendir. Öyle ise dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin. Biz, zalimlere öyle bir cehennem hazırladık ki, onun duvarları kendilerini çepe çevre kuşatmıştır. (Susuzluktan) imdat dileyecek olsalar imdatlarına, erimiş maden gibi yüzleri haşlayan bir su ile cevap verilir. Ne fena bir içecek ve ne kötü bir kalma yeri!

 

 

bu kadar yeter mi bilmiyorum.

 

 

 

 

ŞUNU ASLA UNUTMAYIN. EZELİ VE EBEDİ BİLEN BİR ALLAH VAR...

 

YANİ SENİN ÖZGÜR İRADENLE NE YAPTIĞINI NE YAPACAĞINI SONUNUN NE OLACAĞINI O BİLİYOR.

 

KASAS 56 :56. (Resûlüm!) Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin; bilakis, Allah dilediğine hidayet verir ve hidayete girecek olanları en iyi O bilir.  

 

geçmiş olsun

 

herkesin anlaması için ilk okul 5 seviyesinde yazmaya özen gösterdim.

tarihinde ahmet1405 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 315
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

İnancınıza göre yeni doğan insanlar nereden geliyor? Tanrın insan yaratmak istediği için mi iki insanın çiftleşip çocuk yapası geliyor? Yoksa iki insan çiftleşip çocuk yapmak istediği için mi tanrın insan yaratmak zorunda kalıyor? Ya da henüz doğmamış bir insan dünyada var olmak istediği için mi tanrına talepte bulunuyor ve iki insanın çiftleşmesi sağlanıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Vahiyci din kurucuları inanmayı çok önemsiyor. çünkü inanılmadığı anda konuşan sadece bir insan olacak...

 

Boşa kendini ne zorluyon arkadaş. vahiyci din kurucuları TESLİMİYET istiyor. hepsi bu kadar tüm iman felsefeleri bu kadar. 

 

yukarda yazdığın şeylerin hepsi bu vahiy saçmalığına inanmayanları manipüle etmek üzere söylenmiş şeyler işte. 

 

trol değilsen burda kalmaya devam etki kurtuluşa eresin :)

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
On ‎10‎.‎11‎.‎2017 at 18:40, Burakey yazdı:

Boşa kendini ne zorluyon arkadaş. vahiyci din kurucuları TESLİMİYET istiyor. hepsi bu kadar tüm iman felsefeleri bu kadar

 

teslimiyet ve aynı anda sorgulama yapmanızı ve  düşünmenizi de istiyor.

bakınız ayetler:

 

rum 28

ali imran 65

fatır 37

 

kurana göre sorgulama yasak değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş
14 minutes ago, ahmet1405 said:

 

teslimiyet ve aynı anda sorgulama yapmanızı ve  düşünmenizi de istiyor.

bakınız ayetler:

 

rum 28

ali imran 65

fatır 37

 

kurana göre sorgulama yasak değil.

 

 

Bedevinin kıçındna uydurulmuş masal ve teranelerin nesini sorgulayacaksın ki, apaçık, sorgusuz sualsiz bir martaval din dediğin şey.

Link to post
Sitelerde Paylaş
On ‎10‎.‎11‎.‎2017 at 18:38, bir_akil_insan yazdı:

insan 30 ve tekvir 29'a göre, allah dilemeden, siz bir şey dileyemezsiniz.

 

yani yukarda saydığınız gibi, büyüklük taslamaları, ayetlerden yüz çevirmeleri vb hep allahın , onların böyle yapmalarını dilemesiyle olmuştur.

 

 

tekvir 29 Âlemlerin Rabbi Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz.

 

 

İyi fiilleri de kötü fiileri de yaratan o dur. Kul hangisini dilerse onu yaratır.

Kul cüzi iradesiyle hangi yola giderse; burada suçu Allah'a atamaz.

Allah ezeli ve ebedi bilse de kulun seçtiği iradeyi değiştirmez. Çünkü imtihan için insanoğlu yaratılmıştır.  bu ayeti anlamak için irade-i küllüye gibi konulara hakim olmamız gerek.

Allahın dilemesinin sonsuz, insanın dilemesinin sınırlı olduğunu bilmek gerekir. ayrıca bu soruyu soran arkadaşın Kuran'da Allahın neler dilediğini, neleri dilemediğini iyice araştırması gerekir.

 

geçmiş olsun.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
3 dakika önce, ahmet1405 yazdı:

 

ulan kurandan cımbızlama yaptınız anladık da benim gibi aciz bir kulun cümlelerini neden cımbızlıyorsunuz.?

cümlenin devamını bir daha oku belki anlarsın..

 

Neresinden okursan oku : bir yaratıcı var diyorsun evrende toz zerrreciği bile olmayan bir gezegen üzerinde insan denen bir canlı yarattığını ve onları imtihan etmek için iyiliği ve kötülüğü yarattığını ve insanlara özgür irade vererek birini seçmesini istediğini söylüyorsun. Eee sonra nolacak iyiliği seçen cennete kötülüğü seçen cehenneme gidecek. Peki kötülük dediğin nedir mesala yeryüzünde kendi dinlerinin doğru olduğunu söyleyen binlerce din varken sen islamı seçmezsen kötüsün? Ya sen akıldan yoksun sun ? Ya da inanç iliklerine kadar işlemiş beynin fonksiyonunu yitirmiş. Yaratıcı beni hangi amaçla yaratıyor kendine ibadet edelim diye üstelik buna ihtiyacı yokken ee o zaman ne diye yaratıyor belki ben istemiyorum kul olmayı nerde bunun özgür iradesi ?

Link to post
Sitelerde Paylaş
32 dakika önce, Dr.AldRe yazdı:

Yaratıcı beni hangi amaçla yaratıyor kendine ibadet edelim diye üstelik buna ihtiyacı yokken ee o zaman ne diye yaratıyor belki ben istemiyorum kul olmayı nerde bunun özgür iradesi

 

 

Bunu daha önce anlattık gençler sürekli başa dönüyoruz. Kalu bela dedik ya. Yoktan varolmuşsun neden kul olmuyorsun dedik ya ??

Link to post
Sitelerde Paylaş
Şimdi, ahmet1405 yazdı:

 

 

Bunu daha önce anlattık gençler sürekli başa dönüyoruz. Kalu bela dedik ya. Yoktan varolmuşsun neden kul olmuyorsun dedik ya ??

 

Bana somut deliller göstermeden sabaha kadar anlatsan boş sen kalu bela dersin bir başka din başka kelime söyler. Belkide sen Zion'dan geldin.Ama yok işte elle tutulur bir delil koyamıyorsunuz ortaya. Sürekli aynı döngü içindesiniz. Allah vardır. Kim söyledi = Kuran  , Kuranın allah sözü olduğunu kim söyledi muhammed, Muhammede kuranı kim getirdi allah !, Böyle saçma birşey olabilir mi ? Defalarca söyledim birşeyi kendisini göstererek kanıtlayamazsın. Senin bu dediklerini diğer dinlerde söylüyor.  Seni farklı kılan ne ? 

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 dakika önce, ahmet1405 yazdı:

 

iyi de biz Tevrat ve incil Allahtan gelmedi mi diyoruz?

 

Evet bunu söylemeni bekliyordum. Onlarda geçen mucizelerde sümer tabletlerinde ve eski efsanelerde geçiyor. Onlarda allahtan geldi sana göre. Peki kuranı diğerlerinden ayıran nedir hepsinde mucize varsa bunlarda bir tanesi doğru diğerleri ondan kopya çekerek yeni bir din oluşturmuş demektir. Senin peygamberinin diğer dinlerden süre gelen bilgilerden yeni bir din oluşturmadığını nerden bilelim belkide gerçek din tevratta anlatılıyor ama kendini son peygamber ve değişmez kitapla geldiğini iddia eden bir adam hepinizi kandırdı bunun kanıtına nerden varacaksın? 

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 dakika önce, Dr.AldRe yazdı:

Evet bunu söylemeni bekliyordum

cevabını bildiğin soruları neden soruyorsun?

6 dakika önce, Dr.AldRe yazdı:

değişmez kitapla geldiğini iddia eden bir adam

değiştirebildiniz mi? tevratın ve incilin değiştiği aşikar... bir sürü çelişki var ayetlerde

 

7 dakika önce, Dr.AldRe yazdı:

Senin peygamberinin diğer dinlerden süre gelen bilgilerden yeni bir din oluşturmadığını nerden bilelim belkide gerçek din tevratta anlatılıyor

tevratta ve incil de son peygamberin geleceğini söylüyor. o zaman senin tezin çürür.

 

Mesih şöyle dedi: Artık ben sizinle çok söyleşmem. Çünkü bu alemin reisi geliyor...Bende asla onun nesnesi yoktur...

" Yuhanna İncili bab:14 ayet 30

 

"Eğer beni seviyorsaniz emirlerimi tutarsınız. Ben Rabbe yalvaracağım ve o size başka bir tesellici, hakikat ruhunu verecektir; ta ki daima sizinle beraber olsun..." Yuhanna bab:14 ayet:15-16:

 

Onlar için(İsrailoğullari) kardeşleri arasından senin gibi bir peygamber çıkaracağım ve sözlerimi onun ağzına koyacağım ve ona emrettiğim her şeyi onlara söyleyecek. Benim ismim, ayetimle söylediği sözlere itaat etmeyenlerden bizzat ben intikam alacağım" 

(sifr.tesniye,bab:18,ayet:18,19)

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
4 dakika önce, ahmet1405 yazdı:

cevabını bildiğin soruları neden soruyorsun?

değiştirebildiniz mi? tevratın ve incilin değiştiği aşikar... bir sürü çelişki var ayetlerde

 

İyide anlamadığın nokta şu sana göre değişti onlara savunanlara göre böyle bir değişim söz konusu değil. Çelişkilerin kurandaki versiyonu defalarca anlatıldı sana. Sen nasıl kılıf bulduysan onları savunanlarda benzer şekilde kılıf buluyor. Yani anlatmak istediğim tarafsız olarak baktığımda senin reddettiğin diğer dinler ile beraber seninkini de reddediyorum. Çünkü bir fark göremiyorum. Sen mucize görmek istediğin için sana mucize gibi gelenler bana gelmiyor. Mantıklı hiç bir açıklama getirilemiyor. Zaten değişmez dediğiniz kitaptan binlerce anlam çıkarılıyor. Cilt cilt tefsirler yazılıyor mezheplere bölünüyor. Yani daha kendi içinde birliği somut ve objektif şekilde sağlayamayan dinin diğer dinlere kafa tutması çok acınacak bir durum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
23 dakika önce, Dr.AldRe yazdı:

Peki sizler incili ve tevratı değiştirebilir misiniz? Bana zaten değişmiş saçmalığıyla gelme sakın. İncili ve tevratı şuan ki haliyle değiştirebilir misin?

 

bakara 121'e muhattap olmak istemem.

muhattap olmak isteyenler zamanında o gafilliğe düşmüşler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...