Jump to content

Baba Tanrı.


Recommended Posts

4 dakika önce, Vefik Sâmi yazdı:

 Uzay-kâinat olmadan "Gün" nasıl olur diye sormazlar nedense ?

 

İncil için de sordun mu bu soruyu?

 

Tanrı "şaballamupamp" gibi bir şey değildir. Tanrı derken kastedilen bellidir ve hadi şaballamupamp varsa gibi ele alınamaz. Tanrı olamayacağı için toktur. Tanrı olanaksızdır. Olmasının bir olaslığı yok, bu olasılık sıfırdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 74
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

On 11/25/2017 at 22:45, Vefik Sâmi said:

Hristiyanlar "Baba" ve "Tanrı" kavramlarını yan yana sıkça kullanır; hattâ dua ederken de "Baba" veya "Kutsal Babamız" şeklinde hitâbederler. Ben 2009 yılından bu tarafa İncil çalışmaktayım. Açık söylemek gerekirse dört gospelde bulunan öğretişlerden ziyâdesiyle etkilenmiş durumdayım. Ne var ki yaklaşık sekiz yıldır kendi imkânlarımla debelenip öğrenmeye çabalarken, kolaylık sağlar ümidiyle iki hristiyan foruma üye olmuştum. Bunlardan birisi şu an aktif değil. Diğeri ise faal durumda ama, beni sürekli banlıyor, sorularıma cevap vermiyorlar. e-posta adreslerini bulabildiğim 2-3 pastör'e yazdım ama; bir-iki mail sonrası onlar da cevap vermeyi bıraktı. Burada hiç Hristiyan var mı bilmi,yorum. Belki önceden bir kilisede teoloji eğitimi almış olup sonra ateist veya agnostik olan birileri bulunur düşüncesiyle bu başlığı açtım. Aşağıda aktaracağım cümleredeki "Baba" ne anlam ifâde etmektedir ?

 

Rom 15:6  Öyle ki, Rabbimiz İsa Mesih'in Tanrısı'nı ve Babası'nı birlik içinde hep bir ağızdan yüceltesiniz.

2 Ko 1:3  Her türlü tesellinin kaynağı olan Tanrı'ya, merhametli Baba'ya, Rabbimiz İsa Mesih'in Tanrısı ve Babası'na övgüler olsun!

2 Ko 11:31  Rab İsa'nın sonsuza dek övülecek olan Tanrısı ve Babası biliyor ki, yalan söylemiyorum.

1 Pe 1:3  Rabbimiz İsa Mesih'in Tanrısı ve Babası'na övgüler olsun. 

 

Bu "Baba" mevzûsu ile ilgili olarak iletişime geçtiğim bir-iki pastörden aldığım cevap yaklaşık olarak şu şekilde idi:

 

"Tanrı için kullanılan baba kavramı biyolojik anlam içermez. Tanrı'ın bir kadın ile sex yapması ve çocuk sâhibi olması düşünülemez. Burada kasdedilen bizlerin aslı, kaynağı olan ilâhi güçtür. MESİH Şeytan için 'yalanın babası' nitelemesi yapar. Çünki; inancımıza göre ilk yalan söyleyen o dur."

 

Şimdi bu izâha inanır veyâ inanmazsınız. Ama; en azından dayandığı bir mantıki temel var diye düşünmekteyim. Fakat bu durumda "Tanrı'sı" ya da "Tanrımız" dendiğinde maksad hâsıl olmuyor mu ? "Tanrı'sı ve Baba'sı" demenin anlamı nedir ?

 

Böyle bir başlığı bir ateist forumda açtım diye kimse bana gülmesin lütfen.

İmkânsızlık ve muhakkak sûrette öğrenme isteği insana her "kapı"yı çaldırıyor.

 

İsa babasızdır. Tanrının emriyle peydah olmuştur. Bu sebeple İsa'ya hristiyan litaratüründe oğul olarak bakılır ve insan üstü vasıflar yüklenir. Biliyorsunuzdur, İsa bir insan değil Tanrının yeryüzündeki bir hali gibidir Hristiyanlıkta. Su buz buhar üçlüsünü örnek verirler buna, aslında özleri birdir lakin farklı şartlarda farklı görülürler diye. İsa'nın babasız olması ve Tanrının emriyle doğması sebebiyle Hristiyan litaratüründe İsa, Tanrının oğludur ve insan değil, ilahidir.

 

İslamda hristiyanlığa dair en büyük eleştiri de budur. İslama göre peygamberler dahil her elçi Allah'ın kuludur ve ilahi vasıfları yoktur. Ölüm sonrası İsa da buna tanık tutulacak ve Rabbinin kulu olduğunu, ilahlığın O'na özgü olduğunu ifade edecektir. İslama göre bir kulun ilahi vasıflarla donatılması şirktir.

 

Buraya kadar dini kısımdı. İkinci olarakta Tanrı ile Baba arasında evrensel bir bağ var. Freud bu bağlamı şöyle açıklıyor. Kabilelerde oğullar babaları öldürdü, ölen babaların ruhlarını tabulaştırıp hayvanlar ithaf ettiler, onlar daha sonra Tanrılaştı. Tabi bu görüş bilimsel değil, yanlışlamak mümkün değil, sadece bir bakış açısı. Öte yandan çocuklara Tanrı'nın cinsiyetini sorsanız büyük ölçüde erkek olarak tarif ederler. Babaya doğan dolaylı ve direkt nefretlerden mütevvelit, envai psikolojik sorunları olan insanların istemsiz olarak bu işi Tanrıyla bağdaştırdığını biliyoruz. Erkeklerin dünyasında yaşıyoruz. Siyasetçinin, askerin, ev reisinin... baba olduğu bir dönemde çocukluktan itibaren aklımıza Tanrı'nın da baba olduğu tohumları yerleşmiştir.

 

Ek bir bilgi: İslamda da aynı hristiyanlıkta olduğu gibi kulu ilahileştirmek dalgası yüzyıllardır var. Biliyoruz ki Kur'anla birebir ters düşmesine rağmen hadislerde Muhammed'e atfedilen insan üstü özellikler, şeyh-pir tayfasına itham edilen kerametler... gırla var. Kur'anın bu konuda ilah ile kul arasına kesin bir set çekmesi ve bu seti aşmaya çalışanların kendini kandırıp, şirke batacaklarını ilan etmesi ciddi bir adımdır zira insanda böyle bir eğilim var. Şayet Tanrı varsa ve bu dinler de onun dinleriyse bana öyle geliyor ki İsa'nın oğul ilan edilmesi, ilahi vasıflara yükseltilmesi Tanrı değil insan işi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, democrossian yazdı:

 

İncil için de sordun mu bu soruyu?

 

Tanrı "şaballamupamp" gibi bir şey değildir. Tanrı derken kastedilen bellidir ve hadi şaballamupamp varsa gibi ele alınamaz. Tanrı olamayacağı için toktur. Tanrı olanaksızdır. Olmasının bir olaslığı yok, bu olasılık sıfırdır.

 

kendi kafana göre tanrı yoktur  olanaksızdır olmasının olasılığı yoktur nasıl diyebiliyorsun? 8 milyon yıl önce maymunla insanın ayrıştığını söylüyorsunuz o olasılık olmuyor uydurduğu şeyde gerçeklik arıyorsunuzda, tanrı neye göre olmuyormuş anlatırmısın?

tarihinde zevir tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
30 dakika önce, democrossian yazdı:

 

Sen iyice arızaya bağladın bilader! Şempanze bir tür, insan bir tür. Bu iki tür sekiz milyon yıl önce ayrıştı. Bir dal gele gele gele şempanze oldu, bir dal gele gele gele insan oldu. Bunda kafanın almadığı ne var hiç anlamadım.

 

Bu şahıs tam ârızadır. "Hamle bre kâfir" modunda dalar foruma. "İslâm'a hakâret ediliyor" bahanesiyle önüne gelene basar küfürü. Bu başlıkta İslâm'ın "İ"si yok ama; - hikmetinden sual olunmaz - gene dalmış mevzûya. Bu yazdıkları "girizgâh" bölümü. Gerçek üslûbunu az sonra görürüsünüz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
49 minutes ago, kavak said:

Demo; çaktın mı köfteyi ?!

Bil bakalım, bu muhrerem kim ?

Birazdan kendini belli eder.....

 

İkide bir yeni kullanıcı ismi ile gelip gelip millete ana avrat söven zitover miydi zevorey miydi izocam mıydı neydi o değil mi bu?

Hani tam da şu islam'ı "temsil eden"(!) hafız

tarihinde teflon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
3 dakika önce, teflon yazdı:

 

İkide bir yeni kullanıcı ismi ile gelip gelip millete ana avrat söven zitover miydi zevorey miydi izocam mıydı neydi o değil mi bu?

Hani tam da şu islam'ı "temsil eden"(!) hafız

 

Aynen, ta kendisi.

Sövmek yok dedi, amma gel gör ki 1 dakika bile sürmedi.

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
25 minutes ago, zevir said:

 

demiyorsunki bende gram akıl yok abi senin söylediklerin Hakikattir yalancı olan benim demiyorsunda sen ne dediğimi bildiğin halde dalgaya vuruyorsun. öyle yap bakalım nereye kadar olacaksa. anlattığın sapıklıklar aynı senin gibi ispatı asla yapılamayan manyakça savunmalardır. sen maymunla kendini geçmişte ortak bir kümede tutuyorsan kendi şerefini yerin dibine sokuyorsun demektir. senin gibilerde şeref ne gezer.

 

Bu sefer küfür yok demişsin..gerç, bir insan hem müslüman hem de hafızsa sözünü tutması zor gibi gözüküyor ama insan gibi yazacaksan eğer sana layıkı ile boyunun ölçüsünü verir göndeririz buradan. Evrimle başlayarak..

 

Ama ağzından o kadar köpükler saçıyorsun ki birader, hani beynin sırf köpükten oluşuyor desek yeridir herhalde. Bir insan hem müslüman hem de hafız olunca hep böyle mi oluyor acaba?

Müslüman olmamak için güzel bir örnek.

Müslümanlık bununki gibi küfürbaz bir zombi olmak demekse, eksik kalsın hele :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
12 minutes ago, zevir said:

 

ben ne zaman kendi halinde birine hakaret edip zulmetmişimki İslam'da emredilenin aksini yapmış olayım? sizin gibi iftiracı alaycı şerefsizler hakkında zaten İslam'da ölüm emri geldiği halde yinede gebertemiyorum elime geçmediğiniz için. bu bile nimettir sizlere nankörler.

 

Bütün dünya size boşuna barbar demiyor

1400 senedir boşuna bokun içinde yüzmüyorsunuz

Buyur, daha hafızı kana susamış vahşi

Sonra işid gerçek islam değil

Gerçek islam'a gel vatandaaş :)

İşte hemen yukarıda..

 

Tüm dünyanın maskarası olmuş ortadoğu coğrafyası

Mazlum gibi gelen vurii, giden vurii

 

Adamların elinde bir de tanrıdan gelen, hemi de son kitap var. Yersen tabi

1400 yıllık avans sonunda gelebildikleri nokta bu

Milletin maşası ve şamar oğlanı olmak

Eee, kılavuzu karga olanın demişler..

Müslüman alemininki de o hesap.

Bunu sindirmesini öğrenin e mi..

tarihinde teflon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
9 minutes ago, zevir said:

 

napacaksın lan şerefsiz. herşeyiniz lafda bunları yazacağına doğrularını ortaya çıkarırdın. siz şerefsiz olduğunuz için ahmaklıktan başka birşey yapmıyorsunuz.

 

cevaplar forumda defalarca verilmiş ne verilmiş lan hepsine baktım kendi uydurmalarınız siz kendinizi 8 milyon yıl önce maymundan ayırdıysanız gö.tü iyi yırtmışsınız demektir ama hala beyin eksik sizde. 8 milyon öncesine dönüp onuda alın

 

İşte bu yüzden müslümanlık ve ortadoğu koca bir çöplükten, onun bunun arka bahçesi olmaktan başka hiçbirşeyi ifade etmiyor.

İt ürüyor, kervan yürüyor.

Siz hala kendi çapınızda evrime bilime akla bok atın. Kendi kendinize gelin güvey olmaya devam.

Fare dağa küsmüş ya o hesap..

 

1400 senelik tanrının kkitabı elinizde olmasına rağmen vaziyet ortada..

Ulan insan bir durur düşünür, bu işte bir bit yeniği olmasın diye

tanrının en son mesajına 1400 seneden beridi sahip olan biz

1400 sene ve sonrasında halen daha tüm dünyanın orta oğlanı olan yine biz

 

Hayır bu üstün zekalılar kitaplarının tüm din ve peygamberler tarihini temsil ettiğini ve onların bir devamı olduğu savını müslümanlardan başka kimsenin tanımadığı; tanımak ne kelime, şeyine dahi takmadıklarını akıl edemediklerinden olsa gerek, hala daha bizim din 1400 yıllık değil, öncekilerin devamı diye efelenir dururlar.

 

Onu bana değil, dünyanın müslüman olmayan geri kalanına anlatacan.

Kafanız bu kadar mı basmıyor..

Git bunları bir hristiyana, yahudiye hatta bir hinduya anlat da, sana kıçıyla gülsün.

He gülüm he, desin..

 

tarihinde teflon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
8 minutes ago, Bir Buçuk said:

Zaten attım, üyeleri de konu sapmasın diye uyardım ama cevap vermeyi tercih edenler oldu. Böyle bir durum olduğunda görmezden gelin, sadece raporlayın. Cevap verildiği zaman cevapları da silmem gerekmez böylece.

 

Harbiden başlığı baltalamışız..daha doğrusu ben de vesile olmuşum arada..gereksiz iletiler silinebilir hakikaten..

tabi artık size zahmet bize eziyet oluyor bundan sonrası

Link to post
Sitelerde Paylaş
20 saat önce, Burakey yazdı:

 

enkarnasyon akla göre imkansızdır. derin anlamları bizde aradık yıllarca. derinse buyrun  argümanlarınızı sunun.

 

- Ben mistik okumalar yapan bir insanım. Burada bu konuya girmeyi de sevmiyorum. Ama Haci'nin paylaşımı var. orada güzel açıklamışlar.

+ Benim kaynaklarımda, bu durum hepimiz hakkında bilgi veren bir durumdur. Yani bizdeki "En El Hak" durumuna benzemektedir. Ve onlarda bir de "Kutsal Ruh" ve "Baba tanrı" var.

 

Dinlerde böyle derin anlamlar vardır. Biraz araştırınca anlaşılmaktadır.

 

- Ben "Kavak" arkadaşı da sessize aldım.

Biraz onlarla devam edin isterseniz. Ben uzaktan takip edeceğim :) 

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, Raphael17 yazdı:

- Ben "Kavak" arkadaşı da sessize aldım.

Biraz onlarla devam edin isterseniz. Ben uzaktan takip edeceğim :) 

 

İbretliksiniz, muhterem.

Kendinizi bulunmaz hint kumașı mı zannediyorsunuz ?

Yukarıda yazdıklarımın, her kelimesinin arkasındayım. Hatta eksik bile yazdım.

Hasılı Sizden âla trol mu olur ?

Bu yazımı uzaktan(!) okuyacağınızdan 100% eminim !

 

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, kavak yazdı:

 

İbretliksiniz, muhterem.

Kendinizi bulunmaz hint kumașı mı zannediyorsunuz ?

Yukarıda yazdıklarımın, her kelimesinin arkasındayım. Hatta eksik bile yazdım.

Hasılı Sizden âla trol mu olur ?

Bu yazımı uzaktan(!) okuyacağınızdan 100% eminim !

 

 

- Kavak ben GTA olayına benzemem yalnız. Ciddi ciddi buldururum seni sonra okuldaki arkadaşlarının önünde filan döverim seni bak. Sıpalık yapacaksan git başkasını bul.

Link to post
Sitelerde Paylaş
5 saat önce, Raphael17 yazdı:

 

- Ben mistik okumalar yapan bir insanım. Burada bu konuya girmeyi de sevmiyorum. Ama Haci'nin paylaşımı var. orada güzel açıklamışlar.

+ Benim kaynaklarımda, bu durum hepimiz hakkında bilgi veren bir durumdur. Yani bizdeki "En El Hak" durumuna benzemektedir. Ve onlarda bir de "Kutsal Ruh" ve "Baba tanrı" var.

 

Dinlerde böyle derin anlamlar vardır. Biraz araştırınca anlaşılmaktadır.

 

 

Hacı nickli arkadaşımızın yazdıkları açıklama değil özet niteliğinde. İsa hristiyanlığın herşeyidir. o sadece vahiy aldım demiyor ben tanrıyım diyor. dünyaya gelişi, çarmıh olayı, tekrar dirilmesi, hastaları iyileştirmesi,ölüleri diriltmesi,gökteki babasına yükselişi vb.  hepsi mucizevi şeyler. hristiyanlık mucize temelli bir dindir. isa hem tanrı hem insandır.

 

İsa diyor ki beni gören babayı görür. biz biriz.

 

peki;

 

İsa yeryüzüne inmiş, beşeri bir varoluşa sahip olmuş sonrada kendi yarattıklarının zulmüne maruz kalmıştır,eziyet görmüştür,beşeri güç altında ezilmiştir. ama aynı zamanda isa baba ile bir. yani aşkın bir kudret.

 

şimdi nasıl bir derinlik veya mistizmle bunu açıklayacaksın dostum. bunun açıklanır tarafı yoktur. bu imanın konusudur. aklen saçmadır ama inanıyorum demekten başka şansınız yoktur. eğer varsa yazınız?

 

Size trol diyen arkadaşa kızıp tehtid etmişsiniz. madem trol değil bu konularla ilgili birisiniz buyrun birkaç satır kelam edin ve o arkadaşın iddisını çürütün.

tarihinde Burakey tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, Raphael17 yazdı:

 

- Kavak ben GTA olayına benzemem yalnız. Ciddi ciddi buldururum seni sonra okuldaki arkadaşlarının önünde filan döverim seni bak. Sıpalık yapacaksan git başkasını bul.

 

Yani, tehdit ediyorsunuz. Sanal ortamda nedense bazıları kendi Süpermen zanneder.

Birçok  konuya salakça "Allahu ekber" diyen, ben değilim. Acaba kim ?!

Ha sahi , hani engellenmiștim ?!

Uzakta duramadın, değil mi.

 

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...