Jump to content

MEVLÜT İSLAMDA VARMI?


Recommended Posts

Mevlüt islamda varmı? yoksa nedir bu her gün mevülüten geliyoruz nevlüte gidiyoruz buna iştirak eden müslümanlar cenetliklerermi? cehenemliklermi yoksa?   türküyede hemen hemen her gün mevlütler okunur ölünün yıl döneminde  günahı hafiflesin  ölünün. bu doğruysa koç gurubu sabık sabancı ve nice bilmediyimiz zenginler vs  vasiyet etse vasiyeti yerine getirlse mevlüt okunursa hepsi cenetetlilklerdir dimi.islam dini para dini  menfaat dini desek yanlış olmaz  sanırım.ve para olmasa islam dini ayakta kalabilirmi korkuda var ama asıl para çıkardır islamın kökeni kuranda yazdığı gibi ganimetir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İyi akşamlar,

 

Mevlüt İslam'da yoktur. Türkler hariç hiç bir Müslükan Mevlüt bilmez. Sanırım Mevlüt bir şiir toplantısının içine Kuran yerleştirilmiş şeklidir. Gerçekten de her olay için biir mevlüt patlatma geleneği vardır. Komşum oğlunun sünneti için okutacağı mevlüta beni çağırdığında itikatım olmadığını söyleyip teşekkür ettim, artık yüzüme bile bakmıyor. Bodrum ve Milas'da mevlütler yemekli olur. Yani kabul günü gibi bir şey. Cenaze sonrasında gelenlere tatlı falan ikram edilir, hariçte bekleyen beleşçilerde nasiplenir. Bence çok iyi bir gelenek, yanlız içinden Kuran ve Osmanlıca şiir kısmını çıkartmak gerek. ( Lisede  Süleyman Çelebi'nin bu anlaşılmaz şiirini öğrenmek zorunda kalmıştım.)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mevlid Sadece Türkiyeli müslümanlara ait luzumsuz bir dini gelenektir. Mevlid esnasında Süleyman Çelebi isimli bir şahsın yazdığı, toplamı 30 sayfayı geçmeyen Mevlid-i Şerif isimli komik şiirler okunur. Yalnız şiirlerin en önemli özelliği Türkçe yazılmış olmaları (Süleyman Çelebi Türktür) ve diğer müslümanlar tarafından bilinmez olduğudur. Şiirler Muhammed'in doğumunu, başından geçen maceraları basit hikaye şeklinde anlatan ikilik şiir kalıplarından oluşur. Mevlid şiirleri aruz vezniyle okunur. (Eskiden Liselerde edebiyat dersinde bir konu olarak okutulurdu)

 

Geçmişte bu şiirler internette yoktu, o nedenle üşenmemiş elimdeki mevlid kitabından tümünü parça parça yazmıp yayınlamıştım. Şimdilerde mevlid diye aratınca tamamını internette bulmak mümkün.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...