Jump to content

İzafiyet teorisi yanlış


Recommended Posts

Bu yazı izafiyet teorisinin (zamanın bükülmesi olayının) doğruluğunu ispatlamak için verilen örnekte ne kadar basit bir hata yapıldığını anlatmak için yazıyorum. İşin ilginç tarafı günümüz bilim insanlarının bu kadar basit bir hata karşısında bu kadar kör olabilmeleri..

 

Açın internette izafiyet teorisini anlatan videoları. Hepsi aynı deneyden bahseder. Bir çoğu animasyonlarla destekler bu deneyi.

Hareket halindeki bir aracın içindeki 2 ayna arasında yukarı asagi hareket eden ışık 2 ayna arasında t süresinde gidip gelir. Araç içersindeki kişi için ışık X mesafesini t süresinde katederken, dışarıdan bakan gözlemci için aynı ışık yukarı aşağı giderken aynı zamanda içersinde bulunan araç belli bir hızda belli bir yöne hareket ettiği için sadece yukarı aşağı değil çapraz sekildede belli bir açıyla ilerlemektedir. Bu açı dolayısıyla gittiği mesafe araç içersindeki gözlemcinin gördüğü mesafeden daha büyüktür. Süre gene t süresi olduğuna ve mesafede uzadığına göre zaman yavaşlamış olmalıdır!.

Cahilden korkma yarı cahilden kork demişler ya. Tam da bu meseleyi anlatır bu atasözümüz.

 

Hata nerede? Hemen söyleyeyim. Aracın durduğunu varsayalım.. Birbirlerine 90 derece ile bakan biri yerde diğeri tavanda olan 2 aynamız var.. Işık kendinden beklendiği gibi yukarı aşağı gidip geliyor.. Peki aracı 2 metre sağa götürdük.. Işıkta araçla birlikte 2 metre sağa doğru ilerler mi?  Hayır tabikide.. Ayna ilerler ışık olduğu konumda kalır. Bu durumda araç dışındaki gözlemcinin ışığı daha fazla yol alıyor gibi görmesine imkan yoktur. Bunun tek yolu eğer araç hareketli ise araç içindeki ışığı aynaya gönderirken aracın hızına göre aynaları doğru tutturabilmek için ışığın açılı olarak açılı yollanmasıdır. Bu durumda ise araç içersindeki gözlemci ışığı 90 derece yukarı aşağı gidip geliyor olarak görür ama ışığın iki ayna arasında gidip gelme süresini olması gerekenden daha uzun ölçer. Hız=Mesafe/Süre olduğuna göre atıyorum dışarıdaki gözlemci git gel sirasında zigak yaparak ilerleyen ışığın 2 ayna arasındaki ilerlediği mesafeyi 5 metre olarak görüyorken araç içersindeki kişi ise 2 ayna arasında diklemesine ilerlediğini düşündüğü ışığı 4 m ilerliyor olarak görür. Bu durumda zaman bükülmüş müdür? Hayır tabikide.. Dışarıdan gözlemleyen kişi ışığı ışık hızında ilerliyor görürken araçtaki kişi daha kıza gördüğü mesafe ile orantılı olarak ışığın hızının düştüğünü görecektir.

 

Yıllardır bu yanlış diye tartışmaya girdiğim bir çok insanın "Einstein'dan iyimi bileceksin?", "Dünyada bu kadar fizikçi bulamamışta sen mi buldun?" gibi cevaplarına karşın biraz araştırma ile gördüm ki benim gibi düşünen başka insanlarda var. Einstein'dan daha iyi bilemeyeceğim konusunda bende hem fikirim. Adamın kendi dilinde konu hakkında yazdığı makaleleri yazıları falanda okuyup anlama şansım olmadığı için kanaatim zamanla fizikçilerin konuyu yanlış anlayarak başka yönlere saptırdığıdır. 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Eblehlik zor zenaat...

 

Senin örneğin üzerinden bakalım, dışarıdaki gözlemci, mesafeyi 5 metre olarak görürken, içerdeki 4 m olarak görür diyorsun ya, işte bu göreceliliktir zaten.

 

Ama maalesef senin bu iddian yanlış.

 

Araç 2 metre sağa doğru giderken, ayna ilerleyip, ışık olduğu yerde kalmaz. Işık gene tam gideceği noktaya öbür aynaya gidecektir. Işığı açılı olarak yollamana falan gerekte yok. Dışarıdan bakan, ışığın eğri gittiğini görürken, içerden bakan düz gidiyor görecektir. Işığın hızı sabit olduğuna göre, dışarıdan bakan için, arabanın içindeki zaman daha yavaş akıyor olacaktır bu durumda. 

 

Bu zaten Einstein'ın asansörü mevzusudur. Sen ışığın orada sapanla atılmış bir taş gibi, tipik newton mekaniğine göre gideceğini sandığın için, maalesef ebleh bir çıkış yapmış oluyorsun, hepsi bu.

 

 

 

tarihinde anibal tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Keşke direkt bana yazsaydın, konumu okuyup bunu buraya koyman saçma olmuş. Ayrıca adından da trol olduğun belli muhtemelen bu konuyu ilk burada yazdın.

 

Trenin içindeki gözlemciye göre levhalar hareketsizdir. Bu yüzden foton levhaların arasında kalır.

 

İçerideki gözlemci fotonu levhaların arasında görürken dışarıdakinin kaçmış olarak görmesi imkansız. Bu yüzden zaman genişlemesi söz konusu oluyor. 

 

 

►Eğer içerideki gözlemci için trenin hareketi yüzünden, foton levhaların arasından çıksaydı. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi, güneş etrafında dönmesi, onunda galaksi etrafında dönmesi .......... vb durumlar yüzünden hiç bir foton hiç bir durumda 2 levha arasında kalmazdı. Yani eğer bunu diyorsan, tren sabit dursaydı kalırdı diyemezsin :) 

 

►Yani sen sabit bir nokta hayal ettin (zemin) ve levhalarıda o noktaya göre sabit görüp foton arada kalır dedin.  Ama evrende sabit bir nokta yok. Yani ben elime bir fener alıp feneri dikey olarak açtığım zaman senin düşüncene göre yani asıl  evrendeki sabit noktaya göre dünyanın galaksinin vs nin hızı neyse, fotonların o yönün tersi istikametinde uçmaları gerekirdi. Saçma bir görüntü ortaya çıkardı. 

 

Eylemsizliği ve eylemsiz referans sistemlerinin ne olduğunu bilmiyorsun iyi çalış. Hoş konu tavan arasına gidecek ve sen daha dazla cevap yazmayacaksın ama olsun. Ben bu açıklamayı buraya koyayım. 

 

 

''ışığın hızının düştüğünü görecektir.''

Şunu da ekleyeyim ışığın hızı kimsenin bakış açısına göre düşmez. Her ne hızla gidiyor olursan ol. Buda yanlış bir düşünce.

 

 

tarihinde NotImportant tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...